Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Poziv na radionicu "Pristupi planiranju razvoja publike"

Zaklada "Kultura nova" objavila je poziv na sudjelovanje u radionici na temu razvoja publike.

Rok: 26. ožujka 2021.

Prijave su zatvorene

Na temelju Odluke Upravnog odbora donesene 23. veljače 2021. godine Zaklada "Kultura nova" objavljuje

JAVNI POZIV
na sudjelovanje u radionici "Pristupi planiranju razvoja publike"

Zaklada "Kultura nova" poziva predstavnike organizacija civilnog društva koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti u Republici Hrvatskoj da dostave svoje prijave na sudjelovanje u radionici "Pristupi planiranju razvoja publike". Radionica se organizira u okviru projekta "Audience DEvelopment STrategies for cultural organisations in Europe (ADESTE+)", a održat će se online. Radionica će se održati u dva istovjetna izdanja, a svako izdanje će uključiti četiri termina, prema sljedećem rasporedu:

  • 1. izdanje - 7. i 21. travnja, 12. i 19. svibnja 2021.;
  • 2. izdanje - 4. i 18. svibnja, 8. i 15. lipnja 2021.

Radionica također uključuje tri obavezna predavanja gostujućih predavača koja će se za polaznike obaju izdanja održati u sljedećim terminima:

  • 8. i 22. travnja te 13. svibnja. 2021.

U svakom izdanju može sudjelovati najviše 5 organizacija civilnog društva, ukupno 10 u oba izdanja, a svaka organizacija s najviše 3 predstavnika.

Svrha radionice
Svrha ovog edukacijskog programa je rad na razvoju kapaciteta organizacija civilnog društva koje djeluju u suvremenoj kulturi i umjetnosti za provedbu organizacijske transformacije u području sudjelovanja u kulturi. Radionica će pružiti znanja i vještine potrebne za razvijanje strategija, pristupa i metoda usmjerenih na razvoj publike koje sudionici mogu primijeniti u svojim organizacijama i na taj način odgovoriti na zahtjeve za otvaranjem organizacija i njihovog kulturno-umjetničkog programa prema publici, kao i za osiguravanjem punog pristupa kulturi te veće dostupnosti kulturnih sadržaja što širem krugu korisnika i što većem broju različitih društvenih grupa. Primjenom stečenih znanja organizacije će moći unaprijediti pristupe razvoju publike te testirati nove metode u načinima pristupanja i privlačenja publike ali i razvijanja odnosa s publikom.

Polaznici radionice će dobiti osnovna znanja i vještine iz sljedećih područja:

  • Razvoj publike: upoznavanje s konceptom razvoja publike, različitim strategijama, pristupima i metodama
  • Organizacijska transformacija: pristupi uključivanju radnog kolektiva u programe razvoja publike i snažnije usmjeravanje organizacije prema razvoju publike
  • Oblikovanje prototipa za razvoj publike: izrada matrice i plana rada na razvoju publike te njihova primjena na programskim aktivnostima organizacije

Metodologija
Tijekom radionice koristi se participativni i interaktivan pristup (kombinacija teorije i iskustvenoga učenja prilagođenog principima učenja odraslih osoba) te različite tehnike i metode koje uključuju: kvalitetna, kratka i jasna izlaganja, različite simulacije, igre, rad na slučaju te različite druge grupne i individualne tehnike i metode.

Edukacija se sastoji od radioničkog dijela u kojem sudjeluju svi polaznici ciklusa istovremeno i individualnih konzultacija koje će biti organizirane nakon svake radioničke sesije, a tijekom kojih će voditelji radionice zajedno s polaznicima raditi na razvoju pristupa i planova na konkretnim primjerima njihovih organizacija. U sklopu oba izdanja obrazovnog programa bit će predstavljeni i primjeri iz prakse:

  • 1. izdanje: Gledališče Glej (Slovenija), Remont (Srbija), Trafo (Mađarska);
  • 2. izdanje: Replika (Rumunjska), Bunker (Slovenija), Galerija Prozori (Hrvatska)

Pored radioničkog dijela, sastavni dio radionice čini serija od tri predavanja na kojima će gostujući predavači sudionike provesti kroz različite aspekte razvoja publike – od metodologije i raznolikih pristupa razvoju publike preko aktualnih okolnosti u kojima rad s publikom zahtijeva razvoj novih pristupa i strategija do pristupa radu s različitim skupinama. Predavanja će održati Goran Tomka (8. travnja), Cristina da Milano (22. travnja) i Maria Vlachou (13. svibnja).

Voditelji radionice
Radionicu će provesti Odjel za istraživanje i razvoj Zaklade "Kultura nova" u suradnji s Darkom Lukićem, stručnjakom za razvoj publike, kao i voditeljicom Odjela za razvoj publike pri riječkom HNK Ivan pl. Zajc, umjetničkim partnerom u projektu ADESTE+.

Tko se može prijaviti?
Na ovaj Javni poziv na sudjelovanje u radionici "Pristupi planiranju razvoja publike" mogu se prijaviti najviše po tri predstavnika jedne organizacije civilnog društva (udruge ili umjetničke organizacije) koja djeluje u području suvremene kulture i umjetnosti uz uvjet da je organizacija registrirana u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na to da je fokus radionice na organizacijskoj transformaciji, prilikom odabira sudionika radionice prednost će imati organizacije koje su prijavile troje predstavnika organizacije za sudjelovanje u edukacijskom programu.

Prilikom odabira sudionika prednost će imati organizacije koje su ranije uputile svoju prijavu.

U odabiru sudionika radionice također će se voditi računa o uravnoteženoj regionalnoj zastupljenosti organizacija civilnog društva koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti.

Prijava
Prijava na radionicu podnosi se isključivo putem ispunjene e-prijavnice na mrežnim stranicama Zaklade "Kultura nova" u kojoj prijavitelji trebaju navesti za koje izdanje radionice se prijavljuju.

Ispunjenu e-prijavnicu potrebno je do roka za podnošenje prijava pohraniti u elektroničku bazu Zaklade.

Rok za prijavu
Rok za podnošenje prijava je 26. ožujka 2021.

Objava rezultata
Zaklada će na službenim mrežnim stranicama za svako izdanje radionice objaviti popis organizacija odabranih za sudjelovanje na radionici, kao i popis organizacija koje nisu zadovoljile formalni uvjet te nisu odabrane.

Zaklada će na službenim mrežnim stranicama također objaviti i rezervnu listu za svako izdanje radionice na kojoj će se nalaziti sve one organizacije koje zadovoljavaju formalni uvjet ali koje zbog velikog interesa i popune kapaciteta nisu odabrane za sudjelovanje u radionici. U slučaju da neka od odabranih organizacija odustane od sudjelovanja u radionici, na radionicu će biti pozvana organizacija koja se nalazi prva na rezervnoj listi, a koja će biti kreirana prema redoslijedu zaprimanja prijava.

Zaklada će sve prijavitelje obavijestiti o rezultatima na e-adresu navedenu u e-prijavnici.

Rezultati Javnog poziva će biti objavljeni najkasnije do srijede 31. ožujka 2021.

Napomena
Organizacije čiji sudionici bez opravdanog razloga otkažu svoje sudjelovanje na radionici neće moći uputiti prijavu na edukacijske programe u organizaciji Zaklade "Kultura nova" u iduće dvije godine računajući od dana raspisivanja ovog Javnog poziva.

Klasa: 812-06/21-01/01
Ur. broj: 1000-21-01
Zagreb, 23. veljače 2021.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type