Na susretu u Colchesteru partneri u projektu ADESTE+ izradili su metodologiju za proces organizacijske promjene kojom će publika biti smještena u središte organizacijskog djelovanja.

Od 25. veljače  do 1. ožujka 2019. u Colchesteru je održana sesija posvećena oblikovanju skica (blueprinta) u sklopu projekta ADESTE+ -"Audience DEvelopment STrategies for cultural organisations in Europe". U sesiji su sudjelovali predstavnici partnera zaduženi za proizvodnju znanja koji su na ovom susretu radili na dizajniranju ADESTE+ blueprinta namijenjenog razvoju programa izgradnje organizacijskih kapaciteta za razvoj publike i organizacijsku transformaciju koja ima za cilj publiku smjestiti u središte pozornosti djelovanja kulturnih aktera. Ispred Zaklade "Kultura nova" u sesiji su sudjelovale Dea Vidović, upraviteljica Zaklade i Antonija Letinić, savjetnica za istraživanje i razvoj.

Projekt ADESTE+, koji je razvila organizacija Fondazione Fitzcarraldo iz Italije zajedno s 14 partnera iz 7 europskih zemalja, nastavlja se na dosadašnje napore partnera da razviju programe i metode koje imaju za cilj pomoći kulturnim akterima u privlačenju i aktivnijem angažiranju publike. Os ADESTE+ projekta predstavlja organizacijska transformacija, odnosno inicijacija procesa kroz koji će organizacije publiku postaviti u središte svog rada i djelovanja te se aktivnije i angažiranije postaviti prema uključivanju publike kao jednakovrijednog stupa programskom i umjetničkom stvaralaštvu u vođenju i razvoju organizacija u kulturi. Stoga je projekt strukturiran oko tri tipa partnerstva: partneri angažirani na proizvodnji znanja, umjetnički partneri te partneri zaduženi za oblikovanje policy preporuka i zagovaranje aktivnih politika u smjeru razvoja publike.

Na susretu u Colchesteru, sjedištu Mrecury Theatrea, umjetničkog partnera iz Velike Britanije, sudjelovali su partneri zaduženi za proizvodnju znanja, koji su kroz participativne sesije oblikovanja metodologije radili na izradi ADESTE+ blueprinta. Bluperinti kao matrice imaju za cilj organizacijama ponuditi procedure i metodologije prilagodbe vlastitog načina rada potrebama publike te inkluzivnijem pristupu korisnicima. Više o procesu i dojmovima sudionika sesije možete pogledati u videu koji je dostupan ovdje.

Sljedeći korak u projektu predstavlja serija radionica usmjerenih na izgradnju organizacijskih kapaciteta za razvoj publike kroz koje će biti testirane predložene skice ADESTE+ blueprinta, a na čemu svaki od partnera zaduženih za proizvodnju znanja radi sa svojim umjetničkim partnerom. U tom smjeru Zaklada je u suradnji s dr.sc. Darkom Lukićem započela pripreme za realizaciju radionica u Rijeci koje će provoditi u HNK Ivan pl. Zajc koji je u projekt ADESTE+ uključen kao umjetnički partner. Radionice će se održavati u razdoblju od travnja do srpnja 2019., a u njih će biti uključeni svi zainteresirani djelatnici ove kazališne kuće. Po provedbi radionica, partneri zaduženi za proizvodnju znanja, prikupit će iskustva stečena kroz provedbu radionica te raditi na njihovoj prilagodbi kako bi metodologiju učinili što prikladnijom i prilagodljivijom provedbi i primjeni različitim potrebama aktera s obzirom na okolnosti u kojima djeluju i kapacitete s kojima raspolažu. Nakon prilagodbe ADESTE+ blueprinta, partneri će raditi na uspostavljanju suradnji s drugim akterima zainteresiranima za organizacijsku transformaciju prema usredotočenijem razvoju publike te na dijeljenju i implementaciji metodologije.

Projekt ADESTE+ sufinanciran je sredstvima iz EU programa Kreativna Europa.