U prvoj online diskusiji ADESTE+ Europske konferencije o publici u kulturnom sektoru sudjelovat će Eleonora Belfiore, Giuliana Ciancio i Pier Luigi Sacco.

ADESTE+ Ljetna škola i Europska konferencija "Change within Change. Re-examining the role of the cultural organisation and its relationship with the public" će se u 2020. godini umjesto u Rijeci održati u virtualnom prostoru. Prvi susret "Kultura i publika na prekretnici" održat će se online u ponedjeljak, 15. lipnja od 14 do 16.30 sati i najavit će ovogodišnju Europsku konferenciju i Ljetnu školu koje će se održavati od kraja kolovoza do kraja listopada.

U fokusu epizode "Kultura i publika na prekretnici" su temeljna pitanja vezana uz poziciju publike u budućnosti kulturnog sektora. Kriza izazvana epidemijom COVID-19 ukazala je na potrebu sagledavanja koncepta kulturne demokracije, uključujući sudjelovanje u kulturi kao i razvoj publike, i njihovu relevantnost u razvoju organizacija u kulturi. Diskusija će obuhvatiti teme vezane za promjene u uključivanju i sudjelovanju publike kao posljedice trenutne krize, utjecaj krize na demokratske standarde i norme, strukturne slabosti sustava (ekonomskog, društvenog, kulturnog) na koje je kriza ukazala, relevantnost kulture u suvremenom društvu, ranjivost, otpornost i odgovornost kulturnih profesionalaca u procesima nastajućih promjena i slično.

U panel diskusiji sudjelovat će Eleonora Belfiore, Giuliana Ciancio i Pier Luigi Sacco, a razgovor će moderirati Niels Righolt. Eleonora Belfiore, predavačica na britanskom Sveučilištu Loughborough, u svom se radu, između ostalog, bavi temama kulturne demokracije i sudjelovanja u kulturi. Giuliana Ciancio, istraživačica sa Sveučilišta u Antwerpenu i menadžerica u kulturi, svoj istraživački i praktični rad usmjerava na teme vezane uz sudjelovanje i angažman publike te na odnos i razlike između pristupa odozgo i odozdo u procesima donošenja politika u europskim gradovima. Pier Luigi Sacco, profesor kulturne ekonomije na milanskom sveučilištu IULM, bavi se utjecajem digitalnih tehnologija na jačanje inkluzivnih i sudioničkih kulturnih praksi, suradničkim procesima u kreativnom stvaralaštvu te utjecajem kulture na zdravlje, dobrobit građana, okolišnu održivost, društvenu koheziju i inovacije. Niels Righolt, upravitelj Centra za umjetnost i interkulturalnost u Kopenhagenu, kroz svoje dvadesetpetogodišnje iskustvo u kulturnom menadžmentu stekao je obuhvatan uvid u teme razvoja publike, interkulturnog dijaloga i kulturne demokracije.

Za sudjelovanje na pretkonferencijskoj epizodi potrebno se prethodno registrirati ovdje. Rok za registraciju je 11. lipnja 2020.

Službeni jezik Europske konferencije i Ljetne škole je engleski. Više informacija o Europskoj konferenciji i Ljetnoj školi "Change within Change. Re-examining the role of the cultural organisation and its relationship with the public" te načinima prijave dostupno je ovdje.