Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Istraživanje o utjecaju pandemije i potresa na kulturni sektor u Republici Hrvatskoj

Nakon testne faze istraživanja Zaklade "Kultura nova", čiji su rezultati objavljeni krajem 2020. godine, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske je u suradnji sa Zakladom provelo istraživanje o utjecaju pandemije bolesti COVID-19 i potresa na cjelokupni kulturni sektor u  Hrvatskoj. Rezultati istraživanja objavljeni su u publikaciji "Utjecaj pandemije COVID-19 i potresa na kulturni sektor u Republici Hrvatskoj. Izvještaj o rezultatima istraživanja". Istraživanje je osmišljeno i provedeno u suradnji s istraživačima dr. sc. Željkom Tonković, dr. sc. Anom Žuvelom i dr. sc. Krešimirom Krolom. Voditeljica istraživanja bila je dr. sc. Dea Vidović, upraviteljica Zaklade, a koordinatorica Marta Jalšovec, suradnica u Zakladinom Odjelu za istraživanje i razvoj dok su stručnu podršku ispred Ministarstva pružili Nevena Tudor Perković i Dinko Klarić.

Istraživanje analizira različite segmente pogođenosti i otpornosti kulturnog sektora, kao i mjere podrške sektoru koje su implementirane kao odgovor na krizu. Podaci istraživanja potvrdili su da su pandemija bolesti COVID-19 i potresi drastično pogodili kulturni sektor u Hrvatskoj. Autori istraživanja su na temelju provedene analize uobličili preporuke za nadogradnju kulturnog sustava i implementiranje budućih mjera koje bi mogle odgovoriti na specifične potrebe različitih aktera kulturnog sektora te time ubrzati i olakšati njihov oporavak.

Publikacija je objavljena u okviru biblioteke "Kultura nova", uredila ju je Dea Vidović, a vizualno oblikovao studio Filburg. Izvještaj o rezultatima istraživanja ustupljen je pod Creative Commons licencom Imenovanje – Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Croatia.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type