Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Nove EU smjernice za kulturni sektor

Europska komisija usvojila je nove smjernice za sigurno ponovno otvaranje kulturnog sektora u Europi.

Margaritis Schinas, zamjenica predsjednice Europske komisije i Mariya Gabriel, povjerenica za kulturu predstavile su krajem lipnja 2021. službeni dokument EU smjernica za sigurni nastavak provođenja aktivnosti u kulturnom i kreativnom sektoru – COVID - 19 u kojem se nalaze preporuke sigurnosnih mjera pri održavanju budućih kulturnih događanja u Europi, naročito nakon procjepljivanja većeg broja stanovništva i poboljšanja epidemiološke situacije.

Europska komisija u dokumentu je također naglasila presudnu ulogu kulturnog i kreativnog sektora tijekom pandemijske krize, ali i u postizanju održivog oporavka Europske unije u skorijoj budućnosti kroz suradnju vlasti država članica i aktera u kulturnom i kreativnom sektoru na obrazovanju u polju digitalnih tehnologija. Ova dva sektora prepoznata su kao ključni dionici u kulturnom ekosustavu i u dokumentu ih se potiče da ulažu u stjecanje novih vještina i obrazovanje u polju digitalnih tehnologija čime se promiču novi modeli obrazovanja, učenje od sudionika i razvoj kapaciteta svih uključenih.

Smjernice na engleskom jeziku možete pročitati i preuzeti ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type