U Torinu su održani prvi sastanak i javno predstavljanje europskog projekta o razvoju publike u kojem Zaklada sudjeluje kao jedan od partnera.

Dea Vidović, upraviteljica Zaklade i Tamara Zamelli, voditeljica Odjela za istraživanje i razvoj sudjelovale su kao predstavnice Zaklade na prvom sastanku partnera projekta "Audience DEvelopment STrategies for cultural organisations in Europe" (ADESTE+) koji je održan od 4. do 7. prosinca 2018. u Torinu. Vidović je također sudjelovala i na javnom predstavljanju projekta u okviru konferencije za medije "Make Culture, Make Europe – A face to face between Adeste+ and Be SpectACTive! In the name of cultural participation" koje su partneri projekata ADESTE+ te Be SpecACTive" zajednički  organizirali 5. prosinca 2018. u Teatru Gobetti u Torinu. 


Voditelj projekta Fondazione Fitzcarraldo je projekt "Audience DEvelopment STrategies for cultural organisations in Europe" (ADESTE+) razvio s 14 partnera iz 7 zemalja, među kojima je i Zaklada "Kultura nova", a financira se iz EU programa Kreativna Europa. ADESTE+ bavi se istraživanjem i razvojem inovativnih pristupa razvoju publike. Tijekom 4 godine partneri će provesti niz aktivnosti za kulturne organizacije, kulturne profesionalce, ciljanu publiku, donositelje politika i odluka s ciljem jačanja osobnih i organizacijskih kapaciteta različitih dionika u području razvoja publike. Aktivnosti uključuju istraživanje, radionice jačanja kapaciteta partnera, provođenje programa razvoja publike u partnerskim organizacijama, radionice kojima se znanja prenose na širi krug organizacija, ljetne škole, debate, peer to peer sesije, forume za dionike koji se bave kulturnim politikama u području razvoja publike i dr.

Partneri će kroz projekt zajednički razvijati metodologiju koju će moći primijeniti u privlačenju nove publike, a znanja i pristupi testirani kroz projektne aktivnosti bit će primjenjivi u kulturnom sektoru na europskoj razini. Aktivnosti su podijeljene u 7 linija kroz koje se razvijaju "Capacity Building Program" i "Toolkit" te "ADESTE+ Blueprint" – vodič za kulturne i umjetničke organizacije u Europi koje žele razvijati strategije i provoditi aktivnosti u području razvoja publike. Iz projekta će proizaći i preporuke za donositelje kulturnih politika u području razvoja publike.

Više informacija o projektu možete dobiti na mrežnim stranicama projekta.

Sufinancirano iz EU programa Kreativna Europa / Co-founded by the Creative Europe Programme of the European Union