Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Umrežavanje

Zaklada je članica četiriju međunarodnih mreža te jedne međunarodne inicijative.

Culture Action Europe

Od 2014. godine Zaklada je članica mreže Culture Action Europe (CAE), organizacije koja zagovaranjem i lobiranjem promovira kulturu i umjetnost kao jedan od potpornih stupova europskog projekta. Cilj djelovanja organizacije je utjecanje na politiku Europe za veći i bolji pristup kulturi diljem kontinenta i šire. CAE pruža prilagođene informacije i analizu Europske unije, nudi kulturnim akterima prostor za izmjenu i razradu zajedničkih stajališta i razvija zagovaračke aktivnosti koje se predstavljaju europskim donositeljima politika. CAE je mreža članskih organizacija na razini Europe čije se Tajništvo nalazi u Bruxellesu. Izvršni odbor bira se unutar članskih organizacija koje se sastaje četiri puta na godinu. Predstavnici članskih organizacija sastaju se na godišnjoj Općoj skupštini. CAE trenutno ima preko 90 članova, predstavlja preko 10.000 organizacija koje djeluju u polju 14 umjetničkih disciplina. Članovi su iz svih područja – od orkestara, udruga pisaca, istraživačkih ustanova, preko kulturnih info točaka, državnih kazališta, međunarodnih kulturnih mreža, nezavisnih kulturnih operatora do konzervatorija, organizacija vizualnih umjetnosti, volonterskih umjetničkih organizacija i slično. CAE okuplja sve organizacije oko zajedničkog vjerovanja da je kulturna suradnja bitna u Europi.

ENCATC

Od 2015. godine Zaklada je članica mreže ENCATC (European Network of Cultural Administration Training Centres) koja je osnovana 1992. godine. Mreža okuplja preko 100 članskih organizacija i profesionalaca iz preko 40 zemalja, a koji su aktivni u područjima obrazovanja, obuke i istraživanja unutar šireg polja kulturnog menadžmenta i kulturnih politika. ENCATC je nevladina organizacija koja predstavlja sve discipline kulture i umjetnosti, ujedno ima i status službenog partnera UNESCO-a i promatrača Upravljačkog odbora za kulturu Europskog vijeća. ENCATC je dinamična europska platforma koja potiče razmjenu znanja, metodologija i iskustava, usporedna istraživanja i redovitu procjenu potreba u sektoru obrazovanja u širem polju kulturnog menadžmenta iz europske perspektive kroz provedbu sljedećih aktivnosti: radne skupine, projekti, događaji i konferencije.

IFACCA

Zaklada je od 2017. članica svjetske mreže IFACCA (International Federation of Arts Councils and Culture Agencies) koja okuplja ministarstava kulture te kulturna vijeća i organizacije iz više od osamdeset zemalja. Vizija mreže je svijet u kojem vladajuće strukture i građani prepoznaju kulturu i umjetnost kao elemente koji doprinose razvoju društva. Svrha mreže je pružanje potpore članicama u nasljeđivanju i prenošenju zagovaranja važnosti kulture i umjetnosti na svjetskoj razini. Mreža pruža usluge, informacije i resurse organizacijama članicama i njihovom osoblju, od rukovoditelja i stvaraoca politika do istraživača, administratora i šire kulturne zajednice. Aktivnosti su podijeljene u četiri glavna područja: umrežavanje, znanje i analiza, izgradnja kapaciteta i zagovaranje.

EFC

EFC (European Foundation Centre) je udruženje zaklada i korporativnih donatora s članicama iz Europe i čitavog svijeta, a Zaklada "Kultura nova" postala je aktivnom članicom 2017. godine. Udruženje je pokrenulo sedam zaklada 1989., a danas EFC okuplja više od dvjesto zaklada. Aktivnosti EFC-a uključuju utjecaj na politike i zagovaranje o gorućim društvenim temama u institucijama Europske unije, borbu za bolju operativnu i pravnu okolinu za zaklade koje djeluju transnacionalno, susrete između članica i sektorskih dionika sa stvaraocima politika (EuroPhilantopics događaj) te izgradnju kapaciteta članica kroz razmjenu znanja.

Global Cultural Relations

Zaklada "Kultura nova" priključila se 2022. međunarodnoj inicijativi Global Cultural Relations koja je usmjerena na jačanje uloge međunarodnih kulturnih odnosa u okviru vanjske politike EU. Proizašla je iz kulturno-civilne inicijative More Europe – external cultural relations koja je pokrenuta 2011. godine, a sačinjavale su je zaklade, mreže organizacija civilnog društva te državni kulturni instituti.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type