Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2b

SF:ius - Socijalni rub: zanimljive neispričane priče

Seksualnost u kulturi i umjetnosti 20. i 21. stoljeća

Seksualnost u kulturi i umjetnosti 20. i 21. stoljeća višegodišnji je međunarodni istraživački i umjetnički projekt iniciran od strane Moderne galerije Ljubljana u partnerstvu s udrugom SF:ius iz Zagreba. Projektom se propituju umjetničke, kulturne, teorijske i društvene prakse na koje se naslanjaju dominantni diskursi o seksualnosti. Također se nastoji prikazati na koji su se način ove prakse i diskursi reflektirali u umjetničkoj i kulturnoj produkciji 20. i 21. stoljeća. Projekt okuplja umjetnike, znanstvenike, kulturne radnike, civilne i umjetničke organizacije i institucije iz Europske unije, istočne Europe i zemalja zapadnog Balkana te potiče intelektualnu razmjenu, kao i razmjenu kulturnih dobara između aktera na kulturnoj sceni u EU i zemljama zapadnog Balkana. U 2015. godini projekt je usmjeren na proširenje i osnaživanje mreže partnerskih institucija i organizacija, kao i na osmišljavanje programa za naredno projektno razdoblje. U tu svrhu održat će se sastanci projektnog tima na kojima će se usuglasiti oko programa projekta i raspodjele zaduženja vezano za kontaktiranje regionalnih i europskih partnera, posjetit će se potencijalni partneri iz regije, provest će se fundraising, istraživačke aktivnosti i nabavljanje relevantne literature te evaluacija.

Udruga za promicanje književnosti i kulture Skribonauti

Kolektivno sjećanje - osobna povijest

Osnovna ideja ovog programa je kolaborativna, riječ je o zajedničkom kreativnom radu marginaliziranih skupina, zatvorenika i zatvorenica i mladih umjetnika na snimkama iz Hrvatskog filmskog arhiva. U ovakvom tipu rada kroz susret istražuju se dva pitanja: koliko rad s marginaliziranim skupinama i prilagodba prostornim i inim ograničenjima institucija može potaknuti umjetnike na iznalaženje novih načina i formi umjetničke artikulacije te koliko artikulacija (životnih) priča koje odstupaju od uobičajenog građanskog iskustva može doprinijeti propitivanju postojećih društvenih paradigmi, mijenjati percepciju o marginaliziranim skupinama i doprinijeti pronalaženju novih formi suživota i stvaranja. Budući da organizacija Lieux Fictifs ima više od dvadeset godina iskustva u umjetničkom radu sa zatvorenicima i zatvorenicama i provođenju umjetničkih kolaboracija između umjetnika/ca, zatvorenika/ca i slobodnih građana, u suradnji s ovom organizacijom razvijat će se aktivnosti na polju umjetnosti u zatvorima.

IPAK - interdisciplinarni projekti i autorske koncepcije

Privremene migracije

Riječ je o interdisciplinarnom projektu koji obrađuje globalni fenomen migracija kao kulturnih i društvenih, a ne samo ekonomskih činjenica te kao važnu sponu međukulturnih dijaloga. Istražuje procese koji se aktiviraju na osobnoj i kolektivnoj razini, uslijed privremenih migriranja motiviranih zahtjevima tržišta rada ili profesionalnim interesima, s naglaskom na one koji zadiru u dominirajuće obrasce podjele rada i rodnih uloga (primjerice kod radnih migrantica). S obzirom na kontinuirane odlaske i dolaske privremeni su migranti nositelji dvostruke distinkcije: u odnosu na „tamo“ i „ovdje”, potencijalni su agensi društvenih promjena u matičnim i primateljskim sredinama, a njihova je svakodnevica modificirana napetošću separacije i susretanja unutar njima bliskih zajednica. Projekt se razvija isprepletanjem triju segmenata: umjetničkim produkcijama, znanstvenim istraživanjem i direktnim radom s migrantskim skupinama. Spajajući društveno angažiranu umjetničku‭ ‬praksu‭ ‬i suvremene metodološke i teorijske postavke kulturne antropologije,‭ ‬projekt‭ je usmjeren na transnacionalno umrežavanje i suradnju između zemalja odlazaka‭ (‬Hrvatske,‭ ‬Bosne i Herzegovine,‭ ‬Rumunjske) ‬i dolazaka‭ (‬Italije,‭ ‬Austrije,‭ Slovenije itd.‭) ‬radi sagledavanja migracijskog fenomena iz različitih geografskih,‭ ‬metodoloških i disciplinskih perspektiva.‭

Udruga TESERAKT za interdisciplinarna istraživanja

Mikrozajednica kao temelj urbaniteta

Split i Novi Sad, odnosno stambene gradske četvrti Trstenik i Detelinara, u svojim specifičnim uvjetima i praksama traže modele (samo)upravljanja prostorom. Projekti Međuprostori i Arhitektura zajednice: održivost praksi u suvremenom okružju (Split) te Lokalne politike i urbana samouprava (Novi Sad) imaju niz dodirnih točaka i potencijal kvalitetnijeg modeliranja kroz suradnju. Kroz istraživanje i djelovanje usmjereno na stvaranje komunikacijskog okvira u kojem struka, stanovnici i lokalne vlasti mogu prepoznati zajedničke interese i mogućnosti, iako različitim pristupom, organizacije su došle do sukladnih analitičkih podataka pa i do sličnih zaključaka o perspektivama urbanog i društvenog razvoja. Aktualni projekti zamišljeni su tako da budu primjenjivi i u drugim sredinama i gradovima, pa bi buduća suradnja mogla biti idealna za testiranje lokalno izvedenih postavki. Osmišljavanje i priprema novog projekta stoga su u osnovi sučeljavanje koncepata i iskustava, a s ciljem eliminiranja eventualnih propusta u pristupima i poboljšanja akcijskih planova. S obzirom na dijelom zajedničku socio-ekonomsku, političku i kulturnu povijest gradova te usmjerenja i kapacitete organizacija koje osmišljavaju novi projekt, vjerojatno je da će inicijalno međusobno razumijevanje rezultirati projektom na korist objema zajednicama.

Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse

MOTEL TROGIR ("Split-Casablanca")*

U planu je međunarodna konferencija koja se razvija s partnerima iz zemalja bivše Jugoslavije, bivših sovjetskih republika, te bivših nesvrstanih zemalja sjeverne Afrike, a koja bi bila jedan od pionirskih pokušaje uspostave dijaloga o temi naslijeđa socijalističkog modernizma, s obzirom na različite koncepte i prakse "državnog socijalizma", koje su proizvele različite društvene datosti, najvidljivije u prostornim aspektima. Riječ je o novom pokušaju spajanja različitih narativa u graditeljstvu i arhitekturi 1960-tih i 1970-tih te mapiranja"različitih" moderniteta. U okviru ovog projekta nastoji se uspostaviti suradnja s organizacijom u Casablanci, CasaMemoire, koja je posvećena zaštiti nasljeđa arhitekture 20. stoljeća u Maroku, a nizom istraživanja, akcija i policy mjera predstavlja izrazito zanimljivu instituciju u ovom području. Osim uspostavljanja novog partnerstva riječ je i o začetku širenja suradnje na sjevernoafričke zemlje.

KOLEKTOR - centar za vizualne umjetnosti

"GRENZEN//GRANICE", međunarodna fotografska izložba

Osnovna poveznica partnerske organizacije BLOCKFFREI i Udruge KOLEKTOR nalazi se u zajedničkom cilju da svojim osnovnim aktivnostima promiču produkciju i prezentaciju relevantnih suvremenih umjetničkih praksi koje se angažirano i kritički odnose spram dominantnih obrazaca umjetničkog predstavljanja. Tako se u okviru ovog projekta uspostavlja suradnja u fokusu koje je rad na pripremi zajedničke izložbe odabranih hrvatskih i fotografa iz Austrije koji u svom recentnom umjetničkom radu preispituju temu granice. Osnovni konceptualno-sadržajni okvir temelji se na ideji granice shvaćenoj u svom pluralitetu – kao vidljive oznake političko-administrativne podjele ili nevidljive razdjelnice između različitih kulturno-društvenih sistema, kao uspostave osobnog koda ponašanja, kao pozicije moći s koje se definiraju drugi, stranci, itd. Umjetnici okupljeni oko ove teme svojim će umjetničkim projektima pokušati, kroz medij fotografije, dati vlastita viđenja pojma granice iz osobne angažirane pozicije.

Urbana kultura i edukacija

AiR lab

AiR lab se kroz aktivnosti povezivanja s europskim umjetničkim organizacijama bavi umjetničkim rezidencijalnim boravcima, razmjenom umjetnika, transdisciplinarnim umjetničkim praksama i umjetnošću okoliša (environmental art). U okviru ovog projekta ostvaruje se suradnja s neprofitnim organizacijama koje djeluju na polju ruralnih umjetničkih rezidencija i njeguju čvrste veze i odnos prema lokalnom, odnosno s organizacijama koje se temelje na djelovanju zajednice i propitivanju kulture kao takve te organizacijama koje u svojem djelovanju sadrže transdisciplinarne metode istraživanja kroz umjetnost, a vezane su za okoliš, vodu, zemlju, prirodna staništa i sl. AiR lab djeluje na umrežavanju Artist Community organizacija, poduzetnika, socijalnih dizajnera, galerija i online arhiva. Metode i teme koje se provlače su umjetnost okoliša, eko umjetnost, spoj umjetnosti i znanosti, obnovljivi izvori energije, rad u zajednici, eksperiment i suradnja.

Siva zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

New Materialisms

Projekt New Materialisms (NM) iniciraju i koordiniraju dva prostora koja vode umjetnici: siva) (zona, prostor suvremene i medijske umjetnosti lociran na jugoistočnoj obali Jadrana i HICA, prostor lociran u brdima u blizini Loch Nessa u Škotskoj. Projekt istražuje prirodu samoorganiziranih (autopoietic) mreža. Tematski fokus odgovara strukturi mreža koje se šire kroz dijaloge ovih dvaju prostora s umjetnicima i partnerima širom Europe tijekom 2016. i 2017. Decentralizirani pristup ka kustoskom razvoju projekta manifestirat će se kroz umrežavanje pridruženih partnera (i njihov kustoski angažman), kako bi se omogućili razni razvojni scenariji, a ponekad i simultane prezentacije. NM proučava novu paradigmu (ne)materijalnog u suvremenim umjetničkim praksama, ujedinjuje pristupe konkretne i konceptualne umjetnosti u istraživanju kompleksne materijalnosti te otvara nove uvide u suvremenu postmedijsku produkciju unutar post-digitalnih društvenih uvjeta. siva) (zona i HICA razvijaju novi, obuhvatniji projekt New Materialisms, koji sada aktivizira prožimanje kustoskih, teorijskih i umjetničkih praksi te uključuje niz referentnih povijesnih umjetničkih radova konkretne i konceptualne umjetnosti.

Kulturno Umjetničko Društvo - INA

Svi mi smo započeli kao amateri. Samo najbolji među nama to su i ostali

Riječ je o projektu koji zajednički razvijaju Galerija Miroslav Kraljević iz Zagreba, Fakultet za raboti sto ne se ucat (FRU) iz Makedonije, Galerija ŠKUC iz Ljubljane te kustosica Ivana Meštrov iz udruge Slobodne veze. Uzimajući kao polazišnu točku područje bivše Jugoslavije, projekt promišlja slobodno vrijeme ne samo kao stanku od dnevnih aktivnosti, već kao točku u vremenu koja potiče ljudsku imaginaciju, otvarajući na taj način prostor za kritičko mišljenje. Drugim riječima, slobodno vrijeme nije zamišljeno samo kao prostor u vremenu koji je namijenjen bavljenju hobijima i projekciji konzumerističkih želja pojedinca (kao što to nalaže ‘društvo spektakla’ i vladajući neoliberalni principi), već kao aktivnost koja potiče ideje emancipacije, samoobrazovanja, samomotivacije i zajedništva. U pripremnoj fazi, projekt će se razvijati u prepisci partnera, vođenju bilješki o tome kako pojedini članovi projektnog tima provode slobodno vrijeme, čitalačkim grupama te sastanku partnera u rujnu 2015. godine na kojem će se do kraja razraditi tijek odvijanja projekta.

Mala performerska scena

Bridge In Progress

"Bridge In Progress" naziv je pripremne faze međunarodnog suradničkog projekta između britanske organizacije Trans-Forms i hrvatske udruge Mala performerska scena. Riječ je o početku dalekosežnog procesa povezivanja umjetnika iz dviju država, u cilju profitiranja na brojnim sličnim iskustvima, kao i premošćivanja razlika te ostvarivanja zajedničkih namjera snažnije međunarodne prisutnosti i podrške drugačijoj umjetnosti uopće. Projekt je fokusiran na umjetnike koji stvaraju između žanrova (cirkus, ples, fizičko kazalište, opera, instalacije...) te želi pripomoći bujanju interdisciplinarnih radova, a posebice biti odskočna daska onima koji u site-specific obliku redefiniraju prezentacijska mjesta na koja smo navikli, iskačući iz uobičajene šablone kazalište-gledalište. Kako bi se britansko-hrvatska suradnja u 2016. i 2017. godini, predviđena kroz korištenje resursa koji su na raspolaganju objema organizacijama (naši festivali, samostalni događaji, rezidencijalni i koprodukcijski programi, programi edukacije...), primjereno pripremila, kroz projekt "Bridge in Progress" predviđaju se četiri susreta razmjene između njegovih producenata - dva u Velikoj Britaniji i dva u Hrvatskoj, s posebnim fokusom na stvaralaštvo van žanrova i van klasičnih institucija. Sastajališta/susretišta će se organizirati u Svetvinčentu, Zagrebu, Londonu i Bristolu. Osim zajedničkih posjeta organizacijama, predstavama i radovima u nastajanju, producenti Elodie Peltier i Ivan Kralj britansko-hrvatsku suradnju pripremaju i kroz korištenje drugih alata poslovne komunikacije na daljinu.

Domino

Balkanski fokus tjedna performansa u Veneciji

Udruga Domino u suradnji s njemačko-talijanskom organizacijom VestAndPage planira organizirati Balkanski fokus u sklopu programa Tjedna performansa u Veneciji 2016. godine. Suradnja se temelji na prepoznatim podudarnostima u estetici te načinu djelovanja obje organizacije. Tijekom jeseni i zime 2015. razvio bi se konkretan model suradnje za sljedeće izdanje Tjedna performansa koje će se održati krajem 2016. Jedna od bitnih linija aktivnosti Perforacija jest podrška izvedbenim umjetnicima koji djeluju međužanrovski i multimedijalno te na polju performansa. Tjedan performansa u Veneciji predstavlja savršenu platformu za njihovu prezentaciju, s obzirom na to da im je posvećen čitav program te da okuplja velik broj međunarodnih stručnjaka za to područje na svojim izdanjima. Ostvarenjem planirane suradnje umjetnici koji se bave performansom imali bi odličnu priliku predstaviti se upravo najzainteresiranijoj skupini producenata, teoretičara i prezentera. U okviru projekta provode se pripremne aktivnosti u obliku razrade vremenskog slijeda suradnje, istraživanja potencijalnih dodatnih izvora financiranja te poziva za iskazom interesa potencijalnih gostujućih umjetnika kao i sakupljanja materijala o potencijalnim zastupljenim umjetnicima na programu.

Umjetnička organizacija Histeria Nova

VDF, 2015-Croatia

VDF (Vertical Dance Forum) je međunarodni razvojni projekt za stvaranje verificiranog programa edukacije u polju okomitog plesa. Nositelji VDF projekta su predstavnici sedam recentnih plesnih kompanija u svijetu: Fidget Feet (Irska), Il Posto (Italija), Gravity & Levity (Velika Britanija), Histeria Nova (Hrvatska), Kate Lawrence VD (Sjeverni Wales) i Aeriosa (Kanada). Od svog početka okomiti ples razvijao se spontano i postepeno nizom samostalnih inicijativa plesnih umjetnika i njihovih kompanija da ljudsko odnosno plesačko tijelo uzdignu s tla koristeći se zakonima visećeg objekta u prostoru te zakona biomehanike ljudskog kretanja kao početne elemente u stvaranju okomitih koreografija u kojima kretnje plesača, naizgled, prkose gravitaciji. Tijekom razdoblja od nekoliko godina, manja grupa istraživača okomitog plesa uspjela je stvoriti zajednički govor tijela i razraditi tehnike suspenzije tijela koje angažiraju sve tipove prostora na jedinstven i uzbudljiv način. Upravo ta grupa umjetnika, današnji su vodeći akteri okomitog plesa i nositelji VDF projekta u Europi i svijetu. U okviru ovog projekta definirat će se uloge, odgovornosti, obveze i zaduženja svih uključenih partnera.

ViBRa

Croatian Music Export

Umrežavanjem predstavnika udruge ViBRa s predstavnicima Austrian Music Exporta u Beču i Trempolina u Nantesu nastoji se kroz savjetovanja i prezentacije razviti novi model suradnje, u sklopu kojega će se koristiti i neke postojeće prakse koje su dale dobre rezultate kao što je konferencijsko-pokazni pristup Mimo koncerata u MSU. Članovi udruge ViBRa posjetit će buduće partnere kako bi uživo razmijenili iskustva i kako bi u projekt inkorporirali neke prakse koje oni koriste u razvijanju i izvozu glazbe i glazbenika, s obzirom na duže iskustvo. Planira se razviti inovativan oblik suradnje i razmjene te unaprijediti Hrvatsku i EU scenu, uvjete rada aktera glazbene scene kroz promociju, edukaciju i produkciju. Posebni ciljevi projekta su promovirati domaću kvalitetnu, originalnu, nezavisnu, alternativnu, suvremenu autorsku glazbu i izvan granica Hrvatske; poticati i podržati glazbeno stvaralaštvo domaćih autora u europskom smjeru; doprinijeti jačanju veza između domaćih i europskih glazbenika u svrhu upoznavanja šire javnosti s europskim kulturnim bogatstvom i raznolikošću; doprinijeti afirmaciji europskih glazbenika na domaćoj sceni; pripremiti prezentaciju domaćih, strogo kvalitativno probranih i provjerenih izvođača, sa vrijednom umjetničkom reputacijom i funkcijom; istražiti posebnosti austrijske i francuske glazbene scene i žanrovski prilagoditi izbor hrvatskih izvođača koji bi mogli zaintrigirati tamošnju publiku; dogovoriti gostovanja francuskih i austrijskih glazbenika i iskusnih menadžera, promotora i drugih aktera glazbene scene, u svrhu edukacije domaćih aktera te odabrati natječaje, sponzore, donatore.

Fotografska udruga Organ Vida

Priprema međunarodne suradnje festivala fotografije Backlight i Organ Vida

Fotografska udruga Organ Vida sa svojim projektom Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida počinje s radom na suradničkoj platformi s umjetničkom galerijom Photographic Centre Nykyaika iz Finske koji rade na projektu fotografskog festivala Backlight. U sklopu suradnje cilj je ostvariti novi projekt razmjene umjetnika iz područja fotografske umjetnosti iz Hrvatske i Finske i predstaviti njihove radove na navedenim festivalima, izmjenjujući se tako svake godine. U svrhu pripreme međunarodne suradnje, organizatori Backlight festivala posjetit će organizatore Organ Vida festivala u rujnu 2015. godine kako bi nastavili pregovore i planove te se upoznali s domaćim umjetnicima. Organizatori festivala Organ Vida posjetit će galeriju Photographic Centre Nykyaika krajem studenog 2015. u iste svrhe.

Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac

/Tesla on the Beach/...Čovjek Svjetla & Vode....Inspired by Tesla

Istraživački rad na novoj multimedijalnoj predstavi uključuje kombinaciju svjetla, zvuka, riječi, fotografije i pokreta u konceptu priče o postanku i vječnosti, svjetlu i vodi kao pokretačima života i simbolici koja prati Teslin život. Inspiracija Teslom i njegovim životom, protkana multimedijalnim detaljima između zbilje i fikcije pretvara „životni put“ u riječni tok koji snagom vode nezaustavljivo teče. Koristeći bljeskove motiva gradova i mjesta u kojima je Tesla bivao, snagu riječi koje su ga pratile, ženu kao simboliku snage u svom iskonskom obliku - žene u suptilnom pokretu, dobiva se simboliku smisla života i beskonačne energije koju svi jednako baštinimo. Teslina je ključna misao: energija za sve. Njegovo nastojanje da um i tijelo dovede do savršenstva protkani simbolikom dviju konstanti koje ga cijeli život opčinjavaju: svjetlo i voda, dobivamo nesvakidašnju priču o čovjeku koji nadljudskom snagom, koristeći ono što je svima zajedničko: svjetlo i voda, svoj život poklanja čovječanstvu, a sve razlike postaju besmislene. Pričom kroz pokret i kombinacijom ključnih riječi i slika dobiva se snažna poruka i poveznica Teslinog životnog puta prikazanog kroz umjetnički pristup koji otkriva sasvim novi koncept razumijevanja znanosti i znanstvenika. Ovaj projekt razvija se u suradnji s međunarodnim stručnjacima iz raznih disciplina.

Kulturno umjetnička udruga Splitgrafik - Split

Splitgraphic međunarodni grafički bijenale

Program VII Splitgraphic bijenala 2015 održava se od listopada do prosinca 2015, a tema je “Grafika kao vizualni jezik današnjice”. U rujnu 2015. u Krakowu održat će se sastanak radi pripreme međunarodnog suradničkog projekta pod nazivom “Print Out Europe” s Međunarodnim trijenalom grafike (International Print Triennial Society ili SMTG) radi zajedničke prijave na program Kreativna Europa. “Print out Europe” je projekt koji se zasniva na tradiciji i kreativnom potencijalu grafičkih bijenala kao platformi za razmjenu ideja između europske grafičke tradicije i različitih grafičkih tradicija i stilova diljem svijeta. Projekt omogućava susrete između europske kulture i modela kreativnosti i umjetnika iz različitih dijelova svijeta. Metode implementacije projekta su: razmjena iskustva organiziranja međunarodnih izložbi, mogućnost razmjene iskustava organizatora, likovnih kritičara, kustosa i znanstvenika na polju grafike kroz sudjelovanje na izložbama, konferencijama, susretima s publikom i predstavljanja opusa kroz digitalne online programe.

Filmsko-kreativni studio VANIMA

AWG EU

Temelj projekta u nastajanju je razmjena stručnjaka, organizacija, predavanja, okruglih stolova, radionica, stvaranje baze podataka, metoda rada s konačnim ciljem ojačavanja mreže AWG EU i izrade internetske stanice awg.eu koja bi bila platforma za sve zainteresirane koji žele kroz animaciju pomicati vlastite granice i granice djece i mladih. Prikupljanje iskustva iz drugih zemalja gdje je animacija sastavni dio edukacije u školama te jačanje izvaninstitucionalnog obrazovanja predstavljaju temelj za poticanje na osnivanje školskih filmskih klubova. Aktivnosti projekta provodit će se kroz tri faze: a) pripremna faza: razmjena iskustva i ideja, upoznavanje članova mreže, traženje i odabir partnera, osmišljavanje projekta za apliciranje na fondove; b) faza prije prijave: povezivanje s lokalnim školama, edukacija djece, mladih i nastavnika, promocija umjetnosti animacije; c) faza projekta: promocija preko zajedničkog nazivnika AWG EU, migracije umjetnika i nastavnika, voditelja radionica za animirani film. Cilj projekta je edukacijom i omogućavanjem djeci i mladima bavljenje filmom od malena kako bi postali dionici, a ne samo apatični primatelji te kako bi stvarali kritični otklon prema viđenom.

KNJIGA U CENTRU

Priprema međunarodnog suradničkog projekta STIŽU GOSTI

Projektom se želi uspostaviti suradnja s inozemnim partnerima - Humboldt Universitat/Berlin i Postkartell/Hamburg u svrhu zajedničkog razvijanja koncepta i pripreme višegodišnjeg programa Stižu gosti koji se sastoji od predstavljanja hrvatskih umjetnika (pisaca, ilustratora, glazbenika, uličnih performera, pripovjedača) njemačkoj publici u cilju promoviranja suvremene hrvatske umjetnosti, otvaranja mogućnosti za uspostavljanje novih kontakata između hrvatskih autora i njihovih inozemnih kolega, nakladnika, galerista itd. u Njemačkoj te predstavljanja inozemnih umjetnika u Hrvatskoj na istoimenom uzvratnom programu. Posebnost programa ogleda se u tome što će ovaj petodnevni festival suvremene hrvatske umjetnosti s jedne strane objedinjavati različite vrste umjetničkog izričaja - književni, likovni, multimedijalni, glazbeni, uličnoperformerski (što nije uobičajena umjetnička praksa ni u Hrvatskoj ni u svijetu), a s druge strane neće biti tek sporadična prezentacija hrvatske kulture u inozemstvu već kontinuirani, višegodišnji projekt. Jednak kontinuirani program prezentacije inozemnih umjetnika održavat će se u Hrvatskoj na uzvratnom festivalu istoimenog naziva. Početak suradnje s partnerima predviđa se na zajedničkim sastancima u Berlinu i Hamburgu, na kojima će se dogovoriti detaljan koncept umjetničkog programa Stižu gosti.

Udruga Punkošipak

Rezidencija plesne grupe Microbis na I. izdanju ZagrebMIME Festivala (Međunarodni festival mimskog i vizualnog teatra)

Udruga Punkošipak ima za cilj pokrenuti Festival ZagrebMIME (Međunarodni festival mimskog i vizualnog teatra), a koji će okupiti izvedbene umjetnike i grupe, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva, koji djeluju na području suvremenih izvedbenih praksi što uključuje fizičko kazalište, mimski teatar, performans kazalište, plesno kazalište, suvremeni cirkus, suvremeni balet, koncertne izvedbe, ambijentalno kazalište, lutkarsku operu, multimedijalne izvedbe, razne akcije i intervencije na granici likovnosti i kazališta, i sve ono što možemo objediniti pod sintagmom vizualno kazalište. Festival karakterizira otvorenost prema recentnim zbivanjima nezavisne eksperimentalne i off produkcije po uzoru na etablirane fringe festivale i festivale eksperimentalnog i mimskog teatra, suvremenih plesnih izvedbi, koncerata, performansa, masterclassova. U okviru festivala dovode se iskusni izvođači i mentori, koji će surađivati s lokalnim afirmiranim, ali i neafirmiranim mladim umjetnicima, te se u sklopu rezidencijalnog boravka nastoji stvoriti međunarodnu koprodukciju čime bi se stvorio interkulturalni dijalog i plodna suradnja. U okviru ovog projekta uspostavlja se suradnja s plesno-kazališnom skupinom Microbis.

Građanska organizacija za kulturu

Short film brand i poticaj da programski direktor postane profesija

U sklopu Ösel Short Nights Short Film Festivala, a u organizaciji „ShortEst International Short Film Center" po prvi put će se održati sastanak na kojem će se okupiti programski direktori raznih europskih festivala kratkometražnog filma. Glavna svrha sastanka je stvaranje pokreta za kratke filmove („short film movement“) čiji bi zadatak bio brendiranje kratkog filma i stvaranje profesije „programskog direktora“. U okviru Festivala postoji i natjecateljski program „programskih direktora“ festivala kratkometražnih filmova te će se održati i panel diskusija za programske direktore o kreiranju programa za širu publiku. Svaki programski direktor, a koji je sudionik predstavlja se odabranim programom kratkometražnih filmova različitog žanra u trajanju do maksimalno 12 minuta. Programski direktor kreira svoju selekciju na temelju prethodno zadanih ključnih riječi. Godina proizvodnje i zemlja iz koje film dolazi nije bitna, ali program mora biti artistički. Program koji pobjedi bit će prikazan na svim festivalima čiji programski direktori sudjeluju u sklopu tog natjecateljskog programa.

Udruga Praktikum - centar za djecu i mlade

Europe in Me - Me in Europe

Kako bi koncept međunarodnog kazališnog projekta bio uspješno pripremljen, u cilju razvijanja projektne ideje i uspješne suradnje održat će se sastanci i dogovori s partnerima i izvoditeljskim timom i postaviti cjelokupan okvir suradnje na području Hrvatske, BIH, Srbije i Slovenije. Tijekom planiranih sastanaka usuglasit će se koncept, formirati projektni i izvoditeljski tim, osmisliti aktivnosti, plan provedbe, planiranje budgeta i podjele uloga među partnerima. Projekt pod radnim nazivom "Europe in Me - Me in Europe" proizlazi iz sadašnje situacije država članica i država pristupnica Europske unije na Balkanu. Predloženi projekt zasniva se na kazališnoj predstavi koju će izvoditi glumci iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Cilj projekta je u suradnji s partnerima razviti i postaviti kazališnu predstavu kako bi se podigla svijest o utjecaju okoline u kojoj se razvijamo (našim raznolikostima) te potrebi prihvaćanja i širenja svijesti o Europi u kojoj jesmo, koristeći glazbene i multimedijalne efekte. Projekt će doprinijeti širenju međunarodne suradnje i djelovanja umjetničkih organizacija te uspostavljanju novih inovativnih modela rada za razvijanje publike kojoj će se omogućiti aktivno sudjelovanje kroz uključivanje u dodatne aktivnosti - radionice, okrugli stolovi, konferencije. Razvijeni koncept projekta aplicirao bi se na natječaje iz izvora nacionalnih i EU fondova (Kreativna Europa), a nakon završetka financiranja, uz koprodukciju, projekt će biti samoodrživ i dugotrajan.

Klub Ljubitelja Buke

Festival Hartera

Hartera Festival je projekt koji perzistira već deset godina te je održivošću stečenom pažljivo klasificiranim izborom programa prisvojio međunarodni karakter. Organizacijski strateški ciljevi su usko vezani uz one gradske u kulturnom smislu. Rijeka je uglavnom tranzitni grad, a Hartera kao višednevni festival daje razlog mladim ljudima da ne budu samo prolaznici već da borave u gradu neko vrijeme te tako otkriju i ostale kulturno-zabavne sadržaje. Da festival diše u duhu europskoga konteksta, dokaz su raznovrsna priznanja poput: najbolji glazbeni festival u regiji zapad (Rijeka/Istra) prema HGU; najbolji festival u Hrvatskoj prema Muzika.hr.; ulazak u 10 najboljih malih festivala u Europi prema European Festival Awards; ulazak u 40 najboljih festivala u Europi prema britanskom Guardianu. Osim nagrada, projekt je pronašao svoju službu i u interkulturalnom dijalogu upravo zbog inozemnih posjetitelja koji su prepoznali kvalitetu programa te mu se iznova vraćaju. Na taj način se i građani spajaju s ostalim kulturama pa se stvaraju međuljudski kontakti, nove prilike i suradnje.

Udruga Klub Muzika

Croatian Music Expo

Croatian Music Expo je inicijativa za hrvatski glazbeni izvozni ured koji je prijeko potreban za internacionalizaciju hrvatske glazbene kulture, glazbenog sektora i povezane scene. Expo ured za misiju ima okupljanje te izvoz glazbenika, diplomata, poduzetnika te startupova glazbenog sektora prema europskoj mreži kroz nastup na konferencijama i festivalima te povezanim događajima. Cro Music Expo veže se uz standard EU expo glazbenih ureda te prati aktivnosti ETEP/CEETEP programa financiranog kroz program Kreativne Europe. Cilj projekta je da se uslugama i resursima centra izvozi suvremena hrvatska glazba u svim žanrovima i aspektima (snimke, uživo, itd) što uključuje osiguravanje pristupa informacijama o hrvatskim umjetnicima i tvrtkama. Projektom se gradi i koristi mreža profesionalaca i medija, pruža potpora putovanjima i predstavlja hrvatska glazba na međunarodnim sajmovima, konferencijama i festivalima. Cro Music Expo promovira u međunarodne vitrine lokalne umjetnike i razvija mjere za jačanje međunarodno iskorištavanje hrvatskog repertoara djelujući kao katalizator za izvozno orijentirane hrvatske agencije i umjetnike.

Udruga građana "Kulturni krug"

Wonderland

Ključni cilj projekta je postići međunarodnu suradnju na temelju koje će se provesti umjetnička razmjena s Italijom u smislu širenja novih znanja i ideja. Projekt se sastoji od dva dijela, a predviđa pripreme za snimanje dvaju kratkometražnih filmova na dvije lokacije (Hrvatska, Italija). Suradnja će se ostvariti s talijanskim umjetničkim kolektivom Art Niveau iz Perugie i s talijanskim slobodnim umjetnikom Andreom Gambadorom, redateljem, producentom i fotografom koji trenutno djeluje u Londonu. Cilj ovog projekta je oživjeti scenu kratkometražnog filma na području Šibenika i Perugie te istovremeno promovirati ta dva grada. Osim toga, namjera je ukazati na otuđenost i nepovoljan položaj u kojem se nalazi pojedinac u društvu te moguću promjenu do koje se dolazi dubokom osobnom transformacijom i radom na sebi.

Makedonsko kulturno društvo „Makedonija„

„Sunce nam je zajedničko„ - manifestacija s ciljem umrežavanja kulturne baštine

Projekt „Sunce nam je zajedničko“ inicijativa je za razvoj i afirmaciju posebne međunarodne kulturne scene u Hrvatskoj. Cilj projekta je postići promicanje međunarodne suradnje na području izvedbene umjetnosti (umrežavanje KUD-ova iz Makedonije, Hrvatske, Austrije). Projekt bi se realizirao kroz manifestacije, radionice, diskusije i javne izvedbe s posebnim festivalom kao središnjim događajem. U Makedoniji kao i u Hrvatskoj stara i bogata tradicija se pomiješala s napretkom i suvremenim životom, pa tako spojeni čine uspješnu cjelinu koja sadrži sve dijelove jedne kulture koja se temelji na starim i novim običajima. Projektom se nastoji razviti međunarodna platforma „Sunce nam je zajedničko“ (Split-Štip-Beč) koja u fokusu ima osvrt na tradicionalne vrednote te primjenu suvremenih umjetničkih dostignuća na principima održivog razvoja te stvaranje novih vrijednosti koje će biti korisne cijelom društvu i doprinijeti boljem životu svih građana Republike Hrvatske.

Udruga Festival Kvarner

Purpur in jeans

Purpur u trapericama: "Klasični" orkestar glazbenika susrest će "etničke" glazbenike iz cijele Europe i njihovu "tradicionalnu glazbu". Dva potpuno različita žanra sjedinit će se i osigurati novi inovativni show. Rezultat je novi koncept "klasičnog” koncerta. Ovaj model predstavlja novi pristup, novi model povezivanja umjetnosti, gospodarske učinkovitosti i razvoja publike. Moto je s ulice ravno u koncertnu dvoranu. Purpur in Jeans poprimio je puno širu dimenziju od onoga što bi se moglo očekivati za uobičajeni crossover program. Klasični glazbenik u sebi objedinjuje razumijevanje glazbe i visok udio virtuoznosti i talenta, no pri tome je često fiksiran i ograničen zadanim notama i normama klasične izvođačke tradicije. Purpur ide korak dalje te u svojim programima želi oživjeti i duh, autentičnost, izvornost, inspiraciju i naravno umjetnost improvizacije, otprilike onako kako se to može čuti kod mnogih uličnih glazbenika.

Udruga za promicanje jazz glazbe i kulture - JAZZart

Chicago International Singers Jazz and Cabaret Conference

U suradnji s dvije organizacije - Arts Embassy International iz Pariza i Song Shop iz Chicaga - organizirat će se razmjena umjetnika koji će sudjelovati na radionicama u Parizu, Chicagu i Zagrebu. Radionica u Parizu se održava u lipnju ove godine, najesen bi se u Chicagu definirao i pripremio projekt koji se održava u travnju 2016. godine u sklopu Zagrebačkog mjeseca jazza u Zagrebu te bi se u listopadu ove godine održala konferencija i odgovarajuće akcije za pripremu projekta. Tijekom sedmodnevne konferencije pjevači iz SAD-a, Francuske i Hrvatske razmjenjivat će iskustva te unaprijediti svoje interpretativne i izvedbene vještine. Svaka konferencija sadrži stručne radionice, kulturno upoznavanje grada, posjete i organizaciju kulturnih događanja poput koncerata, jam sessiona u suradnji s glazbenicima iz države domaćina. U Chicagu bi se razmijenile najbolje prakse, razvile strategija i program te praktični detalji oko organizacije cijelog projekta. Također bi se prezentirao cijeli projekt potencijalnim polaznicima, upoznale prakse organizacije Song Shop radi što bolje pripreme za konferenciju u Zagrebu te bi se napravile potrebne pripreme za treću razmjenu koja bi se održala u Chicagu najesen 2016. godine.

Zarez - udruga za pitanje kulture, medija i društva

(Est)etika nacionalizma: Dizajn za turbo-folk

Istraživački i izložbeni projekt analizira supkulturu turbo-folka tipičnu za srpskohrvatsko društvo 90-ih te otkriva njen postanak od "novokomponovane" narodne glazbe u Jugoslaviji nadalje. Izložba se fokusira na dizajn vizualnih komunikacija kao važan element koherentnosti turbo-folka te metodologiju koja je pridonijela njegovoj masovnoj popularnosti. Izložba kronologiju dizajna za turbo-folk komparativno prikazuje na području regije, ističući temeljne izvođače koji su svojom glazbom i vizualima definirali supkulturu. Zastupljeni su i brojni primjeri omota njihovih ploča, CD-a i glazbenih spotova. Kao važnom elementu socijalističke kulture, u dizajnu se ogledala erozija njenih temelja koja je 80-ih uzela maha. Bivajući mostom između elitne i masovne kulture, dizajn je vlastima postao alat uspostavljanja ideoloških obrazaca s kojima se stanovništvo identificiralo, a korišten je i kao sredstvo sublimacije građanskog neposluha. Interpretacijom ovog fenomena postavlja se pitanje o kriterijima vrednovanja dizajna za turbo-folk. U sivoj zoni između "dobrog" i "lošeg" otvorio se vakuum koji je zbog svoje estetske i simboličke prilagodljivosti mogao usisati koješta i učiniti to ne samo društveno prihvatljivim, nego i poželjnim. Nakon premijere u zagrebačkoj HDD galeriji te gostovanja na festivalu Dan D, a zatim i u Beogradu, Skopju i Mostaru, izložba Dizajn za turbo-folk nastavlja svoju turneju regijom i kritičku dekonstrukciju svoga subjekta, sve dok ne obiđe sve bivše jugoslavenske republike.

Mavena - 36 njezinih čuda

ART & FACT

ART & FACT je međunarodna platforma suvremene novomedijske umjetnosti koja objedinjuje teoretski, izvedbeni i izložbeni aspekt te uspostavlja korelacije između umjetnika, kustosa, producenata, teoretičara, znanstvenika s jedne strane i lokalne zajednice, uloge kulture u društvu, aktivizma, zagovaranja, razvoja kritičke građanske svijesti, participativne, horizontalne demokracije s druge strane. Osnovne aktivnosti platforme uključuju: sastanke predstavnika platforme jednom u 3 mjeseca radi planiranja aktivnosti; umrežavanje radi razmjene i suradnje mladih umjetnika iz naših područja i poticanja i produciranja njihovih umjetničkih radova, kao i suradnji i zajedničkih projekata mladih umjetnika iz regije; promociju mladih umjetnika na području regije i međunarodno; izradu web platforme umjetnika novomedijske umjetnosti iz zemalja regije; zajedničku međunarodnu izložbu; rad na društveno angažiranim projektima koji direktno komuniciraju s našim lokalnim sredinama i dovode ih u međusobni odnos; edukaciju, radionice, seminare, tribine, okrugle stolove, razgovore iz područja novih medija i suvremenih kustoskih praksi; zagovaračke aktivnosti za poboljšanje uvjeta rada nezavisnih organizacija posvećenih novim medijima, društveno angažiranim projektima, edukaciji, promociji mladih umjetnika i međunarodnoj suradnji te umrežavanje s drugim sličnim organizacijama i platformama iz regije i međunarodno.

Udruga izvođača zabavnih umjetnosti - Kreativnost i Produktivnost

Pametne (S.M.A.R.T.) Europske koprodukcije

Projekt Pametne (S.M.A.R.T.) Europske koprodukcije orijentiran je na izradu međunarodnog suradničkog projekta s ciljem održivosti i formiranja decentraliziranog komunikacijskog kanala između kazališnih umjetnika usmjerenih na novu umjetnost (mjuzikl, Broadway). Prema kulturnim odrednicama vizije projekta Europske komisije, kvaliteta samog proizvoda projekta gradit će se njegovanjem i razvojem talenata – dakle razvijanjem nove vrste profesionalaca koji će interdisciplinarnom metodom učenja postati dijelom europske scene. Krajnji cilj funkcionalne razrade projektnih etapa su Pametne (S.M.A.R.T.) Europske koprodukcije usmjerene na integraciju mladih talenata i razvoju publike. S.M.A.R.T. metoda je u ovom slučaju integrirana kao kriterijsko sredstvo za ocjenjivanje kvalitete ciljeva ovakvog projekta, ali i uspješnosti budućih koprodukcijskih projekta. S obzirom na raznolikost uključenih partnera i nesumnjivo mnogobrojnih ideja od strane samih umjetnika, S.M.A.R.T. metoda poslužit će kao eliminacijski sustav koji će mjeriti optimalnu razinu potencijala ciljeva koprodukcijskih projekata. Kulturna posebnost programa nalazi se u nevidljivom programu Europskih koprodukcija koji je prijeko potreban kako bi konkurirao činjenici da postoje mnoga vijeća za potporu koprodukcija u sustavu audiovizualnih medija, no ne i u kazališnoj praksi. U skladu s time, program je i društveno kvalitetan jer se etapnim pristupom želi postići nova vrsta europskog smjera poticanja kazališne industrije koja će uključiti mlade talente i ponuditi profesionalno vodstvo za njihovu edukaciju.

Mažoretkinje grada Zagreba - Zagrebačke mažoretkinje

Karipski ritam uz Zagrebačke mažoretkinje

Karipski ritam uz Zagrebačke mažoretkinje nastavak je suradnje s karipskim orkestrom Les Colibri iz Martiniquea gdje su zajedno 2014. radili veliku 15-dnevnu turneju. Turneja je bila specifična zbog potpuno različite glazbe koju Les Colibri izvode, no istovremeno je pokazala da je eksperiment uspio s obzirom na velik broj medija i gledatelja koji su popratili zajedničke nastupe. Les Colibri odlaze na European tour na kojoj će obići 20 gradova u Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu i srednjoj Europi. Ideja je da tijekom turneje posjete i Zagreb kako bi održali 10 koncerata i prezentirali ovaj neuobičajen oblik bavljenja glazbom koji je popularan diljem svijeta. Projekt uključuje aktivno sudjelovanje mladih osoba grada Zagreba.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type