Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, organizacije koje provode Program regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u RH i Ured za udruge objavili su Vodič za osnivanje udruge.

Vodič na jednostavan i pregledan način daje osnovne upute za sve korake koje treba poduzeti pri osnivanju udruge u Republici Hrvatskoj. Ovaj Vodič osmišljen je zbog približavanja sadržaja novoga Zakona o udrugama (NN, br. 74/2014) potencijalnim osnivačima, ali i postojećim udrugama. Novi Zakon o udrugama unio je niz novina u osnivanje i poslovanje udruga. Zakon predviđa da će novi Registar udruga, uz statut udruga i ostale podatke o radu udruga, omogućavati transparentan pristup izvješćima o financijskom poslovanju udruga. Budući da su sve udruge, u skladu s odredbama novog Zakona o udrugama, dužne uskladiti svoje statute u roku od godinu dana od stupanja na snagu novoga zakona i o tome podnijeti zahtjev za upis promjena nadležnom uredu (do 1. listopada 2015.), uključeni partnerski izdavači odlučili su prirediti ovaj Vodič kako bi korisnim informacijama pomogli i svim već registriranim udrugama.

Svoje komentare o korisnosti materijala koje sadrži Vodič, prijedloge za njihovu nadopunu i unapređenje, iskustva u njihovoj uporabi (izrada/izmjena statuta, osnivanje udruge) te iskustva u postupku registracije udruge, odnosno upisa promjena možete slati putem e-pošte na info@uzuvrh.hr.

Vodič za osnivanje udruge možete preuzeti ovdje.