Zaklada Gulbenkian objavila je na mrežnim stranicama video materijale svih predavanja Ljetne škole i prateće konferencije o razvoju publike.

Ljetna škola Empowering Audiences, Reimagining Culture održana je od 23. do 27. rujna 2019. u kompleksu Zaklade Calouste Gulbenkian u Lisabonu, kao prva u nizu Ljetnih škola posvećenih temi razvoja publike koje partneri organiziraju u sklopu projekta ADESTE+. Pored petodnevnog programa Ljetne škole, održana je i konferencija te Policy Forum, koji su zajedno okupili više od 300 sudionika iz svih dijelova Europe. Program događanja je u kontekstu razmatranja sudjelovanja, uključivanja i angažmana publike u kulturni i umjetnički život uključio i pitanja vezana za transformaciju organizacija u njihovom pristupu radu s publikom i za publiku. Sudionici su mogli pratiti različite programske linije, od predavanja i panel diskusija, do masterclassova i radionica, a sudjelovali su govornici iz svih dijelova Europe, među kojima iz Hrvatske Darko Lukić i Ana Žuvela. Ljetnu školu i konferenciju organizirali su Mapa des Ideias i Zaklada Calouste Gulbenkian iz Lisabona, u suradnji s drugim partnerima u projektu ADESTE+.

Zaklada „Kultura nova“, kao jedan od partnera u projektu, koncipirala je, pripremila i vodila prvi Policy Forum na kojem se okupilo tridesetak predstavnika nacionalnih i lokalnih tijela zaduženih za kulturu te privatnih zaklada. Policy Forum je zamišljen kao dinamična platforma kreatora politika koja se bavi temom sudjelovanja u kulturi te unapređenju politika u tom polju. 

Više informacija o samom programu Ljetne škole i konferencije te video dokumentacija s događanja dostupni su na ovoj poveznici.

Sljedeća Ljetna škola u sklopu projekta ADESTE+ održat će se u Rijeci od 21. do 26. rujna 2020.