Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

The Age of Cultural Participation: Democratic Roles and Consequences

Zaklada je u 2019. godini s partnerima iz Velike Britanije i Danske - Sveučilištem u Leedsu (British knowledge exchange network - Cultural Participation) i Sveučilištem u Aarhusu (Danish research network on cultural participation - Take Part) organizirala seriju seminara na temu sudjelovanja u kulturi. Seminari su održani u Aarhusu, Leedsu i Zagrebu, a bili su usredotočeni na propitivanje sudjelovanja, neizostavnog elementa mnogih suvremenih pristupa i strategija. Tema sudjelovanja propitivala se iz različitih perspektiva – praktične i teorijske te perspektive kulturnih politika, kako u njihovim uspjesima tako i u neuspjesima.

Seminar "The Age of Cultural Participation: Democratic Roles and Consequences" u Zagrebu obuhvatio je teme vezane uz ograničenja i paradokse koji proizlaze iz sudjelovanja, kao i perspektive s kojima se kulturne i umjetničke prakse te kulturne politike suočavaju u kontekstu "demokratizacije" demokracije. Kroz program seminara sudjelovanje u kulturi se raspravljalo kroz različite aspekte, obuhvaćajući neuspjehe, stranputice i manipulacije konceptom te su se razmatrale mogućnosti nadilaženja tenzija između umjetničke autonomije i širokog uključivanja građana imajući u vidu ideal, implementacijska iskustva i horizont dosegnutih demokratskih standarda u umjetnosti, sudjelovanju u kulturi te sudioničkom upravljanju u kulturi.

Program seminara održanog 7. i 8. studenog 2019., uključio je govornike iz triju partnerskih zemalja, kao i iz drugih krajeva svijeta - Leila Jancovich, Birgit Eriksson, Andrew Miles, Luca Ricci, Jaka Primorac, Nico Carpentier, Sophie Hope, Goran Sergej Pristaš, Nora Sternfeld, Lluis Bonet, Darko Babić, Mafalda Dâmaso, Bjarki Valtysson, Geir Vestheim, Lucy Wright, Kiley Arroyo, Mauricio Delfin, Arundhati Ghosh i Ana Žuvela. Seminar je okupio istraživače, predstavnike akademske zajednice, teoretičare, kulturne proizvođače, umjetnike, praktičare i kreatore politika.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type