Film-protufilm

EGZILSKE REMEDIJACIJE

U sklopu istraživanja arhivske građe umjetnika realiziran je niz projekata remedijacija nedovršenih, izgubljenih ili nepoznatih radova domaćih i stranih autora koji su izvorno bili osmišljeni za druge umjetničke dispozitive, a koji su aktualizirani u suradnji s domaćim i međunarodnim multimedijskim umjetnicima i studentima umjetničkih akademija. EGZILSKE REMEDIJACIJE su projekt kustoskog istraživanja u arhivima i galerijskim prostorima nekoliko međunarodnih organizacija u svrhu odabiranja radova iz zbirki i aktualnih izložbenih programa za Filmske mutacije: XIII. festival nevidljivog filma i interdisciplinarne, galerijske manifestacije za promišljanje modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu. S međunarodnim partnerima-kustosima iz Instituta Harun Farocki i Arhiva Vilém Flusser (Berlin), Centra za umjetnost i medije ZKM (Karlsruhe) i Austrijskog filmskog muzeja (Beč), odabrat će se radovi, umjetnici i teoretičari za izvođenje remedijacija filmskog časopisa Filmkritik 233 Vlade Kristla (1976.) i filmske tetralogije Irene Vrkljan (1966.–1969.) koji će biti predstavljeni u razdoblju od listopada do prosinca 2019. u različitim izvedbenim kontekstima.

UIII

Grad::Film

Grad::Film nastavak je napora Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja da u Hrvatskoj pokrene sinergiju arhitektonsko-filmskih kultura. Kako se radi o zemlji s vrlo kvalitetnom arhitektonskom baštinom 20. stoljeća, a slijedom izjave Sergeja Eisensteina kako je upravo arhitektura "neupitni predak filma", te i izuzetno kvalitetnom filmskom baštinom, takav sinergijski kulturološki projekt mogao bi doprinijeti razvoju inovativnih programa u Zagrebu, a posljedično i nizu drugih hrvatskih gradova, te doprinijeti promišljanju prostora kao mjesta te pripadajućih održivih praksi obitavanja i rada. Namjera projekta Grad::Film je ne samo provesti selekciju na određenim filmskim festivalima koji njeguju sinergijski potencijal odnosa grada-arhitekture-filma nego i uspostaviti trajna partnerstva, kao i transferirati za naš kontekst korisna znanja koja će se diseminirati u nizu gradova u kojima UIII već djeluje (Zagreb, Šibenik, Vukovar, itd.) i u kojima planira djelovati u suradnji s lokalnim partnerima. Kao cilj prvog selekcijskog modula odabran je jedan od najstarijih svjetskih festivala koji se bavi tom temom – Architecture Film Festival Rotterdam (AFFR).

Domino

Putovanje zbog selekcije programa Queer MoMenti i Queer sezonu

Selekcijsko putovanje odnosi se na biranje scenskog programa Queer Zagreb Sezone te njezinog filmskog programa koji se provodi pod imenom Queer Momenti. Selekcijska putovanja provode se u Brazilu i Francuskoj, na relevantnim manifestacijama za queer kulturu i identitete. Ovogodišnje 27. izdanje festivala MIX održat će se od 13. do 20. studenoga u Sao Paulu (Brazil). Selektor filmskog programa Queer MoMenti pozvan je od strane umjetničkog direktora na sudjelovanje na ovom renomiranom LGBT multidisciplinarnom festivalu, konkretno, na prisustvovanje njegovom filmskom i scensko-izvedbenom programu s ciljem selektiranja potencijalno umjetnički vrijednih filmskih i scenskih sadržaja za potrebe programa udruge Domino. Ovogodišnje 25. izdanje filmskog festivala Chéries-Chéries LGBT tematike održat će se u studenome u Parizu (Francuska), a selektor filmskog programa Queer MoMenti pozvan je od strane umjetničkog direktora festivala na sudjelovanje na festivalu s ciljem upoznavanja filmskih autora i njihovih filmova, te potencijalnog odabira nekih od njih za potrebe navedenog filmskog programa.

Format C

Posjet konferenciji "Chaos Communication Congress" radi osnaživanja koncepcije i realizacije programa "Inquiry Inc."

Posjet konferenciji "Chaos Communication Congress" odvija se u okviru pripreme inozemnih programskih suradnji "Inquiry Inc." – dugoročne produkcijske i prezentacijske koncepcije koja u kontinuitetu teži aktivno djelovati kao programska spona nekomodificirane digitalne umjetnosti i kritičke tehnologije. "CCC" je u fokusu posjeta radi svojeg identiteta trenutno najrelevantnije europske haktivističke konferencije s temom tehničke kulture i umjetnosti, a koja se odvija već 35 godina. Konferencija je samo u 2018. uključila 17000 posjetitelja, aktivista, umjetnika, računalnih/informacijskih inženjera, od čega 4000 volontera, što ju čini iznimno relevantnim vaninstitucionalnim mjestom susreta računalno-utemeljenih performativnih proaktivnosti i refleksije. Posjet konferenciji će umjetničkoj organizaciji Format C omogućiti direktan susret s nizom suvremenih autora, umjetnika te organizatora koji djeluju u području etičkog haktivizma, recentne digitalne umjetnosti i decentralizirane kulturne produkcije, a koje će ovom prilikom biti moguće upoznati s hrvatskom scenom digitalne umjetnosti i u istu ih uključiti kao suradnike.

Bacači sjenki

Frooom dolazi u goste

Stalna potreba za razvojem i usavršavanjem Interdisciplinarnog programa medijskog i filmskog opismenjavanja Frooom! koji nastaje iz društvene potrebe za drukčijim obrazovnim metodama koje će djeci i mladima izoštriti pogled na stvarnost i pružiti im uvid u stvaranje filmova i medijskih umjetnost, traži da voditelji te koordinatori programa aktivno sudjeluju na raznim domaćim i inozemnim seminarima, radionicama, festivalima te svoja iskustva ugrađuju u provedbu kako bi usvojili i primijenili najsuvremenije obrazovne metode. Glavni cilj projekta je, stoga, jačanje kapaciteta Frooom! koordinatora i voditelja kroz sudjelovanje na filmskim festivalima s naglaskom na dječje filmsko stvaralaštvo. Kroz umrežavanje i direktan kontakt s akterima na 3 festivala – Chemnitz-International Film Festival for Children and Young Audience, Istanbul-Universal Kids Film Festival i Brisel-Filem'on, biraju se novi filmovi za prikazivanje, nastoji se povezati sa stručnjacima raznih profila, a suradnjom obogatiti program udruge, ostvariti mogućnosti za zajedničko razvijanje projekata te promovirati dječje filmsko stvaralaštvo i program udruge i na međunarodnoj razini.

Eurokaz

Putovanje na High Fest u Yerevanu, Armenija

Eurokaz djeluje u području izvedbenih umjetnosti te producira i distribuira radove domaćih i inozemnih umjetnika. U oba segmenta programa inzistira na različitim žanrovima koji promišljaju, razvijaju te umjetnički odgovorno i društveno angažirano participiraju, a ne tek parazitiraju na dosezima izvedbene inovacije. Projekti i suradnici biraju se izvan okvira pomodnosti i profitabilne sigurnosti, s naglaskom na autorsko promišljanje koje je temeljeno na istraživačkom i visokorizičnom umjetničkom pristupu. U distribucijskom segmentu uporno se inzistira na premještanju fokusa kazališnog interesa s europskih centara ekonomske i kulturne moći na "periferne" zemlje i njihov doprinos stvaranju suvremene umjetnosti. Iako program za 2019. još nije objavljen, High Fest redovito osim, naravno, armenskih, predstavlja umjetničke skupine iz Gruzije, Irana, Kirgistana, Ukrajine, Izraela, Kazahstana itd., koje domaće pozornice u svojim repertoarima redovito izostavljaju. Predstavljanjem radova viđenih na High Festu u sklopu Eurijale, Eurokaz nastavlja s kritičkim i analitičkim preispitivanjem hrvatske izvedbene scene i pomicanjem njezinih granica.

Filmaktiv

Međunarodni studentski filmski festival

Stiff festival je prvi hrvatski međunarodni festival koji je posvećen isključivo studentskom filmu. Pokrenut je u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra (SKC), a ima za cilj predstavljanje najboljeg od recentne svjetske produkcije kratkometražnog studentskog filma kao i prvih radova nakon studija. Festival se odvija u Rijeci jod 17. do 20. listopada u prostorima Art- kina Croatia. Stiff festival u četiri dana prikaže u prosjeku 50 filmova iz više od 30 zemalja svijeta. Filmovi su programirani u osam do deset dugometražnih tematskih blokova. Posebnost riječke manifestacije je i u tome što se naglasak stavlja na filmove koji su zapravo platforma za razgovor, odnosno na uratke koji promišljaju, propitkuju i potiču na dijalog o aktualnim temama u društvu. Tema 6. izdanja festivala je Strah. Kroz program će se diskutirati o uzrocima i posljedicama kulture straha, o ulogama i narativima koji nas plaše i stvaraju individualnu, ali i opću nesigurnost. Kroz popratni program – diskusije i radionice – želi se usmjeriti na metode otpora i borbe protiv straha i opresije s naglaskom na kreativne i hrabre izražaje i odluke u filmu i umjetnosti.

KULTURNA ALTERNATIVA MLADIH – HRAM

Selekcija programa za manifestacije udruge Kam Hram

Projekt je namijenjen selekciji umjetnika i kompanija te predstava suvremenog cirkusa za razne izvedbene programe u organizaciji udruge. Budući da se Split i Hrvatska nalaze na periferiji glavnih struja suvremenog cirkusa te da je područje najintenzivnijih aktivnosti u ovoj umjetnosti ograničeno najviše na Zapadnu Europu, jedan od ciljeva projekta je rad na sprečavanju marginalizacije i centralizacije ove umjetnosti na razini Republike Hrvatske i Europe. Ciklus predstava je program pokrenut 2018. s ciljem ostvarivanja kontinuirane distribucije cirkuskih predstava i skretanja pažnje na potencijal zapuštenih kulturnih ustanova grada Splita s isto tako ustaljenom kulturnom ponudom. Umjetnička vizija programa se u prve dvije godine provođenja zasnivala na tome da se u isti kontekst postavi lokalne i inozemne umjetnike s njihovim produkcijama kako bi se ukazalo na različitosti u njihovom pristupu, resursima i stvaralaštvu. U narednoj sezoni, uz zadržavanje opisanog pristupa, u fokusu će biti radovi koji se u svom izričaju ne koriste klasičnim cirkuskim disciplinama i rekvizitima, već znanja i principe iz klasičnih tehnika primjenjuju na nove materijale ili objekte.

KUD Orljava Pleternica

''Idemo na silo''

KUD ''Orljava'' Pleternica želi selektirati kulturni i umjetnički program manifestacije ''Crnačko silo'' u Bosni i Hercegovini. KUD ''Orljava planira otputovati u inozemstvo radi selekcije programa kako bi pratili i podržali HKUD ''Crnačko silo'', stekli iskustvo sudjelovanjem u navedenom programu, a time i obogatili svoja znanja, vještine i kompetencije. Dosadašnje djelovanje organizacije KUD ''Orljava'' od vitalnog je interesa za život lokalne zajednice te je unaprijedilo kvalitetu života stanovnika Pleternice. Socijalizacijski učinak djelovanja organizacije na lokalnoj razini je vidljiv, poboljšani su međuljudski odnosi, očuvana je specifična tradicija i običaji – upravo tako će nastaviti djelovati KUD ''Orljava'' zahvaljujući selekciji programa ''Idemo na silo''. Jedna od aktivnosti će biti uspostava projektnog tima radi selekcije programa, zatim edukacija i rad stručnjaka i članova na osmišljavanju programa koji će selektirati u inozemstvu, zatim posjet ''Crnačkom silu'' u kolovozu 2019. godine te evaluacija programa.

RatCat

Amsterdam Dance Event 2019 – selekcija programa

Amsterdam Dance Event (ADE) jedan je od najvećih glazbenih događaja u svijetu elektroničke glazbene scene koji jednom godišnje okuplja preko 2500 glazbenih izvođača na 140 glazbenih pozornica diljem grada i 400 tisuća posjetitelja iz preko 100 zemalja. Putovanje i sudjelovanje udruge RatCat na ADE je iznimno korisno udruzi zbog daljnjeg umrežavanja s već involviranim glazbenim agencijama i izvođačima koje udruga angažira kroz svoje glazbene programe i uspostavljanja kontakta s novim potencijalnim partnerima. Za udrugu je također iznimno važno prikupljanje novih znanja o inovativnoj produkciji glazbenih događaja koja su dostupna kroz brojne glazbene događaje i konferencijska predavanja. Sudjelovanje predstavnika udruge RatCat na ADE 2019 uključuje sljedeće aktivnosti: sastanci s predstavnicima glazbenih agencija koje su relevantne za glazbeni program udruge; sastanci s potencijalnim glazbenim izvođačima za potrebe glazbenog programa udruge; posjeti glazbenim događanjima; umrežavanje s ostalim dionicima elektroničke glazbene scene; sudjelovanje na edukativnim glazbenim radionicama i predavanjima.

Zdravi Grad

Putovanje na SZIGET FESTIVAL i MUSEUMSUFER FESTIVAL KULTURA

Cilj projekta posjete najvećim europskim festivalima je osmišljavanje, priprema i selekcija novog programa/projekta međunarodnog glazbeno-scenskog festivala mladih u Osijeku i odnosi se na fazu koja prethodi samoj produkciji. Pokretanje novog velikog festivala svakako je izazov i odgovornost te je od presudne važnosti selekcija programa radi osmišljavanja kvalitetne manifestacije. SZIGET FESTIVAL (Budimpešta) ili Festival ljubavne revolucije, održava se od 7. do 13. 8. na otoku na Dunavu. Prvi je Sziget održan 1993. godine kao mali studentski festival te je, slično kao i novosadski Exit, izrastao u jedan od najvećih i najboljih europskih festivala. MUSEUMSFER FESTIVAL KULTURA (Frankfurt) ili Festival muzejskog nasipa, održava se od 23. do 25. 8. na obalama rijeke Main i svake godine privlači više od 3 milijuna posjetitelja. Festival je strukturiran kao počast muzejskom krajoliku grada i jedinstvena je kombinacija umjetnosti, kazališta, glazbe, plesa i kuhinje. Posjet, istraživanje i selekcija programa sukladno najvećim i najuspješnijim europskim festivalima uz angažiranost, inovativnost mladih umjetnika i glazbenika jasan su put prema uspjehu i održivosti novog projekta.