Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2c

25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja

Festival 25 FPS

Festival 25 FPS međunarodni je filmski festival koji promovira inovativni filmski izraz, stilsku i medijsku raznorodnost, izražajne i nekonvencionalne autorske koncepte te radove koji se oslanjaju na tradiciju avangardnog filma i eksperimentalnog filmskog roda. Programska okosnica prikazivanje je radova najnovijih filmskih strujanja koji šire razumijevanje filma i problematiziraju razvoj medija (međunarodni natjecateljski program). Prikazuje i nerijetko otkriva značajna i temeljna ostvarenja iz filmske povijesti čime djeluje u međuprostoru festivala, muzeja i galerije, a koje prikazuje kroz popratni filmski program - posebno kurirane programe žirija, Kino 23 sa sponom prema dugometražnom filmu, Ode filmu (kultna arhivska ostvarenja), hrvatski program Refleksi, te audiovizualni performansi "proširenog filma" (expanded cinema) koji promoviraju forme "live cinema" u interakciji s glazbom, performansom, kazalištem, novim medijskih tehnologijama. U okviru ovog projekta posjetit će se međunarodni filmski festival u Rotterdamu i 61. festival kratkometražnog filma u Obernhausenu, koji imaju snažno razvijene sekcije posvećene predstavljanju godišnje produkcije distributera eksperimentalnog i nezavisnog filma.

Mala performerska scena

Nordijska kombinacija

U kontekstu frankocentričnih europskih cirkuskih festivala i dominantnih programacijskih ideologija umjetnici iz nezvučnih ili nedovoljno razvikanih cirkuskih zemalja često prolaze van vidokruga šire međunarodne pažnje. "Nordijska kombinacija" prepoznaje a) trend angažiranog kulturnopolitičkog djelovanja da se određeni lokalni kontekst izloži međunarodnoj javnosti, b) strategiju oslanjanja na širi regionalni kontekst uz zajednički nastup na europskoj pozornici. Naime, i Subcase iz Stockholma, i Cirko iz Helsinkija, showcase i festival koje bi posjetio programator hrvatskog Festivala novog cirkusa, jasno su profilirane manifestacije koje domaću cirkusku kreativnost (svoje države, ali i regije) predstavljaju profesionalnoj međunarodnoj publici.
Festivalski programi vape za otkrivanjem "nove krvi", jer čak i u ovim međunarodno podzastupljenim cirkuskim zemljama iskristaliziraju se mahom velike skupine, bogato poduprte od strane države, poput švedskog Cirkus Cirkör. U sjeni velikih igrača koji počesto gutaju male, odgovornost je i malih, ili tek naoko europski perifernih festivala, da svojim programima upere reflektor na ono što trendovskoj festivalskoj kasti neprestano promiče ispred očiju. To se reflektira dakako i na to da i lokalne publike u brojnim europskim zemljama upravo smjerno traže ulaznice za "francuski cirkus", uvjerene da samo iz te zemlje može stići nešto dostojno njezine pažnje.
U cilju pripreme izdanja Festivala novog cirkusa 2016. godine, s posebnim fokusom na nordijski cirkuski aspekt, posjet švedskom showcaseu i slavljeničkom desetom izdanju finskog festivala ima za cilj dodatno upoznati aktualnu ponudu tamošnjeg sektora, ostvariti i učvrstiti kontakte te pripremiti teren za gostovanja u Hrvatskoj.

LOKALNA BAZA ZA OSVJEŽAVANJE KULTURE

Urbana sonda

Projekt Urbana sonda osmišljen je s idejom upoznavanja rada sestrinskih manifestacija i organizacija te provedbe kvalitetne selekcije umjetnika za program međunarodnog festivala umjetnosti u javnom prostoru UrbanFestival i sudionika međunarodne serije predavanja i radionica Mikropolitike. Uključuje dva putovanja: posjet bejrutskoj organizaciji 98weeks te odlazak na festival WienWoche u Beč. Dok je prvo putovanje usmjereno na širenje našeg međunarodnog djelovanja van Europe i prilika za kontakte s kustosima i umjetnicima koji društveni angažman promišljaju iz drugačijeg konteksta, drugo je putovanje produbljivanje već uspostavljenih odnosa s geografski i povijesno bliskom austrijskom scenom i festivalom WienWoche s kojima dijelimo pristup društveno angažiranoj umjetnosti. Cilj projekta je bolja selekcija umjetnika i drugih potencijalnih suradnika za program UF-a i Mikropolitika, ali i dogovaranje zajedničkih produkcija, publikacija i drugih vidova programske suradnje. Posebnost projekta je u snažnoj orijentiranosti na manifestacije i organizacije koje istražuju vlastiti kontekst i njeguju društveni angažman u umjetnosti, u svrhu upoznavanja inovativnih modela umjetničke proizvodnje, kojima se umjetnost povezuje s aktivizmom i socijalnim radom te se odmiče od elitističke proizvodnje za stručnu publiku. U vremenu u kojem umjetničkom scenom dominiraju programi i projekti koji okupljaju veliki broj sudionika iz raznih zemalja, ali s tek načelnim interesom za specifični kontekst i bez stvarnog interesa za društveni angažman koji bi mogao iskoračiti iz uskog umjetničkog polja, njegovanje odnosa s organizacijama i manifestacijama koje u drugim sredinama rade na nama blizak način pokazalo se kao mnogo učinkovitije za izgradnju produktivnih i smislenih suradnji.

Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture - Radiona

Radiona @ Resonate 2015

Radiona sistematično radi na razvoju dizajna interakcija u Hrvatskoj i s tim razlogom okuplja Processing grupu u svom labu, a Resonate predstavlja festival novih medija, platformu za umrežavanje, razmjenu znanja i edukaciju. Okuplja umjetnike, dizajnere i predavače kako bi sudjelovali na progresivnim edukativnim programima, predavanjima i prezentacijama projekata o položaju tehnologije u umjetnosti i kulturi. S obzirom na činjenicu da je razvoj dizajna interakcija i generičkog dizajna u simbiozi s novim medijima, intermedijskim umjetnostima i transdisciplinarnim praksama doista tek u samim povojima od iznimne je važnosti sudjelovanje na navedenom festivalu. Ovime se želi dati naglasak na mlade snage novih autora kojih u domeni novih medija i intermedijskih praksi nema u velikom broju te je od iznimne važnosti ulaganje u njihovo obrazovanje i mobilnost, kao i omogućavanje istima da sami rade selekciju edukacije i sadržaja za koje smatraju da su potrebni domaćoj sredini.

Udruženje za razvoj kulture „URK“

Selekcija programa za Galeriju Močvara

Galerija Močvara usmjerena je na predstavljanje sound art umjetničke prakse, odnosno umjetnost koja na različite načine tematizira fenomen zvuka – bilo kao umjetnički medij i sredstvo kreativne komunikacije, bilo kao transdisciplinarni prostor za slobodno eksperimentiranje u okviru auditivnih perceptivnih iskustava koja oblikuju ljudsku stvarnost. U sklopu programa, 2012. pokrenuta je i produkcijska platforma „Sound Art Inkubator“ usmjerena prvenstveno prema studentima hrvatskih likovnih i umjetničkih akademija te mladim i nedovoljno afirmiranim autorima i umjetnicima koji se na različite kreativne načine bave zvukom. Inkubator mladim umjetnicima daje priliku za realizaciju produkcijski zahtjevnijih novomedijskih umjetničkih formi koje rijetko imaju priliku pretočiti iz idejne faze u onu finalnu i konkretnu. Kroz specifične radionice u organizaciji Galerije, mladi se domaći umjetnici upoznaju i sa zanimljivim DIY umjetničkim praksama, a zbog usmjerenosti prema umjetnosti zvuka Galerija Močvara na regionalnoj razini predstavlja jednu od rijetkih platformi koja progresivnu struju sound art umjetnosti u kontinuitetu prezentira, produkcijskim projektima razvija te nizom festivala i radionica umrežava na međunarodnoj razini, u suradnji s umjetničkim organizacijama iz regije i inozemstva. U okviru projekta posjetit će se dva vrlo važna festivala: Sonic Acts je međunarodni festival koji se organizira u Amsterdamu te Ars Electronica u Linzu koji je najveći, najpoznatiji i najstariji festival novomedijske umjetnosti u svijetu.

Udruga za promicanje kultura Kulturtreger

Rubna područja književnosti

Kulturtreger već deset godina provodi književne programe prepoznate ne samo u Hrvatskoj već i u regiji kao inovativne u polju književnosti. Kako bi kontinuirano razvijala svoje programe te osmišljavala inovativne pristupe književnosti, organizacija ulaže u kontakte s međunarodnim organizatorima književnih programa, istraživanje novih kulturnih praksi te povezivanje s književnicima koji njeguju kritički i eksperimentalan pristup tekstu. U okviru projekta istražit će se festivali koji svojim pristupom, formatima, izborom gostiju i vrijednostima koje promoviraju nude mogućnosti za učenje i razvoj programa organizacije. Jedan od takvih festivala je međunarodni književni festival Kosmopolis koji se svake dvije godine održava u Barceloni, koji je zanimljiv jer je organiziran u male formate u kojima se ostvaruje lakši kontakt s piscima koji bi bili pozvani u Zagreb, poziva pisce koji njeguju inovativne i eksperimentalne književne prakse za razliku od književnih celebrityja, povezuje književnost s drugim područjima kako u polju umjetnosti tako i polju znanosti i društva, stavlja naglasak na promišljane novih tehnologija i njihova utjecaja na polje književnosti, te polaže veliku pažnju na privlačenje novih publika.

VRUM umjetnička organizacija

CIU VARAŽDIN 2016. - festivali SZENE BUNTE WAEHNE (Beč 02/2015), IMAGINATE (Edinburgh, 11.-17.5.2015.), IMPULSTANZ (Beč, 07/08 205.)

U svrhu osmišljavanja programa pod imenom Centar za izvedbenu umjetnost koji se kontinuirano odvija pod vodstvom umjetničke organizacije VRUM tijekom cijele godine u Varaždinu, istraživat će se međunarodna scena vezana za izvedbenu umjetnost u svrhu detektiranja produkcija koje bi potencijalno gostovale u Varaždinu u sklopu godišnjeg programa Centra. Poseban fokus pritom ima programacija sad već tradicionalnog festivala Dani suvremenog plesa koji će se 2015. godine održati po sedmi put i to u proširenom regionalnom izdanju (programske lokacije u Varaždinu, Čakovcu i Novom Marofu) i koji privlači sve više publike koja se uz njega educirala, a iz kojeg je i nastala potreba za godišnjim programom koji ne bi samo povremeno dovodio nove produkcije u Varaždin i sjevernu regiju, već konstantno nudio kvalitetan program koji bi dalje razvijao odnos s publikom.
Poseban fokus ovog razvojnog programa dvojako je usmjeren, na dva partnerska festivala iz Austrije: svjetski poznati ljetni festival Impulstanz (16.07.-16.08.2015.) u sklopu kojeg se odvijaju i dva suradnička programa: 8tension (dio festivalskog programa namijenjen mladim autorima popraćen s dodjelom godišnje Grand Prix Jardine d Europe)i Dance Web (edukativnog programa za 60tak stipendista iz cijeloga svijeta), te na dječji plesni festival SBW i festivalski program škotske razvojne agencije iz Edinburgha s kojima se partnerske veze razvijaju kroz mrežu Fresh Tracks Europe.

RESTART

Selekcija filmova na međunarodnim festivalima

Berlinale i DOK Leipzig dva su filmska festivala, ujedno i filmska marketa s najvećim brojem potencijalno važnih dokumentarnih filmova za prikazivanje na hrvatskom i regionalnom tržištu. Posebno je važno što se na samim marketima dogovori odvijaju direktno s producentima i World Salesima, a budući da se radi o premijernim prikazivanjima, tako se smanjuje i screening fee samog filma ili filmskog programa.
Također je važan i kontinuirani pristup edukacijskim programima i predavanjima, gdje se mogu direktno evaluirati predavanja i masterclassove te direktno dogovoriti okvirni termini s dokumentaristima na licu mjesta. S obzirom na ekspeditivnost koju omogućuje direktan kontakt, Restart je od listopada 2012. do travnja 2014. u Hrvatsku doveo austrijskog redatelja Michaela Glawoggera, glasovitog danskog montažera Nielsa Pagha Andersena, južnokorejskog producenta Min Chul-Kima, nizozemskog redatelja Johna Appela, izraelskog redatelja Avija Mograbija, danskog redatelja i novinara Madsa Bruggera, češkog redatelja Filipa Remundu, poljskog snimatelja Woycjecha Starona, austrijskog redatelja Huberta Saupera... Uz Dokukino i Label, filmovi s ovih festivala selektirani su i za brojne druge kulturne projekte i festivale čiji je Restart partner.

UDRUGA BACAČI SJENKI

Frooom 2015 - izbor filmova za djecu i mlade

Projekt je usmjeren na proširenje, diversifikaciju i poboljšanje filmskog programa intermedijalne filmske škole FROOOM, koja se za polaznike osnovnoškolskog uzrasta od 2012. provodi u 7 gradova RH (Zagreb, Pakrac, Koprivnica, Split, Rijeka, Opatija i Rovinj), a u Zagrebu je i dio redovne nastave dviju osnovnih škola (Dr Ivan Merz i SS Kranjčević). Nastaje iz potrebe i želje za proširenjem i produbljenjem kritičko-obrazovnog djelovanja Bacača Sjenki na najmlađi uzrast. Demokratizacija i edukacija građanstva spadaju u temeljne djelatnosti Bacača Sjenki od osnivanja 2006., a programom FROOOM se polje djelovanja širi i prema djeci i mladima razvijanjem progresivnih institucionalnih, izvaninstitucionalnih i izvannastavnih edukacijskih metoda koje korisnicima daju praktične i teoretske alate za gledanje, promišljanje i stvaranje autorskih filmskih i multimedijalnih radova.
Unutar FROOOM-a svakog se dana prikazuje barem jedan film za djecu i mlade, a 2 puta tjedno projekcije su otvorene za javnost i besplatne. Iako se ostvaruje primjerna suradnja s HFS, Hrvatskim Filmskim Arhivom, producentskim kućama (Zagreb i Jadran film), filmskim arhivima Srbije, Slovenije i BiH, pojedinim distributerima (Discovery i Continental) kao i s TV kućama (Klasik TV) namjera je unaprijediti program recentnim svjetskim ostvarenjima, a radne metode razmjenom iskustava.
Namjera je posjetiti tri najvažnija festivala za filmove namijenjene djeci i mladima, upoznati njihov edukativni program, metodologije rada i produkciju djece u tim sredinama te iskustva primijeniti u RH. Riječ je o festivalima: Malmø, Lisabon (najveći u Portugalu) te Oberhausen (najveće stjecište filmskih škola i metodologija filmskog obrazovanja u EU).

UDRUGA UKUS

Putovanje u inozemstvo radi selekcije projekata, participanata te sadržaja za platformu REFINERI 2015.

Svrha putovanja na dva velika europska festivala je odabir participanata za platformu, odabir mentora, odabir filmova koji će biti prikazani u edukaciji, umrežavanje, promocija platforme REFINERI i dogovori za proširenje suradnje prema Srednjoj i Zapadnoj Europi, dijelu svijeta koji je strateški važan za platformu. Navedeni su festivali odabrani i iz osobnih iskustava budući da su organizatori platforme REFINERI na oba festivala imali prilike sudjelovati i biti gostima u više navrata. Göteborg International Film Festival (23.1.- 2.2.2015.) je najveća manifestacija posvećena filmu i novim medijima u Skandinaviji s programom iz više od 80 zemalja i s preko 150.000 posjetitelja. Karlovy Vary International Film Festival (4.-12.7.2015.) je najvažniji filmski događaj Srednje i Istočne Europe. Jedan od najstarijih festivala filma i novih medija (stariji od Canneskog ili Berlinskog festivala.

Centar za sinergiju digitalnih i vizualnih umjetnosti

Selekcija programa za Art is in the Air 2

Selekcije programa za izložbu Umjetnost je u zraku 2 /Art is in the Air 2 uključuju dva putovanja: prvo je putovanje u Berlin na novo-medijski festival Transmediale, drugo putovanje je na New Forms Festival u Vancouveru. Projekt Umjetnost je u zraku 2 /Art is in the Air 2 je nastavak prvog izdanja Umjetnost je u zraku / Art is in the Air, održanog 2011. g. u AKC Medika, s namjerom da se u budućnosti održava svakih pet godina. Projekt je osmišljen u cilju podizanja vidljivosti rada umjetnika koji rade na 'cutting-edge' projektima kombinirajući tehnike, polinirajući medije i križajući polja djelovanja te uslijed takve prakse nisu uvijek u svjetlu reflektora jer njihov rad zahtjeva i vrijeme za eksperimente i određenu povučenost kao izolaciju od trendova. U prvom izdanju Art is in the Air je imao kao temu umjetnost aproprijacije. U sljedećem izdanju planiramo sagledati kako su kreativci prisvojili i preokrenuli tehnološka, ekološka i sociološka pitanja te ih križali sa svojim umjetničkim djelovanjem u cilju dobivanja avangardnih i što originalnijih rezultata.

Građanska organizacija za kulturu

Put u Clermont Ferrand

Ovim projektom se predlaže put na Festival Clermont-Ferrand u svrhu selekcije filmova za Tabor Film Festival i za Green Room Cinema. Clermont – Ferrand je najveći i najznačajniji međunarodni festival kratkometražnog filma u Europi. Udruga Gokul kao organizator Tabor film festivala i provoditelj aktivnosti u Zelenoj dvorani pod nazivom Green Room Cinema trudi se svake godine pohoditi taj festival zbog najvećeg Marketa, obilnog i kvalitetnog programa koji taj Festival nudi te iz razloga što se upravo na tom Festivalu sklapaju najbolja i najkorisnija partnerstva i suradnje. Na CF se nalaze gotovo svi Festivali kratkometražnih filmova iz svijeta te je lako dogovoriti i ostvariti nove suradnje.

Kino klub Split

KKS International Network

Projekt je zasnovan na tri idejna segmenta djelovanja koja bi se postupno primijenila na svaki od odabranih festivala. Prvi dio bi bio kontaktiranje samih festivala. Kroz komunikaciju bi se predstavila udruga te njen značaj (intencija) posjeta kao i izabrana osoba koja bi preuzela ulogu selektora i izvršitelja budućeg programa udruge. Unutar toga bi se također omogućile akreditacije izvršitelju kako bi pristup sadržaju festivala bio što širi u svrhu kvalitetnijeg izbora informacija i na kraju optimalnog formiranja samog programa. Drugi dio djelovanja je odlazak na festivale uz cjeloviti pregled projekcijskih programa kao i sudjelovanja u popratnim događanjima, workshopima, panelima i sličnom. Prikupile bi se i zabilježile potrebne informacije, literatura te po potrebi dokumentacije određenih događanja koje bi bile dostupne kasnije svima zainteresiranima koji bi posjetili program udruge. Također, proveli bi se razgovori s autorima koji gostuju na festivalu u namjeri da im se obrazloži budući program i pozove da budu sudionici istoga kroz projekcije i predavanja te po mogućnosti da uz osigurane uvjete, za koje udruga ima kapaciteta, održe kratke workshope koji bi rezultirali konkretnim radovima. Dakle, istovremeno bi se prezentiralo postojanje udruge, njeni potencijali i važnost programa za okruženje u kojem će se ostvariti. Naposljetku, kreće organizacija programa koji će se odvijati u ciklusima i po dogovoru s gostujućim autorima. Naglasak u programu bi bio na inovativnosti i širenju granica postojeće kinematografije, na njeno preispitivanje, što bi se ostvarilo kroz projekcije kratkih autorskih radova nakon kojih bi uslijedila predavanja te paneli i na kraju workshopi gdje bi se saželo usvojeno u filmski i timski rad.

IKS FESTIVAL

Putevima kazališta inovacije - Santarchangelo dei Teatri Festival, RomaEuropa Festival

IKS Festival (ko)producira suvremenu umjetnost i projekte visoke izvrsnosti kroz međunarodne suradnje u mediteranskoj regiji i profilira se kao regionalni nezavisni centar suvremenog kazališta i plesa u Dalmaciji. IKS Festival ulaže resurse potičući umjetnike (koreografe, glumce, redatelje, plesače, dramaturge) na razvoj vještine, prakse i prezentaciju radova za vrijeme Festivala. Za trogodišnje razdoblje 2015. – 2017. osigurat će se bolji uvjeti za razvoj projekta Putevima kazališta inovacije na Mediteranu kao centra mreže koreografskih i suvremenih kazališnih praksi s partnerima Biennale di Venezia (Italija) Inteatro Festival (Ancona, Italia), Antic Teatar (Španjolska), Festival Adriatico mediterraneo (Ancona, Italija) Santarchangelo dei Teatri, Rimini.
Cilj projekta je prikaz predstava recentne europske/mediteranske produkcije na polju inovativnog suvremenog kazališta kao kulturni program u turističkoj postezoni u Hrvatskoj i promocija hrvatskih umjetnika u Italiji. Specifični ciljevi projekta su: poboljšati ponudu prikaza međunarodnih produkcija suvremenog kazališta u Splitu i hrvatskih produkcija u Italiji (INteatro) i projekti edukacije Biennale di Venezia; uspostavljanje i održavanje kontakta s festivalima i kulturnim organizacijama diljem Europe s posebnim naglaskom na talijanske i španjolske regije (Ancona, Venecija i Barcelona); održivost suvremene kazališne scene u kontekstu lokalnog i regionalnog razvoja te kulturne suradnje sa članicama EU: educiranje i senzibiliziranje lokalne splitske publike po pitanju raznovrsnosti suvremene europske kazališne umjetnosti.

Domino

Selekcija australskih umjetnika za Domino programe

U svrhu osnaživanja australsko-hrvatske konekcije koja se njeguje već treću godinu, a s ciljem ostvarivanja Queer Melbourne festivala po konceptu Queer Zagreb festivala kao i prezentacije australskih umjetnika hrvatskoj publici, nastavlja se suradnja s australskih kulturnim organizacijama s kojima je inicijalna suradnja ostvarena kroz projekt kulturne razmjene australskih i istočnoeuropskih umjetnika. Želja za izgradnjom čvrstog partnerstva između istočnoeuropske i australske plesne scene rezultirala je kulturalnom umjetničkom razmjenom koja će rezultirati prezentiranjem australskih umjetnika u sklopu programa udruge Domino, kao i predstavljanjem hrvatskih umjetnika u Australiji, a sve u svrhu produbljivanja već postojećih kao i ostvarivanja novih konekcija sa srodnim organizacijama. Cilj je predstaviti jednog australskog queer umjetnika u sklopu programa Queer Zagreb sezone, kao i jednog australskog umjetnika u sklopu Perforacije festivala. Prisutnost na festivalu FOLA osigurati će nova iskustva i pristup novim umjetničkim praksama, koje su zbog kulturološke različitosti, prema našem dosadašnjem iskustvu, zanimljiva hrvatskoj publici.

Udruga Flamingo

Selekcija boylesque performera na europskim burlesknim festivalima

Projektni prijedlog predviđa putovanje programskih koordinatora udruge Flamingo na tri vodeća europska festivala koji u svom programu sadrže boylesque izvedbe: Boylesque Festival Vienna, London Burlesque Festival i Edinburgh Festival Fringe. Cilj je ovih putovanja upoznavanje i povezivanje s boylesque scenom u Europi, boylesque umjetnicima, producentima ovih izvedbenih programa i sadržaja te organizatorima festivala, zatim dokumentacija viđenog sadržaja te proces selekcije festivalskih izvođača. Produkt ovog projekta bit će dodatna programska selekcija unutar postojećeg programa udruge, DRAGram festivala, koji je inicijalno zamišljen kao događaj koji će u Zagrebu promovirati drag i boylesque izvedbeni izričaj. Boylesque scena u svijetu posljednjih je godina sve veća i zastupljenija na međunarodnim izvedbenim festivalima, međutim, izuzev nekolicine klubova ili događaja, ovi su umjetnici i njihov rad gotovo su neprimjetni izvan krugova posjetitelja queer izvedbene scene, a njihove izvedbe više popratni program nego glavni sadržaj. Projektni prijedlog osmišljen je tako da ima direktni učinak na programsku selekciju festivala, jačanje udruge i povezivanje sa sličnim inicijativama i pojedincima u inozemstvu. Njegov je budžet realan i izvediv, bez nepotrebnih troškova i s ciljem da dodijeljena sredstva budu maksimalno kvalitetno iskorištena u svrhu provedbe projekta. Ne traži troškove naknada za rad, onoga što imamo ili možemo posuditi da potrebe provedbe, jer se radi o sadržaju koji se svakako planira uvrstiti u DRAGram festival 2015., a ova potpora bi pomogla da konačni rezultat bude što bliže konceptualnoj viziji koju za promociju ovog izvedbenog žanra imamo.

KNJIGA U CENTRU

SLIKOVNICA - PROZOR U SVIJET

Ideja projekta SLIKOVNICA - PROZOR U SVIJET jest svake godine hrvatskoj publici (i širokoj publici i struci) tijekom Festivala knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! (koji se odvija svake godine u listopadu mjesecu) prikazati recentnu produkciju autorskih slikovnica inozemnih umjetnika. Uz izložbu slikovnica, u okviru projekta SLIKOVNICA - PROZOR U SVIJET bit će postavljena i izložba ilustracija (isprinti, ne originali) iz knjiga, te će se tijekom trajanja projekta odvijati i tribine, radionice i razgovori s gostujućim umjetnicima iz inozemstva. Posebnost našeg projektnog prijedloga vidimo u upoznavanju i komunikaciji s umjetnicima diljem svijeta koji se bave slikovnicom kao umjetničkim medijem. U Hrvatskoj je slikovnica i dalje potpuno marginalizirani oblik umjetničkog izričaja. (Kod nas se pojam slikovnice još uvijek najviše poistovjećuje s didaktičkim sredstvom namijenjenim odgoju male djece) te u tom smislu naš projekt smatramo društveno angažiranim i bitnim za nov, inovativan, istraživački i angažiran pristup slikovnici kao mediju koji daje iznimno velike mogućnosti za umjetnički izričaj.
Kroz upoznavanje s recentnom produkcijom autorskih slikovnica iz Francuske, posjetitelji izložbe i popratnih događanja , moći će se upoznati s načinom na koji naše kolege iz Francuske, kritički i angažirano gledaju na probleme ( socijalne, etičke, ideološke, estetičke) koji su dominantni u njihovom društvu, te koje inovativne metode pritom koriste služeći se slikovnicom kao umjetničkim medijem.

Mediart International

Putovanje u inozemstvo radi selekcije programa za Zagreb Book Festival

Književna i kulturna manifestacija Zagreb Book Festival zamišljena je kao proslava pisane riječi s posebnim naglaskom na internacionalni dijalog. Naša misija je unaprijediti interes za čitanje, pisanje i međunarodnu literarnu komunikaciju, ne isključujući intermedijalnost suvremenog umjetničkog izričaja. Kulturu vidimo kao neovisnu snagu koja se temelji na slobodi izraza. Kultura i umjetnost u svakom društvu djeluju kao sile progresa, mostovi tolerancije prema drugim kulturama i mentalitetima. Jedan od naših ciljeva jest dostupnost vrhunske književne ponude našim građanima, otklonom od uobičajenog poimanja književnosti kao elitnog i neživog sadržaja. Nalazeći se u vremenu recesije koja se odnosi i na materijalna i duhovna postignuća, smatramo važnim promicati ideju kako svi imaju mogućnost iskusiti kulturu koja, podižući sveukupnu razinu obrazovanja, potiče izlazak iz nacionalnih okvira, te razvoj kreativnih potencijala pojedinaca i društva. U programu ćemo, kroz gostovanja renomiranih stranih i domaćih autora predstaviti niz recentnih književnih ostvarenja s posebnim naglaskom na kriminalistički roman. Unutar književnog programa osmislili smo i tribine koje će propitivati važna pitanja vezana uz temu Festivala; kriminalistički roman nekad i danas; propitivanje razloga popularnosti u Hrvatskoj i globalno; refleksija sustava u kojem živimo; u konačnici, što je to kriminal? Unutar programa osmislili smo i trajan trag koji želimo ostaviti, svaku festivalsku godinu pratit će i specifična publikacija. Objaviti ćemo autorske radove domaćih i stranih književnika, sudionika programa, a svatko od njih napisat će, u odgovarajućoj umjetničkoj formi (priča, esej, refleksija) tekst o temi Festivala. Prva publikacija bit će objavljena pod jednostavnim i inspirativnim imenom Kriminal.

Udruga za promicanje kulture automobila i dizajna Scuderia Zagreb

Tjedan dizajna Zagreb 2015.

Tjedan dizajna Zagreb događanje je posvećeno dizajnu kao dijelu europskih kreativnih industrija. U posljednjih petnaestak godina tjedan dizajna, „Design Week“, postao je standardna forma u kojoj se diljem svijeta slavi dizajn. Tjedan dizajna Zagreb je gospodarsko-kulturna, izlagačka i promotivna manifestacija nastala kroz programsku participaciju niza organizacija, inicijativa i pojedinaca iz Hrvatske, regije i svijeta te je vremenski i prostorno uskladila niz etabliranih događanja vezanih za dizajn. Cilj Tjedna dizajna Zagreb je umrežavanje i jačanje suradnje te otvaranje strukovnog dijaloga unutar sektora kreativnih industrija. Prvi Tjedan dizajna održan je 23.-27.4.2014. u Laubi. Tijekom pet dana, na 1.200 m², prvi Tjedan dizajna okupio je 217 govornika, voditelja radionica i izlagača, koji su održali 43 predavanja, sedam panel diskusija, 17 radionica, te sudjelovali na 10 izložbi. Događanje je privuklo više od 4.000 posjetitelja. Glavni program prvog Tjedna dizajna Zagreb bio je baziran na tri programa: auto®, Produkteka i Sudnji dan. Na prvom Tjednu dizajna bavili smo se i temom Razvoj strategije kreativnih industrija kroz niz predstavljanja projekata i panel diskusija. #tdzg Expo zona prodajno je orijentirano predstavljanje već realiziranih i artikuliranih proizvoda, usluga i djelatnosti iz sektora kreativnih industrija iz Hrvatske i regije. Drugo će se izdanje Tjedna dizajna održati u proljeće 2015. i trajat će osam dana. Odvijat će se na više lokacija u Zagrebu s ciljem uključivanja većeg broja partnera i programa te jačom društvenom prisutnošću.

Urbana kultura i edukacija

Selekcija za MMK15

Putovanje u inozemstvo provodilo bi se na festivalima, konferencijama i drugim vrstama okupljanja koja tematski nude transdisciplinarne, DIY/DIWO/DITO suradničke strategije koje prožimaju teme okoliša, ekologije, hackiranja, audio i vizualne digitalne i analogne umjetnosti, umjetnosti koda, artivisma, recikliranja i upcyclinga, arhitekture, autonomije te umjetničkih zajednica. MMK15, događanje za koje se i radi izbor, je suradnički umjetnički kamp koji povezuje umjetnike, znanstvenike, specijaliste u otvorenim tehnologijama, DIY praktičare i ostale da u transdisciplinarnom okruženju rade zajednički na temu "Moguće budućnosti".

Film-protufilm umjetnička organizacija

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma

U sklopu filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma pripremamo u austrijskom filmskom muzeju nastavak simpozija pod naslovom Politike filmskog kustostva na kojem je glavni suradnik Alexander Horwath, direktor filmskog muzeja, jedan od suosnivača projekta filmološkog festivala. Simpozij se priprema od 10. do 24. siječnja 2015. s Alexanderom Horwathom, Paolom Cherchijem Usaijom, Davidom Francisom, Michaelom Loebensteinom, a materijali će biti objavljeni u hrvatskom izdanju knjige pod naslovom Film Curatorship. Archives, Museums and the Digital Marketpace (Beč, 2008.). U međuvremenu je već prve ideje o digitalnom dobu zahvatila zastarjelost ili tranzicija, naime sveprisutna retorika da film upravo u ovom trenutku postaje zastario i da svjedočimo tranziciji analognog u digitalno u svim stvarima, uključujući i kulturno nasljeđe, pa smo s autorima napravili dodatni prilog o digitalnom stanju u odnosu na povijest i artefakte filma danas.
Simpozijske teme se tako protežu na razdoblje od 2005. do 2014., mapirajući desetljeće filmske umjetnosti opterećeno diskursom iz svijeta trgovine, industrije i potrošačkog marketinga, preneseno na sva druga životna područja, uključujući politiku, obrazovanje, umjetnost, povijest te arhivski i muzejski rad. Projekt se nastavlja na formu razgovora, među kojima su ključni eseji o filmskom kustostvu i liste filmskih programa. S tekstovima i prilozima te smještanjem kulturno političke situacije u širi kontekst potiču se alternativna čitanja situacije i alternativne prakse koja postoje drugdje, a najveće drugdje jest očito postojanje punih 120 godina materijalističke povijesti filmske memorije.

HRVATSKI CENTAR INTERNACIONALNOG TEATARSKOG INSTITUTA

Putovanje u Obalu Bjelokosti na IFF sastanak radi selekcije programa

Hrvatski centar ITI član je IFF (International Festival Forum), odbora koji brine o međunarodnim festivalima i stvara mrežu suradnje među svjetskim kazališnim festivalima. U siječnju 2015. održava se prva selekcija za Teatar nacija, festival u koji su uključeni svi nacionalni centri svjetskog ITI –ja. Naš predstavnik bi otišao u Obalu Bjelokosti i predstavio hrvatsku predstavu koja će sudjelovati na Festivalu nacija koji će se održati krajem 2015. u Parizu. To je još jedna prigoda da se predstavimo kao kazališna zemlja i uđemo u selekciju za festival Teatar nacija.

Hrvatski Kviz Savez

Europsko kviz prvenstvo 2015.

Hrvatski kviz savez i njegovi članovi moraju biti u toku s međunarodnim kviz zbivanjima. Za razliku od Svjetskog kviz prvenstva koje se održava na više svjetskih lokacija istovremeno, Europsko kviz prvenstvo centralizirani je događaj koji svake godine mijenja lokaciju. Domaćini su do sad bili sljedeći: Gent – 2004, Tallinn – 2005, Pariz – 2006, Blackpool – 2007, Oslo – 2008, Dordrecht – 2009, Derby – 2010, Bruges – 2011, Tartu – 2012, Liverpool – 2013 i Bukurešt – 2014. Domaćin za 2015. godinu još uvijek se ne zna.

Kantun Art

Suradnja i selekcija Zagreb New York / Okupacija KRAJ

Suradnja Zagreb/New York na kreiranju video performansa i ostvarivanju buduće mreže razmjene video performansa i umjetnika performansa, koordinatori Leo Katunarić i Željka Himbele. Ovim posjetom ostvarila bi se selekcija američkih umjetnika, a koji bi surađivali sa prethodno selekcioniranim hrvatskim umjetnicima na projektu Okupacija KRAJ. Video performans Okupacija Kraj koristi dosadašnja iskustva i materijale prikupljene tijekom razdoblja od 2010. do 2013. godine snimane za vrijeme završne aktivnosti pokreta Ocuppy Wall Street. Cilj sadašnje umjetničke aktivnosti jest okupiti neke od istaknutih članova pokreta i u nizu video intervjua razlučiti aktivističku djelatnost od umjetničke, a sve vezano za osjećaj kraja pokreta, tj. njegovog zamaha koji je prije nekoliko godina obećavao nezadrživu penetraciju u društveno tkivo. Osjećaj kraja imanentan je umjetničkom djelu pa će cilj projekta biti da ukaže na elemente umjetničkog djelovanja koji još uvijek čuvaju prvotnu ideju pokreta. Suradnja će ovim posjetom započeti, a problematiziranje navedenih situacija razvijat će projekte u budućnosti kada planiramo zajedničko djelovanje američkih i hrvatskih umjetnika i aktivista na projektima suvremene umjetnosti.

Llinkt! plesni projekt

Stručno-istraživačko putovanje u Njemački plesni arhiv u Kölnu radi unapređivanja znanja o modelima arhiviranja plesne građe

U okviru posjeta Njemačkom plesnom arhivu u Kölnu, koji je dio Udruženja njemačkih plesnih arhiva (Verbund Deutsche Tanzarchive, http://www.danceinfo.de/index.php?id=251&L=1), uzornog europskog modela arhiviranja i istraživanja plesne građe, radi unapređivanja znanja o modelima arhiviranja plesne građe namjera je vidjeti kako je arhiv organiziran, razmotriti njegove projekte i programe, dobiti uvid u strukturiranje digitalnih baza podataka, proučiti arhivarske metode i računalne programe za digitalnu obradu građe. Posebnost je njemačkog modela u čuvanju velike količine plesne građe na jednom mjestu, što je rijetkost u svjetskim razmjerima jer je ples zbog njegova efemernog performativnog karaktera teško arhivirati. Llinkt! će ujedno plasirati informacije o širenju svoga djelovanja prema usustavljivanju umjetničkog i znanstvenog istraživanja i konceptu dinamičnog arhiva kao istraživačkog fundusa u svrhu uspostavljanja kvalitetna kontakta kao preduvjeta moguće buduće suradnje. Aktivnosti projekta podrazumijevaju pripremu putovanja, komunikaciju s predstavnicima institucije, dogovaranje stručnoga vodstva, razgledavanje arhiva, dokumentiranje arhivskih prostora, evaluaciju.

UDRUGA MLADIH ''MLADI U EUROPSKOJ UNIJI''

Promocija mladih umjetnika kroz Europske vrijednosti

Projekt pod nazivom ''Promocija mladih umjetnika kroz Europske vrijednosti'' provodit će se u trajanju od šest mjeseci. Cilj projekta je posjetiti Bruxelles u Belgiji radi sudjelovanja na obilježavanju Dana Europske unije te pratećih događanja tim povodom. Svrha putovanja je usvojiti nova znanja i vještine kako organizirati što uspješniju manifestaciju povodom obilježavanja Dana Europske unije. Glavni cilj posjete i provedbe predloženog projekta je usvojiti znanja i primjere dobre prakse kako bi se izradio plan provedbe i organizacije manifestacije koja će se promovirati mlade umjetnike na području grada Šibenika uz obilježavanje Europskih vrijednosti. Mladi umjetnici ali umjetnici općenito na području grada Šibenika nemaju dovoljnu medijsku pažnju, dovoljno mjesta za objavu svojih radova i ideja te im je potrebna veća vidljivost kao i mjesto za rad.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type