Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2c

KONTEJNER

Putovanje na festival Ars Electronica

U okviru ovog projekta priprema se putovanje na festival Ars Electronica u Linzu, kako bi se istražila najaktualnija strujanja svjetske novomedijske umjetnosti; posjetila festivalska događanja; realizirali sastanci s umjetnicima, agentima i predstavnicima organizacija; izvršila selekcija radova za Touch Me Festival 2017 te implementirali nova teorijska znanja, kustoske metodologije i produkcijski modeli u sklopu programa udruge. Aktivnosti projekta su istraživački rad, priprema i realizacija putovanja, posjet festivalu Ars Electronica, komunikacija s domaćinima, inozemnim umjetnicima i kustosima (dogovaranje suradnji i gostovanja inozemnih umjetnika u Zagrebu), kustoska selekcija radova te povratak i evaluacija. Putovanje će članovima udruge omogućiti direktnu razmjenu znanja, vještina i praksi s inozemnim kustosima, kao i prijenos inovativnih svjetskih obrazaca integracije i interpretacije tehnologije i znanosti u sprezi s umjetnošću na domaću umjetničku scenu. Posjetom festivalu udruga će međunarodno promovirati domaću umjetničku scenu te dodatno razviti kritički kustoski diskurs kao temelj teorijske publikacije koju udruga izdaje u 2017. godini. Sastanci s inozemnim organizacijama omogućit će i vrednovanje razvoja organizacijskih kapaciteta udruge te razvoj novih i postojećih partnerskih odnosa koji su ključni za umrežavanje i međunarodnu distribuciju domaće suvremene umjetnosti. Putovanje će također mlađe članove udruge pobliže upoznati s novomedijskom umjetnosti najviše kvalitete te im omogućiti da s novousvojenim znanjem i vještinama započnu samostalno kreiranje kustoskih projekata.

BLOK

Urbana sonda

Projekt Urbana sonda osmišljen je s idejom upoznavanja rada manifestacija, organizacija i umjetnika orijentiranih na djelovanje u javnom prostoru, i to na razmeđi umjetnosti, urbanizma i aktivizma. Istraživanje se, s obzirom na usmjerenost organizacije, redovito odvija u gradovima obilježenim intenzivnim urbanim transformacijama, a u 2016. orijentirano je na Bijenale u Liverpoolu, manifestaciju koja naglasak stavlja na produkciju novih radova, najčešće intervencija u javnom gradskom prostoru, temeljenih na istraživanju. Rezultat istraživanja je kvalitetna selekcija umjetnika za program produkcije umjetnosti za javni prostor pod nazivom Umjetnici za kvart. Riječ je o projektu koji se temelji na 15 godina dugoj tradiciji UrbanFestivala, festivala umjetnosti u javnom prostoru koji se transformira u cjelogodišnji program vezan za zagrebački kvart Trešnjevku, a koji se dijelom odvija u novootvorenom prostoru pod nazivom BAZA. Program BAZE posvećen je jednoj od najaktualnijih tema današnjice: stambenom pitanju u kapitalizmu. Cilj je u program uključiti umjetnike koji su kroz svoj rad istraživali Liverpool, grad koji je u prvom redu obilježila deindustrijalizacija, a s njome i intenzivni procesi urbanih transformacija, praćeni sve jačim socijalnim raslojavanjem stanovništva. Ovogodišnje izdanje Bijenala posebno se osvrće na liverpoolsku Kinesku četvrt (Chinatown), najstariju u Europi (postoji od 1890-ih), otvarajući na tom primjeru goruće pitanje migracija.

Drugo more

3 N (Napusti normalne naprave)

Projekt 3N katalizator je novih pristupa u upotrebi tehnologije za potrebe umjetnosti, invenciji u području mehanike, elektronike i programiranja, a sve u svrhu istraživanja i izazova uobičajenom pogledu na tehnologiju. Radi se o popularizaciji hakiranja tehnologije koja nas okružuje, o poticaju da se odustane od tvorničkih uputa i prilagođavanju naprava našim potrebama i interesima. U središtu programa su imaginacija i divergentno mišljenje, a ne tehnologija, koja je samo sredstvo za oslobođenje od tradicionalnih obrazaca kako trebamo pristupiti svijetu koji nas okružuje. 3 N je zamišljen kao okupljanje znatiželjnika koji uživaju u procesu učenja i dijeljenja znanja, to je mjesto na kojem mogu pokazati što rade, saznati što rade drugi i učiti jedni od drugih. Program se odvija kroz dvije forme, sajam i makerspace. Sajam pruža priliku DIY zajednici da prezentiraju svoje projekte i ideje široj javnosti. Građani pak dobivaju uvid u fascinantnu imaginaciju svojih sugrađana koji uređaje, koji čine dio svakog domaćinstva, transformiraju u začudne objekte koji nas fasciniraju, nasmijavaju i otvaraju nove perspektive njihove upotrebe. U maker spaceu Drugog mora pak imaju mogućnost koristiti alate, opremu i dijelove za izradu različitih naprava, te što je najvažnije razmjenjivati znanja. U okviru prijavljenog projekta posjetit će se V2 - Institut za nestabilne medije u Rotterdamu i Future Lab Ars Electronice u Linzu.

KA-MATRIX

Urban Art Festival Amsterdam

Udruga KA-MATRIX kroz program Nova kultura_Hibridni grad radi na informiranju i poticanju građana na praćenje i sudjelovanje u programima nezavisne umjetničke scene te informiranju i razvoju znanja i vještina iz područja inovativnih umjetničkih praksi. Namjera je, uz dosadašnje kontakte, ojačati postojeće i stvoriti nove kontakte i veze koje će rezultirati razmjenom aktera ulične kulture, aktivizma vezanog za korištenje javnih prostora i kritičkog odmaka od uobičajenih kulturnih i društvenih praksi. Tijekom putovanja u svrhu selekcije programa posjećuje se Urban Art festival koji se djelomično provodi u društvenom centru Radion te na više drugih lokacija u Amsterdamu. Festival se sastoji od nekoliko podfestivalskih događanja: Street Art Market, Street Art Conference i Graphic Surgery. Uz posjet festivalskim događanjima priprema se sastanak s organizatorima festivala i voditeljima centra Radion te nekoliko drugih prostora u Amsterdamu koji su sastavni dio tamošnje nezavisne umjetničke i društvene scene: društveno-kulturni centri W139, NDSM i OT301 u kojima će biti također održani sastanci i planiranja budućih suradnji s više autora koji tu rade. Nakon povratka prikupljeni foto i tekstualni materijal bit će sortiran, obrađen i objavljen u vidu online brošure koja će biti predstavljena na javnom događanju.

Hrvatsko društvo pisaca

Festival europske kratke priče

Festival europske kratke priče najstariji je europski festival posvećen ovoj književnoj formi, manifestacija koja već 14 godina na domaćim pozornicama u kontinuitetu spaja vrhunske svjetske i ponajbolje hrvatske književnike. Čitanjima i promocijama novih knjiga, prevoditeljskim i spisateljskim radionicama, okruglim stolovima i diskusijama kako o aktualnim književnim, tako i društveno-političkim temama, radnim susretima pisaca, čitatelja i prevoditelja u okviru Festivala europske kratke priče, stvorena je suvremena, široj publici prijemčiva i za domaću književnu scenu iznimno korisna manifestacija. Ovaj šestodnevni književni festival specifičan je po tome što se njegovi programi odvijaju u dva različita domaća grada. Takav koncept za cilj ima povezivanje s lokalnim kulturnim scenama i novom publikom, a program FEKP-a proširen je i na Zagrebačku županiju, inzistirajući time na decentralizaciji književnih manifestacija. Sustavno se – kao zemlje-partneri FEKP-a - predstavljaju kulture i književnosti u kojima djeluju i su-postoje različiti jezici, kao i iskustva njihova suživota (Škotska, Irska, Vels, Katalonija, Brazil...). Predstavljanje pak književnosti na tzv. malim jezicima, kao protuteža dominaciji "velikih" obogaćuje sudionike raznovrsnim iskustvima i idejama kako potaknuti promociju i prisutnost hrvatske književnosti u inozemstvu. Osim čitanjima, diskusijama i predstavljanjima, domaćoj publici prilazi se i programima gdje književnost ulazi u dijalog s drugim umjetnostima (strip, animacija, glazba, film, likovnost) – što dovodi do zanimljive suradnje s dionicima drugim domaćih umjetničkih scena. U okviru ovog projekta u svrhu selekcije programa za Festival europske kratke priče planira se posjetiti Malta - Malta Mediterranean Literature Festival i Centar CCCB u Barceloni.

Eurokaz

Putovanje na festival Grec u Barceloni

Eurokaz radi na uspostavljanju novog modela proizvodnje izvedbene umjetnosti, potičući stvaranje ambicioznije zagrebačke (i hrvatske) izvedbene platforme. Paralelno s realizacijom neuspavanog i izazovnog repertoara, Eurokaz radi i na oblikovanju novog cjelovitog kulturološkog pogona i proširivanju kulturne i društvene scene. Koncept stoga obuhvaća nekoliko programskih segmenata, od kojih je ciklus gostovanja okupljenih pod brendom Eurijala svojevrsni programski bonus. Nastojeći se zadržati u živosti svjetskih scenskih strategija, Eurokaz takvim gostovanjima rezervira prostor za predstavljanje presudno važnih pojava koje podupiru i osnažuju njegova estetska i strateška nagnuća. Osim Eurijale kao stalnog programskog segmenta Eurokaza, u sklopu opsežnog kulturno-umjetničkog projekta koji bi se 2017. trebao početi provoditi na području Splita i okolice organizirat će se međunarodni kazališni festival za čiji bi program bio odgovoran Eurokaz. S obzirom na tradicionalnu Eurokazovu sklonost zagovaranju drugačijeg, mainstreamu ne odveć simpatičnog, kulturnog i kazališnog koncepta, te orijentiranosti prema periferiji Europe i ne-europskim kulturama, festival Grec u Barceloni nadaje se kao optimalan jer je njegov program posvećen predstavljanju inovativnih izričaja te neeuropskih kazališnih tokova, posebice onih iz Južne Amerike te sa španjolskog i portugalskog govornog područja.

Multimedijalni institut

Selekcija filmova za 14. Human Rights Film Festival

Human Rights Film Festival od 2002. radi na promociji široko shvaćene kulture ljudskih prava prikazivanjem angažiranog i autorskog filma. Organizatori festivala - Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture su ujedno i važni akteri aktivizma u Hrvatskoj. Budući da projekt realiziraju dvije organizacije nezavisne kulture koje dugi niz godina uspješno djeluju na civilnoj sceni, HRFF se od mnogih domaćih i stranih organizacija i inicijativa doživljava kao mjesto i platforma preko koje je moguće adresirati goruća socijalna pitanja. U recentnim izdanjima HRFF-a filmovi s festivala u Locarnu činili su kvantitativno i kvalitativno značajan segment programa. Prisustvovanje upravo na tome festivalu ciljano je s obzirom na potrebe i idejne postavke HRFF-a. Locarno je, uz Berlin, Cannes i Veneciju, jedan od svjetski najvažnijih susreta distributera, producenata i selektora festivala kao i glavno mjesto prezentacije najinovativnijega u filmu te je zbog težnje propitivanja i pomicanja granica izričaja posebno zanimljiv za HRFF. Za daljnji napredak HRFF-a presudno je pojavljivanje na velikim festivalima. Intenzivno prisustvovanje projekcijama tijekom festivalskih događanja omogućuje kvantitativno i kvalitativno bolji uvid u produkciju. Osobni kontakt s producentima i distributerima prednost je pri budućoj komunikaciji, dok mogućnost susreta s autorima uvelike pridonosi njihovim potencijalnim dolascima u Zagreb u vremenu održavanja HRFF-a ili u sklopu neke od drugih aktivnosti Multimedijalnog instituta.

RESTART

PUTOVANJE RADI SELEKCIJE PROGRAMA DOKUKINA KIC

Dokukino preko šest godina zagrebačkoj publici kontinuirano predstavlja recentan dokumentarni filmski program te egzistira kao prvo i jedino kino u regiji specijalizirano za dokumentarni film. Raznovrsna i redovita ponuda dokumentarnog programa približila je zagrebačkoj publici dokumentarac kao jednu od najprogresivnijih filmskih formi današnjice. Program se sastoji od kombinacije distribucijskih filmova, festivalskih naslova te značajnih dokumentarnih filmova koji nemaju domaćeg distributera, a Dokukino im je jedini put do domaće publike. Iz godine u godinu unaprjeđuju se program, tehnički uvjeti i atmosfera, a kino se pokazalo uspješnim projektom koji ispunjava dio kulturne ponude Zagreba. Ipak, u uvjetima u kojima nema lokalnog distributera za ovu filmsku formu, inovacija i praćenje svjetskih dokumentarnih tokova ključni su za osmišljavanje ovog programa. Komunikacija s kolegama, masterclass predavanja i umrežavanje koji se realiziraju na dokumentarnim festivalima određuju mogućnosti osmišljavanja programa, ali i vođenje projekta, komunikaciju, marketing i menadžment. U okviru ovog projekta planira se putovanje na festival u Njemačkoj Dok Leipzig te najvažniji dokumentarni festival IDFA.

CARPE DIEM

Selekcija programa za ArtiKA Festival

ArtiKA festival je umjetnost na otvorenom prostoru grada – animiranje trgova, ulica i parkova zajedničkom prezentacijom mladih likovnih umjetnika, glazbenika, performera, i video umjetnika itd., kao doprinos inovativnosti umjetničkog izraza i novih formi djelovanja u Karlovcu te poticanju mladih, novih snaga da kroz nove forme djelovanja u umjetnosti i kulturi rade pozitivne promjene. Kroz oživljavanje, poticanje te interakciju sudionika ovog umjetničkog projekta i građana Karlovca, zajedničkom suradnjom gradski prostor pretvara se u alternativnu umjetničku četvrt – umjetničke galerije, multimedijalnu scenu, fotosession... Sudionici bojom, zvukom, svjetlošću doprinose vitalizaciji tog prostora te progovaraju o problemima u suvremenom društvu. Putovanje u Manchester, planirano u okviru ovog projekta, omogućit će oplemenjivanje festivala novim programom mladih engleskih glazbenika, a posjet organizaciji Beat Bazaar stvorit će nove prilike za buduću suradnju.

BACAČI SJENKI

Frooom putovanja

Interdisciplinarni filmski program Frooom nastao je 2011.godine iz zakonski izražene društvene potrebe za drukčijim obrazovnim metodama koje će djeci i mladima pružiti uvid u stvaranje filmova i medijskih umjetnosti te izmjestiti i izoštriti pogled na stvarnost i medijski okoliš kojem su konstantno izloženi. Inovativnost Froooma je integralan i problematski diskurzivan (majeutički) pristup obrazovanju što se postiže dinamičnim ispreplitanjem povezanih dramskih i prostornih vježbi te vježbi tehničkog tipa i filmskog jezika na tematskim razinama, a program uključuje i besplatne filmske matineje, koncerte filmske glazbe, sajmove i predavanja otvorene javnosti koje su dosad podržali i omogućili mnogi domaći i strani producenti i distributeri, regionalni filmski arhivi, TV postaje te kulturni centri. Zbog sadržajnog rasta radionice i potrebe za stalnim bogaćenjem i usavršavanjem obrazovnih metoda, no prije svega filmskog i popratnog programa, Frooomovi voditelji tijekom čitave godine sudjeluju u domaćim i inozemnim tribinama, okruglim stolovima i filmskim festivalima, a glavni cilj putovanja na odabrane festivale je izbor novog, inovativnog i nesvakidašnjeg filmskog, koncertnog i metodološko-predavačko-obrazovnog programa. Odlaskom na festivale u Salerno, Skopje, Bjelovar i Pyrgos program se nastoji unaprijediti recentnim svjetskim ostvarenjima (i djece i odraslih), a radne metode razmjenom iskustava. Na festivalima se žele pokazati i predstaviti mogućnosti obrazovanja kakve zagovara Frooom, a prijavama filmova s Frooom-a u natjecateljski program festivala žele se prikazati dosadašnja ostvarenja djece u Hrvatskoj nastala na ovom inovativnom i istraživačkom obrazovnom programu.

Siva zona

Selekcija radova za izložbu "Ugo la Pietra: Nodi urbani"

Izložba "Ugo la Pietra: Nodi urbani", planirana za program 2017. godine u galeriji Siva zona u Korčuli, prvi je izložbeni modul unutar istraživačko-refleksivnog projekta "Međunarodni umjetnički susreti u Veloj Luci 1968. – 1972." (radni naslov). Međunarodni susreti umjetnika svojim su interdisciplinarnim pristupom te eksperimentalnim i istraživačkim karakterom u sferi likovnih umjetnosti i arhitekture, kao i propitivanjem raznih nivoa participacije u njima, ostvarili neke od temeljnih postulata suvremenog pristupa kulturi i umjetnosti, koji se u projektu istražuju i propituju iz suvremenog diskursa. Historiografskim istraživanjem razvoja manifestacije također će se pratiti organizacija kreativnog rada u raznim postavkama odnosa osobnog, kolektivnog i timskog rada umjetnika i kulturnih radnika u sprezi s lokalnom upravom i privredom. Projekt preispituje dinamiku razvoja nekoliko modaliteta participacije šireg broja članova lokalnog stanovništva u kreativnim umjetničkim procesima. Ti modeli će se aktualizirati kroz retrospektivni pregled i analizu, te će se primijeniti na nove umjetničke i edukacijske projekte. Kroz suradnju sa pet međunarodnih umjetnika ostvarit će se serija site-specific radova na otoku Korčuli, koji će aktualizirati prezentaciju suvremene umjetnosti u javnom prostoru. Planirani rezultati višegodišnjeg projekta su (putujuća) grupna međunarodna izložba, publikacija, serija umjetničkih site-specific instalacija na otoku Korčuli, međunarodni simpozij i edukacijski programi. Za pripremu za izvedbu prvog izložbenog modula (2017.) obavit će se intervju s umjetnikom i selekcija radova u Arhivu Ugo la Pietra (Milano) te selekcija radova u arhivu MORE (Museum of Refused and Unrealised Art Projects) u Parmi.

REA

Selekcija za festival Lovely Days 2017

Manifestacija Lovely Days održava se u suradnji s Centrom za kulturu Bol. Na poziv umjetnice Renate Poljak, domaći i inozemni kustosi i kustosice, slijedom svoje izvrsnosti i dugogodišnjeg bavljenja suvremenom umjetnošću, svake večeri prikazuju video programe, prezentiraju umjetnike te razgovaraju s publikom, na lokacijama koje se razlikuju od uobičajenih galerijsko - muzejskih prostora i u atmosferi otvorenoj za dijalog sa širom publikom. Manifestacija se održava već četiri godine za redom u kolovozu i traje šest dana, a u 2016. će biti peto izdanje. Dani video umjetnosti/Lovely Days održavaju zahtjevni nivo prezentacije video programa te nastavljaju graditi dijalog s širom publikom kojoj približavaju suvremenu umjetnost, razvijaju suradnju između stranih i domaćih kustosa te utječu na jačanje utjecaja kulturnog turizma u južnoj Dalmaciji, što je moguće samo uz konstantnu nadogradnju i kvalitetan izbor kustosa i umjetnika koji svojim radom predstavljaju otklon od mainstream turizma i pratećih programa upitne kvalitete. Odabrani kustosi/ice predlažu svoje koncepcije video programa, ali uglavnom se radi na principu 'carte blanche', uz sugestije i iskustva organizatora. Taj princip rada odabran je zbog raznolikosti i što boljeg upoznavanja video umjetnosti i predstavljanja iste publici koja se uglavnom do sada nije susretala s takvom formom umjetnosti. Od 2017. godine želja je uvesti jednu novinu i imati zemlju ‘gosta’ festivala, a video radovi iz te zemlje prikazivali bi se u selekciji organizatorice i video umjetnice R. Poljak. U okviru ovog projekta planira se posjet festivalu video umjetnosti FUSO, u Lisabonu.

Autonomni kulturni centar

Galerija Siva

Interes za uličnu umjetnost kao i produkcija autora/ica sve je raširenija u Hrvatskoj. Sve vrste ulične umjetnosti (graffiti, street art, stencil art, stickers, guerilla marketing) dobile su u suvremenim svjetskim umjetničkim kretanjima veliki prostor, pa su čak i neki autori/ce postali/e dio mainstream kulture. U Hrvatskoj se bilježi sve veći broj umjetnika/ca koji odabiru ovaj način umjetničkog izražavanja, ali i nedostatak prostora i edukacije za realizaciju njihovih ideja. Upravo zbog toga je pokrenut projekt pod nazivom “Galerija Siva“ koja se nalazi u sklopu kompleksa stare tvornice Medika. Prostor galerije zamišljen je kao prezentacijski, edukacijski i produkcijski usko povezan sa svim stilovima ulične umjetnosti, dizajna, stripa, ilustracije i drugih područja vizualnih umjetnosti uz osnovni kriterij nekonvencionalnosti i nepripadanju mainstreamu. Ciljevi programa su: kreirati prostor za izlaganje umjetnika/ce na subkulturnoj umjetničkoj sceni, s naglaskom na autore/ice koji su usko vezani uz takozvanu uličnu umjetnost; promovirati umjetnike/ce koji se bave suvremenim i avangardnim temama,novim medijima, stripom, ilustracijom; omogućiti mladima besplatnu neformalnu edukaciju kroz radionice; dati prostor i sredstva autorima/cama koji se već bave ovom vrstom kreativnog izražavanja, ali isto omogućiti i onima koji/e ne žele ili ne mogu izlagati u institucionalnim galerijama i onima koji/e ne pripadaju mainstream kulturi; stvoriti naviku, potaknuti mlade umjetnike/ce na nezavisno, alternativno stvaranje proizvoda\umjetničkog djela; oformiti platformu sa sličnim prostorima u regiji i na međunarodnoj sceni. U okviru ovog projekta planiraju se posjetiti Novo Doba festival (Beograd), Kula (Skopje) platforma kreativnih i umjetničkih tendencija, Villa Kuriosum (Berlin) i Montana Gallery (Barcelona).

VRUM

VRUM 2017. - festivali Impulstanz (Beč, srpanj/kolovoz 2016.), Ljubljana (rujan 2016.), Children MESS (Sarajevo, rujan 2016.), Bitef Polifonija (Beograd, studeni 2016.)

U okviru ovog projekta uz Impulstanz u Beču, odabrani su festivali u regiji koji su već dovoljno renomirani i ostvaruju programacije koje uključuju suvremene kazališne izvedbe i formate namijenjene mladoj publici. S ciljem istraživanja međunarodne i regionalne scene, daljnjih umrežavanja i prezentacije radova predviđene su posjete navedenim festivalima. Impulstanz u Beču, jedan je od najvećih i najznačajnijih plesnih festivala u regiji, čije programacije organizacija redovito posjećuje kako bi pratila suvremene europske izvedbene trendove i održavala međunarodna partnerstva. U Ljubljani se tijekom rujna održava "showcase" za selektore programa i "meet-up" s umjetnicima u Kinu Šiška što je odlična prilika za razmjenu programa i nove regionalne suradnje kako bi se ojačala suvremena izvedbena scena u regiji. Mess u Sarajevu renomirani je međunarodni kazališni festival koji u sklopu svojih aktivnosti programira i poseban format namijenjen mladoj publici pod nazivom Children Mess. Bitef Polifonija u Beogradu jedan je od nekolicine najstarijih, najvažnijih, najuglednijih i rijetkih primjera takve vrste velikih svjetskih festivala. Kroz svoje programe otkriva najsuvremenije domete scenskih umjetnosti u svijetu, kako kroz eksperimentalne tako i tradicionalne forme. Povezivanjem i jačanjem regionalne izvedbene scene cilj je otvoriti protok informacija i globalnih trendova.

Kazalište DASKA

SOS FESTIVAL - model otvorenog, Fringe festivala u Hrvatskoj

Od svog prvog nastupa na najvećem kazališnom festivalu na svijetu, Edinburgh Fringe Festivalu (EdFringe), 1986. g. Kazalište Daska planira prenijeti dio atmosfere, stila i načina organizacije tog festivala. Raniji pokušaji da se slični projekti ostvare u Hrvatskoj dotaknuli su područje Istre, zatim Zagreba i konačno Siska te su djelomično i realizirani. Osnovna značajka ovog festivala i festivala takvog tipa koje bi Daska nakon ovogodišnjeg posjeta Edinburghu pokušala implementirati u hrvatski kazališni život jest otvorenost. I dostupnost svima. Naime, svojim otvorenim konceptom EdFringe privlači tisuće sudionika i milijune posjetitelja. Započeo je 1947.g. s osam kazališta, a danas se na više od tristo različitih mjesta i stotine otvorenih prostora dnevno pokaže više od tisuću predstava. Zanemarujući njegov komercijalni domet, EdFringe može biti primjer kako se, bez velikih financijskih sredstava, može organizirati festival koji bi privukao mnoge kazališne istraživače, uključujući sva područja i sve sastavnice kazališta. SOS festival, koji bi bio "pandan" EdFringe festivalu bio bi otvoren prije svega hrvatskoj i susjednoj kazališnoj sceni, uključujući i brojne okrugle stolove, razgovore, tematske tribine. Predloženi projekt se sastoji od detaljnog uvida u EdFringe festival (kolovoz), prikaz festivala zainteresiranima i okrugli stol: Možemo li u Hrvatskoj imati otvoreni festival - model SOS festivala? (rujan) te evaluaciju i pripremu za SOS festival 2017.g. s izborom najmanje jedne predstave s ovogodišnjeg EdFringe festivala i sudjelovanje gostujućih predstava - SOS VIKEND 2016.

Udruga Singular

Invisible Boarders

Rikke Jørgensen kustosica i umjetnička voditeljica danske organizacije Arts & Globalization iz Kopenhagena, stvorila je 2015. istoimenu platformu za suvremenu umjetnost, te se u svibnju 2015. u Kopenhagenu održala prva međunarodna konferencija na temu utjecaja globalizacije na povijest umjetnosti i nacionalne umjetničke scene. Udruga Singular pozvana je na suradnju u sklopu platforme Arts & Globalization u svrhu priređivanja skupne izložbe i simpozija u Kopenhagenu, koji će kasnije gostovati u Hrvatskoj, a ususret globalnoj konferenciji koja će se održati 2018. Međunarodna skupna izložba objedinit će koncept i umjetnike Singulara, koncept i selekciju kustosice Jørgensen, te zajednički novoizabrane umjetnike. Silvia Potočki gostovat će 10 dana u sklopu rezidencijalnog programa Arts & Globalization u Kopenhagenu te će s Rikke Jørgensen iz organizacije Arts & Globalization organizirano posjetiti ateljee danskih umjetnika u svrhu selekcije umjetnika za gostovanje na planiranoj izložbi, te posjetiti galerijske i muzejske prostore u svrhu odabira lokacije održavanja izložbe i simpozija 2017.

CIRKORAMA

Selekcijsko putovanje za Laboratorij cirkuske umjetnosti i Program udruge Cirkorama

Putovanje radi selekcije potrebno je radi odabira vrsnih cirkuskih profesionalaca koji svojom izvedbom prate razvoj suvremenog cirkusa, kako bi u sklopu edukativnog programa Laboratorij cirkuske umjetnosti i Programa udruge Cirkorama, bila ponuđena što suvremenija i kvalitetnija, kako izvedba tako i edukacija, osobama koje su za profesiju odabrale cirkusku umjetnost i onima koji su odlučili vježbati cirkuske vještine.

Univerzalni Istraživački Institut UR

SCIENCE UNDERGROUND ACADEMY 2017 (ljetna škola nekonvencionalne postmoderne primijenjene znanosti i novomedijske umjetnosti)

Originalna, međunarodna, inovativna i interdisciplinarna ljetna škola integrirane postmoderne novomedijske umjetnosti i znanosti. Cilj projekta je putem integrirane serije primijenjenih interdisciplinarnih radionica novomedijske umjetnosti i znanosti međunarodne i lokalne polaznike upoznati s najmodernijom umjetnosti i raznim praksama suvremene kulture i znanosti. Cilj projekta je također polaznicima prenijeti znanja i vještine prakticiranja znanstveno-umjetničkih tehnika, korištenih u najsuvremenijoj novomedijskoj umjetnosti. Edukativni program Science Undeground Akademije je rješenje međunarodnog problema nedostatka holističkog edukativnog sadržaja na području postmoderne umjetnosti (učenja znanstvenih tehnika koje su potrebne za prakticiranje iste) i kreativne primijenjene interdisciplinarne suvremene znanosti, koje nigdje u svijetu pojedinci željni učenja ne mogu pronaći na jednom mjestu. Cilj programa je potaknuti oslobađanje kreativnosti na suvremenom polju umjetnosti i znanstvene kulture, preispitivanje granica navedenih polja, kao i razvoj inovativnosti. Bogat program obuhvaća mnoštvo praktičnih aktivnosti (od izrade digitalnih i interaktivnih umjetničkih instalacija), ekologije (inspirativnih terenskih umjetničko-znanstvenih istraživanja, recikliranja nerazgradivog otpada) do dizajna vlastitog umjetničko-znanstvenog istraživačkog laboratorija/suvremenog ateljea, eksperimentiranja s novim materijalima poput 3D printanja i biomaterijala. Polaznici i predavači na taj način uranjaju u svijet budućnosti. Koristeći svježe usvojene vještine polaznici tijekom zadnjeg tjedna Akademije produciraju vlastite kreativne projekte za završnu izložbu. U okviru ovog projekta posjetit će se dva događanja u Rimu koja su od neprocjenjive vrijednosti za selekciju programa za Science Underground Academy 2017.: Green Urbanism i Maker Faire Rome.

Domino

Japansko-hrvatska sezona

Tokyo Festival godišnji je događaj koji predstavlja različite umjetničke interdisciplinarne prakse iz širokog raspona kultura, generacija i stilova. Koncept festivala uvelike je sličan izvornim vrijednostima udruge Domino te je samim time pozivanje umjetničkog direktora Domina kao službenog gosta festivala, odnosno postojanje inicijalnog interesa za sudjelovanje na festivalu, pokazatelj bitnosti i prepoznatosti naše suradnje s Japanom. Posljednje četiri godine udruga je ostvarila suradnju s različitim umjetničkim organizacijama u Japanu uz čiju su pomoć hrvatskoj javnosti prezentirani suvremeni japanski umjetnici i njihove prakse. Projekti s Japanom nastavljaju se i tijekom 2016. kao i 2017. godine te je odlazak na Tokyo Festival potreban radi ostvarivanja daljnjih suradnji kao i selekciju japanskih umjetnika koji će sudjelovati u programima udruge.

Cirkuska udruga Razbibriga

Selekcija programa za CU'FUS festival

Cirkuski Ulični Festival u Samoboru (CU’FUS) festival je posvećen cirkuskoj/izvedbenoj uličnoj umjetnosti. Kroz žongliranje, vožnju monocikla, hodanje po žici, komediju, klaunove, equilibriste, fizičko kazalište, performere, ulično kazalište, glazbu, radionice na otvorenom, igru s posjetiteljima, smijeh i veselje, zbližava različite kulturne afinitete i različite generacije građana. Godine 2011. ovaj festival je postavio Samobor na kartu cirkuskih događanja Europe i u skladu s reakcijom posjetitelja i izvođača potvrdio je svoju težnju nastavka organiziranja i provođenja istog, tako da sljedećih godina proširuje svoj program i postaje prepoznatljiv Samoborski festival. Namjera je proširiti područje djelovanja cirkuskih umjetnosti i postaviti temelje za daljni razvoj te scene u Hrvatskoj koja utječe na svjesnost i važnost te izvedbene umjetnosti, širenje kulture i proširivanje kulturnog kurikuluma s ciljem povećanja konkurentnosti ovih krajeva diljem Europe i šire, utjećući time na razvoj i ponudu kulturno umjetničkih događanja Hrvatske. Da bi unaprijedili i zadržali kvaltetu festivalskog programa predsjednik cirkuske udruge „Razbibriga“ koja je organizator CU'FUS-a, otputovat će na najpoznatiji međunarodni cirkuski festival „CIRKO CIRKOLO“ u grad Liempde u Nizozemskoj kako bi na istom sudjelovao kao cirkuski selektor i programator CU'FUS-a.

Kultura Futura

Paralelna križanja - Paracross

Paralelno križanje je projekt kojim se nastoji dokazati održivost avangardnih glazbenih koncepata 90tih godina čije uporište seže dublje u filozofiji slobode i antikulture u 60-te godine prošlog stoljeća dok otprilike u isto vrijeme tehnologija počinje ulaziti na mala vrata u glazbene forme. Avangardne forme elektronske koje su nastale krajem 80-tih i početkom 90-tih iz jedne homogene mase postaju prostorno makro i mikro varijabilne te izuzetno vremenski frekventne stvarajući pri tome paralelne egzistencije svojih novih oblika. Sumiranje titranja novih oblika stvara nove valove te se oni grupiraju u snažnije forme koje se odvajaju od matice te nastavljaju svoju egzistenciju u svojem paralelnom svemiru od kojih se poneke više nikada ne sretnu sa ostalim česticama iz matice. Alternativna je pojavnost oblika koji se učestalo križaju, sudaraju i pronalaze stvarajući pritom nove ekspresije. Struktura svih ovih glazbenih ekspresija počiva na tehnologiji koja je pri tome i sama podložna varijabilnosti i frekventnosti svojih promjena.

Kulturno umjetničko društvo Hrvatskih željeznica

FolkAktiv Italija

Opći cilj projekta je jačanje prisutnosti hrvatskog folklora u Europskim zemljama, unaprjeđenje razvoja svih segmenata suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, te jačanje prisutnosti hrvatskog folklora u svijetu. Potiču se i razvijaju izravne i kontinuirane suradnje i razmjene između ustanova i udruga, umjetnika i stručnjaka na području kulture i umjetnosti, folklora prvenstveno, te drugim međunarodnim kulturnim manifestacijama i skupovima, naglašavajući specifičnost Hrvatske kao srednjoeuropske i mediteranske zemlje. Projekt je usmjeren na suradnju Hrvatske i Italije, na ciljne skupine korisnika/ca djece (11 – 15 godina starosti) i mladih (15 – 30 godina starosti). Folklorne suradnje su važne manifestacije, prigodne za sociokulturne i turističke promocije područja, prigoda za nove kulture, kako bi se bolje razumjele razlike, i stvorila prijateljstva i međunarodne suradnje. Festival služi kao platforma za promicanje i popularizaciju suvremenih umjetničkih procesa. Osnovni zadatak je promicanje i integriranje lokalnih procesa suvremene umjetnosti u međunarodnu umjetničku scenu, prikupljanje, ažuriranje i širenje informacije o suvremenoj umjetnosti, kao i razvoj open-minded okruženja koje potiče razmjenu između umjetnosti i društva.

LIMUNADA

Pokretne slike tanga

Snimanje različitih Tango festivala, maratona, milongi te sličnih događanja ili događaja iz života što je jedna golema kulturna vrijednost, u većini slučajeva postala je statična rutina koja se ne vidi kao umjetnički prostor, ali posebno se vidi kao tango, te tango odvaja od ostatka umjetnosti. Iako izvorno tango pripada argentinskoj kulturi, njeguje se i stvara nove kulturne vrijednosti svugdje u svijetu. Projekt obuhvaća pripremnu fazu, dogovore i planiranje gostovanja, organizaciju Festivala, posjet Leonida Mitre, voditelja Cinefilia Tanguera u Zagrebu, planiranje projektnog djela, odlazak u posjetu Cinefilia Tanguera i izbor filmova, projektnu fazu, projekciju izabranih filmova u sklopu Tango Festivala, ugošćivanje umjetnika iz svijeta kinematografije i svijeta tanga kako bi nastala nova djela, rad na organizaciji sljedećeg Festivala na kojem bi se prikazali i filmovi koji su snimljeni u Zagrebu, 2. Festival.

Međunarodna komora mladih Hrvatske

Svjetski kongres

JCI Svjetski kongres se ove godine održava u Kanadi, Quebec te na tome događaju prisustvuje više od 5.000 mladih osoba diljem svijeta odnosno iz preko 120 država svijeta te se tako na jednome mjestu nalazi spoj različitih kultura, tradicija, boja, vjeroispovijesti, govornih jezika. Kako je Hrvatska postala dio te zajednice odnosno internacionalne obitelji predstavnici organizacije imaju privilegiju i čast prisustvovati jednom tako iznimno velikom okupljanju mladih visoko obrazovanih i poduzetnih osoba i upoznati različite osobe i njihovu kulturu, vjeru, razmišljanje, stavove, i ostale društvene i socijalne osobine. Samim time što se na događaju okuplja tako veliki broj mladih osoba održavaju se i različite radionice, prezentacije i predavanja o svjetskim projektima, o kampanjama kao što je "Peace is Possible", UN-ovim Global Goalsima te njihovoj primjeni te mnogo drugih bilo poslovnih, govorničkih, prezentacijskih treninga koji će pridonijeti razvoju same osobe, a i zajednice u kojoj ta osoba živi kada počne te osobine primjenjivati u svome okruženju.

Savez kulturno-umjetničkih društava Grada Pule

International Exposure of Israeli Theatre

23. međunarodni kazališni festival PUF održat će se od 01. do 05. srpnja 2017. godine u Puli na raznim lokacijama. Očekuju se predstave iz 10 zemalja: Izraela, Armenije, Francuske, Španjolske, Italije, Slovenije, Poljske, Češke, SAD-a te predstave iz Hrvatske. PUF je festival kazališnih različitosti i otvorenosti s iskrenim kazališnim doživljajem. On privlači različite poetike, propituje nove kazališne smjerove i okuplja umjetnike i gledatelje oko same ideje kazališta. PUF uspostavlja i potiče dijalog, pružajući priliku za polemiku; služi kao komunikacijski kanal, nudi svijet iz novog rakursa: ne monolog i pasivnu komunikaciju, nego dijalog, otvaranje, prepoznavanje i sudjelovanje. PUF želi izbrisati granicu između života i kazališta te razvijati unutarnju zbilju svakog sudionika procesa koju možemo nazvati i kazalištem i životom. U okviru ovog projekta planira umjetnički direktor posjetio bi International Exposure of Israeli Theatre.

UDRUGA KULTURNI TURIZAM

PROJECT SQUARE ONE 10 CRO arti ANS in New York

Projekt SQUARE ONE (10 CROartIANS in New York ) je novi projekt promicanja hrvatskih/europskih likovnih umjetnika koji se realizira kontinuirano, dva puta godišnje u gradu New Yorku, selekcijom od deset suvremenih umjetnika koji predstavljaju svoje vizualno stvaralaštvo na posebno organiziranoj izložbi uz dodatni radionički program. Odabrani umjetnici po konceptu svog vizualnog izričaja koriste tradicionalne likovne medije (slikarske,kiparske i grafičke tehnike), kao i multimedijalne sadržaje tzv NOVIH MEDIJA (video art, performance, happening, digitalna vizualna umjetnost), ali u svrhu kvalitete raznolikosti i originalnosti prvenstvo odabira imaju oni umjetnici koji uspješno balansiraju između oba navedena koncepta. Projekt promiče vrijednosti suvremenog vizualnog stvaralaštva ukazujući na socijalnu angažiranost suvremenog umjetnika u različitim geopolitičkim sredinama. Uz izložbu realizirat će se i dodatni multimedijalni sadržaji: projekcija dokumentarnih filmova o hrvatskoj likovnoj sceni; projekcija art filmova produciranih tijekom 2015 god od strane hrvatskih umjetnika novih medija; okrugli stol na temu Razlike i podudaranja okruženja umjetnika u SAD-u i Hrvatskoj, te odnos prema komercijalizaciji i elitizmu. Square one je dio većeg projekta Art Universal Project koji je pokrenut 2013.g. s ciljem promicanja europske kulture i umjetnosti van granica Europske unije, putem organiziranja kulturnih događanja, likovnih izložbi i posebnih promocija, te sudjelovanja na svjetskim umjetničkim sajmovima. Projekt se organizira u partnerskoj američkoj galeriji, s repeticijom realizacije projekta u odabranim galerijskim prostorima u Zagrebu, Rijeci i Splitu nakon realizacije u New Yorku.

Zajednica Austrijanaca u Hrvatskoj - Zagreb

Tirol u srcu Kostajnice

Trogodišnji interdisciplinarni projekt "Tirol u srcu Kostajnice" nastoji ići tragovima bogate kulturne povijesti Kostajnice i poveznice s Austrijom te mjestom Tirol. Želi se ublažiti narušena kohezija zajednice do koje je došlo nakon rata promjenom strukture stanovništva, iseljavanjem i novim doseljavanjem stanovnika koje treba educirati o povijesti i tradicijskim vrijednostima graničarskog mjesta na stoljetnoj povijesnoj, ali i budućoj šengenskoj granici. Ove godine uz prateće uređenje galerije i muzejskog prostora u suradnji s Tirolskom školom jodlanja "Hohe Tauern-music", cilj je kroz kulturu jodlanja oživjeti i obogatiti Kostajnički kraj, posebno mjesto Tirol. Sama Zajednica Austrijanaca u Hrvatskoj - Zagreb, predstavila se Kostajnici i njenim stanovnicima i gostima na prošlogodišnjoj Kestenijadi, najvećoj manifestaciji Kostajnice. Kroz predstavljanje Austrijske kulture, uz već pripremljenu prezentaciju, cilj je obogatiti stanovnicima Kostajnice sjećanja na njihove austrijske korijene i želju da se "Hrvatski Tirol" obnovi i proširi kulturnu ponudu ovog nekada bogatog kraja. Mjesto Tirol govori o naseljavanju tirolskih radnika u dijelu Kostajnice koji su se do 2.svj. rata integrirali u stanovništvo grada, a pojedinci su izgradili hotel i gostionice. Mjesto Tirol danas je tek simbol jednog vremena u kojem je Austrija u okviru razvoja Monarhije izgrađivala Unsku prugu i pustila je u pogon 1882. Kostajnica je postala važno čvorište, a dio radnika pretežno iz Tirola, ostao je živjeti u privlačnom kraju.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type