Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2c

Udruženje za razvoj kulture „URK“

Selekcija programa za Galeriju Močvara

Galerija Močvara jedina je regionalna platforma koja sustavno, od 2011. godine, istražuje, komunicira i producira umjetničke prakse koje na različite načine tematiziraju fenomen zvuka kao umjetnički medij i sredstvo kreativne komunikacije, ali i kao interdisciplinarni prostor eksperimenta u okviru auditivnih iskustava koja oblikuju ljudsku stvarnost. U okviru programa Galerije, od 2012. godine razvija se i produkcijski projekt „Sound Art Inkubator“ usmjeren prema mladim, neafirmiranim autorima i studentima hrvatskih likovnih i umjetničkih akademija koji istražuju zvuk kao sredstvo izražavanja. Inkubator im daje priliku za punu realizaciju, prezentaciju i promociju produkcijski zahtjevnih umjetničkih radova koje im je, u lokalnom kontekstu, inače izuzetno teško realizirati. U posljednje četiri godine program Galerije publici je predstavio 53 domaća i strana umjetnika (od kojih je svaki za vrijeme izložbe boravio u Zagrebu), uz vlastitu produkciju 11 radova mladih domaćih autora i dvije produkcijske radionice za ukupno 15 polaznika. Naglasak je pritom na uravnoteženoj prezentaciji poznatih međunarodnih umjetnika, regionalne scene i domaćih radova. Česta putovanja na poznate svjetske novomedijske festivale i kontinuirana prisutnost kustosica Galerije u međunarodnim umjetničkim krugovima već je osigurala dolazak nekih od trenutno najvećih svjetskih sound art zvijezda u Zagreb. Kroz ovaj projekt novog ciklusa putovanja želi se nastaviti i dodatno razviti umrežavanje s međunarodnim umjetnicima i kustosima, s posebnim ciljem iniciranja konkretne programske razmjene između Galerije Močvara i programa Club Transmediale, Berlin.

25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja

Festival 25 FPS

Festival 25 FPS međunarodni je filmski festival koji promovira inovativni filmski izraz, stilsku i medijsku raznorodnost, izražajne i nekonvencionalne autorske koncepte te radove koji se oslanjaju na tradiciju avangardnog filma i eksperimentalno-filmskog roda. Od svog osnutka 2005. promiče nekomercijalne oblike audiovizualne i filmske umjetnosti s naglaskom na kratkometražni film. Programska okosnica prikazivanje je radova najnovijih filmskih strujanja koji šire razumijevanje filma i problematiziraju razvoj medija (međunarodni natjecateljski program). Prikazuje i nerijetko otkriva značajna i temeljna ostvarenja iz filmske povijesti čime djeluje u međuprostoru festivala, muzeja i galerije, a koje prikazuje kroz popratni filmski program - posebno kurirane programe žirija, Kino 23 sa sponom prema dugometražnom filmu, Ode filmu (kultna arhivska ostvarenja), hrvatski program Refleksi te audiovizualni performansi “proširenog filma” (expanded cinema) koji promoviraju forme “live cinema” u interakciji s glazbom, performansom, kazalištem, novim medijskih tehnologijama. Mjesto je stalne edukacije, te ističe Hrvatsku, Zagreb i Rijeku sa satelitskim festivalskim programom, kao visokoprofilirane kulturne sredine osjetljive za suvremeno-umjetničke napredne forme i koncepte. Planiraju se posjetiti 45. Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (27. 1. - 7. 2. 2016), Festival Diagonale u Grazu (8. - 13. 3. 2016) te 62. Festival kratkometražnog filma u Oberhausenu (5. - 10. 5. 2016). Festivali u Rotterdamu i Oberhausenu su dvije najveće europske manifestacije neizbježne za praćenje suvremenenih filmskih trendova, umrežavanje s međunarodnom zajednicom te istraživanje i programiranje za Festival 25 FPS. Diagonale kao festival austrijskog filma važan je zbog uspješnog modela prezentacije nacionalne kinematografije koja privlači međunarodne i nacionalne profesionalce.

Što, kako i za koga

Istraživačko putovanje u Atenu / priprema projekta “I sad, što će sad biti od nas, bez barbara?”

Putovanje u Atenu omogućit će udruzi WHW upoznavanje s programom Kunsthalle Athens te umjetničkom scenom u Grčkoj kako bi u projekt “I sad, što će sad biti od nas, bez barbara?” u Galeriji Nova u Zagreb mogli uključiti umjetnike, teoretičare, pisce, kustose, aktivističke inicijative te dokumentaciju iz Grčke. Kunsthalle Athena je fleksibilni nomadski umjetnički centar, koji je 2010. osnovala kustosica Marina Fokidis, ujedno i urednica South Magazine te Umjetnička direktorica ureda Dokumente 14, koja će se 2017. osim u Kasselu u Njemačkoj održati i u Ateni. Zamišljen je kao kritička intervencija u umjetničku scenu Atene, Grčke i Europe u cjelini. Propitujući novu društvenu ulogu umjetničkih institucija, nastoji nadići format prikazivanja umjetnosti te se fokusirati na mogućnost sudjelovanja u proizvodnji kulture te istražiti domete radikalne kustoske prakse. Grčka je posljednjih godina u medijima prvenstveno zbog zastrašujućih posljedica ekonomske krize i velikog dotoka migranata s kojima se radi ekonomskog kolapsa teško nosi. No ona je ujedno i laboratorij za razvoj novih oblika solidarnosti i novih političkih promišljanja – kriza je učinila jasnim potrebu da se nađu nova rješenja u politici i u ekonomiji, ali i u kulturi. Kunsthalle Athens i brojni umjetnici razvijaju inovativne načine uključenja kulture u zajednicu i problematiziranja političkih i ekonomskih procesa. Posjet Ateni omogućila bi da se kustosice upoznaju s radom organizacije koja razvija kritički diskurs u izrazito nepovoljnim okolnostima te sa snažnom umjetničkom scenom grada. Tematski, istraživanje će se fokusirati na prakse koje propituju dvije najveće društvene krize u Europi–krizu financijskog tržišta i Eura te migracijsku krizu – kao i način na koji one rekonfiguriraju odnos između Juga i Sjevera Europe.

IKS FESTIVAL

Selekcija međunarodnog programa za IKS Festival 2016

IKS Festival prikazuje i (ko)producira suvremeno kazalište i održava se svake godine na pozornici Amfiteatra (MKC), HNK Split, u Gradskom kazalištu mladih te u Gradskom kazalištu lutaka. Specifični ciljevi IKS Festivala su: 1. programskim sadržajem povećati odaziv publike, građana i građanki grada Splita na sceni Amfiteatra u Domu mladih te stvarati pozitivno okruženje kazališnih umjetnika, producenata i konzumenta kulturnih događanja u Domu mladih; 2. povećati broj plesnih i kazališnih programa u Hrvatskom narodnom kazalištu Split te u suradnji s upravom kazališta HNK Split zajedničkim promotivnim snagama raditi na boljem odazivu publike te na privlačenju novije i mlade publike u nacionalno kazalište u Splitu kroz promidžbeni format „slobodne prodaje“; 3. pridonijeti profesionalizaciji izvedbene umjetnosti (edukacija, kreiranje, menadžment, promocija) kroz novi model suradnje uključujući javne i gradske ustanove, obrazovne institucije, umjetničke organizacije i udruge izvedbenih umjetnosti u Splitu; 4. razvoj međusektorske suradnje na polju edukacije i produkcije (programska razmjena, rezidencije). Za potrebe selekcije međunarodnog programa za IKS Festival 2016. godine posjetit će se tri važna središta izvedbene umjetnosti u Europi : 1. Tanec Praha se u Pragu; 2. Impulstanz Festival, Beč i 3. Stockholm, Švedska.

Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive

queer festivali

Projektni prijedlog obuhvaća tri putovanja u inozemstvo na manifestacije od značaja za formiranje programa i aktivnosti kolektiva queerANarchive. Redom to su: Pride Photo Award, manifestacija u Amsterdamu koja donosi najnovije fotografije koje se bave temom rodnih i spolnih identiteta, Rdeče Zore u Ljubljani i PtichWise u Sarajevu koji su feministički, aktivistički, queer festivali koje kolektiv posjećuje u svrhu umrežavanja, suradnji i odabira umjetnika u svrhu podizanja kvalitete programa i aktivnosti koje provodi.

Građanska organizacija za kulturu

Put u Clermont-Ferrand

Put na Festival Clermont-Ferrand  organizirao bi se u svrhu selekcije filmova za Tabor Film Festival, Kiki – festival dječjeg film i za Green Room Cinema programe u u organizaciji udruge Gokul. Clermont – Ferrand je najveći i najznačajniji međunarodni festival kratkometražnog filma na svijetu. Udruga Gokul kao organizator Tabor film festival, Kiki – festival dječjeg filma i provoditelj aktivnosti u Zelenoj dvorani pod nazivom Green Room Cinema trudi se svake godine pohoditi taj festival zbog najvećeg filmskog Marketa, obilnog i kvalitetnog programa koji taj festival nudi te iz razloga što se upravo na tom Festivalu sklapaju najbolja i najkorisnija partnerstva i suradnje. Na CF se nalaze gotovo svi festivali kratkometražnih filmova iz svijeta te je lako dogovoriti i ostvariti nove suradnje. GOKUL bi posjetio ovaj festival kako bi osigurali kvalitetne filmove, filmski edukativni program tj. radionice za Tabor Film Festival, Kiki i za Green Room Cinema te osigurali nove suradnje.

LOKALNA BAZA ZA OSVJEŽAVANJE KULTURE

Urbana sonda

Projekt Urbana sonda osmišljen je s idejom upoznavanja rada sestrinskih organizacija i umjetnika orijentiranih na djelovanje u javnom prostoru i to na razmeđi umjetnosti, urbanizma i aktivizma. Istraživanje se svake godine održava u gradovima obilježenim intenzivnim urbanim transformacijama, a u 2016. orijentiran je na umjetničku scenu Istanbula. Rezultat istraživanja je kvalitetna selekcija umjetnika za program produkcije umjetnosti za javni prostor pod nazivom Umjetnici za kvart. Riječ je o projektu koji se temelji na 15 godina dugoj tradiciji organiziranja UrbanFestivala, festivala umjetnosti u javnom prostoru koji se od iduće godine transformira u cjelogodišnji program vezan za zagrebački kvart Trešnjevku, a koji će se dijelom odvijati u novootvorenom prostoru pod nazivom “Baza”. Program “Baze” bit će posvećen jednoj od najaktualnijih tema današnjice: stanovanju/stambenom pitanju u kapitalizmu. Cilj je u program uključiti umjetnike koji djeluju u javnom prostoru Istanbula, grada kojeg su obilježili intenzivni procesi urbanih transformacija, a koji prate tektonske promijene suvremene političke povijesti Turske: divlja industrijalizacija nakon Drugog svjetskog rata, tri državna udara (1960.,1971. i 1980.) te neuspješno rješavanje kurdskog pitanja uzrokuju intenzivne migracije u grad na Bosporu, ali i sve jače socijalno raslojavanje njegovog stanovništva. U tkivu megalopolisa ti procesi najočitiji su u Sultanbayliju, Ayazmi, Aydosu, Sulukuli - najvećim istanbulskim slamovima koji broje nekoliko milijuna stanovnika. Stoga je orijentacija na istanbulske umjetnike i organizacije koje istražuju vlastiti kontekst i njeguju društveni angažman u umjetnosti izrazito korisna i potentna za daljnje razvijanje inovativnih modela umjetničke proizvodnje u našem radu.

Multimedijalni institut

Selekcija filmova za 14. Human Rights Film Festival

Human Rights Film Festival od 2002. radi na promociji široko shvaćene kulture ljudskih prava prikazivanjem angažiranog i autorskog filma. Organizatori festivala - Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture su ujedno i važni akteri aktivizma u Hrvatskoj. Budući da projekt realiziraju dvije organizacije nezavisne kulture koje dugi niz godina uspješno djeluju na civilnoj sceni, ali kojima primarno područje djelovanja nije filmska umjetnost, HRFF mobilizira i involvira puno širu publiku od one koja redovito prati filmska događanja te programski prožima raznovrsne oblike kulturnog i društvenog djelovanja: od aktivizma i diskurzivnog programa, do filmskih projekcija, izložbenih programa, koncertnih događanja i ostalih popratnih sadržaja. U recentnim izdanjima HRFF-a filmovi s festivala u Locarnu i Berlinu činili su značajan segment programa. Prisustvovanje upravo na ta dva festivala ciljano je s obzirom na potrebe i idejne postavke HRFF-a. Berlin je, uz Cannes i Veneciju, najveći prostor razmjene uključujući Europsko filmsko tržište (EFM) - jedan od svjetski najvažnijih susreta distributera, producenata i selektora festivala. Locarno je glavno mjesto prezentacije najinovativnijega u filmu i zbog težnje propitivanja i pomicanja granica izričaja posebno zanimljiv za HRFF. Za daljnji napredak HRFF-a presudno je pojavljivanje na velikim festivalima. Intenzivno prisustvovanje projekcijama tijekom festivalskih događanja omogućuje kvantitativno i kvalitativno bolji uvid u produkciju. Osobni kontakt s producentima i distributerima prednost je pri budućoj komunikaciji, dok mogućnost susreta s autorima uvelike pridonosi njihovim potencijalnim dolascima u Zagreb u vremenu održavanja HRFF-a ili u sklopu neke od drugih aktivnosti Multimedijalnog instituta.

Festival mediteranskog filma Split

Kino Mediteran

Projekt "Kino mediteran“ pokrenut je 2012. s ciljem revitalizacije kina na dalmatinskim otocima i u Zagori od kojih su neka bila zatvorena dulje od 20 godina. Kroz 4 godine projekt se od početnih trodnevnih gostovanja u 10 gradova razvio u cijelogodišnju kino mrežu koju čini 22 kina. Zahvaljujući "Kinu Mediteran" digitalizirana su 4 kina (Bol, Hvar, Imotski i Komiža) čime je tim gradovima omogućen svakodnevni kino program. U ostalim gradovima je organiziran redovni kino program s 2 do 4 prikazivanja tjedno u ljetnim mjesecima i s 2 do 6 prikazivanja mjesečno tijekom ostatka godine. Tako je projekt počeo ostvarivati cilj zbog kojeg je pokrenut - oživljavanje cjelogodišnjeg kino programa u manjim gradovima te stvaranje mreže malih, nezavisnih kina. Prikazivanjem filmova europske i svjetske kinematografije lokalno stanovništvo se senzibilizira o važnosti filma kao kulturnog proizvoda te se stvara svijest o potrebi za revitalizacijom kino programa kroz čitavu godinu. Suradnjom s lokalnim školama udruga sudjeluje u edukaciji na području medijske kulture te se doprinosi razvoju mlade publike, a edukacija je proširena izvannastavnim filmskim radionicama za osnovce. U ljetnim mjesecima projekt daje veliki doprinos razvoju kulturnog turizma svakog grada kao jedini filmski sadržaj u ponudi. Berlin Film Festival - Berlinale jedan je od najvećih filmskih festivala u svijetu. Posebnost ovog Festivala ne leži samo u činjenici da premijerno prikazuje nove filmove u festivalskim programima već i u tome da se paralelno uz Festival održava i filmski market - European Film Market. EFM je vrlo važna platforma za distribuciju filmova i za susret svjetskih distributera s lokalnim distributerima, festivalima i kino prikazivačima. Visoko kvalitetan izbor filmskih naslova ovaj market činim najboljom platformom za programiranje projekta Kino Mediteran te za susret s distributerima iz cijeloga svijeta od kojih se mogu dogovoriti prava za prikazivanje filmskih naslova. Sudjelovanje na manifestaciji ovog tipa po prvi puta bi dalo međunarodni značaj distributerskim aktivnostima Kina Mediteran.

Eurokaz

Putovanje u Beč na festival Wiener Festwochen

Eurokaz radi na uspostavljanju novog modela proizvodnje izvedbene umjetnosti, potičući stvaranje ambicioznije zagrebačke (i hrvatske) izvedbene platforme. Paralelno s realizacijom novog repertoara, Eurokaz radi na i oblikovanju novog cjelovitog kulturološkog pogona i proširivanju kulturne i društvene scene. Njegov koncept stoga obuhvaća nekoliko programskih segmenata, od kojih je ciklus gostovanja okupljenih pod brendom Eurijala svojevrsni programski bonus. Eurokaz naime, želeći se zadržati u živosti svjetskih scenskih strategija, takvim gostovanjima rezervira prostor za predstavljanje presudno važnih pojava koje podupiru i osnažuju njegova estetska i strateška stremljenja. Odlazak na inozemne festivale i showcaseove u tom je programskom segmentu neizostavan. S obzirom na tradicionalnu Eurokazovu sklonost zagovaranju drugačijeg, mainstreamu ne odveć simpatičnog, kulturnog i kazališnog koncepta te orijentiranosti prema periferiji Europe i ne-europskim kulturama, Wiener Festwochen, koji uz predstavljanje recentnih kazališnih hitova respektabilan dio svog programa posvećuje i predstavljanju inovativnih izričaja te neeuropskih kazališnih tokova, je najbolji izbor jer je u neposrednom susjedstvu moguće pogledati ne-europsku kazališnu produkciju i na taj način uštedjeti sredstva za pojedinačne odlaske u svaku od zemalja interesa.

Zagrebački plesni ansambl

Selekcija programa za Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

U 2016. godini, producentica i umjetnička suradnica Festivala plesa i neverbalnog kazališta posjetit će Veliku Britaniju i Češku u namjeri da selektira umjetnike i predstave za sljedeća izdanja festivala. Festival fokusiran na suvremeni ples i cross-over žanrove, nakon osnivanja 2000.godine, vrlo brzo se ucrtao na mapu važnih plesnih zbivanja u regiji, a tijekom 16 godina postojanja postao je nezaobilazno mjesto susreta umjetnika, plesnih stručnjaka i publike. Svake godine Festival prezentira između 12 i 15 radova umjetnika iz različitih dijelova svijeta, a važan dio programacije zauzimaju radovi mladih i perspektivnih plesnih autora. Nakon godina ustrajavanja na izmještanju plesa iz uobičajenih predstavljačkih okvira, istraživanju njegovih potencijala u netipično plesnom okružju, uključivanju lokalne zajednice, upoznavanju s različitim poetikama i izvedbenim pristupima, mijenjanju kulturnoga konteksta, Festival se razvio u referentno mjesto izvedbenih umjetnosti. Da bismo nastavili uzlazni razvoj, važno je sudjelovati na plesnim platformama tijekom kojih bi uživo svjedočili predstavama koje su potencijalno zanimljive za programaciju sljedećih festivalskih izdanja te ostvarili komunikaciju i suradnju s inozemnim umjetnicima i producentima. Sudjelovanje na BRITISH DANCE EDITION, Czech Dance Platform te SPRING FORWARD festivalu omogućiti će uvid u recentne radove čeških, britanskih te drugih europskih autora. S obzirom da je da je Festival postao prezentacijskim partnerom mreže plesnih stručnjaka Aerowaves te da će sljedećih sezona zajedno s predstavnicima 33 europske zemlje, sudjelovati u izboru i programiranju predstava, organizaciji je posebno važno sudjelovati na Spring Forward festivalu.

VRUM umjetnička organizacija

VRUM 2017. - festivali SZENE BUNTE WAEHNE (Beč 02/2016.), TWEETAKT/KAAP (Utrecht 04-05/2016.)

S ciljem istraživanja međunarodne scene i daljnjih umrežavanja organizacije VRUM, ali i partnerskih organizacija u platformi KLIKER, predviđeni su posjeti festivalima Szene Bunte Waehne i Tweetakt kako bi se selektirale potencijalne izvedbe prigodne za programaciju festivala 8. Dani suvremenog plesa - KLIKER festival 2016., ali i zasebnih festivalskih programacija pod zajedničkim nazivom KLIKER festival diljem Hrvatske (u sklopu Platforme.hr u Zagrebu, KotarFest!a u Delnicama itd.). Dječji plesni festival SBW specifična je festivalska programacija koja je sadržajem i strukturom bliska projektu platforme KLIKER - KLIKER festivalima, jednako kao i Tweetakt, umjetnički međunarodni festival posvećen kazališnim i plesnim izvedbama, vizualnoj umjetnosti i glazbi, koji je svojim inovativnim i interdisciplinarnim pristupom prikladna platforma za prezentaciju vlastitih autorskih projekata, kao i selekciju programa za vlastite festivalske programacije. Oba su festivala europski referentni presjek postignuća i napretka u kazalištu, plesu, glazbi i vizualnoj umjetnosti za mladu publiku te kao takvi nude brojne primjere njezinog daljnjeg razvoja, specifičnih formata izvedbi i aktivnosti te zbog svoje kontinuiranosti i renomiranosti služe kao odlični modeli festivalske programacije i suradničkih formata.

UDRUGA BACAČI SJENKI

Frooom putovanje brzinom zvuka

U projektnom prijedlogu radi se o putovanjima za izbor filmskog, koncertnog i metodološko-predavačko-obrazovnog programa za Frooom – obrazovno - odgojni program medijskog opismenjavanja koji djeci omogućava da slobodno vrijeme izvan nastave ili tijekom praznika ispune na inovativan i stvaralački način razvijajući talente i sposobnosti za inovativno i kritičko razmišljanje te promišljanje svijeta oko sebe. Program je nastao 2011. iz potrebe i želje da se obrazovno djelovanje Bacača sjenki proširi na djecu i mlade. Uočena je i zakonski izražena društvena potreba za drukčijim obrazovnim metodama koje će djeci i mladima pružiti uvid u stvaranje filmova i medijskih umjetnosti te izmjestiti i izoštriti pogled na stvarnost i medijski okoliš kojem su konstantno izloženi. Inovativnost Froooma je integralan i problematski diskurzivan pristup obrazovanju što se postiže dinamičnim ispreplitanjem povezanih dramskih i prostornih vježbi te vježbi tehničkog tipa i filmskog jezika na tematskim razinama, a program uključuje i besplatne filmske matineje, koncerte filmske glazbe, sajmove i predavanja otvorene javnosti koje su dosad podržali i omogućili mnogi domaći i strani producenti i distributeri, regionalni filmski arhivi, TV postaje te kulturni centri. Odlaskom na festivale u Bruxelles, Köln, Krakow i Salerno taj program se želi unaprijediti recentnim svjetskim ostvarenjima (i djece i odraslih), a radne metode razmjenom iskustava. Na festivalima se žele pokazati i predstaviti mogućnosti obrazovanja kakve zagovara Frooom, a prijavama filmova s Frooom-a u natjecateljski program festivala se žele prikazati dosadašnja ostvarenja djece u Hrvatskoj nastala na ovom inovativnom i istraživačkom obrazovnom programu.

Motovun Film Festival, umjetnička organizacija

Motovun bira

Motovun Film Festival jedan je od najpoznatijih i najstarijih neovisnih filmskih festivala u Hrvatskoj. U svojem devetnaestom izdanju (26-30.07.) predstavit će oko stotinu filmskih naslova iz Europe i svijeta. Uz težnju da okupi najrelevantnije filmove sezone nastale u neovisnim produkcijama i manje poznatim kinematografijama, koncept je programa da odražava žanrovsku, tematsku, estetsku i geografsku različitost. U glavnom programu prikazuje se 20 filmova koji ne smiju biti stariji od 18 mjeseci i u pravilu su hrvatske premijere. Većina filmova nema domaću redovnu distribuciju, pa je MFF često jedina prilika da ih publika upozna. Glavni prateći program Zemlja partner bit će posvećen predstavljanju suvremene talijanske kinematografije. Festival je prije svega okrenut publici, i njihovom održavanju koraka sa suvremenim tendencijama u svijetu filma. Istodobno, on je mjesto susreta hrvatske filmske zajednice s međunarodnim kolegama, festival koji promovira i predstavlja autore. Festival u Cannesu i Berlinale najvažnije su svjetske filmske smotre u ovom trenutku. Poznavanje njihovog programa nužna je pretpostavka svake ozbiljne selekcije, pa tako i za MFF.

KULTURNO-UMJETNIČKA UDRUGA ROMB

Nema labavo selekcija

KUU Romb krajem 2015. organizira Festival urbane kulture “NEMA LABAVO” beta verziju.
Cilj ovog putovanja bio bi posjet Barceloni za vrijeme održavanja sličnog festivala ÚS BARCELONA STREET ART FESTIVAL te obilazak radova umjetnika radi selekcije s BCNSTREETSTYLETOUR the original street art and graffiti tour of Barcelona. Barcelona je velika galerija konceptualne umjetnosti. Posjet Barceloni donijet će organizaciji nova znanja i iskustva i priliku da se neki od inozemnih umjetnika dovedu u Split da doprinesu projektu Festival “Nema labavo” koji je zamišljen kao festival urbane kulture koji obuhvaća vizualnu, glazbenu, novomedijsku, street art i izvedbenu umjetnost te edukacije.

Festival suvremenog židovskog filma Zagreb

10. Festival Tolerancije

Festival tolerancije – JFF Zagreb jedinstvena je kulturno-edukativna platforma koja bogatim programom, filmskim projekcijama, obrazovnim i filmskim radionicama, diskusijama, koncertima te tematskim izložbama jasno progovara o društvenim problemima današnjice, angažirano vrši edukaciju o holokaustu te ga koristi kao primjer za prenošenje iskustva iz prošlosti uz pomoć vrijednosti suvremenog stvaralaštva. Festival progovara i upozorava na raznolike sociološke fenomene i aktualnu društvenu problematiku: diskriminaciju manjinskih skupina, ksenofobiju, integraciju invalida, azilanata i ugroženih skupina te odnos društva prema trećoj životnoj dobi, težeći ka razvijenom tolerantnom društvu. Od 2007. pa do danas u skraćenim izdanjima prisutan je u pet regionalnih gradova: Beču, Beogradu, Cetinju, Ljubljani i Sarajevu. Filmski program danas obuhvaća više od 80 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova internacionalne produkcije, uključujući brojne filmske premijere i redateljske projekcije. U siječnju 2016. godine posjetit će se New York Jewish Film Festival koji svojim sadržajima i aktivnostima predstavlja jedan od najvažnijih događaj iz područja židovske tematike u sjevernoj Americi. Takav festival služi kao platforma za razmjenu znanja i iskustava kao i baza za povezivanje s novim partnerima i prikupljanje materijala za dolazeći 10. Festival tolerancije Zagreb.

Hrvatski nacionalni komitet ICOM-a

Putovanje na konferenciju '2016 IMTAL (International Museum Theatre Alliance) European Regional Conference - Wake the Past With a Kiss: Communicating With Visitors Through Museum Theatre'

Projekt predlaže sudjelovanje na konferenciji '2016 IMTAL (International Museum Theatre Alliance) European Regional Conference - Wake the Past With a Kiss: Communicating With Visitors Through Museum Theatre' koja uključuje predavanje, radionice, okrugle stolove i diskusije o teoriji i praksi 'teatra u muzeju', žive interpretacije baštine te reinterpretacije baštine i drugih suvremenih vidova očuvanja i prezentacije materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Na njoj će gostovati najugledniji europski i svjetski istraživači, teoretičari i djelatnici u praksi s tih područja koji će iznijeti svoja iskustva o najrecentnijim trendovima koji se događaju u područjima njihovog interesa. Osim predavanja, konferencija uključuje i pohađanje radionica o stvaranju tekstualnih predložaka, uporabi kostima, kreiranju i uporabi lutki i drugih rekvizita, tehnici glume, dramaturgiji te angažiranom teatru i evaluaciji projekata. Riječ je o posve novim i originalnim pristupima interpretiranju i revalorizaciji baštine koji su bazirani na istraživačkim (znanstvenim) pristupima, s posebnim naglaskom projekta na tzv. konceptu 'teatra u muzeju'. Riječ je o specifičnoj primjeni teatarskih disciplina kako bi se predstava izvela na nekoj autentičnoj povijesnoj lokaciji ili u njezinoj blizini, a moguće su produkcije i u samom prostoru muzeja, galerije ili nekog lokaliteta. Znanja, informacije i iskustva stečena na konferenciji bit će komunicirana domaćoj i inozemnoj stručnoj, ali i široj, javnosti s namjerom povezivanja, sukladno strateškim odrednicama projekta, institucionalnih i izvaninstitucionalnih dionika kulturnog života na novim umjetničkim i produkcijskim praksama interpretacije baštine.

Glazbena mladež Split

Cro Patria 2016.

Cro Patria je jedinstveni glazbeni projekt u suvremenoj hrvatskoj glazbenoj kulturi. Glavnu odliku ove manifestacije čini okrenutost prema mladeži, njihovo zbližavanje i međusobno upoznavanje, ali kroz društveno koristan, kreativni i reproduktivni rad na polju glazbene umjetnosti. U okviru široko razvijene djelatnosti splitske Glazbene mladeži, Cro Patria je iznikla 1995. godine kao poseban projekt u želji da osigura promicanje zborskog pjevanja među mladima. U osnovi Cro Patria je festival u kojem se izvode nove skladbe pa se nagrade dodjeljuju izvođačima za najbolje izvođenje, skladateljima i pjesnicima za najbolju skladbu, odnosno stihove. Kako Cro Patria u 2016. godini obilježava 20 godina postojanja želja nam je cijelu organizaciju događaja podignuti na jednu novu razinu, obogatiti program s gostovanjima novih zborova iz inozemstva, kao i napraviti zborske radionice s gostujućim glazbenim stručnjacima iz inozemstva te domaćoj publici predstaviti suvremene trendove međunarodne kulturne i umjetničke scene. Stoga bi članovi Glazbene mladeži Split sudjelovali na 22. festivalu zborova Choralies, u organizaciji À Coeur Joie, koji se održava u francuskom gradiću Vaison-la-Romaine. À Coeur Joie djeluje već 60 godina, a spomenuti festival organiziraju svako tri godine gdje sudjeluju zborovi iz cijeloga svijeta. Uz svakodnevne dnevne i večernje koncerte, organiziraju se različiti seminari i radionice, koje vode stručnjaci različitih glazbenih profila iz cijelog svijeta.

Studio Pangolin

Spoken word

Spoken word novi je projekt Studia Pangolin čiji je cilj upoznati mlađe generacije sa suvremenim i novomedijskim umjetničkim praksama kroz vođenje radionica i dijalog potaknuti ih na razmišljanje o suvremenim vizualnim i prezentacijskim formama, o samoprezentaciji, o svome iskustvu vezano za lokalno, socijalno, društveno. Želi se osnažiti mlađa generacija i potaknuti ih na kritičko razmišljanje i djelovanje kroz različite medije te omogućiti im prostor i vrijeme da se izraze, prezentiraju, izgrade samopouzdanje i kanaliziraju ono što imaju za reći. Projekt je započet 2015. u suradnji s mladim hip hop glazbenikom Brunom Rakamarićem. Intenzivna vikend radionica okupila je 14 sudionika, srednjoškolaca, te preko povijesti hip hop kulture obradila razne spoken word izričaje i angažirala sudionike u produkciju pjesme, pisanog sadržaja i izvođenja. Projekt se nastavlja kao godišnji projekt, žele se angažirati pjesnici, izvođači tijela i glasa, glazbenici, performeri, glumci i pisci koji u vikend blokovima sa sudionicima prolaze kroz osobne i društvene teme u formi pisanja, čitanja, prezentacija, tehnika disanja, mimike, prezentacijskih vještina. Namjera projekta je posjet Londonu, kao najbližem centru razvoja ove forme, uz primarni posjet Roundhouse-u posjetiti i neke manje organizacije na sceni - Burn After Reading Collective i Apples and Snakes organizaciju te festivalske evente Poetry and words u sklopu Glastonbury festivala i/ili Poetry u sklopu Lattitude festivala u Londonu.

 

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type