Zaklada "Kultura nova" objavila je zbornik radova o praksama i tendencijama sudioničkoga upravljanja u kulturi u Hrvatskoj.

U okviru biblioteke "Kultura nova" Zaklada je 2018. godine objavila zbornik radova "Uradimo zajedno. Prakse i tendencije sudioničkoga upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj." na hrvatskom i engleskom jeziku. Zbornik je nastao u okviru dvogodišnjeg projekta "Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions" koji je Zaklada provodila uz podršku UNESCO-vog Fonda za kulturnu raznolikost (IFCD).

Na temelju podataka prikupljenih kroz istraživanje provedeno u okviru projekta, provedenih analiza i stečenih uvida kroz zajednički rad istraživača i upraviteljice Zaklade nastao je ovaj zbornik radova kao bilješke za kulturnu politiku. Pored širokog teorijskog obuhvata i analize koncepata, kao što su sudjelovanje u kulturi, decentralizacija, lokalni razvoj i sudioničko upravljanje u kulturi, zbornik je uključio i izradu sedam studija slučajeva kojima je obuhvaćeno sedam različitih modela sudioničkoga upravljanja društveno-kulturnim centrima koji se razvijaju u različitim dijelovima Hrvatske - Društveni centar Lazareti u Dubrovniku, Društveni centar Čakovec u Čakovcu, Društveno-kulturni centar u Karlovcu, Molekula u Rijeci, Društveni centar Rojc u Puli, Dom mladih u Splitu i Pogon — Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade u Zagrebu. Zbornik također donosi preporuke i analitičku podlogu za promjene u kulturnoj politici.

Urednica zbornika radova je dr. sc. Dea Vidović, upraviteljica Zaklade "Kultura nova". Autori tekstova su uz Deu Vidović, Ana Žuvela, Davor Mišković, Mirko Petrić i Leda Sutlović.

Više o zborniku možete saznati na sljedećoj poveznici na kojoj je također moguće preuzeti publikaciju u .pdf formatu.