Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2c

Udruga Prostor Plus

Periskop selektira

Projekt Periskop selektira uspostavlja se kao istraživanje programskih i projektnih mogućnosti festivala suvremenog plesa i pokreta Periskop. Cilj je projekta omogućiti dijelu organizacijskoga tima festivala, umjetničkoj voditeljici, posjet Impulstanz festivalu u Beču (13.7.2017.-13.8.2017), koji je jedna od najdugovječnijih i najznačajnih izvedbeno-plesnih umjetničkih manifestacija u Europi. S obzirom na to da je Periskop u 2016. pokrenut kao pilot-program, a u 2017. nastoji uspostaviti tradiciju događanja koja publici nude sustavan, hibridan i edukativan pristup plesnim i izvedbenim umjetnostima u najširem smislu, posjet Impulstanzu omogućio bi: istraživanje smjera provedbe Periskopa u 2018. na temelju drugačijih inovativnih praksi koje čine srž umjetničkog postojanja Impulstanza; prostor za selektiranje radova koje se u sklopu rezidencijalnih programa može uklopiti u Periskop tijekom narednih godina; praćenje izvedbenih i plesnih trendova in situ kako bi se uspostavio kontinuitet domaće i strane umjetničke produkcije i tako stvorio prostor za razvoj Periskopa te umrežavanje i suradnju s udrugama i institucijama sličnog ili komplementarnog profila kako bi se dugoročno ostvario put prema jačanju kapaciteta udruge i razvoju publike.

Festival mediteranskog filma Split

Kino Mediteran: putovanje na filmske festivale radi selekcije programa

Projekt Kino Mediteran pokrenut je 2012. godine s ciljem revitalizacije kina u manjim mjestima diljem Dalmacije. Tijekom 5 godina projekt se od početnih trodnevnih gostovanja u 10 gradova razvio u cjelogodišnji projekt. U 2016. projekt se održao u 30 gradova, prikazana su 102 filma u 517 projekcija koje je posjetilo 23.561 posjetitelja. Posebnost programa leži u činjenici da se publici prikazuju uglavnom nezavisni filmovi europske i svjetske kinematografije. Više od polovice nezavisnog programa u gradovima se prikazuje premijerno, a same projekcije često prate i razgovori / predavanja. Velik dio programa namijenjen je djeci i mladima što je od velike važnosti za male sredine. U veljači 2017. godine KM je proglašeno i europskim kinom mjeseca. S obzirom na programske posebnosti projekta, rad na razvoju alternativnih metoda distribucije te želju da se publici osigura što kvalitetniji sadržaj iznimno je važno da umjetnički dio tima pohodi filmske festivale, sajmove filmova te razne programe industrija koji se održavaju u sklopu određenih festivala. Festivali koji bi se u svrhu selekcije posjetili su Sarajevo Film Festival, Venecija Film Festival, San Sebastian Film Festival i Solun Film Festival.

Udruga za kulturu i sport "Pozitivna sila"

Selekcija međunarodnog programa za prezentacijske, rezidencijske i edukacijske modele HALE 100

HALA 100 ugošćuje međunarodne suvremene cirkuske umjetnike na rezidencijske boravke koji završavaju prezentacijom istraživanja nastalog u Splitu, prezentacijom gotovih izvedbi i edukacijom cirkuskih i ostalih izvedbenih umjetnika te zainteresirane javnosti. Rad HALE 100 dio je šireg djelovanja eksperimentalne izvedbene kompanije ROOM 100 s ciljem razvoja suvremenog cirkusa u Hrvatskoj i njegove relevantnosti u lokalnom, nacionalnom i međunarodnom okviru. Odlaskom na Berlin Circus Festival (Berlin), Festival du cirque actuel CIRCa (Auch) i Subcase (Stockholm), suvoditelji ROOM 100 kompanije na kvalitetniji i precizniji način vrše selekciju programa HALE 100 za 2018. i naredne godine. Tri predložene manifestacije - dva festivala i "showcase" nordijske scene - programiraju predstave i popratne programe tako da oni čine odmak od dominantnih festivalskih koncepcija, identificiraju nove suvremene cirkuske autore i prezentiraju najnovije trendove suvremene cirkuske scene, predstavljaju produkcije koje su angažirane i refleksivne te prikazuju kulturno, društveno, ekonomsko, političko i/ili ideološkog okruženje u kojem današnji suvremeni cirkuski umjetnici stvaraju. Programiranja ova tri festivala su presjek onoga kako ROOM 100 želi razvijati programiranje HALE 100 - kao mjesta koje se odmiče od kazališnih tradicija, koje identificira i daje potporu novim suvremenim cirkuskim autorima i predstavlja društveno angažirane predstave te predstave inovativne u istraživanju, korištenju vještina, medija, prostora itd.

Centar za dramsku umjetnost

Posjet DokuFestu (Prizren) u okviru pripreme festivala Nevidljivi

Projekt Nevdiljivi, festival kratkometražnog filma, dramaturginje Mile Pavićević, filmske radnice Karle Crnčević i dizajnera Orsata Frankovića, predstavlja pokušaj da se u Cavtat, turistički gradić koji živi u sjeni Dubrovnika kao kulturnog središta dovedu programi iz područja suvremenih umjetničkih praksi. Koncept događanja mišljen je u otklonu prema dominantnim načinima prezentacije na festivalima kroz promišljanje odnosa vidljivog i nevidljivog u umjetničkoj proizvodnji. Filmski se program prezentira nenajavljeno - gerilski, na frekventnim lokacijama u javnom prostoru, zaokupljajući pažnju slučajne publike domaće i internacionale, a diskurzivni program (radionice i javne diskusije) zauzima središnje mjesto u Domu kulture. Projekt se realizira u suradnji s različitim akterima (Općina Konavle, Dubrovačko-neretvanska županija, Muzeji i galerije Konavle, Turistička zajednice Konavle). Fondacija IASPIS (Švedska) podržava gostovanje švedskih umjetnika SMIKA na festivalu, a festival Performing Bodies iz Leipziga ugostit će autore festivala i predstaviti projekt u Leipzigu. Boravak na festivalu DokuFest predstavlja širenje mreže partnera te uključuje sastanke s umjetničkim vodstvom festivala, selekciju programa, sudjelovanje u diskusijama i panelima te završni dogovor o modelu suradnje i razmjeni programskog sadržaja.

Udruženje za razvoj kulture „URK“

Selekcija programa za Galeriju Močvara

Galerija Močvara jedna je od rijetkih regionalnih platformi koja sustavno, od 2011. godine, istražuje, komunicira i producira umjetničke prakse koje na različite načine tematiziraju fenomen zvuka kao umjetnički medij i sredstvo kreativne komunikacije, ali i kao interdisciplinarni prostor eksperimenta u okviru auditivnih iskustava koja oblikuju ljudsku stvarnost. U okviru programa Galerije razvija se i produkcijska platforma „Sound Art Inkubator“ usmjerena prvenstveno na mlade, neafirmirane autore i studente hrvatskih likovnih i umjetničkih akademija koji istražuju zvuk kao sredstvo umjetničkog izražavanja. Inkubator im daje priliku za punu realizaciju, prezentaciju i promociju produkcijski zahtjevnih umjetničkih radova koje im je, u lokalnom kontekstu, inače izuzetno teško realizirati. U posljednjih šest godina program Galerije publici je predstavio preko 80 hrvatskih i stranih umjetnika (od kojih je svaki za vrijeme izložbe boravio u Zagrebu), uz vlastitu produkciju 25 radova mladih domaćih autora i tri produkcijske radionice za ukupno 20 polaznika. Naglasak je pritom na uravnoteženoj prezentaciji poznatih međunarodnih umjetnika, regionalne scene i domaćih radova. Česta putovanja na poznate svjetske novomedijske festivale i kontinuirana prisutnost kustosica Galerije u međunarodnim umjetničkim krugovima već je osigurala dolazak nekih od trenutno najvećih svjetskih sound art umjetnika u Zagreb - unatoč relativno skromnom programskom budžetu koji nam je na raspolaganju. Kroz ovaj projekt novog ciklusa putovanja nastavlja se i dodatno razvija umrežavanje s međunarodnim umjetnicima i kustosima, s posebnim ciljem iniciranja konkretne programske razmjene između Galerije Močvara i programa Sonica pod vodstvom škotske organizacije Cryptic.

Eurokaz

Putovanje na festivale Zürcher Theater Spektakel i Spielart u Münchenu

Eurokaz radi na uspostavljanju novog modela proizvodnje izvedbene umjetnosti, potičući stvaranje ambicioznije zagrebačke (i hrvatske) izvedbene platforme. Paralelno s realizacijom neuspavanog i izazovnog repertoara, Eurokaz radi i na oblikovanju novog cjelovitog kulturološkog pogona i proširivanju kulturne i društvene scene. Njegov koncept stoga obuhvaća nekoliko programskih segmenata (produkcijski, prezentacijski, diskurzivni), od kojih je ciklus gostovanja pod nazivom Eurijala svojevrsni programski bonus. Eurokaz naime, želeći se zadržati u živosti svjetskih scenskih strategija, gostovanjima rezervira prostor za predstavljanje presudno važnih pojava koje podupiru i osnažuju njegova estetska, organizacijska i strateška nagnuća. Odlazak na inozemne festivale i showcaseove u tom je programskom segmentu, naravno, neizostavan. Za tu su priliku ove godine odabrani Zürcher Theater Spektakel i Spielart čija programska koncepcija naglašava predstavljane inovativnih izričaja te otkrivanje novih imena. Festival u Zürichu, osim toga, ugošćuje najrazličitije umjetničke forme, dok Spielart inzistira na suradnji i dijalogu između institucionalnih i nezavisnih kazališta, predstavljanju umjetnika koji u svoje projekte uvode nove tehnologije, a važan dio programa rezervira i za prezentaciju izvedbenih umjetnosti ne-europskih kultura. Principi selekcije obaju festivala temelje se na inovativnom promišljanju izvedbenih umjetnosti stoga će na njihovim programima sigurno biti predstava koje bi u sklopu Eurijale bilo vrlo važno predstaviti zagrebačkoj publici, dok će popratna događanja poput konferencija, predavanja i sastanaka, biti izvrsna prilika za razmjenu znanja, umrežavanje i pronalazak potencijalnih budućih partnera.

Multimedijalni institut

Selekcija filmova za 15. Human Rights Film Festival

Human Rights Film Festival od 2002. radi na promociji široko shvaćene kulture ljudskih prava prikazivanjem angažiranog autorskog filma. Organizatori festivala - Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture su ujedno i važni akteri aktivizma u Hrvatskoj. Budući da projekt realiziraju dvije organizacije nezavisne kulture koje dugi niz godina uspješno djeluju na civilnoj sceni, HRFF se od mnogih domaćih i stranih organizacija i inicijativa doživljava kao mjesto i platforma preko koje je moguće adresirati goruća socijalna pitanja. U recentnim izdanjima HRFF-a filmovi s festivala u Locarnu činili su kvantitativno i kvalitativno značajan segment programa. Prisustvovanje upravo na tome festivalu ciljano je s obzirom na potrebe i idejne postavke HRFF-a. Locarno je, uz Berlin, Cannes i Veneciju, jedan od svjetski najvažnijih susreta distributera, producenata i selektora festivala kao i glavno mjesto prezentacije najinovativnijega u filmu te je zbog težnje propitivanja i pomicanja granica izričaja posebno zanimljiv za HRFF. Za daljnji napredak HRFF-a presudno je pojavljivanje na velikim festivalima. Intenzivno prisustvovanje projekcijama tijekom festivalskih događanja omogućuje kvantitativno i kvalitativno bolji uvid u produkciju. Osobni kontakt s producentima i distributerima prednost je pri budućoj komunikaciji, dok mogućnost susreta s autorima uvelike pridonosi njihovim potencijalnim dolascima u Zagreb u vremenu održavanja HRFF-a ili u sklopu neke od drugih aktivnosti Multimedijalnog instituta.

Domino

Posjet festivalu Temps d’Images u Rumunjskom

Posjet međunarodnom festivalu Temps d’Images u Cluju (Rumunjska), čije je 10. izdanje planirano od 6. do 12. studenog 2017.godine, na koji je pozvan umjetnički voditelj programa udruge Domino od strane umjetničkog voditelja festivala Mikia Braniștea planiran je kao prvi korak u boljem povezivanju, kulturnoj razmjeni, razmjeni programa te razmjeni dobre prakse između Udruge Domino i Colectiv A. Festival koji u Cluju organizira udruga Colectiv A, a koji je dio Europske mreže Temps d’Images, predstavlja dobar način povezivanja festivala, ali i organizacija koje svaka u svojoj zemlji propituju uvriježene norme kroz različite oblike suvremeno umjetničkih praksi. Festivalski program sačinjen je od niza događanja; kazališnih izvedbi, plesnih predstava, performansa, tribina i radionica. Program čine međunarodni umjetnici koji su uglavnom vezani uz mrežu koje je festival dio. Drugi dio programa vezan je uz rumunjske umjetnike, kako one već etablirane, tako i one iz mlađih generacija. S obzirom na relativnu geografsku povezanost (prvenstveno zbog socioekonomske situacije koja ima neke podudarnosti s hrvatskom), a opet prisutne dovoljne razlike koje rezultiraju i odudaranjima u odnosu na hrvatski kulturni krajolik, rumunjska izvedbena scena predstavlja izvor zanimljivih umjetničkih, ali i kustoskih pristupa. Poseban interes za ovaj posjet čini i festivalski dio programa posvećen radu s mladim umjetnicima kroz mentorski rad.

Što, kako i za koga

Istraživačko putovanje u Berlin / priprema projekta 2. Labinsko bijenale, “Iznad zemlje”

Putovanje u Berlin omogućit će udruzi WHW upoznavanje s kompleksnom umjetničkim scenom grada Berlina kako bi u projekt 2. Labinskog bijenala “Iznad zemlje” koji će se odviti na različitim lokacijama u Labinu, Puli i Rijeci mogli uključiti niz međunarodnih umjetnika, teoretičara, pisaca i kustosa koji djeluju u Berlinu. Suvremeni Berlin danas je jedan od najvažnijih svjetskih umjetničkih centara u kojem djeluje oko pet stotina galerija i na desetine uglednih međunarodnih zbirki. Suvremena umjetnička scena Berlina je izuzetno bogata i aktivna - procjenjuje se da danas u Berlinu živi oko čak 10.000 međunarodnih umjetnika. Uz obilje prostora za umjetničke aktivnosti tome su pridonijele i relativno niske cijene stanovanja i života, dok je svojim eksperimentalnim umjetničkim ozračjem, liberalnom atmosferom i slobodom izraza Berlin postao utočište brojnih međunarodnih umjetnika različitih generacija. Uz niz umjetnika i umjetnica iz čitavog svijeta, istraživanje će obuhvatiti brojne berlinske institucije, kao što su KW Institute for Contemporary Art ili the Haus der Kulturen der Welt, no ponajprije će biti realizirano u partnerstvu s galerijom KOW koja je osnovana 2008. godine u Berlinu. Program Galerije KOW usmjeren je području društveno orijentirane umjetnosti, i predstavlja međunarodne umjetnike različitih generacija i medijskih pristupa koji dijele angažman s društvenim realnostima i odgovaraju na političke izazove estetske svijesti. Propitujući novu društvenu ulogu umjetnosti i umjetničkih institucija, istraživanje će obuhvatiti niz lokalnih institucija, umjetnika i inicijativa te će se fokusirati na mogućnost sudjelovanja u proizvodnji kulture.

VRUM

KLIKER festival 2017. - Austrija, zemlja partner

KLIKER festival odvijat će se od 9. do 15. listopada 2017. godine u četiri grada - Zagrebu, Varaždinu, Rijeci i Splitu. Osmišljen je kako bi ponudio kvalitetan festivalski sadržaj mladoj publici, ali i njihovim obiteljima. Popratni festivalski program, kao što su to kreativne i edukativne radionice namijenjene su cijelim obiteljima, a samim time, kulturno-umjetnički doživljaj odvija se u mladima sigurnom i poznatom okruženju. Pravo djece na bezbrižno odrastanje nužno uključuje njihov fizički, intelektualni i kreativan rast i razvoj, a KLIKER festival na promišljen i kvalitetan način potiče njihov interes za suvremenom izvedbenom umjetnošću. Mladi su u festivalske aktivnosti direktno uključeni, sudjeluju u izvedbama, radionicama, razgovorima s umjetnicima, pišu vlastite dojmove i postavljaju vlastita pitanja. Osim mladima i njihovim obiteljima, festivalski program namijenjen je i stručnjacima za odgoj i obrazovanje te umjetnicima, autorima i izvođačima usmjerenima na razvoj i produkciju sadržaja za mladu publiku. KLIKER festival podijeljen je u nekoliko sadržajnih blokova (izvedbe/gostovanja, edukacijski programi, konferencija, off programi). Tijekom te četiri cjeline programski i produkcijski obuhvatit će se nekoliko različitih formata izvedbi i produkcije u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Varaždinu. Predstave su pažljivo selektirane da se zadovolje potrebe svih dobnih skupina, raznolikost u estetskom pristupu, interaktivnost i inovativnost, traženje novih formata prezentacije u suvremenom kazalištu za djecu i mlade. Međunarodni program KLIKER festivala planira uključiti veći broj različitih izvedbi, radionica i rezidencija, s naglaskom na programe iz Austrije koja je ovogodišnja zemlja partner zbog čega je i planirano putovanje u Austriju radi selekcije programa.

Festival suvremenog židovskog filma Zagreb

Selekcija programa za 12.Festival tolerancije 2018.

Festival tolerancije (FoT) je kulturno-edukativna platforma koja svojim bogatim programom jasno progovara o društvenim problemima današnjice. U cilju suvremenijeg pristupa izlagačkom programu FoT u planu ima ove godine posjetiti 57. Umjetničko bijenale u Veneciji, dOKUMENTA 14 i Židovski muzej u Berlinu. U fokusu projekta je prisustvo na dvjema značajnim manifestacijama suvremene umjetnosti kako bi se bolje percipirala aktualna strujanja u polju suvremene umjetničke prakse te se izvršila selekcija za 12. Festival tolerancije i popratne festivalske programe u 2018. godini. Posjeta Židovskom muzeju u Berlinu za cilj ima uspostavljenje komunikacije i suradnje s ravnateljem i stručnjacima u muzeju, networking i razmjenu ideja na nivou obogaćivanja programa Festivala tolerancije koji je svoju djelatnost otpočeo pričom o holokaustu. Svrha projekta, pored navedenog, podrazumijeva i direktni kontakt s umjetnicima, planiranje suradnje, kao i primjenu novih znanja iz domena kustoske prakse i produkcijskih modela. Inovativni modeli međunarodnih umjetničkih manifestacija dobar su izvor i uzor za prenošenje pozitivnih praksi u lokalnu sredinu. Projekt će doprinijeti razmjeni znanja i iskustva u domenu festivalskih praksi, izlagačkih i produkcijskih metodologija, te će ojačati u programskom i sadržajnom smislu programe na kojima FoT radi i djeluje. Povezivanjem s inozemnim institucijama prezentirat će se dosezi FoT-a i dosadašnja umjetnička produkcija, te unaprijediti kritički diskurs neophodan za djelovanje Festivala tolerancije. Putovanje u inozemstvo neophodno je za jačanje stručnih kapaciteta organizacije te njeno aktivno uključivanje u tokove europske umjetničke scene.

Fotografska udruga Organ Vida

Putovanje na Paris Photo i Unseen Amsterdam

U sklopu međunarodnih suradničkih odnosa Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida iz Zagreba te FOAM Amsterdama i Paris Photoa iz Pariza planiraju se po prvi puta posjetiti dva festivala: UNSEEN Amsterdam i Paris Photo u rujnu i studenom 2017. radi susreta s umjetnicima, kustosima, galeristima, kolekcionarima, profesionalcima iz polja fotografske umjetnosti i industrije te radi selekcije programa Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida u 2018. godini koji će tada bilježiti svoju desetu obljetnicu.
Na svako od putovanja odlazi po jedna predstavnica Fotografske udruge Organ Vida, Lea Vene i Marina Paulenka, koje će održati susrete i sastanke, razgovore te se upoznati sa širom lokalnom i međunarodnom scenom izloženom na pojedinim festivalima odnosno izložbama. Ishodište samog posjeta je uspješna selekcija novih članova žirija, umjetnika i izložbi za deseto izdanje festivala Organ Vida 2018., te stvaranje novih kontakata koji će omogućiti predstavljanje raznovrsnijeg kulturnog programa javnosti i povezivanje hrvatskih umjetnika s inozemnom scenom, galerijama i festivalima. Prije i poslije posjeta festivalima kroz mjesec dana organizirat će se temeljita priprema za oba događaja kao i rezimiranje rezultata i početak kreiranja programa 10. festivala Organ Vida.

REA udruga za suvremene umjetničke i arhitektonske produkcije

Putovanje na festival video umjetnosti FUSO u Llsabonu, organizatorice i idejne začetnice video festivala Lovely Days Renate Poljak radi selekcije programa

Nakon ovogodišnjeg izdanja festivala, Video Days / Lovely Days koji se priprema za ljeto 2017. (sredinom srpnja) u Bolu na Braču (naše šesto izdanje), planira se krajem kolovoza otići u Lisabon na video festival FUSO radi selekcije video radova ali i kako bi se povezali s festivalom FUSO. Naime kako bi obogatili program i još više zainteresirali široku publiku te je na neki način animirali i privukli odlučeno je uvesti uz pozvane kustose/ice i specijalno večer festivala koje bi predstavljalo “zemlju gosta”, te bi se prikazivali video i filmski radovi umjetnika iz te zemlje ili radova vezanih za tu zemlju. Portugal je izabran zbog sličnih geografskih elementa, pri tome se misli i na veličinu zemlje i na orijentiranost na more, ali i na senzibilitet umjetnika koji je socijalno i politički osviješten, a s tim se publika u Bolu može identificirati jer se takav program festivalom podržava. Također festival FUSO ima identičan princip izlaganja video umjetnosti po javnim punktovima, kinima i muzejima u Lisabonu kao i Lovely Days, ali s puno većom financijskom i logističkom podrškom, te puno većih opsega http://www.fusovideoarte.com u kojem sudjeluju gotove sve kulturne institucije grada i koji je s vremenom (FUSO je nastao 2010.) postao centralni kulturni događaj u Lisabonu.
Želja je narasti u veći festival, dovesti što više ljudi vezanih za video i suvremenu umjetnost u Hrvatsku te promovirati suvremenu video umjetnost. Ostaje se pri ideji razvijanja dijaloga sa širokom publikom kao glavnim ciljem festivala te utjecanja na jačanje utjecaja kulturnog turizma u južnoj Dalmaciji kvalitetnim programom. Nakon pet godina iskustva s festivalom u Bolu neophodno je uvesti neke nove elemente, rasti te dobivati na važnosti kako ne bi stagnirali.

Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive

queer festivali

Projektni prijedlog obuhvaća putovanje u inozemstvo na manifestaciju od značaja za formiranje programa i aktivnosti kolektiva queerANarchive, prvenstveno izložbe koju već treću godinu za redom organizira u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu povodom Pride Weeka. Manifestacija koja se posjećuje ovim projektom je Pride Photo Award u Amsterdamu koja donosi najnovije fotografije na temu rodnih i spolnih identiteta.

Udruga 36

36 Pictoplasma

Riječ je o jedinstvenom i inovativnom projektu koji predstavlja suvremenu ilustraciju kroz nepretenciozan koncept interakcije, te na kreativan, originalan i zabavan način približava ovu jedinstvenu likovnu disciplinu, kroz inovativnu izlagačku praksu i aktualnu tehničko – tehnološku produkciju. Pored glavne izložbe na kojoj sudjeluju pobjednici na natječaju i pozvani umjetnici, program festivala podrazumijeva i predstavljanje umjetničkih instalacija, niz radionica, predstavljanja ilustratorskih opusa, panela, razgovora s autorima, i prikazivanja filmova. Festivalski natječaj nije namijenjen samo ilustratorima, već se može prijaviti svatko tko crta, što festival čini izrazito uključivim i bliskim široj javnosti. Ilustracija je danas jedan od najsvestranijih umjetničkih oblika u svijetu vizualne kulture i najveći je rastući trend kreativnog komuniciranja u svijetu, povezana je s najrazličitijim vrstama kreativnog izražavanja, pa su autori/ice slobodni referirati se na sve što ih zanima i koristiti koje god tehnike požele, a to ilustraciju čini idealnim medijem vizualne komunikacije. Cilj festivala je kroz ugodnu atmosferu, aktualnu tematiku, popularne goste i opušteni pristup umjetničkom stvaralaštvu poduprijeti mlade umjetnike u prezentaciji prema široj publici i pomoći u percepciji kvalitetne ilustracije i njenom razvoju. Nadalje, festival je tu da svima pruži platformu da lakše predstave svoj rad, razvijaju međusobnu suradnju, mladima da se povežu s već etabliranim umjetnicima i da izlažu zajedno s njima, ta da dalje međusobno razvijaju i stvaraju scenu.

KULTURNA ALTERNATIVA MLADIH - HRAM

Cabaret - otvorene večeri perfomansa

“Cabaret“ je vrsta manifestacije u kojoj svi prijavljeni i pozvani zainteresirani kreativci prezentiraju svoje vještine, znanja i kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti u vidu kratkih performansa. Sam naziv Cabaret se poistovjećuje s tradicijom francuskog «Théâtre des variétés», što proizlazi iz théâtre (kazalište) i variété (sorta, šarenilo). Ovakva forma izvedbe označava kulturni program s uklopljenim umjetničkim, plesnim, akrobatskim i glazbenim izvedbama. Program manifestacije se sastoji od većeg ili manjeg broja nastupa – scenskih točaka pojedinaca ili grupa koji zajedno upotpunjuju jedan događaj – Cabaret, dok svaka od tih točaka je umjetnička jedinica sa svojim početkom i krajem. Uz prijavljene kreativce na svakoj od večeri Cabaret-a sudjelovat će kao izvođači članovi udruge Kam – Hram, kao predstavnici cirkuske scene grada Splita. Treća skupina izvođača su cirkuski umjetnici koji se pozivaju da na Cabaret-u prikažu svoje vještine i u sklopu svog boravka održe majstorske radionice. Udruga Kam –Hram godinama organizira manifestaciju Cabaret s ciljem poticanja zainteresiranih sudionika za samostalan scenski nastup, što pomaže u razvoju identiteta te omogućava lokalnoj i široj zajednici svih dobnih skupina prisustvovanje na kulturno – umjetničkoj manifestaciji koja obogaćuje sliku grada. Održavanjem manifestacije priliku za napredak i istraživanje imaju sami umjetnici, fanovi umjetnosti, novinari i kritičari, zainteresirani pojedinci te lokalna zajednica uključivo s nositeljima kulturnih politika kojima ovakav tip programa može biti jedna od točaka za razvijanje strategija i konkretnih aktivnosti koje će pomoći marginaliziranim izvedbenim sektorima kao što je trenutno cirkuska scena u Splitsko - dalmatinskoj županiji, tj. RH.

Istarski Pljočkarski Savez

Godišnja skupština AEJeST-a

“Međunarodni festival pljočkanja” je manifestacija koja prezentira, promovira i štiti nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske. Usmjeren je prema mladim generacijama i cilj mu je potaknuti i senzibilizirati mlade prema tradicionalnoj kulturi. U sklopu festivala održavaju se predavanja i okrugli stolovi na temu tradicijskih igara i izložbe učenika na temu tradicijskih igara.

Češka obec Bjelovar

Međunarodna suradnja - Međunarodni festival folklora

Projekt "Međunarodna suradnja - Međunarodni festival folklora" uključuje sudjelovanje Češke obeci Bjelovar, na Međunarodnom festivalu folklora u Pragu, Češka pod nazivom "Krajansky festival". Krajansky festival u Pragu svake godine okuplja velik broj kulturno-umjetničkih društava češke manjine iz različitih zemalja svijeta, prilikom kojeg se sudionici natječu kulturno-umjetničkim izvedbama te predstavljaju kulturu i običaje svoje zemlje, kao i češke manjine. Češka obec Bjelovar je sudjelovala na danom festivalu 2014. godine kada je folklorna skupina "Srdečko" Češke obeci Bjelovar osvojila treće mjesto te uspostavila odlične odnose s kulturno-umjetničkim društvima iz drugih zemalja sudionica. Budući da je sudjelovanje na istom odlična platforma za uspostavljanje i učvršćivanje međunarodne suradnje te promidžbu hrvatske kulture i običaja, folklorna skupina "Srdečko" Češke obeci Bjelovar planira se i ove godine prijaviti te nastupiti na Međunarodnom festivalu folklora kako bi na međunarodnoj razini prikazala i promovirala hrvatsku tradiciju i plesove, budući da češke manjine nastupom osim češke kulture, prikazuju i tradicijske običaje i plesove zemlje iz koje dolaze.

Tvornica Umjetnosti

Sudjelovanje na programu CineLink Drama

Tvornica umjetnosti svojim projektima i kulturnim aktivnostima, posebno filmom, za cilj ima obrazovanje mladih ljudi i neafirmiranih kreativaca. Ideja projekta „Želim snimiti film“ je kroz edukativno-interaktivne susrete potaknuti i motivirati štićenike domova za nezbrinutu djecu za osmišljavanjem ideja za vlastiti film, stjecanje praktičnih znanja i vještina iz područja teorije filma te konačnu realizaciju filmskih uradaka i njihovu distribuciju. Voditelji projekta su scenaristica i psihologinja Anita Čeko i redatelj i producent Jure Pavlović iz produkcijske kuće Sekvenca. Cilj je nakon niza radionica pripremiti nove mlade filmske djelatnike za tržište rada i potaknuti njihovu bolju socijalnu uključenost. Također, udruga kao koproducent i posrednik između producenta i štićenika domova surađuje sa Sekvencom na razvoju dramske TV serije Pingvini koja obrađuje tematiku života mladih u domovima za nezbrinutu djecu te se kroz radionice nastoje pronaći neprofesionalni glumci s kojima bi se nastavio rad na snimanju serije.
Ovim projektom želi se osigurati sudjelovanje udruge na CineLink Drama programu koji nudi mogućnost daljnjeg razvoja projekta Pingvini s renomiranim konzultantima za scenarij, programskim urednicima i ostalim filmskim profesionalcima, međunarodnu vidljivost te mogućnost osvajanja nagrade za razvoj projekta. CineLink je također idealna platforma za predstavljanje rada udruge filmskim profesionalcima i sličnim neprofitnim organizacijama iz regije koje se bave umjetnošću, kulturom i edukacijom. Sudjelovanje je neophodno za proširenje i nastavak filmskih radionica jer nudi osiguranje stipendiranja polaznika od strane Sarajevo Film Festivala, mogućnost predstavljanja njihovih filmova u potprogramu festivala te umrežavanje s filmskim djelatnicima.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type