Nakon promocija u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, Zaklada "Kultura nova" zbornik radova o praksama i tendencijama sudioničkog upravljanja u kulturi predstavlja u Rijeci i Puli.

Predstavljanje publikacije "Uradimo zajedno. Prakse i tendencije sudioničkoga upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj." u Rijeci će se održati u srijedu, 21. studenog 2018. godine u 19:00 sati u prostoru Filodrammatice (Korzo 28/I), a u Puli u četvrtak, 22. studenog 2018. godine u 12:00 sati u prostoru Dnevnog boravka Rojca (Gajeva 3). Zbornik će u oba grada predstaviti dr. sc. Dea Vidović (upraviteljica Zaklade "Kultura nova" i urednica zbornika) i Davor Mišković (član istraživačkog tima projekta o sudioničkom upravljanju). U Rijeci će na predstavljanju sudjelovati i Luka Rodela (predsjednik i koordinator SU Molekula), a u Puli Dušica Radojčić (predsjednica Koordinacije Društvenog centra Rojc).

Zaklada "Kultura nova" zbornik je objavila u okviru dvogodišnjeg projekta "Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions" koji je provodila uz podršku UNESCO-vog Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD). Pored širokog teorijskog obuhvata i analize koncepata, kao što su sudjelovanje u kulturi, decentralizacija, lokalni razvoj i sudioničko upravljanje u kulturi, zbornik je uključio i sedam studija slučajeva kojima je obuhvaćeno sedam različitih modela sudioničkoga upravljanja društveno-kulturnim centrima koji se razvijaju u različitim dijelovima Hrvatske: Društveno-kulturni centar Lazareti u Dubrovniku, Društveni centar Čakovec u Čakovcu, Društveno-kulturni centar u Karlovcu, Molekula u Rijeci, Društveni centar Rojc u Puli, Dom mladih u Splitu te Pogon-Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade u Zagrebu.

Zbornik treba poslužiti dionicima uključenima u prakse sudioničkoga upravljanja u kulturi kako bi unaprijedili svoje kapacitete i izgradili međusobno povjerenje za daljnje zajedničko upravljanje. Dodatno može poslužiti kao podloga svima onima koji u sudioničkom upravljanju kulturnim resursima prepoznaju vrijednosti održivog i dobrog upravljanja te stoga odluče pokrenuti nove inicijative. Zakladi "Kultura nova" kao i svim drugim kreatorima javnih politika i donosiocima odluka zbornik će služiti u daljnjem poboljšanju institucionalnoga i zakonodavnog okvira za razvoj sudioničkoga upravljanja u kulturi kao podloge za unapređenje demokratičnosti kulturne politike i kulturnog sustava u Republici Hrvatskoj. Slijedom navedenoga publikacija pridonosi kontinuiranim raspravama u cilju stvaranja konkretnog i usklađenog doprinosa nužnim promjenama u hrvatskoj kulturnoj politici, osobito u registru decentralizacije (ovlasti) i sudioničkoga pristupa kulturnom upravljanju i razvoju.

Zbornik je dizajnirao Dario Dević, a objavljen je na hrvatskom i engleskom jeziku, dok će se na promociji moći preuzeti i besplatan tiskani primjerak knjige na hrvatskom jeziku.