Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1b1

Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture - Radiona

Suvremene intermedijalne discipline

Kroz osmogodišnje djelovanje Radiona aktivno sudjeluje u stvaranju novih praksi na područjima intermedijalnih, novomedijskih, hibridnih i digitalnih umjetnosti u suvremenom kontekstu kroz spajanje tehnologije, umjetnosti, znanosti i kulture. Programi su inkluzivni i participativni te lab djelujući kroz svoje brojne aktivnosti i niz sekcija strateški nastoji stvarati polja dugoročnog djelovanja s ciljem stvaranja novih teritorija intermedijalnih praksi u suvremenom kontekstu i otvaranja istih široj javnosti, radeći tako na razvoju zajednice i publike. Uzevši u obzir velik broj aktivnosti u domaćem i međunarodnom kontekstu pitanje prostora od najveće je važnosti za udrugu. Kako bi široj zajednici omogućila još kvalitetnije okruženje za rad kroz djelovanje u unajmljenom prostoru za četiri godine lab je utrostručio svoje kapacitete, povećao broj aktivnosti u odnosu na 2018. godinu te sudjeluje u novom međunarodnom projektu Feral Lab Networks u sklopu Kreativne Europe.

Atelieri Koprivnica

AK galerija

AK galerija dio je udruge Atelieri Koprivnica i od 2013. godine djeluje kao poseban izlagački prostor u sklopu kompleksa bivše koprivničke vojarne, sadašnjeg Kampusa. Inicijalna ideja AK galerije je promicati suvremene, multimedijalne, inovativne umjetničke prakse, a aktivnosti obuhvaćaju redovni godišnji izložbeni program koji čine samostalne i grupne izložbe, akcije, performansi, teorijsko-edukativni program kroz predavanja teoretičara i umjetnika, radionice u koje se uključuje lokalna zajednica te rezidencijalni program "Kompleksi: (su)život ljudi i prostora" koji se bavi specifičnostima bivšeg vojnog kompleksa, odnosno tematikom napuštenih prostora i njihove prenamjene. Galerija djeluje kao jedino izvaninstitucionalno izlagačko mjesto u gradu i kao takva otvara prostor prezentiranju suvremenih umjetničkih praksi za koje nema mjesta, ili interesa, u gradskim kulturnim institucijama. Galerija također surađuje s nizom aktera nezavisne scene, udrugama civilnog društva, festivalima, volonterskim platformama, a svojim djelovanjem želi ustabiliti jaki izlagački punkt grada Koprivnice, kulturno revitalizirati taj dio grada i aktivirati zajednicu.

Udruga kultura i edukacija

PTP19

Platforma za transdisciplinarne prakse 2019 (PTP19) pomaže razvoju suvremene kulture u prostorima Centra za kreativna rješenja Rasoja kroz rezidencijalne boravke umjetnika, umjetničke kampove, umjetničko istraživanje i produkciju te umjetničke radionice vezane za tematike koje povezuju umjetnost i okoliš, kao i prakse koje vežu više disciplina kako bi sugerirale nova rješenja lokalnih i globalnih problema. Cilj projekta je veći protok kreativnih radova i umjetnika te time i jačanje lokalne zajednice općine i regije, kao i intenzivniji rad na inovativnom povezivanju umjetničkih praksi i zaštite okoliša.

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika

IN DIS ART

IN DIS ART je projekt Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HUIU), prvog strukovnog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u RH. Od 2016. HUIU u Puli unajmljuje polivalentan prostor te razvija višegodišnje kulturno-umjetničke programe/projekte radi ostvarenja najvažnijeg cilja – doprinosa razvoju društva u kojem interdisciplinarni umjetnički izričaj obogaćuje život svakog pojedinca te kvalitativno utječe na odnose u društvu potičući razvoj gospodarstva kroz kreativnost i umjetnost. Projekt IN DIS ART temelji se na provedbi 3 višegodišnja programa: provedba i promocija programa strip čitaonice Mrkli Mrak; provedba i promocija galerijskog programa HUIU-a i provedba edukativno-kreativnog programa za djecu i mlade. Također se radi na razvoju dvaju novih programa – istraživačko-zagovarački program s ciljem povratka izvornih umjetničkih programa u javne i privatne prostore u RH te program edukacije i osnaživanja članova HUIU-a i ostalih kulturnih djelatnika. U navedene programe aktivno se uključuje lokalnu zajednicu te sudionike potiče na kreativno izražavanje, čime se u konačnici pridonosi razvoju aktivne publike u suvremenom kulturno-umjetničkom društvu.

Hrvatski filmski savez

Kino Tuškanac 2019

Program Kino Tuškanac 2019 usmjeren je prema institucionalnom i organizacijskom jačanju Kina Tuškanac, prepoznatog na nacionalnoj razini kao prostora za razvoj suvremenih audio-vizualnih djelatnosti i jednog od najistaknutijih zagrebačkih kina. Program se namjerava provesti kroz obogaćivanje i popularizaciju programskih djelatnosti kao što su eksperimentalni i kratki film; digitalnih i inovativnih tehnologija kao što su senzorne radionice za djecu i mlade; povećanje aktivnog broja publike kroz povećanu suradnju s javnosti i institucijama, nadogradnju aktivnosti većom vidljivosti te daljnjim razvijanjem volonterizma. Program se u skladu sa strateškim ciljevima Hrvatskog filmskog saveza u većoj mjeri unapređuje u suvremeno-umjetničkom kontekstu. Počevši od organizacije rada i osiguranja novih radnih mjesta, poboljšanja pristupa korisnicima i javnosti kroz interaktivne digitalne alate, preko integriranog kritičnog i diskurzivnog programskog angažmana te širenja polja djelovanja van dosadašnje strukture, do omogućavanja lokalnog razvoja kinotečnih i kinoprikazivačkih djelatnosti u novom, suvremenijem smjeru, što kao krajnji rezultat utječe na razvoj i poziciju nacionalnog filma uopće.

GRADSKA RADIONICA

Gradionica

Gradska radionica provodi cjelogodišnji program Gradionica kao skup raznovrsnih kulturnih i umjetničkih događanja i aktivnosti otvorenog pristupa. Rezidencijalni program omogućuje prostor za život i rad gostujućim umjetnicima i/ili angažman u programskim aktivnostima. Likovni studio usmjeren je na djelovanje u javnom prostoru, a također atelijerski i mentorski rad. Glazbeno ognjišće je aktivnost u kojoj se glazbi pristupa primarno kao komunikaciji. Druženje s umjetnicima je aktivnost predstavljanja umjetnika iz različitih disciplina koja naglašava nematerijalnu komponentu njihovog rada. Vrtni đir je multidisciplinarna aktivnost predstavljanja različitih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih sadržaja. Musicpolis je eklektički koncertni program u kombinaciji s predstavljanjem glazbenika publici. Art Panoptikum je informativno-edukativna aktivnost prezentacije novosti iz likovne umjetnosti i arhitekture. GROZGI su aktivnosti glazbenog studija. Ostvarenjem predloženog programa Gradska radionica afirmira konceptualno disperziran oblik organizacijskog i programskog djelovanja u suvremenoj kulturi i umjetnosti usmjeren na publiku raznovrsnih ishodišta, prohtjeva, ambicija i ukusa.

Udruga za kulturu BEAT

Program galerije Studio 21/Udruge za kulturu Beat

Udruga za kulturu Beat aktivno djeluje na području grada Splita od 2004. godine, a od 2008. djeluje u vlastitom prostoru Studio 21 koji 2014. godine dobiva status žiriranoga galerijskog prostora u kojemu se kontinuirano provode izložbeni, edukativni i glazbeni programi. Udruga djeluje u prostoru koji se nalazi na rubnom području grada Splita, udaljenom od značajnijih kulturnih sadržaja te je usmjerena na rad s neposrednom okolinom, stanovnicima okolnih područja te učenicima obližnjih škola kao i studentima Umjetničke akademije, ali i širom javnosti. Udruga u prostoru Studija 21 već 10 godina redovito organizira izložbe afirmiranih i mladih umjetnika, kao i radionice za djecu i mlade te odrasle, s ciljem uključivanja sudionika kao aktivnih stvaraoca kulturnih sadržaja. U umjetničkom smislu, udruga nastoji promovirati i razvijati lokalnu umjetničku scenu te promicati raznovrsnost umjetničkog izražaja i služiti kao mjesto susreta i dijaloga između umjetnika i publike. U 2018. godini udruga, uz kontinuirani izložbeni program, provodi edukativne projekte "Mogućnost rubnog", "Periferna mreža" i "Periferna mreža 54+" koji uključuju radionice, predavanja, izložbe i filmske projekcije.

Koalicija udruga mladih

KLUB KOCKA 2019

Koalicija udruga mladih već 17 godina vodi Klub Kocku, prostor otvorene komunikacije, kulturne razmjene, kreiranja informativno-edukativnih sadržaja, kroz koje se mladi Splita i šire okolice uspješnije integriraju u zajednicu, kvalitetno informiraju o društvenim pitanjima i uključuju u kreiranje nezavisnih kulturnih sadržaja. Večernji program obuhvaća koncertni i party program kroz klupske potprograme, suradnju s drugim organizacijama i pojedincima te promociju mladih i neafirmiranih izvođača. Dnevni program obuhvaća programe knjižnice, izložbeni program, edukativni i radionički program, studio za snimanje i produkciju, te ostale aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih.

Savez studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva

KSET

KSET je klub koji već 42 godine sudjeluje u kulturnom i znanstvenom životu Zagreba i Hrvatske, a cijelo vrijeme njime upravljaju isključivo studenti volonteri. Njegov večernji program sastoji se od koncerata, dramskih predstava, slušaonica, filmskih projekcija te različitih tematskih večeri. U prostoru kluba se redovno održavaju i izložbe fotografija ili likovnih radova. Ono što članovima Kluba omogućuje spomenuto umjetničko djelovanje je način na koji i sam Klub funkcionira. Kao prostor koji postoji primarno radi članova Kluba, svakodnevne aktivnosti u KSET-u omogućuju spomenutim članovima, koji su u suštini studenti alternativnog i kulturno osviještenog svjetonazora, da kroz redovne foto izložbe, koncerte, predstave i radionice prikupljaju iskustva i razmjenjuju ideje koje u krajnosti rezultiraju projektima na koje se udruga iznimno ponosi – kompletan koncertni program Kluba s naglaskom na ZEZ, redovite foto izložbe, filmske projekcije i dramske predstave. Rezultat navedenog je preko 40 godina kulturnog djelovanja, što je između ostalog prepoznato i u nagradi od strane HGU-a 2016. godine za sveukupan doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni povodom 40 godina Kluba.

Plesni Art Laboratorij

Kulturni i umjetnički program u prostoru galerije Laurus, Lovran

UO PAL će provoditi stručno upravljanje galerijom Laurus u Lovranu, na način da osmisli i realizira umjetnički program galerije, vodi umjetničke radionice, stručno vodstvo kroz izložbe te radi na promicanju i prezentaciji umjetničkog sadržaja galerije. Programom u galeriji Laurus nastoji se promovirati i približiti suvremenu umjetničku praksu široj populaciji od osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata te odraslih i umirovljenika, na području Općine Lovran i šire okolice. Cilj ovog programa je doprinijeti formiranju nove generacije aktivnih konzumenata kulture te osposobljavanje mladih za promišljanje svoje sredine i odnosa u njoj preko umjetničkih praksi te edukacija i motivacija publike za konkretna zbivanja, kako ne bi propustili sve ono što će im biti ponuđeno u razdoblju 2018. – 2020. kroz projekte EPK. Fokus interesa organizacije je rad s publikom koja se od pasivnog promatrača treba promaknuti u jednog od aktera kulturnih događanja. Zbog zapostavljenog položaja likovne kulture u obrazovnom sistemu predloženi program predstavlja vrijedan doprinos u približavanju nekim uvriježenim europskim standardima na tom području.

UDRUGA MLADIH ZA PROMICANJE AKTIVIZMA "AKTIVIST"

Kubus

Upravljanje galerijom koja je dio kluba za mlade (u kojem se odvijaju noćni zabavni/glazbeni programi) zahtjevan je posao koji objedinjuje administrativne zadatke, komunikaciju s partnerima i koordinaciju raznorodnih programa. Pritom se projekt KUBUS razlikuje od uobičajenog upravljanja privatnim ili javnim galerijama – afirmiraju se pitanja i problemi koji ne postoje u dominantnim (konvencionalnim) modelima upravljanja prostorom za kulturu. Udruga koja okuplja tek desetke članova koristit će dosad neafirmirane metode kako bi u Splitu stvorili prostor koji već sam po sebi definira hibridni model upravljanja prostorima za kulturu (vlasnik zgrade je Grad Split, upravitelj zgrade Multimedijalni kulturni centar, a koordinaciju i tehničke zahtjeve u galeriji izvodit će Aktivist). Izložbe će organizirati Mavena – 36 njezinih čuda, QueerAnArchive, KUM i Aktivist, udruge i kolektivi koji obrađuju pitanja vezana uz prava marginaliziranih skupina, politizaciju kulture i umjetnosti te prostora za mlade.

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije

Stalni muzejski postav Domovinskog rata

Stalni postav Domovinskog rata interaktivni je muzejski postav osmišljen u skladu s metodološkim izazovima povijesne znanosti i didaktički prilagođen široj javnosti. Muzejski postav sadržava ukupno oko 500 različitih predmeta predloženih za zaštitu pri nadležnom ministarstvu kao kulturno dobro Republike Hrvatske koje se čuva u suvremenim muzejskim vitrinama. Cilj projekta je surađivati s osnovnim i srednjim školama u vidu održavanja terenske nastave u postavu, surađivati s kulturno-umjetničkim društvima i institucijama poput muzeja, znanstvenih institucija te sa srodnim institucijama poput knjižnica, arhiva i sl. Cilj je uključiti u rad postava branitelje, članove njihovih obitelji, djecu poginulih, nestalih i ranjenih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava rata, uključiti se u dosadašnje uspješne projekte partnera u projektu, razviti suradnju s pojedinim udrugama u okviru koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata te se povezati s nadležnim institucijama (Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja) u vidu stručne pomoći i trajne posudbe predmeta kako bi se pružala što bolja usluga.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type