Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1

1. Pitanje: Da li je moguće prijaviti se na Program podrške 2015 s rokom 9.9.2015. u Programskom području 1: Razvojna podrška za organizacije - a2, iako je je organizacija ostvarila jednogodišnje financiranje na prošlogodišnjem natječaju Zaklade za program koji još uvijek traje do kraja 2015. godine? Dakle, je li se moguće prijaviti za daljnje financiranje programa koji je još uvijek u provedbi?
Također, hoće li Zaklada osigurati tijekom 2015. godine financiranje i natječaj za edukativne programe organizacija?

Odgovor: Prijavu na Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09.2015. možete podnijeti neovisno o tome da li Vam je odobrena jednogodišnja podrška za taj program u okviru Programa podrške 2014. Financijska podrška u Programskom području 1 namijenjena je za operativne troškove, odnosno za troškove povezane s onim permanentnim aktivnostima organizacije koje su temelj za svako programsko djelovanje. Zaklada "Kultura nova" u ovom programskom području nije propisala uvjet da mora biti prijavljena nova projektna ideja, već se može prijaviti i nastavak već započetog programa. U kategoriji a2 možete prijaviti jednogodišnju ili višegodišnju podršku, s time da na Program podrške 2015 prijavljujete cjelogodišnje provođenje aktivnosti u 2016. godini i za jednu i za drugu vrstu zatražene podrške.
Zaklada "Kultura nova" u 2015. godini neće pokretati javne pozive kojima se financiraju edukativni programi organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti u RH.

2. Pitanje: Molimo Vas za par pojašnjenja vezano uz javni poziv za Pogram podrške 2015 – PP1:
1.Među prihvatljive troškove unutar PP1 ubrajaju se troškovi za rad. Zanima nas odnosi li se to i na umjetničke, tj. autorske honore, odnosno koje se sve vrsta radnih odnosa financiraju?
2.Dodjeljuju li se sredstva iz PP1 a2 i b2 (115,000.00 kuna) za višegodišnju podršku svake godine u istom iznosu, ili se iznos od 115,000.00 kn dijeli kroz 3 godine?

Odgovor: 1. Financijska podrška u Programskom području 1 namijenjena je isključivo za operativne troškove, odnosno za troškove povezane s onim permanentnim aktivnostima organizacije koje su temelj za svako programsko djelovanje. Riječ je o troškovima kao što su naknade za rad, financijsko-administrativni troškovi, troškovi najma ureda, režijski troškovi, troškovi komunikacije itd., dok se sredstva za same programske aktivnosti trebaju osigurati iz drugih izvora. Na stranici 23 Vodiča za prijavu koji je dostupan na službenim mrežnim stranicama Zaklade "Kultura nova" nalazi se popis prihvatljivih troškova u okviru Programskog područja 1. Što se tiče prihvatljivih troškova naknade za rad u sklopu ovog programskog područja, to su:

  • troškovi naknada za rad menadžera, producenata, projektnih/programskih voditelja, financijskih administratora, voditelja ureda i drugih izvršitelja operativnih poslova od nesamostalnog rada (isključivo ugovor o radu)
  • troškovi naknada za rad menadžera, producenata, projektnih/programskih voditelja, financijskih administratora, voditelja ureda i drugih izvršitelja operativnih poslova po ugovoru o djelu, ugovoru o suradnji, studentskom ugovoru i sl. (što ne uključuje ugovor o autorskom djelu).
    Dakle, umjetnički tj. autorski honorari unutar spomenutog programskog područja se ne smatraju prihvatljivim troškovima.

2. U Pravilniku o uvjetima i postupku za dodjelu sredstava za ostvarivanje svrhe Zaklade "Kultura nova", koji je također dostupan za preuzimanje u .pdf obliku na službenim mrežnim stranicama Zaklade "Kultura nova", možete pronaći potrebne informacije o dodjeli višegodišnje podrške u Programskom području 1, kategorijama a2 i b2 u članku 13. Najviši iznos sredstava koji prijavitelj može zatražiti prilikom podnošenja prijave odnosi se samo na provedbu aktivnosti u 2016. godini, a ne na razdoblje od tri naredne godine. U skladu s čl. 13. stavkom 13. navedenoga Pravilnika postotak traženog iznosa podrške koji je organizacija ostvarila u prvoj godini na temelju zbroja bodova za projekt/program temelj je za definiranje najvišeg iznosa koji organizacija može zatražiti u svakoj sljedećoj godini korištenja višegodišnje podrške. U skladu s tim organizacija može zatražiti najviši iznos podrške definirane za tu godinu u onom postotku koji joj je odobren u prvoj godini višegodišnje podrške.

3. Pitanje: Imamo jedno pitanje vezano uz prijavu za višegodišnju podršku, a odnosi se na Poglavlje C prijavnice - Svrha, postignuća i kapaciteti organizacije. U tom dijelu prijavnice namjeravamo opisati našu organizaciju, što smo radili u zadnjih 19 godina. S obzirom na to da realiziramo jedan program, koji je nositelj poslovanja za tekuću godinu, moramo li pod pitanjem 8 upisati osim dosadašnjeg rada i projekt-predstavu koju smo realizirali prethodne godine, kad se sličan zadatak traži i u pitanjima 9, 10 i 11?

Odgovor: U pitanjima koja se odnose na djelovanje organizacije potrebno je detaljno opisati područje djelovanja organizacije u odnosu na prioritete Programa podrške 2015 te objasniti razloge zbog kojih organizacija djeluje u navedenom području. Specifičnosti koje navedete u prijavnici važni su detalji po kojima se djelovanje Vaše organizacije razlikuje od djelovanja ostalih organizacija koje također npr. produciraju i distribuiraju kazališne predstave. U onim pitanjima u kojima je ograničeno vremensko razdoblje poput pitanja u kojem se traži da navedete jednog ili više domaćih umjetnika koje je vaša organizacija producirala i radove/djela/projekte koje je vaša organizacija distribuirala u posljednje 3 godine možete navesti i djela iz prethodnih godina za koje smatrate da ih je potrebno istaknuti.

4. Pitanje: Pišem u ime udruge koja se želi prijaviti na ovogodišnji natječaj za Razvoj domaće umjetničke produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata do 50.000 kn. Pritom, imamo par nedoumica u vezi kriterija za prijavu, s obzirom na specifičnost našeg pravnog statusa.
Naime, naša udruga je osnovana prije godinu dana, međutim sam umjetnički program aktivno provodimo od 2009. godine kao zasebni projekt jedne institucije. Za provedbu programa je ta institucija osigurala bespovratna sredstva iz drugih izvora. S obzirom da se radi isključivo o programskim potporama, a potpore za zapošljavanje nismo bili u mogućnosti tražiti zbog toga što nismo imali status udruge, odlučili smo osnovati udrugu. Naša je udruga službeno registrirana krajem rujna 2014. godine, te nas zanima da li se, s obzirom na takav neznatni vremenski odmak od službenih godinu dana postojanja koliko tražite, možemo prijaviti.

Odgovor: U Vodiču za prijavu na Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09.2015., a koji je dostupan na službenim mrežnim stranicama Zaklade "Kultura nova", propisano je koje se udruge ili umjetničke organizacije mogu prijaviti na trenutno otvorene javne pozive. Također, jedan od formalnih uvjeta za prijavu na Programsko područje 1: Razvojna podrška za organizacije jest da prijavitelj mora aktivno djelovati najmanje jednu (1) godinu od dana registracije do dana zaključivanja ovog Javnog poziva. Rok za prijavu na javne pozive u ovom slučaju je 09. rujna, tako da se na Programsko područje 1 mogu prijaviti udruge ili umjetničke organizacije koje su službeno registrirane minimalno 09. rujna 2014. Ovaj formalni uvjet Zaklada će provjeravati uvidom u Registar udruga RH.
Napominjemo da u Programskom području 2 takvo vremensko ograničenje ne postoji te da prijavu može podnijeti organizacija koja aktivno djeluje od dana registracije do dana zaključivanja javnog poziva kraće od godinu dana.

5. Pitanje: Imam jedno pitanje u vezi PP1a1. U prijavnici se traži opis projekta. Ukoliko udruga provodi više projekata kroz godinu, može li se tražiti podrška za godišnji rad udruge te u opisu navesti sve projekte ili se treba fokusirati na jedan od projekata koje udruga provodi?

Odgovor: U Programskom području 1 kulturne i umjetničke aktivnosti koje organizacija prijavljuje moraju se odvijati kontinuirano tijekom cijele godine. Organizacija u prijavi na Programsko područje 1 u kategoriji koja se odnosi na razvoj domaće umjetničke produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata može objediniti sve svoje produkcijske i distribucijske aktivnosti, a može se opredjeliti ili za produkciju, ili za distribuciju, ovisno o potrebama vaše organizacije te u skladu s time i opisati programske aktivnosti koje će se provoditi u 2016. godini.
Napominjemo da za provedbu programskih aktivnosti (bilo da je riječ o produkciji i/ili distribuciji) u ovom programskom području Vaša organizacija mora imati osigurana sredstva iz drugih izvora, a također prijava mora zadovoljavati i sve ostale formalne uvjete koji su navedeni u Vodiču za prijavu na stranici 11. Kako biste što kvalitetnije pripremili Vašu prijavu za PP1a1 upućujemo Vas da detaljno proučite i kriterije za dodjelu sredstava u ovom programskom području i kategoriji, a koji su navedeni u Vodiču za prijavu na stranicama 21 i 22.

6. Pitanje: Javljamo se vezano za prijavnicu za Program podrške 2015. S obzirom da se planiramo prijaviti na trogodišnju potporu zanima nas trebamo li u prijavnici u odgovor na pitanje broj 1. staviti u naslov sve tri godine te u pitanju 2. staviti ukupni traženi iznos za 3 godine te kasnije specificirati ukupni budžet za 3 godine?

Odgovor: Zaklada "Kultura nova" u okviru Programskog područja 1 dodjeljivat će:
• jednogodišnju podršku (u kategorijama a1, a2, b1 i b2) za realizaciju projekata/programa u 2016. godini
• višegodišnju podršku (u kategorijama a2 i b2) za realizaciju projekata/programa u 2016., 2017. i 2018. godini.
Na stranici 19. Vodiča za prijavu navedeno je da je najviši iznos koji se može zatražiti u kategorijama a2 i b2 Programskog područja 1: 115,000.00 HRK, i to za provedbu projekta/programa u razdoblju od 01.01.2016. do 31.12.2016. Dakle, u polje Traženi iznos potrebno je upisati iznos do 115.000, a koji se odnosi na provođenje projekta/programa u 2016. godini. Plan aktivnosti kao i proračun koji se ispunjavaju u okviru prijavnice trebaju se također odnositi na provedbu projekta/programa u 2016. godini.
U Pravilniku o uvjetima i postupku za dodjelu sredstava za ostvarivanje svrhe Zaklade "Kultura nova", koji je dostupan za preuzimanje na službenim mrežnim stranicama Zaklade, nadalje je objašnjen postupak dodjele višegodišnje podrške u Programskom području 1, kategorijama a2 i b2 u članku 13.

7. Pitanje: Naša organizacija podnijela je prijavu u kategoriji Razvoj domaće umjetničke produkcije i/ili distribucije umj. radova, dijela i projekata do 50.000,00 kn. Organizacija ovim sredstvima namjerava pokriti troškove plaće djelatnika zaposlenog po ugovoru o radu na neodređeno za 2016.godinu. U proračunu pod stavkom 29. Troškovi naknade za rad menadžera…(isključivo ugovor o radu), upisali smo sve stavke gdje nam je ukupan iznos ispao 49999,92 kn a ne 50.000,00kn. Može li to tako ostati ili mora se poklopiti točni iznos od 50.000,00kn, jer naime sljedeći iznos koji ispada je 50000,04 kn. Predstavlja li to problem? I je li u redu da ostavljam sve ostale stavke proračuna prazne?

Odgovor: U Vodiču za prijavu na Program podrške s rokom prijave 9.9.2015 propisani su najviši iznosi koje prijavitelji mogu tražiti prilikom podnošenja prijave za svako programsko područje i kategoriju. U Programskom području 1 u kategoriji Razvoj domaće umjetničke produkcije i/ili distribucije umj. radova, djela i projekata do 50.000,00 kn najviši iznos koji organizacija može zatražiti prilikom podnošenja prijave na javni poziv iznosi 50.000,00 kn. Napominjemo da najmanji iznos nije propisan. Dakle, prijavitelj prilikom podnošenja prijave može zatražiti bilo koji iznos koji nije veći od 50.000,00 kn.
U proračun unosite one stavke koje namjeravate pokriti sredstvima Zaklade u slučaju da Vam budu odobrena bespovratna sredstva. Hoćete li cjelokupan iznos podrške za koju se prijavljujete zatražiti samo u jednom poglavlju proračuna ili ćete ga rasporediti na više poglavlja ovisi o potrebama Vaše organizacije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type