Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP3b

Siva zona

kor::net
kor::net je neformalna mreža (suradnička platforma) kulturnih institucija otoka Korčule (šestog po veličini hrvatskog otoka na kojem živi 16000 stanovnika) čiji su osnivači nevladine organizacije i (gradske) ustanove u kulturi (Radi se o sljedećim institucijama: Siva zona, udruga / prostor suvremene i medijske umjetnosti, Korčula. Bašćina, udruga / galerija 3VOLTA, Lumbarda; Blatski fižuli, ustanova u kulturi, Blato; Centar za kulturu, ustanova u kulturi / Galerija moderne i suvremene umjetnosti, Vela Luka i Gradski muzej Korčula, ustanova u kulturi.) Ciljevi mreže su: razvoj i jačanje kapaciteta postojeće suradničke platforme kor::net; povezivanje lokalnog stanovništva i posjetitelja otoka kroz kulturne sadržaje; unapređenje suvremenih oblika kulture na otoku Korčule; širenje aktivnosti mreže na čitavu godinu; stvaranje pozitivne društvene klime za poticanje kulturne politike otoka prema suvremenim oblicima kreativnog izražavanja; pozicioniranje otoka Korčule na kulturnoj mapi Hrvatske, regije, Evrope i Mediterana. Aktivnosti mreže kor::net: organizacija i razmjena kulturnih i umjetničkih događanja; produkcija umjetničkih radova; zagovaranje suvremenih i decentraliziranih lokalnih kulturnih politika; suradnja s lokalnom samoupravom i drugim lokalnim akterima kulturnog razvoja.

CENTAR ZA POKRET

REG NET Regionalna mreža za nove prakse i politike
Regnet je regionalna mreža za nove kulturne politike i prakse koja djeluje na području Splita, Zadra, Dubrovnika i Makarske, zalaže se prvenstveno za kulturnu regionalizaciju Dalmacije. Ujedno kroz umrežavanje i suradnje djeluje i utječe na područje kulturnog turizma, gospodarstva i eko kulture. Reg net želi okupiti eminentne stručnjake i predstavnike kulturnog života Dalmacije koji promiču poštivanje ljudskih prava i sloboda, očuvanje i promicanje dalmatinskog kulturnog identiteta te kulturne strategije razvoja Dalmacije kroz analizu sveukupnog kulturnog života. Aktivnosti Regneta bit će sustavno praćenje kulturnog razvoja Dalmacije kroz NGO sektor s posebnim naglaskom na Makarsku, Dubrovnik, Split i Zadar, a godišnje aktivnosti će se sastojati od analize NGO sektora preko javnih natječaja gradova Makarske, Zadra, Dubrovnika i Splita, izrada i analiza tablica (s postocima i brojčanim statistikama) odnosa područne i loklane uprave naspram kulturnog života regije i pojedinih gradova koji će biti objavljivani na web stranicama regnet.org te će biti dostupni široj javnosti poradi veće vidljivosti rada mreže i njezine faktografske provjerenosti odnosno učinkovitosti. Kroz mrežu će se realizirati tri operativna sastanka koji će biti organizirani u suradnji s partnerima članicama mreže Regnet. Mreža će dakle djelovati sustavnim prikupljanjem informacija i analize stanja kulturnog života u više gradova Dalmacije u svrhu poticanja inkuzivnih procesa za razvoj samostalne regije Dalmacije kroz analizu radova specifičnih kulturnih i obrazovnih institucija te organizacija, njihov rad i učinkovitost na razvoj kulture u regiji. Korisnici projekta bit će lokalni predstavnici nezavisne scene, ali i širi akteri civilnog društva.

POLYGON

REGRUTNI CENTAR POZZO FRANZ, zagovaračka platforma
Regrutni centar za umjetnike - Pozzo Franz, (u daljnjem tekstu Platforma), interdisciplinarna je umjetnička i zagovaračka platforma na subnacionalnoj razini proizašla iz umjetničke inicijative, koja okuplja profesionalce različitih struka s ciljem osnaživanja lokalne zajednice ruralnih područja Hrvatske. U 2014. godini godišnji program Platforme događat će se u mjestu Krapan, Istarska županija pod nazivom Pozzo Franz (http://pozzofranz.tumblr.com/ i https://www.facebook.com/PozzoFranz). Sve akcije osmišljene su kao direktna podrška stanovnicima, djelovanjem u smjeru inkluzije, participacije, demokratizacije i decentralizacije. Platforma djeluje i postoji jedino kroz interakciju s lokalnim stanovništvom, i usmjerena je ka rješavanju problema i potreba zajednice. Razlog okupljanja članica Platforme opća je zapuštenost i odbačenost suburbanih i ruralnih područja u kojima postoji dublji problem tranzicijske pretvorbe, ekonomske socijalne i ekološke ugroženosti stanovnika za koje strukture lokalne vlasti, u nedostatku narativa, vizije i autoriteta, nemaju adekvatnih rješenja. Regrutni centri koriste model zagovaračke platforme kroz koji se pokušava stvoriti nov narativ prostora u direktnoj suradnji s lokalnim stanovništvom. Cilj je stvoriti frontu, alternativne mreže i ojačati neformalne građanske akcije, te ujedno poticati nove socijalne ekonomije razmjene, uključenosti i vidljivosti kako bi se osnažili žitelji pojedinog mjesta i to na na način da su umjetnost i kultura generatori promjena i da platforma zaživi kao komunikacijski kanal. Kao primjer dobre prakse Pozzo Franz već je uključen u nekoliko međunarodnih projekata i platformi: Rudnici kulture (klaster, Ex-Yu partneri, ECF); Ariadne - Umjetnost adaptacije, IMinternational (USA).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type