Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1a1

Urbana kultura i edukacija

MobileArtDome
Cilj MAD-a je stvoriti hibridno okruženje za eksperimentalnu umjetnost s transdisciplinarnim strategijama kroz produkciju i distribuciju umjetničkog programa putem mobilnog višenamjenskog prostora - geodezijske kupole (atelje, laboratorij, rezidencijalni prostor, galerija). MAD koristi eksperimentalne i avangardne umjetničke metode kako bi kroz suradnju s publikom i korisnicima kreirao i prilagođavao program lokalnim potrebama. Produkcija i distribucija odvijaju se u okviru mobilnosti umjetnika, novih medijskih umjetnosti, recikliranja, novih tehnologija, društvenog angažmana, avangardnih praksi, slobodnih tehnologija i slobodne kulture, interaktivnosti i samoodrživosti. Aktivnosti koje su predviđene za ostvarivanje navedenog su sastanci, istraživanje i planiranje u svrhu poticanja suradničkog i participativnog rada te transdisciplinarnih strategija; produkcija kroz formu radionica, festivala, performansa, socijalnih skulptura, umjetničkih intervencija te izrada umjetničkih radova gdje se uz provođenje programa stvara i okruženje djelovanja i izlaganja u MAD-u. Radit će se i na distribuciji radova (prezentacije, performansi, izložbe, intervencije) i arhiviranju koje uključuje fotografiranje, audio i videosnimanje događanja te online dokumentaciju kroz blog, WIKI i Piratepad. Provest će se evaluacija programa sa suradnicima, volonterima i korisnicima kako bi se utvrdio način rada i postavili koncepti za sljedeće manifestacije, a sve u svrhu poboljšanja metoda rada i izvještavanja. Korisnici programa dolaze iz umjetničkih, znanstvenih te aktivističkih krugova, a zainteresirani su za umjetničke prakse kroz korištenje novih medija. To su umjetnici koji imaju snažan fokus prema socijalnom i suradničkom, otvorenom softveru i eksperimentalnim praksama te propituju umjetničke i društvene sustave.

UIII

ars publicae
Cilj programa je podizanje kvalitete javnog prostora i oblikovanja gradskosti posredstvom suvremene umjetničke, kulturne i refleksivne produkcije. Želja je poticati umjetničke intervencije i performativne akcije s namjerom propitivanja prostornih politika, poimanja javnog dobra, načina na koji nastaje izgrađeni okoliš te planiranja njegovog oblika i sadržaja. Planira se po jedna umjetnička intervencija u prostoru dva zagrebačka kvarta (Novi Jelkovec i Vrbani III), što bi ujedno bile prve ikad umjetničke intervencije u tim novonastalim kvartovima. Realizacija umjetničkih radova posredstvom javnih natječaja poslužit će kao povod podizanja razine znanja o gradu i njegovim potencijalima, s posebnim naglaskom na javnom prostoru, kao i poticanju interdisciplinarnog rada umjetnika, arhitekata, kustosa, antropologa i sociologa, dizajnera, povjesničara, teoretičara i aktivista. Dio projekta je i zagovaranje formiranja Javnog fonda za umjetnost i dizajn u javnom prostoru koji bi se, između ostaloga, bavio osiguranjem institucionalne, financijske i druge podrške produkciji umjetničkih i dizajnerskih radova u javnom prostoru, kao i podrške u propitivanju pojma javnog prostora i izgrađenog okoliša. Korisnici programa pritom su neposredni sudionici (umjetnici, kustosi, arhitekti, sociolozi, antropolozi, teoretičari, povjesničari, aktivisti); građani kvartova grada Zagreba u koje će se intervenirati, a koji će biti potaknuti na aktivno sudjelovanje u procesu; građani čitavog grada Zagreba koji će prisustvovati intervencijama i njihovim prezentacijama te šira javnost grada Zagreba i RH koja će biti informirana putem medija.

Centralna jedinica

Muzej ulične umjetnosti
Muzej ulične umjetnosti jedini je kuturno-umjetnički program u Hrvatskoj koji za cilj ima popularizaciju i destigmatizaciju ulične umjetnosti, podizanje svijesti o njenoj vrijednosti, dovođenje umjetnosti na ulice, stvaranje uvjeta za konzumaciju umjetnosti na svakodnevnoj bazi, dovođenje kulturnog sadržaja u zapuštene dijelove grada, uređenje gradskih fasada, oživljavanje napuštenih prostora, decentralizaciju kulturne ponude, popularizaciju mlađe generacije umjetnika, umrežavanje hrvatskih i svjetskih umjetnika, stavljanje Hrvatske i Zagreba na mapu zemalja koje u svojoj razvojnoj politici koriste upravo ovaj oblik stvaralaštva. Četiri godine zaredom ovaj jedinstveni anti-muzej izuzetno uspješno ostvaruje svoje ciljeve. Aktivnosti će se odvijati kroz tri osnovne faze, a obuhvaćaju 20 inozemnih i domaćih umjetnika. Prva faza uključuje definiranje suradnje sa stranim kulturnim udruženjima i organizacija provedbe dogovorenog. U drugoj istraživačkoj fazi, nakon odabranih zidova i kvartova, fokus je na upoznavanju s okruženjem u kojem će umjetnici raditi, te kontaktima s relevantnim subjektima (pojedincima, aktivstima, udrugama) koji su često presudni u ostvarivanju dobre komunikacije s ostalim stanovnicima kvarta. Finalna faza je produkcijsko-izložbena kada se s pomoću multimedijalne i interdisciplinarne izložbe u javnom prostoru predstavlja rezultat istraživanja i umjetničkih intervencija prvenstveno lokalnom stanovništvu, ali i gostima. Punktovi na kojima se realiziraju umjetničke intervencije pretvaraju Zagreb u prostor muzeja bez zgrade i radnog vremena. Korisnici ovog projekta su svi građani grada Zagreba i njegovi posjetitelji. MUU ne pravi razlike i otvoren je svima. Kada ovaj program službeno završi MUU će tek početi živjeti, što je također važna specifičnost ovog programa.

Kazališna družina KUFER

KUFER - produkcija i plasman projekata mladih umjetnika
KUFER je zamišljen kao platforma novih kazališnih talenata koja nastoji pružiti priliku da se isti okupe te vođeni estetskim i/ili generacijskim motivima istraže svoje kreativne potencijale. Kazališna družina KUFER djeluje na području izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj, a osnovana je radi nedostatka odgovarajućih platformi na domaćoj sceni za razvoj mladih neafirmiranih umjetnika. Program KUFER-a odnosi se na produkciju i distribuciju kazališnih predstava, produkciju programa Mala noćna čitanja, kao i edukativni program KUFERedu. KUFER okuplja mlade autore, savjetuje ih i pomaže im u oblikovanju produkcijskog paketa te ih vodi kroz proces realizacije; od pronalaženja suradnika, osiguranja prostora za probe i izvedbe do apliciranja za sredstva i distribuciju predstava. Godišnje KUFER producira 2 predstave, a na repertoaru izvedbi ima 3-5 predstava koje igraju u Zagrebu i na gostovanjima tijekom godine. Program KUFERedu prvenstveno je osmišljen zbog snažnog osjećaja nedostatka aktualnog dijaloga i osvještavanja domaćih kazališnih praktičara o novim tendencijama i produkcijskim strategijama u suvremenoj europskoj teatarskoj sceni, kao i nedostatka umrežavanja mladih i nadolazećih autora. Mala noćna čitanja poseban su dio KUFER-ovog programa koji podrazumijeva prvi korak u sustavnoj prezentaciji tekstova mladih domaćih autora domaćoj kulturnoj javnosti i profesionalcima s područja izvedbenih umjetnosti.

BACAČI SJENKI

Razvoj institucionalnih kapaciteta udruge
U svrhu ostvarivanja preustroja i širenja kapaciteta Udruge dugoročni ciljevi obuhvaćaju: kontinuirano promicanje inovativnih i društveno angažiranih modela nezavisne kulturne produkcije (umjetničkih, edukacijskih, izdavačkih programa i programa javnog zagovaranja) u cilju razvoja civilnog društva unutar lokalne, regionalne i međunarodne scene; razvijanje međusektorske i sektorske suradnje; partnersku suradnju unutar različitih mreža i platformi na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Bacači Sjenki svojim radom pokrivaju širok spektar kulturnih i društvenih djelatnosti: interaktivno kazalište, kreativne izvedbene radionice, umjetnička praksa u javnom prostoru, otvoreni uredi – performativna istraživanja i arhiviranje urbane memorije, rad s urbanim mikro-zajednicama, osvještavanje nematerijalne kulturne baštine, artikuliranje kulturnih potreba u civilnom sektoru društva, izdavanje Zidnih Novina, organizacija konferencija i dr.

Udruga Delta

Liburnia Film Festival
Liburnia film festival (LFF) je festival hrvatskog dokumentarnog filma koji se od 2003. godine u kontinuitetu održava krajem kolovoza na otvorenoj pozornici u lučici u Ičićima. Cilj projekta jest povećati interes javnosti za hrvatski dokumentarni film. Tijekom 11 festivalskih godina prikazano je preko 200 recentnih dokumentarnih filmova domaće produkcije. Program festivala uključuje prikazivanje 10 do 15 najboljih recentnih domaćih dokumentaraca po izboru selektora u konkurenciji za nagrade stučnog žirija i publike te prikazivanje dokumentarnih filmova izvan konkurencije u „Regionalnom programu“ (autori iz Istarske i Primorsko-goranske županije) i dijelu programa pod nazivom „LFF-u u gostima“ (dokumentarni filmovi prikazani na drugim hrvatskim festivalima ili nastali na filmskim radionicama). Direktne korisnike Liburnia Film Festivala čine publika i autori dokumentarnih filmova, gosti festivala, polaznici edukacijskog programa te publika na "LFF turneji", dok indirektne korisnike čini šira javnost. Aktivnosti koje će se provoditi su prikazivanje recentnih hrvatskih dokumentaraca na LFF-u, distribucija dokumentarnog filma na "LFF turneji" u susjednim županijama, izrada web baze podataka za hrvatsku dokumentarnu produkciju, izrada i distribucija promotivnog materijala te provođenje edukativnih aktivnosti.

KA-MATRIX

NOVA KULTURA_HIBRIDNI GRAD 014.
Program Nova kultura_Hibridni grad 014. nastavak je sličnih događanja koja su se proteklih godina provodila u Karlovcu i županiji. Predloženi program pridonosi razvoju interesa šire javnosti za interdisciplinarne umjetničke prakse, upoznaje građanstvo s novim trendovima u kulturi, razvija ljubav prema umjetnosti, a istovremeno i stvara priliku da publika sama pokaže svoje umjetničke sklonosti. Programom će se kontinuirano tematizirati i prostorna pitanja kojima se bavi kulturna i civilno-društvena scena, počevši od problema za provedbu scenskih događanja nezavisne kulturne scene, preko razvoja publike, pa sve do šireg odnosa prema kulturnim politikama na lokalnoj i nacionalnoj razini. Kratkoročni ciljevi projekta su sljedeći: informirati i potaknuti građane na promišljanje o korištenju novih tehnologija i alata za izražavanje u urbanoj sferi; potaknuti aktivno promišljanje urbanizma u lokalnoj zajednici; povezati udruge, inicijative, lokalnu upravu i javne ustanove lokalno i nacionalno; upoznati građane s novim umjetničkim praksama izvan glavnih kulturnih tokova.

Filmaktiv

Filmaktivizacija
Osnovni ciljevi programa su ojačati organizaciju jakim resursima i ljudskim kapacitetima, razvijati programsku djelatnost (audiovizualnu umjetnost) Udruge, kao i razvijati nezavisnu kulturnu scenu jačanjem suradničkih odnosa. Jedna od ključnih aktivnosti udruge vezana je za produkciju audiovizualne umjetnosti, dok se ostale odnose na promociju, edukaciju i suradnju. Primarna ciljana skupina, odnosno korisnici produkcijskog programa su: organizacije civilnog društva u kulturi, zainteresirani pojedinci i publika. Sekundarna ciljana skupina uključuje: Art kino Croatia Rijeka, lokalnu i regionalnu samoupravu, mreže organizacija civilnog društva, kulturne institucije, škole i šire građanstvo.

Pozitivna sila

Eksperimentalna izvedbena kompanija Room 100
Projekt se odnosi na program organizacijske, produkcijske i distribucijske stabilizacije kompanije, razvoja međunarodne suradnje i razvoja publike u sektoru umjetnosti suvremenog cirkusa i eksperimentalnog kazališta. Cilj projekta je održati izvrsnost programa (kompanija Room 100 je laureat "Jeunes Talents Cirque Europe 2010" projekta za produkciju predstave suvremenog cirkusa "C8H11NO2" i finalist međunarodne nagrade za suvremenu umjetnost "Arte Laguna 2013"), brendirati kompaniju kao visoko kvalitetnu i inovativnu, razviti i educirati publiku o ovoj slabo razvijenoj umjetničkoj praksi, povećati distribucijski život kompanije na međunarodnoj sceni suvremenog cirkusa, suvremenog plesa, butoh plesa, eksperimentalnog kazališta i performansa, uspostaviti aktivnu komunikaciju s lokalnom vlasti za dodjelu adekvatnog gradskog prostora za rad udruge, omogućiti nesmetani istraživački i eksperimentalni produkcijski rad, jačati komunikaciju i planiranje aktivnosti unutar same udruge te jačati kapacitete udruge za proširenje izvora financiranja.

Prostor Plus

Razvoj produkcijskih programa Prostora Plus
Projekt se odnosi na razvoj programa organizacije Prostor Plus, koja u 2014. godini planira realizirati tri produkcije: Zaigrajmo (dječja predstava), Projekt Decompress te Canadian Patent 142,352 (site specific izvedbe). U trogodišnjem razdoblju od 2013. do 2016. godine posebna pažnja bit će posvećena produkciji i edukaciji djece i mladih s produkcijama i programima koji tematski pokrivaju područja marginaliziranih skupina.
Ciljevi programa su: decentralizacija izvedbene i suvremeno-plesne scene; umrežavanje organizacija u području izvedbe i organizacije događanja; povećanje vidljivosti te promjena modela i praksa organizacija koje djeluju u polju izvedbeno-plesnih umjetnosti vezano za kulturne i politike izvedbe. Ciljevi su također doprijeti do nove, mlade publike razvojem novih modela i praksi; proširiti estetski doživljaj mlade i srednje/stare publike vezano za pokret i ples; istražiti mogućnosti participacije između izvođača i promatrača, kao i razviti projekte u višegodišnje projekte. Glavne aktivnosti obuhvaćaju produkciju, suradnju i distribuciju. Korisnici programa su akademski građani/ke, studenti/ce, učenici/ce, studentska tijela, djeca, mladi, građani srednje dobi te starije stanovništvo, kao i donosioci odluka – tijela lokalne i državne uprave, profesionalne organizacije, stručne udruge i njihovi članovi, umjetničke organizacije i udruge, institucije, edukatori/ce u području kulture, upravljanja te izvedbenih i plesnih umjetnosti, umjetnosti tijela i pokreta te općenito umjetnici.

UKUS

REFINERI 2014, platforma za potporu i razvoj autorskog hibridnog AV stvaralaštva
REFINERI 2014 je trans-medijalna platforma za razvoj autorskog hibridnog filma u Hrvatskoj. Namijenjena je prvenstveno filmskim profesionalcima i umjetnicima iz područja novih medija, ali koristi i filmskim distributerima, zastupnicima fondova, festivalskim i TV selektorima, agentima u prodaji te studentima, filmskim amaterima i "običnoj" publici. Platforma služi za potporu i razvoj autorskih hibridnih projekata koji prelaze granice tradicionalne filmske prakse. Osim potpore i razvoja, platforma uključuje i konzalting, mentoriranje te prezentaciju, finalizaciju i distribuciju hibridnih autorskih filmova. Plan je godišnje producirati šest završenih filmskih/ transmedijskih projekata, te distribuirati dva odabrana projekta, zajedno s još nekim drugim art projektima kao selektirana kolekcija u transmedijalnom obliku (knjiga/katalog/dvd/internet). Aktivnosti koje REFINERI uključuje su edukacija i usavršavanje (filmskih profesionalaca i amatera, ali i publike) kroz masterclassove, studije slučaja, rad u grupama, tutorstva "jedan na jedan" i online konzultacije. Također uključuje samu produkciju filmova polaznika radionica, od početka do kraja, u tri sesije, zajedno s postprodukcijskom stipendijom. Treća kategorija planiranih aktivnosti je promocija hibridnih autorskih filmova nastalih kroz REFINERI program putem izložbi, kataloga - publikacija, interneta, bloga, novih formi. Četvrta su kategorija "site-specific" projekcije i predstavljanje autora, a peta njihovo umrežavanje s filmskim profesionalcima.

Kazališna radionica Malik

IstinskiSjever
IstinskiSjever/TrueNorth je eksperimentalna kazališna predstava premijerno izvedena kao završni rad na poslijediplomskom studiju u produkciji Odsjeka za Teatar na Towson University, MD, SAD, te u suradnji s programom Imaging and Digital Arts na UMBC University, MD, SAD. Predstava je interdisciplinarnog karaktera - teatar se isprepliće s vizualnim umjetnostima, arhitekturom, video umjetnosti i filmom. Autorica Andrea Crnković je u predstavi surađivala s vizualnim/video umjetnikom Mirizzi Gianfrancom (Italija), glazbenikom Alexom Weberom i kazališnim umjetnicima iz SAD-a. Cilj ovog projekta je da se ta inovativna predstava nastala suradnjom internacionalnih umjetnika adaptira i predstavi hrvatskoj publici. Za tu priliku bila bi prevedena na hrvatski jezik te bi uključila domaće glumce/izvođače. Sama predstava je rezultat inovativnog procesa i načina rada; korištenje tehnologije od samog početka probi jer interakcija izvođača sa zvukom, projekcijom i svjetlom prožima cijelu predstavu i tvori strukturu naracije kojom se kreira jedinstveno iskustvo za publiku. Zbog gore navedenih inovativnih karakteristika danog projekta nastalih na temelju trogodišnjeg eksperimentiranja i istraživanja, ovaj projekt je, uz visoku umjetničku vrijednost, i edukativnog karaktera. Stoga vjerujemo da će obogatiti domaću publiku i umjetnike, stvoriti nove internacionalne i lokalne suradnje te ponuditi jednu novu viziju teatra.

Teatar Rubikon

Razvoj organizacijskih kapaciteta Teatra Rubikon za produkciju i distribuciju projekata - zapošljavanje producenta
U dosadašnjem radu Teatar Rubikon producirao je 30 projekta, sudjelovao na preko 40 gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu s preko 200 izvedbi. U projektima je sudjelovalo preko 250 sudionika. U tekućem razdoblju sve je više koprodukcija, gostovanja kao i djelatnosti vezanih za obrazovnje (pozivna predavanja, radionice, suradnja s visokim učilištima). Za daljnji uspješniji razvoj stvorena je potreba za kontinuiranim radom kako bi bili ostvareni ciljevi i ispunjeni zadaci u tekućem strateškom razdoblju Cilj je ovoga projekta zapošljavanje producenta. Aktivnosti: Producent će ostvariti uvjete za proizvodnju djela i voditi proces u svim fazama i dijelovima njegove proizvodnje; organizirati uvjete za realizaciju i izvedbu, kao i sredstva za proizvodnju; posredovati u komunikaciji djela s gledateljima, te u komunikaciji s medijima, sponzorima i donatorima; provoditi sustavne pripreme za izradu projektnih planova kojima se pristupa na osnovu zadaća definiranih u strategijskom planu; izraditi sinteze svih planskih, organizacijskih, tehničko-tehnoloških i gospodarskih aktivnosti potrebnih za ostvarivanje konkretnih umjetničkih projekata; planirati i pratiti ostvarenja planova u procesu proizvodnje; koordinirati rad aktivnosti sudionika pojedinih projekata; pripremati marketinške aktivnosti Teatra Rubikon te nadzirati troškove i rokove izvršenja pojedinih projekata. Korisnici su Teatar Rubikon i koproducenti, izvođači, umjetnici, publika.

Inkubator

StArt Up 2014.
StArt Up 2014. projekt je Udruge za promicanje suvremene umjetnosti Inkubator koji uključuje edukaciju studenata ALU na području produkcije i samopromocije te produkciju ograničenog broja radova zainteresiranih studenata kao nastavak i produkt edukacije. U temelju projekta je istraživanje provedeno 2012. godine koje je dorađeno i aktualizirano novim istraživanjem. Teži se uspostavljanju nedovoljno razvijene razine komunikacije s umjetnicima te elaboraciji osnovne djelatnosti Udruge. Po završetku projekta očekujemo formiranje stabilne komunikacijske mreže između zainteresiranih mladih umjetnika i relevantnih subjekata na tržištu kao i uspostavljanje modela izvaninstitucionalne edukacije koji bi pomogao u premošćivanju jaza između standardnih obrazovnih modela i postojećih tržišnih odnosa. Projekt se sastoji od: provedbe istraživanja i prezentacije istraživanja o profesionalnim potrebama mladih umjetnika (provedenog 2012. i obnovljenog 2014.) i najave natječaja za fazu produkcije i edukacije; natječaja i izbora 3 umjetnika za produkciju 3 nova projekta i 7 umjetnika kao sudionika edukacijske faze te faze edukacije, produkcije i postprodukcije. Edukaciju će činiti niz sastanaka i radionica s temama: artist statement i samoprezentacija kroz portfolio, web stranice i društvene mreže, pisanje prijava i projekata, praktična radionica samoizdavaštva, komunikacija s galerijama, institucijama, pravna pitanja koja dotiču autorska prava i različite vrste ugovora s tržišnim subjektima. Produkcija će obuhvatiti 3 odabrana umjetnika i činit će je raspodjela produkcijskog budžeta te logistička i prezentacijska podrška. Postprodukciju će činiti završne prezentacije 3 producirana rada i svih 10 umjetnika, kao i njihovo povezivanje sa subjektima umjetničkog izlagaštva, tržišta i medija.

Plesna grupa Burka

"30 godina Plesopije"
Godišnji program rada Plesne grupe Burka sastoji se od nekoliko segmenata, a u danom projektu radi se o cjelovečernjim plesnim predstavama pod nazivom „30 godina Plesopije“. Osim produkcije, u godišnji program ulazi i distribucija navedenog programa, ali i drugih programa koje organiziramo bilo samostalno, bilo povodom obilježavanja značajnih datuma, bilo u sklopu sudjelovanja na manifestacijama drugih organizatora. Plesne predstave pod nazivom „30 godina Plesopije“ u produkciji i izvedbi Plesne grupe Burka, autorice Nede Marović Turković, najnoviji su samostalni cjelovečernji program kojim obilježavamo 30 godina kontinuiranog djelovanja voditeljice Plesne grupe Burka kao autorice, koreografkinje i plesne pedagoginje u području suvremenog plesnog izraza. Plesne predstave svih generacijskih sekcija Plesne grupe Burka održat će se do sredine lipnja 2014. godine, a tijekom godine različitim ćemo izvedbama i akcijama obilježiti dugogodišnju prisutnost slobodnog plesa u Samoboru. Sudjelovat ćemo u kulturnim manifestacijama kao što su Noć kazališta, Noć muzeja, Dan lutkarstva, Dan grada Samobora, Bitka kod Samobora i Dan plesa. Radit ćemo na daljnjoj provedbi i distribuciji projekta „Očko Čitaćirko“ čiji će korisnici, odnosno ciljana publika, biti učenici nižih razreda osnovnih škola. Općenito gledano, korisnici naših programa su svi zainteresirani za suvremeni ples, kazališno-plesne i lutkarsko-plesne programe.

SVETKOVINA

Programski razvoj predstavljanja Ive Lhotke Kalinskog, Ive Mačeka i Stjepana Šuleka (notna, multimedijalna izdanja i koncertne izvedbe)
Cijevi projekta su istražiti koje skladbe u naslovu navedenih skladatelja suvremene hrvatske glazbe iz rukopisa još nisu otisnute i izdane te potaknuti njihovo izdavanje i promociju. Nadalje, želimo istražiti koje snimke kojih skladbi istih autora mogu biti predstavljene u reprezentativnom multimedijalnom izdanju dostupnom i pristupačnom širokoj javnosti te potaknuti njihovo izdavanje i promociju. Koncertnim izvedbama izabranih djela na visokoj umjetničkoj razini revitaliziralo bi se i učinilo češćim izvođenje djela navedenih skladatelja, što bi u publici i javnosti proširilo svijest o njihovom radu i stvaralačkim postignućima. Aktivnosti pritom uključuju sljedeće: istraživanje, pripremu, redakciju, korekturu, recenziranje i izdavanje nota uz promocije u Zagrebu, Rijeci, Petrinji, Imotskom; istraživanje fonoteke Hrvatskog radija, HRT-a i drugih pohrana; osmišljavanje najboljeg koncepta za multimedijalno izdanje, njegovu obradu i produkciju. Tijekom stručnog muzikološkog proučavanja stvorili bismo reprezentativno izdanje visoke kvalitete i organizirali njegovu promociju u Zagrebu, Rijeci, Petrinji, Imotskom. U području glazbenog stvaralaštva djelo istinski živi kada se izvodi, bez izvedbe glazbenika i recepcije publike glazbeno djelo je tek 'mrtvo slovo na papiru'. Iz tog su razloga koncertne izvedbe vrlo značajne, a u našoj udruzi one se provode u kontinuitetu. Korisnici prvog programa (notna izdanja) u procesu produkcije su umjetnici urednici, notografi, izdavači, a korisnici gotovog proizvoda učenici glazbe, studenti glazbe i glazbenici profesionalci. Korisnici drugog programa (multimedijalna izdanja) - u procesu produkcije su – umjetnici, urednici, glazbeni producenti, informatičari, dizajneri, likovni savjetnik, muzikolog, jezični savjetnik, izdavač, dok u korisnike gotovog proizvoda spada hrvatska i europska javnost. Treći program (koncertne izvedbe) kao korisnike u procesu produkcije i recepcije obuhvaća umjetnikeizvođače, glazbene producente i publiku.

Melone

Razvoj umjetničke organizacije - suradnja s producentom
Suradnja s profesionalnim producentom nužan je uvjet u planiranom razvoju umjetničke organizacije. Kao cilj mogućnosti jednogodišnje suradnje s producentom, a naposljetku i zaposlenja producenta, vidimo podizanje nivoa profesionalnosti, kvalitete produkcija umjetničke organizacije, vidljivost većem broju publike, a samim time dobivamo i veću ulogu u obazovanju i odgajanju nove publike te upoznavanju sa suvremenim plesom i općenito izvedbenim umjetnostima kroz naše produkcije i suradnje. Čvrsto pozicioniranje na domaćoj umjetničkoj sceni otvara nam vrata i daljnjim umjetničkim suradnjama i koprodukcijama i izvan domaćih prostora, čime ćemo nastojati promovirati i cjelokupnu domaću umjetničku scenu u okvirima našeg djelovanja. Producent bi preuzeo kontinuirano i dosljedno vođenje PR poslova, marketinga, prijava za natječaje, koordinacije suradnika i ostalih organizacijskih i kreativnih poslova umjetničke organizacije. Upravo to smo detektirali kao trenutačnu potrebu naše organizacije kako bismo i dalje rasli i napredovali. Direktni korisnici programa su umjetnici uključeni u rad organizacije i producent kojeg tražimo među studentima/apsolventima studija kazališne produkcjie kojima je potrebno iskustvo na dinamičnoj i eksperimentalnoj nezavisnoj sceni. Korisnike također čini publika koja će biti informiranija o radu organizacije.

Jedna nova poruka

Jedna nova poruka
Od samog početka koncepcija organizacije čvrsto se drži sebi zadanih temeljnih načela, a to su: promovirati kvalitetne hrvatske djelatnike u kulturi s težištem na glazbenoj sceni; ukazivati na stvarno stanje na kulturnoj sceni u Hrvatskoj i poticati dijalog između kulturnih djelatnika i publike.
U svrhu postizanja ciljeva afirmacije autorskog rada na području istraživanja, praćenja, produkcije i distribucije novih radova u recentnom socio-kulturnom okolišu, udruga Jedna nova poruka provodi sljedeće aktivnosti: organizaciju i održavanje glazbenih koncerata za članove udruge, prezentaciju autorskih radova članova radi afirmacije i promocije, prikupljanje i razmjenu informacija te arhiviranje događaja na sceni. Zanimljivo je da u preko šezdeset jezika na slobodnoj enciklopediji Wikipediji pojam Rock and Roll nije pronađen na hrvatskom jeziku, što na slikovit način govori koliko je problematično i malo kulturno tržište u Hrvatkskoj te koliko truda i akcije još treba biti uloženo u njegov razvoj. Udruga Jedna nova poruka prilaže program kojem je osnovno operativno funkcioniranje ugroženo na samom dnu konstrukcije, to jest nedostaju mu neophodna sredstva za godinu dana skromne radničke plaće. Preko tisuću pari očiju svakodnevno je uprto u stranicu Ravnododna.com koja reprezentira organizaciju i rad njenih članova koji su nakon prvih izazova spremni zakoračiti u nove kulturne krajolike.

DADAnti

DADAnti - godišnji program 2014.
Ciljevi su nam: stvaranje jezgre mladih u svrhu promicanja eksperimentalne umjetnosti; ravnopravan angažman članova udruge u realizaciji i prezentaciji uradaka eksperimentalne umjetnosti; povećanje urbanog kulturnog sadržaja za mlade u gradu Splitu te razvoj volonterstva u kulturi.
Planirane aktivnosti uključuju: 35 do 40 redovnih DADAnti večeri eksperimentalne umjetnosti (ponedjeljkom u Ghetto klubu, Art akademiji, Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu i drugim javnim prostorima u gradu); zatim 20 do 30 street-art radionica (srijedom u prostorijama Koalicije udruga mladih u Splitu); najmanje 10 video radova u sklopu projekta DADAntTiV koji će biti emitirani na internetu i na lokalnoj TV postaji; najmanje 2 kazališne predstave i 10 performansa (u Amfiteatru MKC u Splitu ili Ghetto klubu i Art akademiji uzredovna gostovanja u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Vinkovcima, Imotskom, Mostaru i Beogradu); najmanje 2 samostalne i 2 skupne izložbe članova Udruge (u Galeriji Ghetto kluba u Splitu).
Uz to planiramo objaviti najmanje 4 tiskana izdanja (zbirke nove i vizualne poezije i strip albumi); ugostit ćemo najmanje 4 ugledna umjetnika iz drugih gradova te organizirati gostovanja u Beogradu, Mostaru, Zagrebu, Rijeci, Vinkovcima, Zadru, Imotskom, Sinju i Omišu. Direktni korisnici projekta uključuju 23 redovna člana, 15 pridruženih članova i 950 simpatizera udruge u rasponu od 17 do 45 godina, učenike srednje umjetničke škole, studente UMASa i Filozofskog fakulteta.

Art Film Atelier

"Art Film Atelier"
Sredstva iz ovog natječaja zatražili smo za proizvodnju i produkciju matrica i kopija medija potrebnih za distribuciju dva animirana umjetnička filma iz produkcije naše organizacije. Planirana distribucija nije komercijalna, već se odnosi na domaće i međunarodne filmske festivale. Traženi iznos odnosi se na projekte „Ritam moga grada“ i „Lux In Tenebris“. Projekti su financirani sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te sredstvima HAVC-a. Sredstva tražimo isključivo za izradu medija za distribuciju, dok ćemo samu distribuciju financirati iz drugih izvora. Trenutno smo u pregovorima s našom vodećom producentskom kućom, Zagreb filmom, koja bi preuzela domaću i svjetsku distribuciju naših filmova, uz uvjet da mi osiguramo matrice i distributivne kopije medija. Na ovaj način osigurali bismo dostupnost naših filmova festivalskoj publici koja zapravo predstavlja korisnike našeg projekta.

Organizacija nezavisnih

O.N.E. infrastruktura
Ciljevi O.N.E. infrastrukture su širenje i promocija plesno-vizualne umjetnosti, povećanje broja članova organizacije te međunregionalnih i međunarodnih partnerstva. Aktivnosti projekta uključuju distribuciju radova umjetničke organizacije O.N.E.; sustavno definiranje administrativnog dijela posla organizacije i postavljenje uspješnih koprodukcija s partnerima. Korisnici O.N.E. infrastrukture su prvenstveno članovi umjetničke organizacije O.N.E., ali i ciljana publika koja obuhvaća širu javnost.

SB Film

Produkcija i distrubucija dokumentarnog programa SB Film
Tijekom 2014. godine SB Film planira nastaviti s distribucijom vlastitog
Most, dokumentarca snimljenog 2013. godine i prikazanog na Festivalu Novih te na Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu. Cilj je nastaviti i s distribucijom filma Sigurno na internet snimljenog 2012. godine u suradnji s američkim veleposlanstvom u Zagrebu, ali i pripremiti produkciju filma Bljesak koji govori o vojno-redarstvenoj operaciji izvedenoj na području zapadne Slavonije 2015. godine. Tražena sredstva bit će korištena za financiranje naknada producentu u ova dva projekta, za putne troškove producenta te za troškove promocije. Pritom radimo i na produkciji Festivala Novih - međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji će u lipnju 2014. doživjeti svoje četvrto izdanje.

TEKSTON

Knjiga i glazba u gostima
Cilj programa "knjiga i glazba u gostima" je potaknuti ljubav prema klasičnoj glazbi, pjesništvu i književnom stvaralaštvu kod djece i mladih u dobi od petog razreda osnovne škole do prvog razreda srednje škole. Planiramo 20 događanja (dva puta mjesečno), pri čemu je svako događanje jedinstvena prezentacija, pripremljena, koordinirana i usklađena na najkvalitetniji način s obzirom na kontekst, prostor i publiku. Književnik i glazbenik u gostima predstavili bi u vedrom programu kolažne strukture ljepotu i vrijednosti pjesništva i njegova značaja za materinji jezik te vrijednost i ljepotu glazbe, kao i njen značaj za ljepotu življenja. Izvedbu projekta provode iznimni profesionalci - književnici i renomirani glazbenici ili vrsni glazbeni pedagozi.

Binokular teatar

FERDINANDO PESSOA : BANKAR ANARHIST
Program "Bankar anarhist" nastavlja tradiciju "Postdiplomskog obrazovanja" kao programa u centru Grada Zagreba s visokim društvenim angažmanom. Zadnji put smo se bavili kriminalom u suvremenom društvu, a ovaj put bismo otvorili problem pozicije banaka u današnjem društvu. Danas banke odlučuju o sudbini mnogih građana, a neke od tih priča nisu nimalo benevolentne te bismo mi pokušali napraviti prikaz ovog problema na svjež, duhovit i aktualan način.

Test! - teatar studentima

Znanje je moć
Svjesni društvene i gospodarske krize te uzevši u obzir Nacionalne strategije i politike za mlade, u sklopu Međunarodnog festivala studentskog kazališta Test!14 s temom "Znanje je moć" s našim smo partnerima iz zemlje i inozemstva osmislili projekt neformalnog obrazovanja za mlade. Spontana kreativna aktivnost je oblik raspoznavanja – način učenja. Znanje koje stječemo kroz takvu aktivnost postaje iznimno značajno za nas jer smo ga iskusili, prošli kroza nj, proživjeli ga. Stoga ga "osjećamo"; ono za nas ima emocionalnu vrijednost i zapamtit ćemo ga. Na ovaj način, učenje kroz kreativno stvaralaštvo je iznimno efikasno jer miješa spoznaju i osjećaje u cjelovito iskustvo koje duboko dotiče sebstvo. Evidentirali smo potrebu za majstorsku radionicu kao i radionicu za početnike za studente zagrebačkog sveučilišta i mladež na području Grada Zagreba, te radionicu za početnike u Gorskom Kotaru, gdje odnedavno djeluje naš partner u projektu "Kotar teatar", s čijim članovima smo već surađivali na srodnim projektima u prošlosti. Vjerujemo da će polaznici uz pomoć ovog projekta usvojiti nova znanja i vještine koje im daju sposobnost da na nov i kreativan način koriste suvremene medije i tehnologiju. Na taj način će povećati svoje šanse za uspješnost u poslovima koje će na sebe preuzeti te obogatiti sredinu u kojoj žive i rade što će rezultirati njihovim lakšim zapošljavanjem, ali i doprinosom cjelokupnoj zajednici, široj (općina, grad, županija) i užoj (obitelj, naselje). Osim toga, polaznici će uz osnaženje znanja, vještina i iskustava studenata i pedagoga iz inozemstva razviti nove sposobnosti usmjerene lakšoj i preciznijoj komunikaciji sa svojom okolinom i jasnijem izražavanju vlastitih stavova i osjećaja, što je osnovni preduvjet demokratskog komuniciranja, ali i razrješavanja konflikata.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type