Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1b2

UDRUGA OTOMPOTOM

MIKRO

Udruga Otompotom djeluje u svom prostoru Mikro koji se nalazi na adresi Perottijeva 11 u Zagrebu. Zajednička kontinuirana suradnja kroz razne krovne organizacije i mrežu partnerskih i/ili suradničkih udruga i kulturnih centara dovela je do potrebe prezentacija graničnih područja estetike, društvenog angažmana, formi i medija s ciljem lakše komunikacije s primarnim i sekundarnim korisnicima. Kontinuirani godišnji produkcijski i prezentacijski kulturno/umjetnički program sistematiziran je prema područjima djelovanja i podijeljen na izložbenu djelatnost pod krovnim nazivom MIKROGALERIJA, filmsku djelatnost - MIKROKINO, glazbenu djelatnost - MIKROKLUB te kroz produkcijsko djelovanje na projektima u prostoru Mikra ali i dislocirane projekte koje realiziramo u drugim kulturnim centrima ili javnim gradskim prostorima. Program Mikrogalerije nastavlja dosadašnju praksu prezentacije recentnih mladih autora i autorica iz lokalne sredine, ali i gostovanja iz cijele zemlje i regije. Autori, programi, umjetnički koncepti te kustoske koncepcije koje se u svojim radovima dotiču propitivanja medija i multimedijalno i polidisciplinarno pristupaju temama koje obrađuju u svojim projektima prezentiraju svoje radove pred do sada već potvrđenom interdisciplinarnom publikom galerije Mikro. Interdisciplinarni program obuhvaća široki spektar umjetničkih formi (likovna, filmska, glazbena umjetnost, dizajn i arhitektura) i ima tendenciju poticanja i predstavljanja projekata koji se bave marginaliziranim društvenim skupinama, novim estetikama i formama, propituju i istražuju granična područja estetike, društvenog angažmana i problematike trenda unutar formi i medija.

GRADSKA RADIONICA

GRADIONICA

Program "Gradionica " predstavlja objedinjeni naziv programa i aktivnosti organiziranih u prostorima Gradske radionice u kontinuitetu kroz cijelu godinu. Provode se programi raznovrsnih umjetničkih i društvenih praksi kojima se kreira poseban prostor suživota, suradnje i kulturnog dijaloga. Aktivnosti se provode kroz devet specifičnih programa: 1. Točka susreta – glazbena druženja koja istražuju prostor susreta u međusobnoj interakciji glazbenika i publike, a temelji se na glazbenoj improvizaciji; 2. Gradionica fest – koncertni program manje poznatih bendova i glazbenika koji eksperimentiraju s različitim žanrovima ili sviraju manje poznate žanrove; 3. Artists in residence - pruža rezidenciju umjetnicima koji svojim sudjelovanjem omogućuju razmjenu znanja i iskustava i kreiranje novih projekata; 4. Likovni studio - istraživanja i rad na novim projektima vizualnog oblikovanja i intervencija u javnom prostoru uz omogućavanje atelijerskog rada za članove i goste u tri prostora.; 5. Program GROZGI odjela za glazbena istraživanja svojevrsni je glazbeni inkubator za pet pulskih bendova koji pruža potporu mladim pulskim glazbenicima; 6. Edukacijski programi nude tečajeve i radionice različitih umjetničkih tehnika i školu za mlade bendove; 7. Banka vremena kao model solidarne ekonomije; 8. Gospodarenje prstenovima - program oživljavanja pulskih fortifikacija obuhvaća stvaranje platforme za njihovu obnovu i revitalizaciju i kreiranje multimedijalnog programa na Fort Bourguignonu.

Urbana kultura i edukacija

C4CS

Centar za kreativna rješenja (C4CS) provodi umjetnički rezidencijalni program u ruralnom području opčine Gračac. Kroz transdisciplinarne strategije u umjetnosti projekt se tematski fokusira na otvorene tehnologije, umjetnost okoliša i društveno angažirane prakse. Internacionalni, suradnički umjetnički rezidencijalni programi provode se s ciljem većeg protoka kreativnosti te time i jačanja lokalne zajednice. Rezidencijalni programi provode se kako bi osigurali prostor i vrijeme za nesmetani rad umjetnicima kroz transdisciplinarne prakse i "uradi sam " prakse - (DIY) kulturu. Umjetnički rad angažiran je po svojem utjecaju na lokalnu zajednicu te radu s lokalnom zajednicom i u okolišu u kojem se nalazi.

Seasplash - udruga za promicanje glazbene kulture, umjetnosti i slobode izražavanja

Seasplash klub - Punta Christo

Seasplash klub čine različiti prostori unutar utvrde Punta Christo u kojima se provode programi za mlade i ostalu širu javnost s ciljem ostvarivanja prava na javni prostor, njegovo višenamjensko korištenje, otvorenost i dostupnost mladima i široj javnosti sa svrhom razvoja kulturnog i socijalnog kapitala. Tijekom trajanja različitih programa u okružju kulturno-povijesne baštine stvara se nova glazbeno-umjetnička i zabavna zona, novo okupljalište mladih grada te područje novih društvenih i kulturnih atrakcija. Bogat program svake godine uključuje različite sadržaje u koje su mladi uključeni kao posredni i neposredni kreatori ili kao primarna publika te koji obuhvaćaju različite prakse suvremene umjetnosti, urbane kulture, kulture mladih. Naseljavanjem i oživljavanjem kulturno-povijesnog prostora utvrde Punta Christo želi se ukazati na vrijednosti arhitekture kulturne baštine te istaknuti prostorni i kulturni potencijal grada Pule koji može biti iskorišten za razvoj kulture, kulturnog turizma i novih javnih prostora. Osnovni cilj programa je s jedne strane doprinijeti kvalitetnom i profesionalnom razvoju organizacije kroz osnaživanje njezinih kapaciteta putem pažljivo osmišljenih i ciljano usmjerenih glazbenih, umjetničkih te edukacijskih programa, dok je s druge strane općeniti cilj uključivanje novih mladih zainteresiranih osoba u rad organizacije da bi se osigurao programski razvoj. Glavna ciljna skupina su mladi i neafirmirani autori te mladi grada (prvenstveno studenti i mladi nezaposleni), koji sudjelovanjem u edukacijskim programima udruge, programima kluba te angažmanom u organizaciji, imaju priliku trajnije se uključiti u stvaranje novih kulturno-umjetničkih sadržaja te na taj način osigurati stabilnost i održivost nezavisne kulturne produkcije.

ZVONA i NARI, Udruga za proizvodnju kulture, Ližnjan

Knjižnica i književno svratište ZVONA i NARI

Knjižnica i književno svratište ZVONA i NARI u Ližnjanu projekt je iz područja kulture jedinstven u svjetskim okvirima budući da na specifičan način objedinjuje djelatnosti umjetničke rezidencije (osiguravanje besplatnog prostora za rad umjetnicima koji se bave knjigom), knjižnice (s fondom od preko 10.000 knjiga koje su na raspolaganju neposrednoj zajednici - cca 5.000 stanovnika) te prostora za javne programe (književna predstavljanja, glazbene nastupe, filmske projekcije, predavanja i sl.). U tom smislu ovo je jedina umjetnička rezidencija u Hrvatskoj koja redovito nudi mogućnost istovremenog boravka više umjetnika na određenom prostoru, kao i jedina rezidencija izvan većih urbanih sredina koja ima uvjete za cjelogodišnji boravak umjetnika. Radi se o projektu s kontinuitetom, kroz koji je do sada prošlo preko 80 umjetnika, a u sklopu kojega je planirano tijekom 2015. ugostiti 20 umjetnika iz područja književnosti (interdisciplinarni pristupi su dobrodošli, ali umjetnički rad svakog gosta mora sadržavati jaku književnu komponentu) te u suradnji s njima, partnerima iz lokalne i regionalne zajednice realizirati 15 javnih programa (mahom književnih predstavljanja i razgovora, ali i programa drugih formata). Pri tome će glavni naglasci biti stavljeni na predstavljanje inozemnih umjetnika, njihovu razmjenu iskustava s domaćim umjetnicima, uspostavljanje veze lokalne zajednice s gostima svratišta, organizaciju javnih nastupa i edukacijskih programa te osmišljavanje i dogovaranje daljnje suradnje s gostujućim književnicima, ali i sa sredinama, kulturama i jezicima iz kojih dolaze.

Filmsko-kreativni studio VANIMA

AVE IP VANIMA - audiovizualno-edukativni info pult VANIMA

VANIMA je zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti u Gradu Varaždinu. Već 30-ak godina bavi se dječjim filmskim stvaralaštvom - izradom animiranih filmova tijekom cijele školske godine, vodi i organizira radionice diljem Hrvatske, ali i svijeta, organizira VAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin. VANIMA je član međunarodnih i nacionalnih udruženja preko kina, rada s djecom i festivala VAFI. U radu s djecom VANIMA postiže iznimne uspjehe (ove godine od 20 prijavljenih, svih 20 filmova je ušlo u konkurenciju 52. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece). Specifična situacija aktivnosti (redovan kino program, redovan rad s djecom i mladima na animiranim filmovima te organizacija festivala i filmskih radionica) dobra su baza da se sve djelatnosti spoje na način da se isprepleću, naročito kod edukacije učenika i nastavnika te da se VANIMI omogući ured, a Varaždincima info pult uz mjesto u centru za druženje, događaje. VANIMA djeluje na dvije udaljene lokacije. Prostor kina Galerija koji se sastoji od predvorja, kino dvorane i bivšeg (zasebnog) prostora blagajne. Prostor od 13 m2 koji koristi VANIMA za grupe nalazi se na 20 minuta od centra. Ideja je spojiti ove aktivnosti u jednom prostoru u neposrednoj blizini kina. Prostor (projekt) nazvan AVE IP VANIMA služio bi i kao info pult za kino, info za hrvatske filmske festivale, događanja u Varaždinu, okolici i Zagrebu, bio bi otvoren za javnost, u njemu bi se uredio dio za rad s djecom i mladima na animiranim filmovima koji bi služio za radionice, prezentacije, ured.

umjetnička organizacija Atelijeri Žitnjak

Galerija AŽ

U sklopu “Atelijera Žitnjak”, prostora bivše osnovne škole koju ju je Grad Zagreb 2004. dodijelio umjetnicima na korištenje, osnovana je 2005. “Galerija AŽ” kao višenamjenski izložbeni prostor u kojem je do sada održano 70-tak izložbi i drugih kulturnih događanja. Od 2007. Atelijeri Žitnjak sudjeluju u Programu međunarodne umjetničke razmjene Zagreb - Düsseldorf, a ‘Dani otvorenih ateliera’, manifestacija je koju se tradicionalno organizira svake godine od osnutka. Zahvaljujući kvalitetnom programu, 2010. Galerija AŽ uvrštena je na popis uvaženih izlagačkih prostora RH. Pokrenuta je i suradnja s lokalnim stanovništvom i institucijama posredstvom likovnih radionica za djecu iz OŠ Petruševac, predavanja i kulturnih događanja koja se odvijaju unutar škole te organizacija grupnih posjeta djece pojedinim izložbama u Galeriji AŽ. Zahvaljujući programatskim aktivnostima Atelijera Žitnjak, Grad Zagreb je u industrijskoj zoni Žitnjak dobio reprezentativan kulturni centar po uzoru na suvremene svjetske tendencije u gotovo svim vodećim europskim središtima, koji je uvelike pridonio kulturnoj revitalizaciji tog dijela grada, a ujedno pridonio i decentralizaciji kulturne ponude u gradu. Upravo je u tisku publikacija “Dossier Žitnjak” koja predstavlja sve dosadašnje aktivnosti Galerije AŽ. Pod pomalo manifestnim geslom ‘Centar periferije’ dosadašnja će programska platforma biti nastavljena sljedećih godina s temeljnom tendencijom da kvalitetnim sadržajima i povećanim produkcijskim mogućnostima (kao posve jedinstvena umjetnička situacija u zemlji) podigne standard i oglednim primjerom ohrabri razvoj sličnih umjetničkih zajednica.

Udruga Sensoria

Studio Sensoria / Classica Transforma

CLASSICA TRANSFORMA je projekt Udruge Sensoria koji se provodi uz potporu i sudjelovanje svih podružnica (2 u gradu Splitu i 9 dislociranih) osnovnih/srednjih škola Glazbene škole Josipa Hatza u Splitu. Predstavlja simbiozu akustične glazbe, suvremene analogno-digitalne glazbene tehnologije, kreativne produkcije te ekspresionističkog reinterpretiranja. Prvu fazu projekta predstavlja dovršenje akustičnog tretmana prostora koji je uređen do 90% završnog stanja i namijenjen je ovakvim i sličnim projektima koji uključuju klasično tradicionalne vrijednosti s poveznicom na digitalne tehnologije te edukaciju. U svijetu sve veće kompetitivnosti rastu izazovi i zahtjevi koje mladi umjetnici moraju savladavati te je izvrsnost vrlo teško postići bez poznavanja novih mogućnosti stvorenih tehnološkom revolucijom na polju zvuka. Projektom bi se mladim glazbenicima/učenicima (svi razredi osnovnih i srednjih glazbenih škola, oko 500 učenika) omogućilo iznimno vrijedno iskustvo slobodnog pristupa tonskom studiju te snimanja izvedbi klasičnih skladbi što je velikoj većini nedostupno (cijena najma, uvjeti, itd.). Ovim bi razvili važnu kariku profesionalnog razvoja. Uz snimanja, sudionici projekta te ostali zainteresirani bi pohađali teorijsko praktična predavanja o suvremenoj tonsko glazbenoj tehnologiji u službi umjetnosti. Projekt se nastavlja digitalnom obradom snimljenih klasičnih skladbi, manipulacijom i produkcijom posve novih glazbenih djela proizašlih iz snimljenih originala. Ovakav spoj klasičnog pristupa te tehnološko kreativnog iskoraka zasigurno sudionicima otvora posve nove poglede na mogućnosti kreiranja glazbe.

Univerzalni Istraživački Institut UR

Znanost u kulturi i umjetnosti

Znanost u kulturi i umjetnosti kontinuirani je projekt simbiotičke integracije znanosti u kulturu i umjetnost kojeg naša udruga provodi od svog osnutka.
Na temelju velike količine uspješnih interdisciplinarnih umjetničko – znanstveno - kulturoloških aktivnosti i ostvarenja koje smo napravili od osnutka naše udruge u 2013. godini do sada u vlastitoj produkciji te pomoću međunarodnih i nacionalnih suradnji s umjetničkim i kulturološkim organizacijama kao i profesionalcima, vidljiva je učinkovitost našeg rada te potreba društva za nastavkom rada naše marginalizirane udruge. Uz dosadašnja ostvarenja, otpočeli smo pretprodukciju i produkciju još mnogih interdisciplinarnih projekata znanosti i kulture, znanosti i umjetnosti te same suvremene alternativne kulture znanosti (uradi-sam kultura, kultura građanske znanosti, bio-hakerska kultura, post-gender kultura). Neki od navedenih projekata ostvareni su u samostalnoj produkciji, a drugi u suradnji s međunarodnim i nacionalnim umjetničkim i kulturološkim organizacijama te profesionalcima.

Savez studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva

KSET

KSET je po djelatnostima podijeljen u 9 sekcija koje pokrivaju različite aspekte kulturnog života studenata i mladih. Bike sekcija promovira biciklizam i zdrav način života te organizira biciklističke izlete, radionice popravljanja bicikla i predavanja o mehanici bicikla. Disco sekcija se brine za glazbenu podlogu svih Klupskih aktivnosti kroz svoje dnevne i noćne DJ programe, organizira otvorene škole DJ opreme i miksanja glazbe. Dramska sekcija je amaterska kazališna skupina, svake godine izvedu nekoliko predstava vlastite produkcije i organiziraju brojna gostovanja kako amaterskih tako i renomiranih glumačkih skupina. Foto sekcija se bavi analognom i digitalnom fotografijom, organizira školu analogne i digitalne fotografije te u klupskom prostoru organizira izložbe fotografija svojih članova i polaznika škole fotografije. Glazbena sekcija se bavi organizacijom koncerata u prostorijama kluba te obavlja i sve poslove oko ozvučivanja, postavljanja rasvjete i održavanja opreme, organizira školu pjevanja te školu za tonce. Planinarska sekcija se bavi organizacijom planinarskih izleta za sve zainteresirane te održava planinarsku školu. Računarska sekcija se bavi održavanjem računarske i mrežne infrastrukture, razvojem novih softverskih aplikacija od koristi za studente, održavanjem internetskih stranica, organiziraju otvorena predavanja o računarskoj problematici te promiču open source zajednicu poput Linuxa. Tehnička sekcija se bavi održavanjem fizičkog integriteta kluba, popravcima i poboljšanjima, veliki su propagatori „učini sam“ (DIY). Video sekcija se bavi amaterskom produkcijom kratkih igranih i dokumentarnih filmova te organizira javne projekcije filmskih klasika ili filmova alternativnih sadržaja kojima pokušava obogatiti kulturnu scenu mladih u Zagrebu.

Udruženje hrvatskih arhitekata

Udruženje hrvatskih arhitekata

Planirane aktivnosti Udruženja hrvatskih arhitekata obuhvaćaju široki dijapazon akcija i programa kojima se nastoji osigurati preduvjete za stvaranje boljeg životnog okruženja. Brojne izložbe arhitektonskog stvaralaštva primjeri su konfrontacije, učenja i neizbježne selekcije. Izložbe redovito plijene pozornost i velikog dijela publike koja ne pripada arhitektonskom miljeu. Kroz panel diskusije, okrugle stolove i predavanja nastoji se uključiti što širi broj dionika vezano za pitanje prostora. Osim neizostavne kulturne i umjetničke dimenzije arhitekture i urbanizma, UHA redovito interdisciplinarno pristupa temama u skladu sa samom prirodom arhitekture koja je u svojoj biti – kolektivna djelatnost. Gradovi i ljudska naselja jedna su od najevidentnijih ljudskih kreacija. Arhitektura koja daje društvu konkretan oblik blisko je povezana s njim i s prirodom. Upravo zato u UHA-i njegujemo praksu organizacije raznovrsnih radionica za djecu/mlade, besplatnih arhitektonskih konzultacija za građane te nastojimo uključiti što širu publiku u naše aktivnosti, no ujedno kontinuirano učiti od stručnjaka koji se bave pitanjem prostora iz drugog disciplinarnog gledišta.

HRVATSKA UDRUGA LIKOVNIH UMJETNIKA

Godišnji program

U prijavi je predstavljen godišnji izložbeni program HULU-a Split u Salonu Galić. HULU Split će u potpunosti organizirati 20 samostalnih izložbi i bit će domaćin dvjema skupnim izložbama (u organizaciji Umjetničke akademije u Splitu i Škole likovnih umjetnosti u Splitu).

HRVATSKI CENTAR INTERNACIONALNOG TEATARSKOG INSTITUTA

RAZVOJNA PODRŠKA CENTRU ITI

Ured Hrvatskog centra ITI na usluzi je svim programskim ljudima koji kreiraju sadržaje naše djelatnosti, članovima Centra kao i mnogim stranim kazalištarcima koji ciljano dolaze po informacije, upite, pomoć i suradnju. Komunikacija s Ministarstvom kulture RH, Gradskim uredom za kulturu, stranim centrima i pojedinačnim umjetnicima svakodnevna je te je potrebna odgovarajuća podrška za ovaj tip komunikacije.

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Beli Manastir

Tradicijski centar - Dom hrvatskog kulturno umjetničkog društva

Projekt predviđa suradnju civilnog sektora i lokalne zajednice na način da aktivira građane na društveno koristan rad. Projektom se stvaraju preduvjeti za osmišljavanje i pripremu novih kulturnih programa i projekata na način da se primjeni inovativni pristup radu kulturno-umjetničkih društava i kulturno-umjetničkom amaterizmu. Projekt uključuje aktivnosti kojima se promovira tradicijska kultura prvenstveno među mlađom populacijom, tradicionalni plesovi, glazba, običaji, jela i slično. Za razliku od rada standardnih kulturno-umjetničkih društava koji isključivo njeguju samo pjesmu i ples svog kraja, udruga već nekoliko godina radi na principu realizacije projekata koji se odnose na dodatne aktivnosti poput: organiziranje seminara na temu promocije ruralnog područja, radionica na temu njegovanja narodnog blaga (izrada nakita, izrada suvenira, rekonstrukcije narodnih nošnji), sudjelovanja na sajmovima, humanitarnim aktivnostima za marginalizirane skupine (djeca, starije osobe, nacionalne manjine) i slično.

Udruga građana "Scena Sisak"

Scena Sisak- produkcija 2015

Program obuhvaća nastavak igranja uspješnice „Na pučini“ u okviru građanskog odgoja u srednjim školama. Također se planira igranje predstave „Majke“(problem maloljetničke trudnoće) na festivalima u zemlji i inozemstvu. Planira se produkcija predstave“Juriš lake konjice“ (Obrađene će biti teme obitelj, obiteljski odnosi i postojeća hijerarhija unutar nje. Suočavanje s problemima koje ovaj organizirani i temeljni oblik suživota današnje zajednice nosi sa sobom. Pitanje pravde, hrabrosti,vrijednosti ljudskog života te propitivanje autoriteta i općeprihvaćenog (nametnutog?) sistema vrijednosti u suvremenom društvu. Kako se pojedinac snalazi u tom i takvom društvu i koje odluke mora donijeti balansirajući između instinkta za vlastitim preživljavanjem i savjesti i moralnih vrijednosti.). Osim kontinuiranog rada na predstavama koje se bave pitanjima suvremenog društva dva puta godišnje bit će organizirane i glumačke radionice. U planu je i organizacija tematskog međunarodnog kazališnog festivala. Kontinuirano će se održavati audicije za prijem novih članova. Nastavit će se aktivnosti (izvođenje predstava i pronalazak donatora) kojima će se obogaćivati tehnički fundus udruge(nabava potrebne tehničke opreme: razglasa, reflektora, kontrolora rasvjete i ostalog) te pojačati sva nastojanja u pronalasku vlastitog adekvatnog prostora za rad u kojem će udruga moći samostalno djelovati i širiti spektar aktivnosti.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type