Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP3a

VRUM umjetnička organizacija

KLIKER

KLIKER je platforma koja želi potaknuti razvoj plesa za mladu publiku u cijeloj Hrvatskoj. Njezin je cilj uključiti što veći broj djece i mladih kroz kontinuiranu seriju obrazaca koji spajaju umjetnički razvoj, stvaranje (mahom suvremenog) plesa i izvedbenih umjetničkih praksi te publiku. Projekt publiku smatra aktivnim sudionikom u stvaralačkom procesu jer stvaranje i ''tržište'' nisu odvojeni. Iz tog razloga će Kliker istraživati nove načine produkcije u kojima će glas dobiti mlada publika koja će sudjelovati u stvaranju scenske umjetnosti te će pojedinci biti uključeni kao suautori tijekom umjetničke kreacije. Djeca i mladi davat će povratne informacije tijekom kreativnog, istraživačkog i produkcijskog procesa, a budući da su iskusni u uporabi novih medija, njihova će se stručnost u komunikaciji iskoristiti za proširivanje i pronalaženje nove lokalne, ali i europske publike. Uključujući publiku u proces stvaranja, cilj je pronaći aktualne pristupe plesu te podržati održiv razvoj publike. Kliker uključuje nekoliko različitih organizacija koje će kreirati više događanja za mladu publiku (istraživanja, laboratorije, predstave, instalacije, radionice), ali će se baviti i strukturnim promjenama i lobiranjem na lokalnom i nacionalnom nivou. Svi partneri žele podijeliti svoju stručnost, primjere uspješnih praksi i znanja u razvoju plesnih projekata za mladu publiku, kao i onih koji uključuju mlade. Umjetničke organizacije, udruge i javne ustanove udružene u neformalnu platformu KLIKER aktivno sudjeluju u radu europske mreže FRESH TRACKS EUROPE koja je mreža 25 najznačajnijih europskih organizacija posvećenih razvoju upravo djelatnosti u polju izvedbenih umjetnosti za djecu i mlade.

RESTART

BAŠ VOLIM DOKUMENTARCE!

Projekt 'Baš volim dokumentarce!' usmjeren je povećanju broja prikazivačkih kanala za dokumentarni film, motivaciju i aktivaciju publike te lokalnu decentralizaciju projekcijskih prostora u Hrvatskoj, bilo da se radi o gradskim kino dvoranama ili nezavisnim projekcijskim prostorima poput knjižnica, prostora udruga mladih ili domova kulture. Uz redovne projekcije dokumentarnih filmova (npr. jednom mjesečno) namjera je pojačati i seriju gostovanja domaćih i stranih autora, tematske diskusije, pojedina predavanja iz područja dokumentarnog filma te potencijalno i opširniji edukacijski program s partnerskim organizacijama. Projekt djeluje u dva osnovna smjera. Kontinuiranom suradnjom s lokalnim partnerima osiguravamo redovne projekcije dokumentaraca u gradskim kinima i dodatno edukacijski, diskusijski i loyality program čime se kino-publika upoznaje i zadržava na novom tipu programa. Paralelno se razvija i serija programa u nezavisnim prostorima, knjižnicama i klubovima mladih, čime se lokalno decentralizira program i razvija nova publika za dokumentarni film. Dokumentarni film rijetko se nalazi na prioritetnoj listi lokalnih kino prikazivača jer generira daleko manji profit od hollywoodskih kino hitova. Aktivnom suradnjom s lokalnim partnerima te konkretnom potporom ovom tipu aktivnosti u vidu aktivnijeg marketinga i organizacijom dodatnih programa (diskusije, radionice, razgovori s autorima...) osigurava se ostanak dokumentarnog filma na redovnom kino repertoaru, ali i razvijaju dodatne aktivnosti u alternativnim projekcijskim prostorima. Program je kontinuiran u većim gradovima s intencijom međuregionalnog širenja i umrežavanja. Ovaj program putem diskusija i radionica rekonstruira pasivnu poziciju gledatelja u aktivnog društvenog dionika.

GRADSKA RADIONICA

For(t) Art

Platforma For(t) Art je mreža osam organizacija iz sljedećih gradova: Pula, Zadar, Sinj, Osijek i Križevci. Razvija suradnju na nivou četiri regije. Sam naziv platforme govori o njenoj misiji: Tvrđave umjetnosti za umjetnost. Riječ „for(t)“ određuje usmjerenost platforme ka prostorima tvrđava i zdanja kao otvorenim javnim, polivalentnim prostorima kulture, a također ističe i pozitivan stav ZA koji je afirmativan u odnosu na tvrđave i u odnosu na umjetnost. U 2015. provest će se aktivnosti koje će biti usmjerene osnaživanju nezavisne kulture u gradovima članica platforme, a te aktivnosti ostvarit će se kroz suradnju i programsku razmjenu. Jedan od programa nosi naziv "Tvrđava". U njemu članice platforme udružuju svoje snage sa svrhom kreiranja programskih sadržaja za oživljavanje tvrđave Casoni Vecchi u Puli. Drugom programskom aktivnošću pod nazivom "Prostori susreta" namjeravaju se stvoriti prostori za uključivanje, dijalog i kreativan čin u svakom od gradova članica platforme. Cilj je u svakom od ovih gradova ostaviti trag u vidu kritičkog promišljanja stvarnosti, a to će omogućiti tribine o stanju i perspektivama izvaninstitucionalne kulture. Intencija je da te tribine daju odgovore za moguća rješenja i perspektive te da potaknu umrežavanje i suradnju. Kako ne bi ostalo samo na pustim pričama, ujedno će se omogućiti da u svakom od tih prostora susreta umjetnici ostave svoj trag. U tome će sudjelovati članice platforme kao i lokalni umjetnici kroz izložbe, koncerte, predstave, projekcije, radionice i sl. Dio programskih aktivnosti usmjeren je i ka jačanju same platforme. S tom svrhom organizirat će se radionica strateškog planiranja za članice platforme i održavati sastanke na kojima će se kreirati programski razvoj.

KA-MATRIX - Udruga za društveni razvoj

Naslijeđe borbe

NASLIJEĐE BORBE je platforma kojom se obuhvaćaju, nastavljaju i šire aktivnosti udruga koje tijekom posljednjih godina provode projekte vezane uz naslijeđe antifašističke borbe i antifašizma u Hrvatskoj. Aktivnosti platforme biti će usmjerene na: dokumentiranje stanja spomeničke baštine (umjetničke akcije, foto radionice, mapiranje, intervjui, izrada internetske stranice, izrada interaktivnih mapa spomenika, studijsko putovanje); kulturno društveni utjecaj (predavanja i debate, projekcije), umjetnički dio (propitivanje utjecaja i ekspresija umjetnika inspiriranih antifašističkom borbom - predstave, projekcije, izložbe, koncerti).
U prvoj godini djelovanja obuhvatit će se regije iz kojih dolaze akteri s tendencijom širenja i povezivanja na nacionalnoj razini i ostvarivanje suradnji na regionalnoj i međunarodnoj sceni.
Projektom se namjerava propitati kulturno-društveno naslijeđe antifašističke borbe s refleksijama na današnju aktivističko-kulturnu produkciju te dokumentirati postojeće stanje spomeničke baštine NOB-a.
Platforma će se baviti društveno-kulturnim naslijeđem antifašističkog pokreta, istraživačkim radom, dokumentiranjem trenutnog stanja i organiziranjem aktivnosti na javnim spomeničkim prostorima i lokalitetima. Objavit će se podatci o povijesti i stanju objekata sa željom održavanja, očuvanja i javnog korištenja za programe nezavisne kulturne scene. Namjera je stvoriti novu platformu koja će se baviti pitanjima spomeničke baštine i naslijeđa antifašističke borbe na participativan, kritički i otvoren način bez dnevno-političkih utjecaja, nacionalnih, tradicionalnih kulturno-društvenih i demagoških prizvuka i trendova.

Modna Udruga Nova Lica

Nova Lica Exposure

Cilj projekta „Nova Lica Exposure“ je stvaranje mreže fotografskih udruga i poticanje održavanja kontakata kroz organizaciju društvenih, umjetničkih, kulturnih i edukacijskih aktivnosti. Projekt je baziran na organizaciji 5 kreativno-edukacijskih vikenda u gradovima Sv.Nedjelji, Karlovcu, Splitu, Čakovcu i Sv.Lovreču. Cilj događanja je na jednom mjestu okupiti veliki broj fotografa te kreativaca i pripadnika modne industrije različitih profila (dizajneri, modeli, vizažisti, frizeri). Vikend obuhvaća jedan dan predavanja i jedan dan fotografskog snimanja. Prvi dan predviđeno je neformalno druženja fotografa s tematskim predavanjima predavača iz različitih dijelova Hrvatske – Foto meetup. Cilj Foto meetupa je druženje i promicanje vrijednosti fotografije na profesionalne, edukativne i umjetničke načine te jačanje mreže fotografskih stručnjaka, razvoj kompetencija i povezivanje s modnom i reklamnom industrijom.
Drugi dan održava se tematski određen Madness photoshooting na kojem sudionici, direktnom primjenom znanja, stvaraju originalne umjetničke fotografije. Kroz cjelodnevno druženje i rad pojedinci pokazuju svoje vještine, razmjenjuju iskustva i stvaraju poznanstva što otvara vrata daljnjim suradnjama.
Kako bi se osigurala vidljivost (exposure) i promovirao rad lokalnih udruga te fotografska ostvarenja njenih članova bile bi organizirane i četiri lokalne izložbe: Split, Čakovec, Karlovac i Istra. Lokalne izložbe obuhvaćale bi odabrane radove s pojedine lokalne fotografske radionice dok bi peta, završna i sveobuhvatna izložba bila bi u Zagrebu. Izložbe bi bile usmjerene na širu publiku, ali i fotografe koji će se zainteresirati i u budućnosti priključiti projektu kao i web platformi.

Platforma za unapređenje kulture

Grad na drugi pogled

“Grad na drugi pogled” je eksperimentalno-istraživački i izložbeni projekt udruge PUNKT koji putuje u različite gradove Hrvatske. U 2015. godini održat će se u Rijeci (ožujak-svibanj u suradnji s MMSU-om), Zaboku (travanj-lipanj u suradnji s galerijom Green Room) i Koprivnici (listopad-prosinac u suradnji s Gradskim muzejem Koprivnice). U prosincu, u galeriji Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu, održat će se izložba s prezentacijom cjelogodišnjeg projekta. Projekt je prvi puta realiziran krajem 2013. godine u Velikoj Gorici kroz suradnju Galerije Galženica i udruge Slobodne veze.
„Grad na drugi pogled“ na inovativan i eksperimentalan način povezuje angažirano promišljanje i istraživanje grada, produkciju city-specific umjetničkih radova renomiranih hrvatskih umjetnika, edukaciju mladih iz područja suvremene kulture i umjetnosti te dugoročno povezivanje lokalne zajednice s izložbenom institucijom u kojoj se projekt odvija. Umjetnici koji sudjeluju u projektu realiziraju nove umjetničke radove, no istovremeno vode i radionice s učenicima lokalnih srednjih i osnovnih škola te sa studentima lokalnih fakulteta. Osnovni medij u kojem se reagira je video, a glavni alat učeničkih radionica – priručna tehnologija; mobilni telefoni, tableti i foto aparati.
Završni produkt je izložba - multimedijalno ambijentalno tijelo prožeto subjektivnim fantazijama i autentičnim pogledima na grad ili na neke njegove segmente. Zajedno su predstavljeni umjetnički i učenički radovi, čime učenici i njihova šira okolina dugoročno markiraju izložbeni prostor, što je u Velikoj Gorici rezultiralo izuzetno velikom posjećenošću od strane lokalne publike.

Savez mađarskih udruga

Platforma za integraciju

Platforma za integraciju je neformalna mreža Saveza mađarskih udruga (koordinator) i 8 reprezentativnih mađarskih kulturnih udruga (članice) iz cijele Hrvatske. Razlog okupljanja članica platforme je zanemarenost i marginaliziranost lokalnih oblika manjinske kulture u hrvatskome društvu i široj javnosti. Zbog nedostatka znanja i „oruđa“ u tim lokalnim društvima pokrenuta je suradnja u vidu platforme radi međusobnog osnaživanja i razvoja programskih mreža na nacionalnoj razini, a sve u cilju razvoja učinkovitijeg djelovanja i poboljšanja vidljivosti kulturnog stvaralaštva Mađara u Hrvatskoj. Kroz poboljšanje informatičkog sustava, na osnovi baze podataka o ljudskim resursima i o programskoj ponudi članica doći će se do poboljšanja sustava međusobne komunikacije i vidljivosti rada koordinatora i članica platforme. Kroz organiziranje radionica za članice platforme u cilju proširivanja spoznaja o organiziranju i promociji rada i aktivnosti zajednica, komunikaciju sa javnošću radi što kvalitetnijeg prikaza i promicanje kulturnog stvaralaštva mađarske manjinske zajednice u Hrvatskoj želi se stvoriti jedinstvena slika (brend) ove manjinske zajednice u očima većinskog naroda sa ciljem integracije u hrvatsko društvo. Platforma za integraciju ima za cilj da kroz zacrtani put informatičkog razvoja i edukacije sustavno doprinese boljoj vidljivosti rada u mađarskim zajednicama i širenju spoznaje o kulturnom stvaralaštvu Mađara u RH koje su dosad unatoč bogatoj programskoj ponudi (oko 200 manifestacija godišnje) i vrlo aktivnom djelovanju bile poznate samo unutar manjinske zajednice kroz izvještavanje manjinskih medija.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type