Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Pravni oblik organizacije

1. Pitanje: S obzirom da mi nismo civilno društvo, ali smo neprofitna organizacija koja potiče rast kreativne industrije, da li smo prihvatljivi prijavitelji na otvorene javne pozive?

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. U Vodiču za prijavu na Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09.2015., a koji je dostupan na službenim mrežnim stranicama Zaklade "Kultura nova", propisano je tko se može prijaviti na trenutno otvorene javne pozive. Radi se o udrugama ili umjetničkim organizacijama koje:

  •     su upisane u matični registar
  •     su upisane u Registar neprofitnih organizacija
  •     vode uredno financijsko poslovanje
  •     su ispunile svoje ugovorne obaveze u provedbi odobrenih podrški od strane tijela državne uprave i tijela javne vlasti
  •     svojim projektima i programima te djelovanjem promiču vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske i provode djelatnosti usmjerene k općem/javnom dobru, potrebama zajednice i postizanju održivog razvoja
  •     zadovoljavaju sve ostale uvjete navedene u Vodiču za prijavu.

Dakle, ako je Vaša organizacija upisana u navedene registre, te zadovoljava propisane formalne uvjete, može biti nositelj prijave na javne pozive objavljene u okviru Programa podrške 2015 s rokom prijave 09.09.2015.

2. Pitanje: Da  li matica umirovljenika može podnijeti prijavu na natječaj? U okviru matice djeluje Kulturno umjetničko društvo, kazališna grupa, vokalni sastav te zbor. Ne ostvarujemo nikakvu dobit, ali s našim programima gostujemo u domovima umirovljenika na području cijele Hrvatske.

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. U skladu s navedenom svrhom Program podrške 2015 namijenjen je organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti.

Dakle, da bi prijava bila prihvatljiva organizacija koja se prijavljuje na natječaj mora biti registrirana kao udruga ili umjetnička organizacija i djelovati na području suvremene kulture i umjetnosti te mora biti upisana u Registar neprofitnih organizacija. Također mora zadovoljiti i sve formalne uvjete navedene u Vodiču za prijavu na Program podrške 2015 s rokom 9.9.2015., a koji je objavljen na mrežnim stranicama Zaklade (www.kulturanova.hr).

3. Pitanje: Zanima nas imamo li pravo prijave na Program podrške 2015 kao zaklada koja djeluje na području kulture. Željeli bismo prijaviti projekt socijalno osjetljive kulturne politike no naveli ste da je javni poziv za udruge i umjetničke organizacije pa ne znamo možemo li se kao neprofitna zaklada prijaviti na isti.

Odgovor: Na javne pozive Programa podrške 2015 s rokom prijave 09.09. mogu se prijaviti isključivo udruge ili umjetničke organizacije koje su upisane u matični registar (u Registar udruga ili u Registar umjetničkih organizacija) te u Registar neprofitnih organizacija. Kao što je navedeno u Vodiču za prijavu na str. 9. Zaklada će podatke o tome je li organizacija upisana u odgovarajući registar provjeravati uvidom u Registar udruga, Registar umjetničkih organizacija te Registar neprofitnih organizacija. Ako Komisija prilikom provjere utvrdi da prijavitelj nije upisan u neki od obaveznih registara, prijava će biti isključena iz daljnjeg postupka.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type