Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Počinje ADESTE+ Europska konferencija

ADESTE+ Europska konferencija započinje epizodom o položaju kulture u našim životima.

U sklopu projekta ADESTE+, Zaklada "Kultura nova" i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, u suradnji s drugim partnerima u projektu, organiziraju online Europsku konferenciju pod naslovom "Change Within Change. Re-examining the role of the cultural organisation and its relationship with the public" koja će se održavati svakog ponedjeljka od 14 do 17 sati putem Zooma tijekom mjeseca rujna 2020. Konferencija će kroz 5 epizoda u središte rasprave postaviti niz pitanja vezanih uz položaj kulture u suvremenom društvu, a poseban naglasak će biti stavljen na utjecaj koji aktualna pandemija i zbog nje uspostavljene mjere i nova pravila ponašanja ostavljaju na ovo područje. Program cjelokupne konferencije možete pronaći ovdje. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu registraciju na sljedećoj poveznici

Prva epizoda konferencije "Culture's place in our lives“ održava se u ponedjeljak, 31. kolovoza od 14 do 17 sati. U panel sesije sudjelovat će Nicolas Barbieri, Mafalda Damaso i Anne Torreggiani uz moderiranje Alessandre Gariboldi, dok će Long Table sesija ugostiti Valentinu Montalto, Jordija Pascuala i Lene Struck-Madsen.

Diskusije ove prve epizode polaze od činjenice da se tijekom epidemije bolesti COVID-19 pola svjetske populacije našlo u izolaciji. Manifestacije, festivali i koncerti su otkazani, kazališta, muzeji i klubovi zatvoreni. Za vrijeme ograničenog kretanja i mogućnosti druženja, utočište smo potražili u kulturi. Krateći vrijeme gledanjem serija i filmova, slušanjem glazbe, čitanjem knjiga, ponovno smo postali svjesni važnosti kulture u našim životima. Preko noći smo dobili priliku gledati kazališne predstave iz naših fotelja, razgledavati galerije i virtualne izložbe iz naših dnevnih boravaka, slušati koncerte uživo – ali online. Što se događa te što će se događati u uvjetima fizičkog distanciranja? U tom novom svjetlu, čini se važnim još jednom propitati potrebu koju imamo za kulturom, propitati koja je njezina relevantnost i uloga, koliko je ona dostupna te koji su uvjeti pod kojima se ta dostupnost ostvaruje jer mnogi joj nemaju pristup. Stoga je neophodno razmotriti mogućnosti kako nadići te prepreke.    

Nicolas Barbieri je politolog i istraživač te predavač pri Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Njegov glavni interes predstavlja analiza i evaluacija politika, osobito onih u polju kulture, kulturnih prava i nejednakosti. Mafalda Damaso, predavačica na King's Collegu u Londonu, u svom se istraživačkom radu usredotočuje na procese kroz koje kulturne politike i prakse podržavaju odnosno opiru se pomaku od državno upravljanih prema transformativnim oblicima participacije, upravljanja i pripadanja. Anne Torreggiani je utemeljiteljica i direktorica The Audience Agency, britanske organizacije usmjerene na uključivanje publike u kulturne institucije. Tijekom posljednjih triju desetljeća snažno je angažirana u unapređivanju praksi i zagovaranja promjena u kulturnom sektoru, osobito u osnaživanju pristupa koji je usredotočen na publiku. Alessandra Gariboldi je viša istraživačica i savjetnica u polju studija publike, kulturnih programa i evaluacije politika, s posebnim fokusom na angažiranje publike i sudioničke pristupe. Valentina Montalto, istraživačica i voditeljica projekata te analitičarka politika, usmjerena je na istraživanje utjecaja kulture na ekonomiju i društveno blagostanje. Jordi Pascual je koordinator Odbora za kulturu međunarodne mreže United Cities and Local Governments (UCLG). U svom se radu bavi temama kulturnih prava, međunarodnih kulturnih odnosa, kulturom i održivosti te upravljanjem u kulturi. Lene Struck-Madsen, voditeljica je projekta Applaus, nacionalnog programa razvoja publike u Danskoj. 

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type