Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Novi poziv na Ljetnu školu i Konferenciju o razvoju publike

U okviru ADESTE+ projekta objavljen je novi poziv na sudjelovanje na online Ljetnoj školi i Europskoj konferenciji o razvoju publike.

JAVNI POZIV NA SUDJELOVANJE NA
Ljetnoj školi i
Europskoj konferenciji
"Change within Change. Re-examining the role of the cultural organisation and its relationship with the public"

lipanj – listopad 2020.

Kriza izazvana pandemijom COVID-19 značajno je utjecala na planove i načine razmišljanja. ADESTE+ Ljetna škola i Konferencija, koje su se u rujnu 2020. trebale održati u Rijeci, u novim će se okolnostima realizirati online.

Glavna okosnica programa ostala je ista – sagledati što kulturne organizacije trebaju učiniti kako bi publiku postavile u središte svojeg djelovanja. Koncept razvoja publike transverzalni je fenomen koji se u kontekstu kulturnih politika nadovezuje na sudjelovanje u kulturi, a obuhvaća kulturna prava i pristup kulturi. Ova tema postala je još važnija i urgentnija s krizom koja nas dodatno potiče da se usmjerimo na pitanje uloge kulture u promijenjenom svijetu. Prazni prostori kulture navode nas na razmišljanje o pitanjima oporavka kulturnog sektora te promjenama u načinu uključivanja, sudjelovanja i usmjeravanja kulturnih i umjetničkih organizacija prema inkluzivnijim principima djelovanja. Sada, možda više nego ikada, naša stvarna i potencijalna publika treba biti u središtu našeg promišljanja.

Razvoj novih pristupa publici kompleksan je proces koji podrazumijeva usvajanje novih kompetencija u području organizacijske kulture i politike, promišljanje temeljne svrhe djelovanja organizacije i njezinih umjetničkih ciljeva, financijskog okvira, strukture profesionalnog i umjetničkog osoblja, promjenu procedura programiranja sadržaja, partnerstava i suradnji kao i organizacijskih, marketinških i obrazovnih pristupa te nove načine komunikacije i primjene digitalnih tehnologija. U osmišljavanju novih pristupa nameću se brojna pitanja kao što su: kako sadržaj koji organizacije nude učiniti pristupačnijim što širem krugu ljudi, kako zadržati postojeću publiku i privući novu, kako doći do onih koje u našoj kulturnoj instituciji (kazalištu, galeriji, muzeju, kinu, kulturnom centru) niti ne očekujemo?

Ova će se pitanja razmatrati kroz:

 • Europsku konferenciju – usmjerenu na otvaranje ključnih pitanja i rasprava na spomenute teme kroz 6 epizoda koje će se realizirati u sljedećim terminima: 15.6.2020., 31.8.2020., 7.9.2020., 14.9.2020., 21.9.2020. i 28.9.2020. Konferencija je otvorena za sve zainteresirane.
 • Ljetnu školu – usmjerenu na pomnije propitivanje i upoznavanje s temama koje su u fokusu kroz 6 epizoda koje će se održati u sljedećim terminima: 23.9.2020., 30.9.2020., 7.10.2020., 14.10.2020., 21.10.2020. i 28.10.2020. Sudionici će biti odabrani kroz selekcijski postupak.

Iako različite u formatima, Ljetna škola i Europska konferencija bave se istim temama i međusobno se nadopunjavaju. Program organizira i facilitira 15 partnerskih organizacija uz brojne govornike i sudionike, a koordiniraju ga Zaklada "Kultura nova" i Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc Rijeka.

Ljetna škola i Konferencija dio su projekta ADESTE+ podržanog kroz program Kreativna Europa u fokusu kojeg su istraživanje i razvoj inovativnih pristupa razvoju publike. U okviru projekta organiziraju se 3 Ljetne škole i Konferencije: prva održana u Lisabonu 2019., druga će se održati online 2020., a treća u Torinu 2021. godine.

Druga ADESTE+ Ljetna škola i Konferencija namijenjene su kulturnim profesionalcima, umjetnicima, praktičarima, istraživačima, studentima, donositeljima politika iz različitih disciplina čije djelovanje je usmjereno na sudjelovanje u kulturi. Iako se realiziraju u virtualnom prostoru, namjera je održati duh lisabonske Konferencije i Ljetne škole iz 2019. Sudionici će se okupiti online kako bi u okviru višetjednog programa razmjenjivali znanja i vještine, stjecali nova iskustva, raspravljali o praktičnim, teorijskim i policy pristupima i značenjima razvoja publike i kulturne promjene koja vodi ka izgradnji inkluzivnije kulture. Program obuhvaća radionice, diskusije, susrete predavača, stručnjaka i praktičara iz čitavog svijeta.

Radni jezik Ljetne škole i Konferencije je engleski. Tentativni program Ljetne škole dostupan je ovdje, a Konferencije ovdje.

Sudjelovanje na Ljetnoj školi i Konferenciji je besplatno. Sudionici Ljetne škole bit će odabrani kroz selekcijski postupak, dok je sudjelovanje na Konferenciji otvoreno za sve zainteresirane uz prethodnu registraciju.

Rok za prijavu na Javni poziv za Ljetnu školu je 30. lipnja 2020. godine.

Za svaku epizodu Europske konferencije potrebno se registrirati. Rokovi za registraciju su: 11. lipnja 2020. (za pretkonferencijsku epizodu),  27. kolovoza (za 1. epizodu), 3. rujna (za 2. epizodu), 10. rujna (za 3. epizodu), 17. rujna (za 4. epizodu) i 24. rujna 2020. (za 5. epizodu).

U slučaju dodatnih pitanja u vezi prijave na Ljetnu školu i/ili Konferenciju možete ih uputiti na e-adresu: adesteplus@kulturanova.hr.

POSTUPAK PRIJAVE ZA LJETNU ŠKOLU
6 epizoda: rujan – listopad 2020., online

Prijavnica na Ljetnu školu odnosi se na Ljetnu školu te 4. i 5. epizodu Konferencije koje su obavezni dio programa Ljetne škole. Prijavitelji koji su uputili prijavu na prvi Javni poziv na sudjelovanje na Ljetnoj školi i Europskoj konferenciji objavljen 27. siječnja 2020. ne trebaju ponovo podnositi prijavu.

Ovaj poziv otvoren je kulturnim djelatnicima, umjetnicima, predstavnicima kulturnih organizacija i institucija u području kulture i umjetnosti.

U procesu odabira bit će primijenjeni sljedeći kriteriji:

 • Prijavitelj djeluje u području kulture i umjetnosti
 • Prijavitelj ima najmanje dvije godine iskustva u području upravljanja u kulturi i/ili umjetnosti
 • Prijavitelj ima iskustvo u razvoju publike (provedba minimalno 2 projekta razvoja publike ili provedba aktivnosti usmjerenih na razvoj publike u periodu od 18 mjeseci)

Prednost pri odabiru imat će prijavitelji koji su ispunili sve kriterije i ranije uputili svoju prijavu.

Maksimalan broj sudionika Ljetne škole je 90.

Prijave će procjenjivati partneri u projektu ADESTE+.

Obrazac za prijavu
Prijava mora biti predana putem e-prijavnice koja je dostupna ovdje.

Rok za prijavu
Rok za prijavu je 30. lipnja 2020.

Rezultati
Svi prijavitelji bit će obaviješteni o rezultatima procjene prijava najkasnije do 22. srpnja 2020.  Zaklada "Kultura nova" će u ime svih partnera u projektu ADESTE+ obavijestiti sve prijavitelje o rezultatima procjene prijava putem e-adrese navedene u prijavnom obrascu.

U slučaju odabira prijavitelji su obavezni sudjelovati u Ljetnoj školi te 4. i 5. epizodi Konferencije. Prijavitelji zainteresirani za sudjelovanje i u preostalim epizodama Konferencije trebaju se registrirati putem obrasca dostupnog ovdje.

 
REGISTRACIJA ZA EUROPSKU KONFERENCIJU
6 epizoda: lipanj – rujan 2020., online

Ovaj Poziv otvoren je za teoretičare, istraživače, kulturne operatore, umjetnike, praktičare, aktiviste, kreatore i donositelje politika koji djeluju u području kulture i umjetnosti te za publiku zainteresiranu za kulturu i umjetnost.

Europska konferencija otvorena je za sve zainteresirane, ali se potrebno prethodno registrirati.

Registracijski obrazac
Registraciju je potrebno izvršiti putem e-registracijskog obrasca koji dostupan ovdje.

Rok za registraciju
Registracije za pojedine epizode su otvorene do:

 • Pretkonferencijska epizoda, 15. lipnja 2020. – rok za registraciju 11. lipnja 2020.
 • 1. epizoda, 31. kolovoza 2020. – rok za registraciju 27. kolovoza 2020.
 • 2. epizoda, 7. rujna 2020. – rok za registraciju 3. rujna 2020.
 • 3. epizoda, 14. rujna 2020. – rok za registraciju 10. rujna 2020.
 • 4. epizoda, 21. rujna 2020. – rok za registraciju 17. rujna 2020.
 • 5. epizoda, 28. rujna 2020. – rok za registraciju 24. rujna 2020.

Registracija za Europsku konferenciju je jedinstvena (jedna prijava upućuje se za sve epizode u kojima prijavitelj želi sudjelovati), a prijavitelji u prijavnom obrascu mogu odabrati epizode koje žele pratiti. Organizatori će svim registriranim sudionicima svake pojedine epizode dostaviti putem e-poruke informacije o pristupu programu i upute za sudjelovanje na svakoj pojedinoj epizodi Konferencije.

Potvrda registracije
Nakon registracije svi prijavitelji će na e-adresu navedenu u registracijskom obrascu dobiti e-poruku potvrde registracije.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type