Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2b

BLOK – LOKALNA BAZA ZA OSVJEŽAVANJE KULTURE

Urbana sonda

Urbana sonda je istraživačko putovanje u svrhu selekcije umjetnika i predavača za godišnji program u BAZI, kao i za njegovo kvalitetnije programiranje. Prakse umjetnika i kustosa koji se angažiraju u produkciji umjetnosti koja se kritički odnosi prema dominantnim europskim politikama, gentrifikacijskim procesima i privatizaciji kulture dragocjene su za budući rad udruge. S obzirom na to da je udruga tijekom prvih 15 godina postojanja djelovala "nomadski", razvijena je specifična metodologija kakvu udruga prepoznaje i u osnovnim načelima Manifeste. S razvojem spomenute metodologije nastavilo se i nakon useljenja u prostor na Trešnjevci, sada u dijalogu s tim nekad radničkim kvartom koji je unazad dvadeset godina pretrpio novi val divlje gradnje, a odnedavno i procese gentrifikacije. Stoga iskustva manifestacije koja program temelji na urbanom istraživanju i radikalnoj lokalnosti, kao i upoznavanje s radovima umjetnika koji se kritički odnose prema prostornim transformacijama i koji razvijaju umjetnost u zajednici, mogu biti ključni za međunarodni dio programa udruge. Odmak Manifeste od dominantne umjetničke produkcije u centru Europe sljedeći je značajan moment s obzirom na poziciju Bloka na europskoj periferiji.

Domino

Putovanja zbog selekcije programa za Queer zagreb Sezonu i Perforacije

Umjetnički voditelj Queer Zagreba Sezone i Perforacija sudjelovat će na festivalima TransAmériques (FTA) i na programu Teatra Timbre 4 (TT4). FTA program bazira na suvremenom plesu i kazalištu te kombinira različite umjetničke discipline i trendove. Umjetnički voditelj sudjelovat će u programu kao jedini predstavnik iz RH te će uživo vidjeti brojne nove izvedbe, što je važno kako bi, osim predstavljanja hrvatske umjetničke produkcije, napravio selekciju izvedbi koje će biti uključene u nova izdanja festivala u Republici Hrvatskoj. FTA fokus stavlja na sjevernoameričku produkciju, a TT4 na južnoameričku. Potrebno je steći jednako dobar uvid u kulturno i geografski različite produkcije. Sudjelovanje na festivalima rezultat je dugogodišnje suradnje jer su na festivale u RH izvođači dolazili upravo iz navedenih zemalja, a reakcije hrvatske publike bile su odlične. Uz to, programi razvoja publike kojima se spomenuti festivali godinama bave najaktualnije je pitanje kulturnih politika i bitno je istražiti ga zbog daljnjeg rada u RH.

Udruga Bacači sjenki

Frooom dolazi u goste!

Frooom je interdisciplinarni obrazovni program koji se održava od 2011. godine u organizaciji Bacača Sjenki u 8 gradova. Nastao je iz jasno prepoznate društvene potrebe za drukčijim metodama opismenjavanja koje će djeci i mladima izoštriti pogled na stvarnost i pružiti im uvid u razvoj i stvaranje filmova i medijskih umjetnosti. Zbog stalne potrebe za razvojem i usavršavanjem obrazovnih metoda, Frooomovi voditelji tijekom čitave godine sudjeluju na domaćim i inozemnim tribinama i filmskim festivalima. Cilj putovanja na odabrane festivale je stručno usavršavanje, razmjena znanja te pronalazak partnera i novih relevantnih out of box filmskih ostvarenja. Nakon prošlogodišnjeg sudjelovanja na festivalima u Amsterdamu, Chemnitzu i Bjelovaru ove bi se godine program unaprijedio odlaskom na festivale u Berlin (Kuki Festival), Vilnius (International Film Festival for Children and Young People) te austrijski Wels (Youki Festival).

Eurokaz

Putovanje na festivale Zürcher Theater Spektakel i Tbilisi International Theatre Festival

Eurokaz djeluje u području izvedbenih umjetnosti te producira i distribuira radove domaćih i inozemnih umjetnika. U oba segmenta programa inzistira se na različitim žanrovima koji promišljaju, razvijaju te umjetnički odgovorno i društveno angažirano participiraju, a ne tek parazitiraju na dosezima izvedbene inovacije. Projekti i suradnici biraju se izvan okvira pomodnosti i profitabilne sigurnosti, s naglaskom na autorsko promišljanje temeljeno na istraživačkom i visokorizičnom umjetničkom pristupu. Povezivanje s dvama festivalima sličnih svjetonazorskih kriterija nužno je za nastavak umjetničkog djelovanja Eurokaza u oba segmenta. Domaćim festivalima i teatrima Eurokazove su produkcije ili preskupe ili, zbog svoje visokosofisticirane društvene i umjetničke angažiranosti i specifičnih estetika, preradikalne za pozivanje na gostovanja. Jednako je i s projektima koje Eurokaz predstavlja u Zagrebu. Otvaranje niše za razmjenu predstava stvorit će prostor za prikazivanje Eurokazovih produkcija u inozemstvu, a predstavljanjem radova viđenih na tim festivalima nastavit će se s kritičkim i analitičkim preispitivanjem hrvatske izvedbene scene i pomicanjem njezinih granica.

Fotografska udruga Organ Vida

Les Rencontres d'Arles — gostovanje Organ Vida festivala fotografije

U sklopu međunarodnih suradničkih odnosa Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida iz Zagreba te Les Rencontres d’Arles iz Francuske planira se posjetiti navedeni Festival radi cjelogodišnje selekcije programa 2018./2019. te predstavljanja desetogodišnjeg rada udruge i hrvatskih umjetnika. Članice organizacije odlaze na tjedan otvorenja u Arles gdje će provesti istraživanje, sudjelovati u službenom programu, selektirati program, izmijeniti iskustva, organizirati veliki Meeting&Book point Organa Vida te predstaviti jedini hrvatski festival suvremene fotografije i hrvatske umjetnike u sklopu izložbe fotografija. Ishodište samog posjeta je uspješna selekcija novih članova žirija, umjetnika i izložbi te stvaranje novih kontakata koji će omogućiti predstavljanje raznovrsnijeg kulturnog programa javnosti te povezivanje hrvatskih umjetnika s inozemnom scenom, galerijama i festivalima. Prije i poslije posjeta festivalu u tijeku mjesec dana organizirat će se temeljita priprema za događaj kao i rezimiranje rezultata.

VRUM umjetnička organizacija

KLIKER festival 2019.

KLIKER festival osmišljen je kako bi ponudio kvalitetan međunarodni festivalski sadržaj mladoj publici, ali i njihovim obiteljima te umjetnicima i stručnjacima za odgoj i obrazovanje. Popratni festivalski program, kao što su kreativne i edukativne radionice namijenjene cijelim obiteljima, a samim time i kulturno-umjetnički doživljaj odvija se u sigurnom i poznatom okruženju za mlade. Pravo djece na bezbrižno odrastanje nužno uključuje njihov fizički, intelektualni i kreativan rast i razvoj, a KLIKER festival na promišljen i kvalitetan način potiče njihov interes za suvremenu izvedbenu umjetnost. Mladi su u festivalske aktivnosti direktno uključeni, sudjeluju u izvedbama, radionicama, razgovorima s umjetnicima, pišu vlastite dojmove i postavljaju vlastita pitanja. U sklopu festivalskog izdanja 2019. godine, osim izvedbenog programa, planirana je i stručna konferencija zbog čega i selekcija programa uključuje festivale u regiji (Italija, Švicarska i Njemačka) s ciljem odabira produkcija te skup u Tel Avivu s ciljem selekcije predavača na konferenciji.

Autonomni kulturni centar

Galerija Siva – Selekcija

Program galerije Siva zamišljen je kao prezentacijski, edukacijski i produkcijski usko povezan sa svim stilovima ulične umjetnosti, dizajna, stripa, ilustracije i drugih područja vizualnih umjetnosti uz osnovni kriterij nekonvencionalnosti i ne pripadanju mainstreamu. Galerija je nastala kao grass roots inicijativa od samih dionika graffiti scene i stoga je najveći fokus programa upravo na tom stilu vizualnih umjetnosti. Selekcija obuhvaća putovanja u Berlin i Barcelonu zbog razvijenosti navedene umjetničke scene. Cilj je posjeta uspostaviti kontakte s određenim organizacijama, nezavisnim galerijama i pojedincima kako bi se u budućnosti ostvario razvoj programa galerije i upotpunio program rezidencija sa željom razvoja programa community arta. Osim aerosol i street art umjetnika, selekcija je usmjerena i na druge stilove vizualnih umjetnosti, ali na umjetnike koji ne pripadaju mainstreamu. S obzirom na to da galerija Siva provodi niskobudžetni program, da bi gostovanja u tim uvjetima bila moguća, potrebno je uspostaviti osobne kontakte s umjetnicima, kustosima, organizatorima putem sastanaka, intervjua, dokumentiranja, razgledavanja, umrežavanja i dogovora o razmjeni programa.

Udruga Prostor Plus

Periskop selektira

Periskop selektira uspostavlja se kao istraživanje programskih i projektnih mogućnosti festivala suvremenog plesa i pokreta Periskop. Cilj je projekta omogućiti dijelu organizacijskoga tima festivala posjet festivalu Miramiro u Ghentu tijekom srpnja 2018. Miramiro je jedna od bitnijih manifestacija u Europi na području raznih disciplina ulične umjetnosti. S obzirom na to da je Periskop pokrenut 2016. te nastavljen u 2017. s idejom sustavnog, hibridnog i edukativnog pristupa plesnim i izvedbenim umjetnostima u najširem smislu, posjet festivalu omogućio bi istraživanje smjera provedbe Periskopa u 2018. i 2019. godini na temelju drugačijih inovativnih praksi s područja cirkusa; selektiranje radova raznolikog tipa (radionice, predstave, rezidencije) koji se mogu uklopiti u Periskop tijekom narednih godina; praćenje izvedbenih trendova s područja cirkusa kako bi se uspostavio kontinuitet domaće i strane umjetničke produkcije i tako stvorio prostor za razvoj Periskopa kao festivala zacrtanog na umjetničkoj karti Europe; te umrežavanje i suradnju s organizacijama sličnog profila s ciljem jačanja kapaciteta udruge i razvoja publike.

Univerzalni Istraživački Institut UR

Science Underground Academy 2019 – međunarodna ljetna škola postmoderne znanosti i umjetnosti

Science Underground Akademija je originalna, inovativna međunarodna interdisciplinarna ljetna škola postmoderne novomedijske umjetnosti i znanosti. Prvi put je uspješno održana u Dubrovniku 2015. godine kao pilot izdanje, koje je prepoznato od strane lokalne i međunarodne zajednice i struke, što je osiguralo prepoznatljivost i održivost programa te otvorilo vrata suradnji – privuklo mnoštvo partnera i sponzora uz čiju je podršku iznimno uspješno realizirano njeno drugo i treće izdanje (2016., 2017.). U 2019. godini planirano je četvrto izdanje, a cilj programa je kroz integriranu seriju interdisciplinarnih radionica novomedijske umjetnosti i znanosti, međunarodne i lokalne polaznike upoznati s najmodernijom umjetnosti i raznim praksama suvremene kulture i znanosti, te polaznicima prenijeti znanja i vještine prakticiranja znanstveno-umjetničkih tehnika, korištenih u najsuvremenijoj novomedijskoj umjetnosti. Tim međunarodnih predavača čine prominentni stručnjaci za različita polja umjetnosti i znanosti korištenih u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti. Akademija ima jaku eko komponentu. Nakon edukacije, polaznici razvijaju vlastite projekte i izlažu ih na završnoj izložbi uz popratne interaktivne aktivnosti.

KULTURNA ALTERNATIVA MLADIH – HRAM

Selekcija programa za manifestacije udruge Kam Hram

Projekt je namijenjen selekciji umjetnika i njihovih radova prvenstveno za tri glavna izvedbena programa u organizaciji udruge. Osim toga, selektirat će se program za provođenje godišnjih umjetničkih rezidencija, prezentacije radova u nastajanju te ciklus edukativnih radionica.

KUU Manufaktura snova

Indirektni Zagreb

Indirektni Zagreb je (nulti) dvodnevni festival nadolazeće glazbe i music-tech konferencija. Dnevni program sadržava konferenciju s istraživačkim radionicama: Bootcamp i Music-tech hackathon te nekoliko panela o problematici međunarodnog povezivanja glazbenika i povezanog ekosustava. Teme same konferencije pokrivaju budućnost glazbe te povezivanje vodećih europskih umjetničkih glazbenih zajednica koji za lajtmotiv imaju istraživanje nove glazbe. Festivalski dio pokriva 10 glazbenih novodolazećih aktova različitih žanrova, 5 domaćih i 5 inozemnih. Bootcamp predstavlja dva dana intenzivnog razvoja projekata kao vlastite kreativne tvorevine koristeći nove medijske i glazbene alate, kanale i instrumente, dok Music-tech hackathon ima kulturnu vrijednost suprotnu uobičajenim hackathonima s nagradama. Na ovaj se način simulira glazbeno-tehnološka kultura, gdje se ljudi druže kako bi radili na projektima i istraživanjima ciljanih tema. Radionice će trajati jedan dan te će ugostiti 30 inozemnih sudionika.

Crkveno pjevačko društvo MIR Belišće

Pjesmom promoviramo našu domovinu

CPD MIR Belišće u 2018. godini želi opravdati svoju kvalitetu na još jednom međunarodnom natjecanju 2nd Corfu International Festival & Choir Competition na grčkom otoku Krfu koje organizira međunarodna organizacija Interkultur. Dirigent zbora odabrao je repertoar koji će zbor izvesti na ovome natjecanju, a čine ga vrijedna zborska djela hrvatskih i stranih skladatelja. Tijekom godine svi glasovi zbora (sopran, alt, tenor, bas) uvježbavat će svoje dionice na odvojenim probama koje daju veliku priliku svakom pjevaču zbora za dodatno individualno usavršavanje vokalne tehnike, što je posebno važno za najmlađe članove koji imaju najmanje iskustva u zborskom pjevanju. Slijedi spajanje dionica, prvo ženskih (sopran i alt) i muških (tenor i bas) te konačno ujedinjavanje sva četiri glasa. U posljednjoj fazi dotjerivat će se dinamičke i agogičke nijanse kao i ostali elementi koji daju ljepotu umjetničkom izvođenju glazbenih djela. Odlazak na međunarodno natjecanje u Grčku snažan je poticaj članovima zbora za marljivo dolaženje na probe, predani rad i angažman u svim drugim programima koje je CPD MIR Belišće planirao u ovoj godini, a to je svakako proslava 30 godina od osnutka zbora.

Fotoklub Zagreb

Izložba fotografija i fotoradionica 'Magična Toscana'

Fotoradionica Magična Toskana je projekt Fotokluba Zagreb i kluba Club Idea Fotografica iz Firenze, koji se sastoji od predavanja, dvije fotoradionice, izložbe i analize fotografija, te odabira najboljih fotografija. Zamišljena je kao put do Toskane u sklopu kojeg se planira uvodno predavanje na kojem će se dati i osnovne smjernice za fotografiranje te podijeliti foto zadaci. Ujutro je predviđen dolazak u Nacionalni park Cinque Terre, gdje će polaznici imati slobodno vrijeme za fotografiranje prema zadacima. Navečer će se u hotelu održati pregled i analiza fotografija uz stručno vodstvo. Drugo jutro je predviđena pejsažna fotoradionica u sklopu koje će se obilaziti tipična toskanska mjesta, a polaznici će imati zadatak uhvatiti najzanimljiviji kadar. Poslijepodne se u Firenzi organizira druženje s članovima kluba Club Idea Fotografica s ciljem razmjene iskustva i diskusije o fotografijama. Navečer je u Galeriji planirano otvaranje dviju izložbi fotografija i fotonatjecanje: Fotoklub Zagreb predstavljat će temu Zagreba, a članovi iz Firenze – Firenzu. Uz diskusiju će selektor izložbe odabrati najbolji kadar i najboljeg fotografa te im dodijeliti nagrade.

Udruga prijatelja barokne glazbe

Selekcija programa ansambla Florilegium, Academy of Ancient Music i La Serenissima u Engleskoj, te La Masque u Francuskoj

Projekt se bazira na putovanju u Englesku i Francusku radi selekcije programa koji odgovaraju programu koji će se održavati na sljedećem izdanju Korčulanskog Baroknog Festivala 2019. godine. Korčulanski Barokni Festival svake godine pokušava dovesti prestižne svjetske i domaće ansamble i soliste, te bi se ovim posjetom trebala naći i isprofilirati zajednička suradnja kako ne bi iznevjerili stalne posjetitelje i ljubitelje barokne glazbe.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type