Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Postupak procjenjivanja kvalitete prijava

Prijave koje su prošle provjeru propisanih formalnih uvjeta upućuju se na procjenu kvalitete prijava na temelju kriterija za dodjelu sredstava koji su definirani za svako pojedino programsko područje i kategoriju te objavljeni u Vodiču za prijavu.

Kriteriji za dodjelu sredstava

Kriteriji za dodjelu sredstava čine temelj za ocjenjivanje kvalitete prijava, a definirani su u skladu s općim i posebnim ciljevima za svako pojedino programsko područje i kategoriju Programa podrške 2014. Ovi su kriteriji bodovno definirani za svako od četiri programska područja i njihove kategorije. 

Kriteriji za dodjelu sredstava podijeljeni su u tri skupine. Nezavisna stručna skupina – Povjerenstvo za procjenu kvalitete prijava procjenjuje kvalitetu prijava na temelju kriterija navedenih u 1. i 3. skupini, dok se bodovi za kriterije iz 2. skupine, kvantitativni kriteriji, automatski dodjeljuju svakoj prijavi na temelju podataka navedenih u prijavnici. Kriteriji za dodjelu sredstava za Programsko područje 4 ne sadržavaju skupinu kvantitativnih kriterija.

Skupine kriterija: 
1. skupina: Prihvatljivost prijavljenoga projekta/programa
Za svako programsko područje i kategoriju definirana su tri kriterija prihvatljivosti prijavljenoga projekta/programa. Ako članovi Povjerenstva utvrde da područje djelovanja organizacije nije u skladu s prioritetima Programa podrške 2014, da prijavljeni projekt/program nije usklađen s prioritetima Programa podrške 2014 i/ili da projekt/program nije u skladu s programskim područjem i kategorijom u kojoj je prijavljen, prijava će biti isključena iz daljnjeg postupka dodjele bespovratnih sredstava. 

2. skupina: Kvantitativni kriteriji
U ovoj skupini kriterija nalaze se kriteriji koji su mjerljivi i čije su vrijednosti unaprijed točno propisane u ovom Vodiču. Kriterije iz ove skupine Povjerenstvo neće procjenjivati niti će im biti vidljivi prilikom ocjenjivanja. Svaki propisani kvantitativni kriterij povezan je s određenim pitanjem u prijavnici te se u svrhu osiguranja objektivnosti procjene bodovi za te kriterije dodjeljuju automatski, a na temelju odgovora prijavitelja. 

3. skupina: Kriteriji kvalitete
Kriteriji kvalitete podijeljeni su u nekoliko podskupina. Za svako programsko područje i kategoriju definirane su podskupine kriterija te je za većinu podskupina određen najmanji potreban zbroj bodova, odnosno definiran je bodovni prag. Prijave koje u bilo kojoj podskupini, za koju je definiran bodovni prag, budu imale zbroj bodova manji od određenog najmanjeg zbroja bodova za tu podskupinu bit će isključene iz daljnjeg postupka procjenjivanja kvalitete prijava. 

Prijavitelji čije prijave budu isključene zbog nedovoljnog zbroja bodova u pojedinoj podskupini ili na temelju kriterija prihvatljivosti prijave o tome će biti obaviješteni u pisanom obliku kada završi cjelokupni postupak procjenjivanja kvalitete prijava.  

Povjerenstvo za procjenu kvalitete prijava

Povjerenstvo za procjenu kvalitete prijava je stručno tijelo koje ima 13 članova. Za sve javne pozive u okviru Programa podrške 2014 Upravni odbor odlukom osniva jedno Povjerenstvo. Odluku o imenovanju članova Povjerenstva Upravni odbor donosi na temelju prijava kandidata na javne pozive na iskaz interesa za članove Povjerenstva.

Zadaća članova Povjerenstva je da na temelju kriterija za dodjelu sredstava utvrđenih za svako programsko područje i kategoriju procijene kvalitetu prijava.

Članovi Povjerenstva ne smiju biti u sukobu interesa, u skladu s tim kako je sukob interesa reguliran pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj. Svi članovi Povjerenstva obavezni su potpisati izjavu o nepostojanju sukoba interesa, kojom potvrđuju da će procjenjivati samo one prijave u vezi s kojima nemaju nikakve materijalne ili druge interese. 

Imena članova Povjerenstva moći će biti dostupna javnosti tek nakon završetka cjelokupnog postupka dodjele bespovratnih sredstava. Imenovani članovi Povjerenstva obavezni su svoje članstvo čuvati u tajnosti sve do završetka navedenoga postupka, a tijekom trajanja postupka procjene kvalitete prijava ne smiju davati nikakve informacije o postupku. 

Nakon obavljene procjene kvalitete prijava Povjerenstvo upućuje Upravnom odboru prijedlog za dodjelu bespovratnih sredstava odabranim prijavama, zajedno s popisom procjenjivanih prijava i obrazloženjem za sve prijave koje je Povjerenstvo procjenjivalo. Upravni odbor na sjednici raspravlja o prijedlogu Povjerenstva te ga prihvaća ili odbija. Upravni odbor neće prihvatiti prijedlog Povjerenstva samo u slučaju da prijedlog nije u skladu s definiranim ciljevima programskih područja te u slučaju da se utvrde nepravilnosti u radu Povjerenstva. Ako Upravni odbor ne prihvati prijedlog za dodjelu bespovratnih sredstava, od Povjerenstva će se zatražiti ponovno razmatranje prijedloga, a može se odlučiti i da se postupak procjene kvalitete pojedinih prijava u tom slučaju ponovi. Iznimno, ako Povjerenstvo za procjenu kvalitete prijava ne prihvati ponovno razmotriti prijedlog i/ili ponoviti postupak procjene kvalitete pojedinih prijava, Upravni odbor će donijeti odluku o dodjeli bespovratnih sredstava. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type