Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Projekti

Zaklada u okviru aktivnosti koje provodi Odjel za istraživanje i razvoj ostvaruje partnerstva s međunarodnim organizacijama te svojim aktivnim angažmanom sudjeluje u razvoju i provedbi različitih međunarodnih projekata. Na temelju osluškivanja i sagledavanja procesa koji se odvijaju u praksi, Zaklada sudjeluje u projektima koji se bave temama od značaja za kulturni sektor i kontekst u kojem djeluje te tako dodatno osnažuje svoje kapacitete, diverzificira izbore financiranja i doprinosi generiranju novih znanja i rješenja koja će omogućiti bolju budućnost ne samo civilnog, već i cjelokupnog kulturnog sektora u Hrvatskoj.

  • IN SITU

U suradnji s 12 partnera, predvođenih Centrom za društvene studije Sveučilišta u Coimbri, Zaklada "Kultura nova" je 2021. razvila projekt "IN SITU: Place-based innovation of cultural and creative industries in non-urban areas" usmjeren na istraživanje praksi i perspektiva razvoja aktera u području kulturnih i kreativnih industrija (KKI) u ruralnim i ne-urbanim sredinama. Četverogodišnji projekt podržan je kroz program Horizon Europe.

  • i-Portunus Houses

Zaklada "Kultura nova" je, zajedno s partnerima Europskom kulturnom zakladom – ECF i zakladom MitOst, a u okviru natječaja Europske komisije za Mobilnost, 2019. godine razvila projekt "i-Portunus Houses – Kick-start a local mobility host network for artists & cultural professionals in all Creative Europe countries" koji se bavi razvojem grant-sheme za mobilnost umjetnika i kulturnih radnika u zemljama korisnicama programa Kreativna Europa, a pored dodjele potpora, projekt podrazumijeva provedbu istraživanja o mobilnosti te izradu policy preporuka.

  • ADESTE+

Godine 2017. Zaklada je u partnerstvu s 14 drugih organizacija razvila projekt "Audience DEvelopment STrategies for cultural organisations in Europe" (ADESTE+) koji istražuje i razvija inovativne pristupe razvoju publike, a koji je podržan kroz program Europske Unije Kreativna Europa.

  • Sudioničko upravljanje u kulturi

"Pristupi sudioničkom upravljanju u kulturi" ("Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions") je dvogodišnji projekt kojeg je Zaklada "Kultura nova" od 2016. do 2018. godine provodila uz podršku UNESCO-vog Međunarodnog Fonda za kulturnu raznolikost (IFCD). U fokusu projekta su bili postojeći i nastajući modeli inovativnih kulturnih institucija koji se razvijaju oko kreativnih prostora utemeljenih na načelima sudioničkog upravljanja.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type