Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

EcoArts Nexus

Zaklada je u suradnji s mrežom Philea i Zakladom Daniel i Nina Carasso objavila repozitorij praksi u kojima se isprepliću umjetnost, kultura i ekološka održivost.

EcoArts Nexus

"EcoArts Nexus" – repozitorij znanja o umjetnosti i kulturi, okolišu i financiranju Zaklada "Kultura nova" pokrenula je u okviru Phileinog Foruma financijera za umjetnosti i kulturu te u suradnji sa Zakladom Daniel i Nina Carasso. EcoArts Nexus je mrežni repozitorij koji prikuplja i pohranjuje opsežno znanje o praksama i projektima filantropskih institucija, javnih financijera te aktera u kulturno-umjetničkom sektoru, a koji se aktivno bave ekologijom i održivosti. U Repozitoriju su mapirani brojni alati, vodiči, nagrade, izvješća, publikacije i istraživanja koji adresiraju održivost u kulturi i umjetnosti.

Pristup resursima okupljenima u Repozitoriju je dostupan i otvoren svima te Zaklada zajedno sa svojim partnerima poziva sve zainteresirane na korištenje ovog vrijednog izvora informacija, ali i na dijeljenje vlastitih primjera, neuvrštenih izvora i resursa putem interaktivnog "Submit new entry" obrasca dostupnog na mrežnoj platformi. Na taj način Repozitorij će nastaviti pružati kontinuiranu i neposrednu podršku svim svojim korisnicima u gradnji otpornijeg i ekološki održivijeg kulturno-umjetničkog sektora.

Strukturiran u 15 kategorija, repozitorij trenutno sadrži preko 250 primjera, ujedinjenih u svojoj predanosti rješavanju hitnih ekoloških izazova našeg vremena. Kao takav predstavlja jedinstven alat za razumijevanje i upravljanje složenim odnosima između politika zaštite okoliša, strategija financiranja, programa izgradnje kapaciteta i razvoja zelenih alata i vodiča posebno skrojenih za sektore umjetnosti i kulture.

Osim podizanja vidljivosti postojećih praksi koje spajaju ekologiju te kulturu i umjetnost, cilj repozitorija jest i inspirirati i motivirati široki spektar dionika kulturno-umjetničkog sektora da sami pokreću pozitivne promjene u svom radu i samom sektoru. Prikazivanjem inovativnih praksi i olakšavanjem pristupa bogatstvu već postojećih resursa, namjera Repozitorija jest također i isticanje jedinstvene uloge kulture i umjetnosti u gradnji održive budućnosti.

Razvijen u okviru Phileinog Foruma financijera za umjetnosti i kulturu, EcoArts Nexus predstavlja važan primjer vrijednosti zajedničkog rada. Repozitoriju su svojom stručnošću ponajviše doprinijele zaklade "Kultura nova" i Daniel i Nina Carasso, uz vrijedne dodatne doprinose Porticusa i drugih filantropskih organizacija. Produkciju Repozitorija kao online platforme podržale su Zaklada Daniel i Nina Carasso i Philein Forum financijera za umjetnosti i kulturu, dok je uloge uređivanja, koordinacije, održavanja mrežne stranice i ažuriranja sadržaja preuzela Zaklada "Kultura nova".

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type