Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Preispitivanje sudioničkih praksi

Četvrta epizoda Europske konferencije posvećena je participativnim umjetničkim i kulturnim praksama te utjecaju pandemije COVID-19 na njih.

Četvrta epizoda konferencije "Change Within Change. Re-examining the role of the cultural organisation and its relationship with the public", održava se u ponedjeljak, 21. rujna 2020. od 14 do 17 sati putem Zooma. Za razliku od prethodnih epizoda, u kojima je aktualnim problemima kao i perspektivama transformacije pristup bio sistemski, u posljednjim dvjema epizodama sagledavaju se praktični aspekti. Tako se četvrta epizoda "Rethinking participation strategically", kroz panel sesiju i Worklab, bavi pitanjem sudioničkih praksi u kulturnoj i umjetničkoj produkciji te utjecajem pandemije COVID-19 na njih. U vremenu u kojem umjetnici i publika iznalaze nove načine uspostavljanja odnosa, epizoda fokus stavlja na nove pristupe angažmanu, participaciji i izražavanju. S obzirom na to da digitalna sfera ne može odgovoriti na sve potrebe, otvara se pitanje kako na njih odgovoriti u vrijeme imperativa fizičke distance. Participacija, uključivanje i razvoj publike u središtu su brojnih eksperimenata različitih kulturnih i umjetničkih praksi, a sesije će predstaviti neke od pristupa kojima se u svom radu koriste sudionici epizode. U panel sesiji, koju moderira Jonathan Goodacre, sudjeluju Lise Korsgaard, Chiara Organtini, Ben Walmsley i Daniel Wetzel, dok će u WorkLab sesiji svoje prakse predstaviti Jeannette Ehlers, Matteo Lanfranchi i austrijski kolektiv WochenKlausur.

Lise Korsgaard, voditeljica odjela komunikacije i zamjenica ravnatelja Danske nacionalne galerije, u svom je radu usmjerena na diseminaciju i komunikaciju umjetnosti i kulture iz menadžerske perspektive. Chiara Organtini, kustosica i voditeljica projekata, orijentirana je na interdisciplinarne prakse i javne prostore, site-specific intervencije, digitalne eksperimente i participativne prakse koje propituju tradicionalne žanrove i poziciju gledatelja. Ben Walmsley, predavač i ravnatelj Odjela istraživanja i inovacija pri School of Performance and Cultural Industries u sklopu Sveučilišta u Leedsu, bavi se temama marketinga i menadžmenta u umjetnosti, kulturnim politikama i vrijednosti kulture. Daniel Wetzel je član njemačko-švicarskog umjetničkog laboratorija Rimini Protokoll sa sjedištem u Berlinu. Kolektiv od 2000-ih stvara izvedbene radove, live art, radio i instalacije, a u središtu njihova rada jest razvoj izvedbenih praksi koje nude nekonvencionalan pogled na našu stvarnost. Jeannette Ehlers je umjetnica koja u svojoj praksi koristi eksperimentalni interdisciplinarni pristup – od fotografije i videa do instalacija, skulpture i performansa, kroz koje govori o društveno angažiranim temama. Matteo Lanfranchi svoju je umjetničku karijeru započeo kao glumac, a nakon niza godina suradnje s brojnim redateljima, pokreće svoju trupu s kojom propituje kanone izvedbenih umjetničkih praksi. Austrijski kolektiv WochenKlausur, koji djeluje od 1993., usredotočen je na site-specific intervencije u različite zajednice. Na poziv raznih institucija i aktera, kolektiv razvija konkretne prijedloge usmjerene na male, ali učinkovite promjene društveno-političkih okolnosti u pojedinim situacijama i sredinama kojima su radovi namijenjeni.

Epizoda "Rethinking participation strategically" dio je Europske konferencije u sklopu projekta ADESTE+, koju Zaklada "Kultura nova" i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka organiziraju u suradnji s drugim partnerima u projektu. Konferencija se održava u online prostoru u formi tjednih epizoda koje se održavaju svakog ponedjeljka od 14 do 17 sati putem Zooma tijekom mjeseca rujna 2020. Konferencija kroz 5 epizoda u središte rasprave postavlja niz pitanja vezanih uz položaj kulture u suvremenom društvu, a poseban naglasak postavljen je na utjecaj koji aktualna pandemija i zbog nje uspostavljene mjere i nova pravila ponašanja ostavljaju na ovo područje. Program cjelokupne konferencije možete pronaći ovdje.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu registraciju na sljedećoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type