Predstavnici Zaklade i organizacija iz Hrvatske sudjelovali su na seminaru o transformaciji kulturnih institucija kroz različite sudioničke prakse.

U Aarhusu je 10. i 11. travnja 2019. godine na Sveučilištu Aarhus održan seminar "Transforming Cultural Institutions and Their Users – Current Agendas in the Interdisciplinary Turn to Participation" koji je Zaklada suorganizirala s partnerima iz Danske i Velike Britanije - Sveučilištem u Aarhusu i Sveučilištem u Leedsu.

Diskusija i istraživanja u okviru kulturnih institucija i akademske zajednice na temu sudjelovanja podrazumijevaju propitivanje tradicionalnih profesionalnih praksi i odnosa na relaciji institucije - građani, profesionalci - korisnici, akademsko znanje – iskustvo zajednice, kulturni sektor - ostali sektori. Iz tog razloga se nameće potreba za interdisciplinarnim pristupom u potrazi za novim modelima sudioničkih praksi. Kako bi potaknuli diskusiju u području sudjelovanja iz perspektive umjetnosti u zajednici, umjetnosti u području zdravstvene njege i humanističkih znanosti te aktivnog uključivanja sudionika u umjetničku praksu Zaklada "Kultura nova" je zajedno sa Sveučilištem u Aarhusu (Danish research network on cultural participation Take Part) i Sveučilištem u Leedsu (British knowledge exchange network Cultural Participation) sudjelovala u organizaciji seminara o transformaciji organizacija u kulturi i njihove publike.

U okviru programa predstavljena su recentna istraživanja, sudioničke prakse i projekti kulturnih organizacija iz Danske, Velike Britanije i Hrvatske i to kroz tri interdisciplinarne teme: Kulturne institucije i lokalne zajednice; Sudioničke prakse kulturnih institucija u polju brige o zdravlju te Korisnici kao stručnjaci/sudionici u istraživanju. Uvodna izlaganja u navedene teme održali su François Matarasso, Brian Brown i Jennifer Gabrys. Hrvatske prakse su predstavili: Vesna Vuković iz udruge BLOK koja je održala izlaganje o programu "Umjetnici za kvart", Luiza Bouharoua iz udruge Skribonauti koja je predstavila program "Izvana/Iznutra" i Marino Jurcan iz udruge Metamedij koji je predstavio program "Spekulativni dizajn". Na seminaru su također sudjelovale Dea Vidović, upraviteljica Zaklade "Kultura nova", Tamara Zamelli, voditeljica Odjela za istraživanje i razvoj te Ana Žuvela, vanjska suradnica Zaklade, koje su moderirale diskusije tijekom seminara. Dea Vidović je u uvodnom dijelu seminara predstavila Zakladu i njeno shvaćanje važnosti i uloge sudjelovanja u kulturi.

Izlaganja, prezentacije danskih, hrvatskih i britanskih praksi, kao i radionice organizirane u okviru seminara, otvorile su prostor za diskusiju i razmjenu znanja i iskustava u različitim kontekstima sudioničkih praksi i istraživanja između sudionika iz akademske zajednice, umjetnika, javnih institucija i organizacija civilnog društva.

U okviru programa također je organiziran posjet kulturnim centrima Godsbanen i Institut X u Aarhusu koji svoje djelovanje temelje na sudioničkim praksama i uključivanju lokalne zajednice.