Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1b2

Kulturno-umjetničko društvo ˝INA˝

Program Galerije Miroslav Kraljević

Galerija Miroslav Kraljević je nezavisna i neprofitna platforma i prostor za suvremenu umjetnost, posvećena poticanju, istraživanju, predstavljanju i dokumentiranju umjetničkih i intelektualnih praksi koje analitički i kritički propituju sadašnjost, odnose politike i estetike. Godišnji program temelji se na izložbenoj djelatnosti, ali i edukativnim, diskurzivnim i istraživačkim projektima. Osnovu čine samostalne izložbe domaćih i stranih umjetnika (npr. Ana Kuzmanić, Ivan Marušić Klif, Petr Zhukov, Kirill Shirokov, Maayan Amir i Ruti Sela, Mangelos, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Mladen Stilinović, Vlado Martek, Igor Grubić), višegodišnji projekti (Razmjena studenata LMU/ALU i Tvornica) i niz popratnih istraživanja, prezentacija, okruglih stolova i predavanja, čitalačkih grupa i filmskih večeri. Galerija stavlja poseban naglasak na poticanje stvaralaštva kod mlađe generacije umjetnika putem natječaja za produkciju novoga rada koji se realizira po treći put (Tvornica) i koncepta Otvoreni studio (Vanda Kreutz i Šumovi protiv valova). Ustaljuju se i rezidencijski boravci te se aktivira najmlađa publika (filmske radionice 1na1 i serija radionica za učenike srednjih škola suradnji s udrugom Sfius). Istraživački dio programa čini istraživanje u okviru projekta Kronika jedne tvornice III. Bojana Mrđenovića i umjetničko istraživanje Katerine Dude koje je proizašlo iz Otvorenog studija iz 2016. godine. Glavni ciljevi programa za navedeno razdoblje su poticanje umjetničkog istraživanja, pružanje podrške mladim umjetnicima, produkcija novih radova, lokalno specifični participativni projekti i umrežavanje kroz rezidencijalne programe.

Autonomni kulturni centar

Program Autonomnog kulturnog centra/klub Attack

Program AKC mjesečno realizira u prosjeku 20 programa. Program je interdisciplinaran, a temelji se na neformalnoj edukaciji, produkciji, prezentaciji, izvedbi, društvenoj angažiranosti i kvalitetno ispunjenom slobodnom vremenu. Glazbeni program, koji se održava u klubu Attack je najaktivniji i obuhvaća nezavisne glazbene stilove, povezane u najvećoj mjeri s tri subkulture punk, dub i trance. U 2015. godini pokrenut je festival Hip hop kulture i na taj je način prostor otvoren i drugim glazbenim stilovima i subkulturama. Osnovna vodilja u kreiranju glazbenog programa je nezavisnost i nepripadnost mainstreamu, pa tako program počiva na različitosti glazbenog izražaja. Osim glazbenih programa AKC svoj program razvija i gradi s ciljem stvaranja samoodrživog društveno kulturnog centra s osnovnom ulogom platforme za različite organizacije, pojedince/ke, kolektive. Neformalna edukacija kroz kreativne radionice, izložbe, predstave, tribine, čitaonice, produkcija filmova, open source i edukativne aktivnosti Hacklaba, aktivnosti namijenjenim društveno osjetljivim skupinama kao što su radionice i programi posvećeni azilantima/cama i izbjeglicama, marginalnim skupinama i socijalno ugroženim skupinama u obliku otvorenog dućana ili kuhinje "people's kitchen" neki su od primjera različitosti programa. Internet radio - radio u zajednici koji svoj program uživo pokreće u 2016. otvara medijski prostor za nezavisnu kulturu i mlade, a fokusiran je na ispunjavanje potreba lokalne zajednice. U 2017. godini pokreću se radioničarski programi za djecu. Rezidencije umjetnika uglavnom se vežu uz produkcije predstava kroz program Subscene ili vizualne umjetnosti. Faki festival prati nezavisno i underground stvaralaštvo izvedbenih umjetnosti.

HRVATSKA UDRUGA LIKOVNIH UMJETNIKA

HULU 2017

Specifičnost HULU-ovih projekata je da se odvijaju u renomiranim i najfrekventnijim izlagačkim prostorima što omogućuje sustavno promoviranje i razvoj interesa šire javnosti za suvremene umjetničke prakse. HULU Split u 2017. godini nastavlja s cjelogodišnjim progresivnim umjetničkim programom koji će, osim galerijskog izložbenog programa, obuhvaćati i projekte u javnom prostoru s ciljem poticanja interaktivne žive umjetnosti performansa i stvaranja novih umjetničkih vrijednosti u vanjskom prostoru. Izložbeni program u Salonu Galić i Dioklecijanovim podrumima uključivat će medijski raznorodne projekte trideset hrvatskih i dva inozemna umjetnika. Zajednička okosnica ovih projekata je da predstavljaju umjetnike čije stvaralaštvo, bez obzira na medij izražavanja, korespondira s vremenom, prostorom i društvenim okruženjem u kojem djeluju razvijajući mogućnosti umjetničkog izričaja. Eksperimentalnim pristupom prostoru, netradicionalnim oblicima izražavanja, kritičkim propitivanjem društva, interdisciplinarnim temama, odmakom od likovnih konvencija i ''tržišno'' prihvaćene umjetnosti, Hulu Split će ponuditi program kojim će razvijati potencijale suvremenih umjetničkih praksi i osnažiti njihovu prisutnost u kulturnom životu zajednice. Projekti će biti popraćeni i diskurzivno edukativnim programom u obliku razgovora s umjetnicima, predavanjima i okruglim stolovima te radionicama za djecu i mlade s ciljem cjeloživotnog kulturnog obrazovanja publike od najranije dobi i razumijevanja i prihvaćanja suvremenih shvaćanja umjetnosti i od strane šire publike.

Kazalište Mala scena

Upravljanje prostorom - kazalište Mala scena

Aktivnosti Male scene su priprema i izvođenje predstava za djecu i mlade u prostoru na Medveščaku 2, a korisnici su publika (djeca, mladi i odrasli) te umjetnici i stručnjaci koji rade predstave i ostvaruju ostale aktivnosti Male scene. Od rujna 2016. u prostoru djeluje i prvi klaster neovisnih kazališta za djecu i mlade Zmajevo gnijezdo u kojem je okupljeno još 6 družina koje nemaju prostor za pokuse i izvedbe neophodan za rad i razvoj. Posebnost programa očituje se na više razina: program Male scene i svih partnera u Gnijezdu je suvremen, društveno odgovoran, okrenut potrebama publike danas, a svrha je otvaranje pitanja s kojima se mladi suočavaju u suvremenom svijetu. Osobitost programa koji se održavaju u prostoru je jasno segmentiranje publike prema dobi, a tijekom 2017. godine na programu će biti 47 repriznih i 7 premijernih naslova.

Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture

Klub kulture - multimedijalni i kulturni centar

Klub kulture - multimedijalni i kulturni centar komplementarno integrira tri segmenata unutar svog prostora u centru Križevaca: kulturnu ponudu kluba, prostor za probe glazbenih sastava, kazališne probe i probe umjetnika te program neformalnog obrazovanja. Cilj je pružiti jedinstveno mjesto za razvoj i afirmaciju nezavisne kulture i suvremene umjetnosti te kulture mladih kroz jačanje i različitost programskog sadržaja. Projektom se obogaćuju i upotpunjuju sadržaji koji se nude u gradu Križevcima i na području sjeverozapadne Hrvatske s ciljem uključivanja umjetnika, aktivista, kulturnih radnika i mladih na korištenje resursa kluba. Kroz neformalni sadržaj potiču se mladi na korištenje alternativnih i nedovoljno zastupljenih formi obrazovanja. Klub pruža kontinuiranu materijalnu i ljudsku platformu za razvoj kulturnog potencijala te potiče na kulturnu afirmaciju umjetnika. Aktivnosti koje se provode u Klubu su sljedeće: 1) Organizacija glazbenih događanja (koncerti i ostala glazbena događanja DJ programi, slušaone i sl.); 2) Organizacija kazališnih programa (kazališne predstave, performansi, razvoj vlastite kazališne produkcije - Teatar KVARK); 3) Organizacija edukativnih programa - EDUKATIVITO (radionice vezane za likovnost, glazbu, književnost, nove tehnologije i medije, upravljanja opremom, kazališne radionice); 4) Galerijski prostor (postav izložbi slika, skulptura, audiovizualnih radova, instalacija) i 5) Prostor za probe (kazališne skupine, bendovi, selektori DJ i slobodni umjetnici).

Hrvatsko dizajnersko društvo

Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije

HDD galerija sustavno dokumentira, predstavlja i potiče suvremenu dizajnersku produkciju, producira nove autorske projekte na sjecištima dizajna i drugih disciplina, istražuje i prezentira povijesne dosege dizajna te podržava projekte angažiranog karaktera koji pozicioniraju dizajn kao etički odgovornu disciplinu. Bitan cilj programa je i kontinuirano njegovanje stručnog i javnog diskursa o dizajnu te je izložbeni program popraćen javnim razgovorima, okruglim stolovima i predavanjima u sklopu posebnog programa [d]razgovora te nizom radionica i drugih edukativnih sadržaja. HDD galerija je u tom smislu zamišljena kao laboratorij za dizajn koji ne prezentira „lijepe“ plakate i predmete, nego je mjesto na kojem se propituje sam sadržaj pojma dizajn te govori o načinima kako dizajn stvara nove odnose i hijerarhije, kako sukreira društvo, svakodnevicu, javnu sferu itd. Važan dio galerijskog programa bavi se i poviješću dizajna u Hrvatskoj te reaktualizacijom djela domaćih dizajnera iz prošlih razdoblja te nastoji prikazati dizajn ne samo u njegovom oblikovnom i estetskom kontinuitetu, nego i kroz društveni i kulturni kontekst u kojem se razvija. Program je podijeljen u 5 programskih i tematskih linija: 1) "Dizajn iz drugog rakursa", 2) "Diskurzivni objekti", 3) "Dizajniranje povijesti – historizacija dizajna", 4) "Studije slučajeva" i 5) "U prvom licu". U okviru programa u matičnoj galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD galerija) bit će održano 12 izložbi i popratnih javnih razgovora ([d]razgovori), serija dječjih radionica Dizajnerska početnica te nekoliko predavanja.

Savez udruga Rojca

Programi Dnevnog boravka i DC Rojc

Dnevni boravak zajednički je prostor udruga u Društvenom centru Rojc kojim upravlja Savez udruga Rojca. Samostalno i u suradnji s udrugama iz DC Rojc u prostoru organiziraju se kulturni i društveni programi: izložbeni, filmski, književni, kazališni, programi novomedijske kulture i interdisciplinarni programi. Predstavljaju se programi udruga koje se bave izvaninstitucionalnom kulturom, s naglaskom na promoviranje suvremenih inovativnih praksi, prožimanje socijalnog i kulturnog polja djelovanja u suvremenom kulturnom kontekstu, angažirano djelujući u zajednici. Upravljajući Dnevnim boravkom i sudjelovanjem u participativnom modelu upravljanja DC Rojc, promiče se model otvorenog i zajedničkog korištenja i upravljanja prostornim resursima te se doprinosi prepoznavanju važnosti kulture i umjetnosti u društvenom razvoju. Osim umjetničkih događanja organiziraju se i teorijska predavanja, okrugli stolovi, tribine i edukacijski programi koji prvenstveno građanima nude informacije i mogućnost stjecanja znanja o novim inovativnim rješenjima vezano za aktualna društvena pitanja. Dnevni boravak svojim prostornim resursom potiče komunikaciju i suradnju među udrugama različitih područja djelovanja te povezuje umjetnike, kulturne djelatnike i građane/publiku. Prezentiranjem programa u Dnevnom boravku, razvija se kulturna i društvena javna uloga Društvenog centra Rojc kao nezavisnog i autonomnog prostora koji ima značajan utjecaj na razvoj lokalnih zajednica u cjelini.

Zagrebački plesni ansambl

Mediteranski plesni centar

Mediteranski plesni centar (MPC) kao osnovne pojmove na kojima temelji rad koristi Kreaciju, Prezentaciju i Edukaciju, koji su ujedno nazivi 3 modula aktivnosti u prostoru. MPC aktivno djeluje već 6 godina te doprinosi decentralizaciji i razvoju suvremene plesne umjetnosti u Hrvatskoj unutar europskog kulturnog konteksta. Kreacija je izražena kroz umjetničke rezidencije te razvojnu podršku i produkciju novih projekata samostalno ili u suradnji s domaćim i inozemnim partnerima. Modul edukacije odnosi se na radionice i seminare za različite dobne skupine, amatere i profesionalce. Sve kreirano doživi i prezentaciju, koja ne služi samo promociji, već daje i povratnu informaciju za nastavak rada, a može uključivati izvedbu, okrugli stol i/ili razgovor s publikom kroz koje umjetnici dobivaju jasnu povratnu informaciju. Prezentacija uključuje sve javne izvedbe radova u nastajanju te završenih projekata, a organizirana je tijekom cijele sezone te tijekom Festivala plesa i neverbalnog kazališta. MPC umjetnicima pruža prostor i vrijeme za propitivanja i eksperimentiranja koja će rezultirati novim znanjima i vještinama u suvremenom plesu i cross-over žanrovima čime se daje velik doprinos očuvanju i promociji umjetnosti, potiče interkulturalni dijalog i suradnja u svrhu nekomercijalne kulturne razmjene. Misija MPC-a aktivno je pomicanje granica izvrsnosti u svim aspektima plesne umjetnosti; izvedbenim, obrazovnim, teorijskim i kritičkim. Stvaranjem dinamičnog sociokulturnog okruženja, kako za sudionike tako i za korisnike centra, a u sinergiji s edukacijom i stvaralaštvom, potiče se kreativnost i unaprjeđuje poznavanje suvremene umjetnosti. Rezidencijalni centri poput MPC-a svojevrstan su novitet u RH, za razliku od zemalja EU gdje su dio već uvriježene prakse.

Mavena - 36 njezinih čuda

NMG@PRAKTIKA

NMG - NovoMedijska Galerija je platforma suvremene novomedijske umjetnosti pokrenuta 2010. s ciljem da producira, koproducira, prezentira, promovira i distribuira novomedijsku umjetnost i umjetnike, posebno hrvatske umjetnike mlađe generacije te da uspostavi i razvija međunarodne suradnje hrvatskih i inozemnih umjetnika. Koncept NMG usmjeren je na istraživačke i participativne programe vezane uz teme aktivnog sudjelovanja u suvremenom društvu koji rezultiraju s kustoskim konceptima, intermedijskim događajima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih suradničkih medijskih projekata. Kontinuirani godišnji program realizira se kroz programe NMG PRODUKCIJA, NMG EDUKACIJA, NMG REZIDENCIJA i NMG@PRAKTIKA. Godišnji program vezan je uz rad Galerije Praktika u Domu mladih Split. NMG@PRAKTIKA jedan je od programa koji se kontinuirano odvijaju u prostoru od početka 2012. Ovo je peta godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od 30 samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti, a publici predstavlja stalan program suvremene novomedijske umjetnosti koji je participativan, edukativan i besplatan.

Umjetnička organizacija Atelijeri Žitnjak

Atelieri Žitnjak - Centar periferije

Program Atelieri Žitnjak-Centar Periferije sastoji se od 1) izlagačkog programa u Galeriji AŽ, koja postoji od 2005. godine i u kojoj je održano 90ak izložbi i drugih kulturnih događanja, 2) Dana otvorenih ateliera, 3) Kolaboratorija AŽ, interdisciplinarnog programa koji kreće u proljeće 2017. i 4.) Programa međunarodne umjetničke razmjene Zagreb - Düsseldorf. Zahvaljujući programskim aktivnostima Atelijera Žitnjak, Grad Zagreb je u industrijskoj zoni Žitnjak dobio reprezentativan kulturni centar po uzoru na suvremene svjetske tendencije u gotovo svim vodećim europskim središtima, koji je pridonio kulturnoj revitalizaciji tog dijela grada, ali i decentralizaciji kulturne ponude u gradu. Galerija AŽ uvrštena je na popis uvaženih izlagačkih prostora RH. Pokrenuta je i suradnja s lokalnim stanovništvom i institucijama posredstvom likovnih radionica za djecu iz OŠ Petruševac, te organizacija grupnih posjeta djece pojedinim izložbama u Galeriji AŽ.

Seasplash - udruga za promicanje glazbene kulture, umjetnosti i slobode izražavanja

Seasplash klub - Punta Christo

Seasplash klub - Punta Christo čine prostori unutar i oko utvrde Punta Christo u kojima se provode programi za mlade i ostalu javnost s ciljem njegovog višenamjenskog korištenja, otvorenost i dostupnost mladima i široj javnosti sa svrhom razvoja kulturnog i socijalnog kapitala. Program uključuje različite sadržaje u koje su mladi uključeni kao posredni i neposredni kreatori ili kao primarna publika, a koji obuhvaćaju različite prakse suvremene umjetnosti, urbane kulture, graffiti, street art, vizualne umjetnosti, nove medije i tehnologiju, DIY kulturu te kulturu mladih. Kroz prostore utvrde će 2017. biti realizirano oko 60 kulturnih događanja koja će uključivati različite sadržaje: izložbe, grafitti jam-ove, performanse, glazbena događanja različitih formata i žanrova, projekcije filmova, i sl. te promovirati glazbenike, umjetnike, performere, različite umjetničke projekte, kolektive, inicijative koje djeluju u polju kulture i umjetnosti. Pored toga, udruga će učvrstiti i razvijati suradnje s brojnim udrugama, kolektivima i inicijativama na području Pule, Hrvatske i regije koji će dobiti priliku svojim umjetničkim izričajem utjecati kako na prostor tvrđave tako i na programe koji će se provoditi u njemu. U sklopu programa na tvrđavi udruga će nastaviti implementirati praktične segmente edukacijskog programa EduSplash kroz koje će polaznici moći direktno sudjelovati, uz pratnju mentora ili voditelja, u pripremi prostora, organizaciji i provedbi te praćenju kulturnih događanja. Važan aspekt u budućim aktivnostima udruge imat će uspostava i razvoj novih suradnji s međunarodnim organizacijama, umjetnicima, stručnjacima kako bi se razmjenom iskustava i dobrih praksi osnažili organizacijski kapaciteti udruge, a programi udruge dobili naglašeniju međunarodnu komponentu.

Pulska filmska tvornica

Klub Pulske filmske tvornice

Klub Pulske filmske tvornice posvećen je razvitku, unaprjeđenju i promociji kratkog filmskog i video stvaralaštva te filmske umjetnosti općenito, a s ciljem postizanja kvalitetne produkcije suvremenih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova. Aktivnosti Kluba dijele se na Klubodrom četvrtkom, Klupsku produkciju i Filmsku čitaonicu. Klubodrom četvrtkom je cjelogodišnji program. U njegovu se sklopu održavaju projekcije filmova, predstavljanja domaćih i inozemnih autora/organizacija/festivala/revija, tematske filmsko književne večeri te susreti sa stručnjacima s područja filmske umjetnosti. Dio programa su i diskusije i analize filmova. Klubska produkcija se dijeli na: 1. Intenzivnu produkciju (jednomjesečna Ljetna radionica izrade filma, trodnevni Production In, specifične vikend radionice te projekt radnog naziva “InTime” zahvaljujući kojemu bi gledatelji tijekom nekoliko sati mogli pratiti izradu filma u realnom vremenu); 2. Višemjesečnu produkciju (zimska radionica izrade filma i namjenska produkcija za udruge civilnog društva, institucije, glazbenike); 3. Kritičko rešeto odnosi se na gostovanje filmskog kritičara koji bi dvaput godišnje (proljeće i jesen) analizirao i komentirao nove filmove članova udruge; 4. Filmski servis pruža tehničku i logističku pomoć svim građanima te pomoć u distribuciji po domaćim i inozemnim festivalima. Filmska čitaonica sadržavat će književnu i vizualnu građu pretežno nedostupnu javnosti.

Savez udruga Molekula

Molekula 2020

Savez udruga Molekula upravlja s četiri prostora namijenjenima stvaranju i izvođenju kulturno-umjetničkog sadržaja, OKC Palach, Filodrammatica, Marganovo (Hartera) i Ivex, koji su u vlasništvu Grada Rijeke. S obzirom na činjenicu da je grad Rijeka domaćin manifestacije Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu te da će se tom prilikom obnoviti i urediti niz kulturno-umjetničkih prostora, projekt Molekula 2020, kroz svoje aktivnosti i aktivan rad na poboljšanju pozicije udruga u kulturi, ima za cilj, kako pokrenuti javnu raspravu o potrebi istih kada su prostori u pitanju, tako i potaknuti nadležne gradske strukture na rješavanje ovog problema. Projekt obuhvaća sljedeće aktivnosti: 1) Upravljanje Savezom; 2) tribine na temu prostora u kulturi; 3) objavljivanje dviju publikacija na temu prostora i potrebe za istim u kontekstu kulture i umjetnosti; 4) festival udruga; 5) debata u Filodrammatici – debatiranje klubova srednjih škola i fakulteta na spomenutu temu kako bi se kod mlađe populacije probudila svijest o važnosti civilnog društva u cjelini.

Stvaralačka mreža Zebra

Galerija Greta

Galerija Greta šestu godinu u kontinuitetu kroz dinamični sistem otvaranja novih izložbi svakog ponedjeljka promovira suvremene tendencije u umjetnosti i kulturi. Smještena je u centru Zagreba, na frekventnoj lokaciji u prostoru koji optimalno zadovoljava programske potrebe. U Greti je do sada svoje radove predstavilo preko 450 umjetnika i umjetničkih grupacija iz zemlje i inozemstva. Program obuhvaća izložbeni, prezentacijski i produkcijski dio, uključujući edukaciju kao temelju poveznicu svih aktivnosti. Uz kontinuirani program u novoj sezoni pokreće se i čitav niz novih aktivnosti kao što su 'Novi horizonti' kojim se dodatno afirmiraju mlađi umjetnici dodjelom godišnje nagrade, rezidencijalni program, međunarodne razmjene, streaming program online umrežavanja galerija u zemlji i inozemstvu, festival videoarta i novih medija te razvoj novih web sučelja i online platformi. Greta u nadolazećem periodu pokreće i nove modele umrežavanja s inozemnim partnerima i razvoj novih suradničkih platformi.

Građanska organizacija za kulturu

Predgrađe Supkulture 2017.

Predgrađe Supkulture su godišnje aktivnosti udruge Gokul mješovitog tipa koje se u najvećoj mjeri događaju u Zelenoj dvorani. Riječ je o izložbama, promocijama knjiga, filmskim projekcijama, koncertima, kazališnim predstavama, radionicama i predavanjima. Uz to Zelena dvorana mjesto je druženja, tj. dnevni boravak za mlade, zamišljen i kao internet café. U redovne i glavne aktivnosti spadaju izlagački programi Green Room galerije, filmski programi pod nazivom Green Room Cinema, glazbeni program pod nazivom Green Room Sessions i književni programi naziva književnost u Zelenoj dvorani. Cilj programa je ojačati nezavisnu kulturnu scenu Krapinsko-zagorske županije nudeći kvalitetan i redovit program pod čime se podrazumijevaju izložbe suvremene umjetnosti, književna događanja, projekcije nezavisnog filma i koncerti nezavisne glazbe.

Udruga Ri Rock

Program podrške alternativnog kulturnog stvaralaštva mladih

Udruga Ri Rock od 2006. godine putem prepoznatih kulturnih i društvenih aktivnosti, manifestacija, festivala, projekata te permanentnih programa nastoji pružiti alternativu konzumerističkoj kulturi te time zadovoljiti specifične potrebe i interese mladih Grada Rijeke i okolice, omogućiti osobnu afirmaciju, integraciju te potaknuti uključenost istih u urbanu glazbenu kulturu. Otvaranjem MusicBox prostorija Udruge te Umjetničkog kontejnera, istima je pružen adekvatno opremljen prostor za probe, a time i mjesto glazbenog izražavanja, u kojem isti mogu učiti te usavršavati svoje postojeće znanje i vještine. Kao svojevrsna nadogradnja ovog prostora i njen logični nastavak, prostor Omladinskog kulturnog centra Palach i bivše tvornice papira, Hartera, služit će kao vrijedan resurs u kojem će, osim redovnih glazbenih i društvenih programa, mladi umjetnici i organizatori dobiti priliku za artikulaciju i prezentaciju svojih radova, programa i stavova. Dva tipa prostora od velike važnosti za razvoj nezavisnog stvaralaštva tako će se međusobno povezati, nadopunjavati, tvoreći time koherentnu cjelinu za razvoj kulturnog i društvenog kapitala. Osnovni cilj programa jest kroz korištenje i maksimiziranje glazbenog potencijala, s pozicije konzumenta kulture, mlade umjetnike i organizatore postaviti u poziciju proizvođača glazbenog izričaja različitih žanrova i programa. Na taj način, program će omogućiti mladim glazbenicima da razvijaju društvene vrijednosti djelujući u urbanim kulturnim prostorima, kao i da potaknu interes za ponekad marginalizirane umjetničke forme.

Centar za ženske studije

Laboratorij feminističke teorije i prakse

Projekt pridonosi obrazovanju i osvještavanju pitanja rodne ravnopravnosti u području kulture i umjetnosti. Dva su temeljna programa koje Centar želi realizirati, oba povezana s idejom o proizvodnji umjetnosti u zajednici a prožimaju se kroz više aktivnosti. Aktivnosti programa okupljene pod nazivom Interaktivni memorijalni prostor nastaju iz potrebe za otvaranjem javnog prostora koji je posvećen prikupljanju građe, arhiviranju i proučavanju povijesti žena i promoviranju svih oblika ženskog stvaralaštva i doprinosa razvoju civilnog društva. Od 1960ih do danas upravo su feminističke umjetničke prakse, pozicionirajući se na presjecištu estetičkog, analitičkog, kritičkog i aktivističkog omogućile da pojam umjetnosti danas obuhvati problematiziranje društvenih odnosa kroz različite diskurzivne umjetničke formate te ono što se naziva participacijskim umjetničkim praksama utemeljenim na inkluzivnosti. Na tom aspektu temelji se program koji Centar želi integrirati u svoje djelovanje. Cilj nije puka prezentacija umjetničkog djela u pojedinom izložbenom prostoru, već proizvodnja umjetnosti u zajednici, kroz niz umjetničkih akcija, radionica i javnih projekata i predavanja.

Savez udruga KAoperativa

Mala scena Hrvatskog doma

Mala scena kao dio Hrvatskog doma začetak je ponovnog rada centralnog prostora karlovačke nezavisne kulturne i društvene scene. Prostor je uređen i otvoren nakon gotovo desetak godina nekorištenja na inicijativu mreže KAoperativa 2012. godine da bi se počeo povremeno koristiti već 2013. godine za društvene i kulturne namjene gotovo isključivo od strane članica KAoperative. Savez udruga KAoperativa 2016. godine preuzima upravljanje prostorom po principu javno-civilnog partnerstva. Mala scena se koristi za aktivnosti aktera s lokalne nezavisne kulturne scene: glazbena, plesna, likovna i druga kulturna i društvena događanja. U smjeru postavljanja u kontinuirani pogon kluba kao budućeg društvo-kulturnog centra te učvršćivanje identiteta u javnosti KAoperativa u 2017. godini planira organizirati više različitih programa, samostalno ili u suradnji s drugim organizacijama korisnicama prostora: koncerti nezavisnih i alternativnih sastava, večeri suvremene elektroničke glazbe, prostor za vježbanje lokalnih glazbenih sastava i dj-a, glazbene radionice (snimanje, dj-ing), suvremene plesne predstave i performansi, plesne probe, tematske slušaone i rasprave, prostor za izradu instalacija i pripremu izložbi. S obzirom na manjak adekvatnih prostora u gradu u prostoru će se održavati izložbe likovnih radova, fotografija i multimedijskih instalacija. Prostor male scene ujedno je pilot program i generator širenja na cijelu zgradu Hrvatskog doma, ali i jedno od glavnih mjesta u gradu za suvremenu kulturnu produkciju.

Mirovna grupa mladih Dunav

YPGD Klub

Ciljevi programa su ostvariti središnje okupljalište vukovarskih nezavisnih i neafirmiranih umjetnika i aktivista, koji djelujući u prostoru stvaraju nova autorska djela i prezentacijom potiču zajednicu na djelovanje. Aktivnosti projekta uključuju osiguranje prostora i mjesta za svakodnevni rad samih umjetnika i kreativaca, njihovo umrežavanje na lokalnoj i međunarodnoj razini kroz razmjene umjetnika i djela, organiziranje i provedu festivala i glazbenih i likovnih radionica, glazbenih radionica; prezentaciju umjetničkih radova i proizvoda nastalih u Klubu; sudjelovanje mladih umjetnika u nacionalnim i međunarodnim kulturnim projektima, produkciju, street art aktivnosti te prakticiranje inovativnih oblika kulturnih aktivnosti - art jamm, jam session, radionice perkusija, digitalno crtanje, strip, grafitiranje, flashmob. Kroz ove aktivnosti Klub pruža jedinstveno mjesto za razvoj i afirmaciju nezavisne kulture i kulture mladih te kontinuiranu materijalnu i ljudsku platformu za razvoj kulturnog potencijala, novih projekata te potiče kulturnu afirmaciju umjetnika. Društvena uloga ovog kluba što osim proizvodnjom i produkcijom potiče interes za suvremenu kulturu i kulturno obrazovanje kao jedinstvenog prostora u gradu Vukovaru, ali i aktivno kulturno djelovanje i kritičko preispitivanje kulture kod novih generacija.

Udruženje hrvatskih arhitekata

Udruženje hrvatskih arhitekata

Planirane aktivnosti Udruženja hrvatskih arhitekata obuhvaćaju široki dijapazon akcija i programa kojima se nastoji osigurati preduvjete za stvaranje boljeg životnog okruženja. Kroz panel diskusije, okrugle stolove i predavanja nastoji se uključiti što širi broj dionika vezano za pitanje prostora. Osim neizostavne kulturne i umjetničke dimenzije arhitekture i urbanizma, UHA redovito interdisciplinarno pristupa temama u skladu sa samom prirodom arhitekture koja je u svojoj biti – kolektivna djelatnost. U UHA-i se njeguje i praksa organizacije raznovrsnih radionica za djecu/mlade, besplatnih arhitektonskih konzultacija za građane te se nastoji uključiti što šira publika u aktivnosti, no ujedno kontinuirano učiti od stručnjaka koji se bave pitanjem prostora iz drugog disciplinarnog gledišta.

Centar za kulturne djelatnosti

Kulturni centar za ljudska prava

Kulturni centar za ljudska prava kroz kulturni prostor i kulturno-umjetnička djela želi prikazati stanja i procese koji su vezani za ljudska prava, društvenu pravdu i napredak društva u Republici Hrvatskoj. U prvoj fazi projekta, kulturne i umjetničke aktivnosti su vezane za Republiku Hrvatsku, a kasnije, prostor ima kapacitet za uključivanje kulturnih praksi i iz drugih društava. Koncept na kojem se kulturni centar za ljudska prava zasniva je izložbeno-izvedbeni prostor u kojem se pohranjuju i prikazuju svi kulturni proizvodi koji imaju društvenu važnost za unaprjeđenje ljudskih prava, ali i oni proizvodi i kulturni elementi koji označavaju slučajeve kršenja istih. Primjeri kulturnih proizvoda uključuju: pisana djela poput feminističkih romana, fotografije koje prikazuju društvene pokrete, prosvjede i sl. transparente, skulpture, audio materijale i dr. S druge strane, prostor će istodobno služiti izvedbi umjetničkih sadržaja, poput projekcija video materijala, izvođenju manjih predstava poput monodrama te drugih oblika performansa. Prostor će biti otvoren za umjetničke i kulturne organizacije te za organizacije civilnog društva u području ljudskih prava, širu javnost ali i pojedince za izvođenje njihovih aktivnosti, poput seminara,konferencija,okruglih stolova te izvedbe kulturnih i umjetničkih aktivnosti. Kulturni centar za ljudska prava je participativni prostor koji uključuje tri redovita skupa aktivnosti: 1. stalna postava - izložbe kulturnih proizvoda koji dokumentiraju ljudska prava; 2. izvedbene aktivnosti u organizaciji kulturnog centra - filmovi, predstave, ples, performansi itd.; 3. aktivnosti koje organiziraju druge organizacije, a koje su povezane s kulturom ljudskih prava.

Oris - Kuća arhitekture - Udruga

Oris Kuća arhitekture

Oris Kuća Arhitekture otvorena je 31. siječnja 2015. godine, kada je i projekt Oris Kuća arhitekture službeno započeo. Sama ustanova Oris Kuća arhitekture zamišljena je kao mjesto promocije arhitekture, urbanizma, dizajna, umjetnosti i kulture, s naglaskom na arhitekturu. Zahvaljujući osamnaestogodišnjem izdavanju časopisa Oris - časopisa za arhitekturu i kulturu življenja, Oris Kuća arhitekture ima razvijene odnose s brojnim svjetskim i hrvatskim arhitektima, dizajnerima, umjetnicima i stručnjacima. To joj pruža organizacijske kapacitete u smislu provođenja novih istraživačkih projekata (okupljanje kustosa i stručnjaka na radu na određenu temu) i u smislu dovođenja već u svijetu priznatih projekata hrvatskoj publici. Program Oris Kuće arhitekture uključuje izložbe, predavanja i radionice na temu arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type