Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2b

Udruga za kulturu i sport "Pozitivna sila"

Selekcija međunarodnog programa za prezentacijske, rezidencijske i edukacijske modele HALE 100

Projekt se odnosi na selekciju međunarodnog programa za prezentacijske, rezidencijske i edukacijske modele HALE 100, prostora Udruge, koji djeluje kao rezidencijski prostor za suvremeni cirkus u Splitu. HALA 100 ugošćuje međunarodne suvremene cirkuske umjetnike na rezidencijske boravke koji završavaju prezentacijom istraživanja nastalog u Splitu, prezentacijom gotovih izvedbi i edukacijom cirkuskih i ostalih izvedbenih umjetnika te zainteresirane javnosti. Rad HALE 100 dio je šireg djelovanja eksperimentalne izvedbene kompanije ROOM 100 s ciljem razvoja suvremenog cirkusa u Hrvatskoj i njegove relevantnosti u lokalnom, nacionalnom i međunarodnom okviru. Odlaskom na SMELLS LIKE CIRCUS (Gent), Subcase (Stockholm) i Imaginarius (Santa Maria da Feira) suvoditelji ROOM 100 kompanije na kvalitetniji i precizniji način vrše selekciju programa HALE 100 za 2019. i naredne godine. Programiranja ova tri festivala presjek su onoga kako ROOM 100 želi razvijati programiranje HALE 100 – kao mjesto koje se odmiče od kazališnih tradicija, koje identificira i daje potporu novim i inovativnim suvremenim cirkuskim autorima i predstavlja društveno angažirane predstave.

Stvaralačka mreža Zebra

Galerija Greta – program novih medija 'Interface' - selekcija festivala Ars Eletronica

Greta kao najintenzivniji galerijski prostor za kreativne prezentacije u Hrvatskoj, već osam godina u kontinuitetu, kroz dinamičan sistem otvaranja novih izložbi svakog ponedjeljka, uspješno promovira nove tendencije u suvremenoj umjetnosti. Jedan od najznačajnijih segmenata programa Grete odnosi se na istraživanje, razvoj i prezentaciju programa novih medija, audio-video i digitalnog stvaralaštva. Radi se o programu "Interface" koji funkcionira kao manifestacija koja okuplja umjetnike, visoko-tehnološke stručnjake, medijske teoretičare te mlade kreativce iz zemlje i inozemstva. Programske aktivnosti uključuju izložbe audio-vizualnih umjetnosti, multimedijalnog performansa i koreografije, novomedijskih kazališnih formi, filmske i video prezentacije, interaktivne instalacije, obrazovne programe, predavanja, demonstracije i simpozije.U okviru razvoja projekta i pripreme programa namjera je selektirati segmente koji će biti predstavljeni na festivalu Ars Eletronica 2019. godine.

Festival mediteranskog filma Split

Kino Mediteran i FMFS: putovanje na filmske festivale radi selekcije programa

Projekt Kino Mediteran pokrenut je 2012. godine s ciljem revitalizacije kina u manjim mjestima diljem Dalmacije. U 2017. projekt se održao u 25 gradova, prikazano je 113 filmova kroz 587 projekcija koje je posjetilo 27.840 posjetitelja. Prosjek od 47 gledatelja po projekciji impresivan je rezultat s obzirom na broj stanovnika u gradovima u kojima se KM održava te na koncept našeg programa. Programska posebnost leži u činjenici da 70 % programa čine nezavisni filmovi europske i svjetske kinematografije. S obzirom na programsku specifičnost našeg projekta, rad na razvoju alternativnih metoda distribucije te želje da publici osiguramo što kvalitetniji sadržaj, iznimno je važno da umjetnički dio tima pohodi značajne filmske festivale i sajmove filmova s novim naslovima, a koji su kao manifestacije bitni i za umrežavanje, razmjenu iskustava te stjecanje novih znanja o trendovima i promjenama u distribuciji. Osim za Kino Mediteran distribuciju, program se selektira i za Festival mediteranskog filma Split. Festivali koji će se posjetiti od siječnja do lipnja su Trst Film Festival, Rotterdam Film Festival, Clermont-Ferrand Film Festival, Berlin Film Festival i Cannes Film Festival.

Siva zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

Međunarodni susreti Vela Luka 68-72, poljski/e autori/ceIstraživačko-refleksivni projekt "

Međunarodni umjetnički susreti u Veloj Luci 1968. –1972." (radni naslov) bit će predstavljen 2021. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, uz međunarodni simpozij i publikaciju. "Međunarodni susreti" svojim su interdisciplinarnim pristupom te eksperimentalno-istraživačkim karakterom u sferi likovnih umjetnosti i arhitekture ostvarili neke od temeljnih postulata suvremenog pristupa kulturi i umjetnosti. Historiografskim istraživanjem razvoja manifestacije preispituje se dinamika modaliteta participacije lokalnog stanovništva u kreativnim umjetničkim procesima. Ti modeli će se aktualizirati kroz retrospekciju i analizu, te će se primijeniti na nove umjetničke i edukacijske projekte. Nakon uspješne selekcije u Milanu te obrađenog 1. modula koji je u 2018. rezultirao izložbom o Ugo la Pietri u 2 grada, 2. modul selekcije radova odvija se u Parizu i Orleansu u 2018. godini, s fokusom na francuske sudionike Susreta. U 2019. godini 3. modul planira se u Varšavi i Krakovu, s naglaskom na poljske sudionike susreta, svjetski relevantne umjetnike T. Kantora, R. Cieślewicza i A. Szapocznikow, te manje poznate – J. Dzierżka i T. Brzozowskog.

One Take Film Festival

Putovanje na Međunarodni filmski festival Oberhausen zbog selekcije programa za One Take Film Festival

Direktorica One Take Film Festivala sudjelovat će na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Oberhausenu radi selekcije programa za deseto izdanje OTFF-a. Festival Oberhausen jedan je od najvažnijih festivala kratkog filma u svijetu, jedinstven po naklonjenosti prema eksperimentalnom filmu, odabiru filmova različitih od standardnih konvencija i uhodanih načina bavljenja filmom. Na istim temeljima počiva i One Take Film Festival, u glavnom programu inzistirajući na filmovima snimljenima u jednom kadru, a u popratnim programima na drugačijim filmovima svih poetika i žanrova.

25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja

Festival 25 FPS

Udruga 25 FPS planira posjetiti 48. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Rottedarmu (Nizozemska) koje se održava od 23.1. do 3.2.2019. u svrhu programske selekcije sadržaja za Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. Programski profil Festivala 25 FPS je istraživanje izražajnih i inovativnih mogućnosti filmskog jezika i medija, hibridnih radova na granicama rodova i žanrova, širenje razumijevanja filma kao umjetnosti i s filmom povezanih umjetnosti. Roterdamski festival sa svojim programskim profilom beskompromisne platforme i inkubatora usmjerenog na nezavisni, eksperimentalni i inovativni film, paralelnim zahvaćanjem u područja rubnih medijskih umjetnosti i umjetničkih filmskih izraza (audiovizualni performansi, filmske instalacije, izložbe) te razvojem novih, aktualnih distribucijskih modela, idealno je mjesto za istraživanje, selekciju i konceptualizaciju sadržaja te ukupnih okolnosti razvoja. Fokus na kratkometražni inovativni film kroz natjecateljsku sekciju Tigar, bogati popratni filmski i stručni programi, međunarodna i profesionalna važnost i brojnost, čine ga najrelevantnijim izvorom za oblikovanje i promišljanje programa 25 FPS-a.

Udruženje za razvoj kulture "URK"

Repozicioniranje Kluba Močvara na kulturnoj karti Europe

Projekt repozicioniranja Kluba Močvara na kulturnoj karti Europe proizlazi iz aktualne društvene i kulturne situacije te nadolazećeg projekta rekonstrukcije lokaliteta Pogona Jedinstvo u društveni, kulturni i kreativni centar. Kako bi održao korak s razvojem kulturne scene, URK planira raditi na međunarodnim partnerstvima preko sudjelovanja na konferenciji TEH mreže (Dresden, svibanj 2019.), te organizirati događanje na kojem će izabrani partneri podijeliti svoja iskustva sa sličnim problemima. Europski partneri uzet će se kao modeli za pronalazak boljih i održivijih metoda poslovanja bez gubitka umjetničkog integriteta, za osvježavanje i repozicioniranje identiteta i programa Kluba u nadolazećoj situaciji rekonstrukcije prostora (s naglaskom na industrijsku prošlost prostora i rastuću konkurenciju u području kulture) te za razvoj URK-ovih programa u smjeru "community buildinga" i razvoja publike. URK će u 2019. od svojih partnera, osim djelotvornih modela rada, preuzeti i modele međunarodne suradnje u europskim projektima, što znači i ugošćavanje dijela njihovih programa, čime se ti funkcionalni modeli predstavljaju i hrvatskim OCD-ima te široj javnosti kao publici i korisnicima.

Kazalište Oberon

Festival "Jaje"

Festival "Jaje" je festival namijenjen djeci i mladima. Obilježava se svake godine na drugi petak u mjesecu listopadu povodom svjetskog dana jaja. Taj dan se slavi u cijelom svijetu te tako i u Koprivnici već četvrtu godinu. Spomenuti festival traje tri dana te će se publici prikazati četiri dječje predstave. Predstave se selektiraju iz svih gradova u Hrvatskoj te iz Danske. Kako je ovo jedini takav festival u županiji, kazalište Oberon ima za cilj približiti kazalište djeci i mladima u lokalnoj zajednici te ukazati na značaj kazališne umjetnosti. Stoga je cijeli festival besplatan. Hartman d.o.o. je prepoznao važnost ovog festivala te je jedan od sponzora, zahvaljujući kojemu su dovedene predstave iz Danske. Plan organizacije za iduću godinu je proširiti inozemnu suradnju s Njemačkom i Nizozemskom kako bi mala zajednica u kojoj organizacija djeluje imala priliku vidjeti raznolikost kazališnog izričaja te kako se sam festival ne bi ugasio. Festivali koji se namjeravaju posjetiti radi selekcije predstava su: Aprilfestival u Danskoj te Starke Stuecke u Njemačkoj.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type