Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Radna bilježnica za DKC-e

Radna bilježnica bavi se društveno-kulturnim centrima koji se temelje na ideji civilno-javnog partnerstva i sudioničkog upravljanja. Društveno-kulturne centre se razmatra iz perspektive kulturne politike i smješta ih se u kulturni krajolik, iscrtavajući i opisujući njihove specifičnosti, uključujući širu historijsku perspektivu. Radna bilježnica upozorava na to da nema jedinstvenih rješenja i rasprava o društveno-kulturnim centrima jer je svaka sredina drugačija; svaki društveno-kulturni centar kreira svoj model u skladu sa svojom lokalnom situacijom – kulturnom, društvenom, ekonomskom i političkom okolinom te dostupnim resursima i informacijama.

Radna bilježnica donosi radne definicije koncepata i pojmova koji su ponuđeni za daljnju razradu u svakom pojedinom društveno-kulturnom centru. Svi ponuđeni elementi mogu se birati, kombinirati i izbacivati, nizovi dopisivati ili skraćivati, ovisno o lokalnim situacijama i potrebama. Otuda i naziv "radna bilježnica" jer se polazi od očekivanja da će svaki društveno-kulturni centar sam nadopunjavati i odabirati sadržaj s obzirom na specifične lokalne uvjete rada. Radna bilježnica dakle ne nudi egzaktnu metodu, ne propisuje recept, niti daje krute upute za razvoj civilno-javnog partnerstva i sudioničkog upravljanja, već daje podlogu za osnaživanje svih uključenih dionika i kolektivnu vježbu za razumijevanje ovdje ponuđenih termina i njihovu primjenu u svakoj pojedinoj lokalnoj sredini.

Tko je i zašto uključen? Tko donosi odluke? Tko je za što odgovoran? Tko je kome odgovoran? Kako funkcioniraju odnosi svih uključenih dionika? Koji su uvjeti i kriteriji korištenja prostora? Koja su pravila korištenja prostora? Koja su načela? Što su izazovi? Ovo su samo neka od pitanja koja Radna bilježnica prepoznaje kao ključna za uspostavljanje ili unapređenje civilno-javnog partnerstva i sudioničkog upravljanja. Riječ je o vrlo složenim procesima koji zahtijevaju vrijeme i raznolike resurse, primarno ljudske, kao i visoku razinu motivacije uključenih dionika za poticanje i implementaciju ovih izazovnih poduhvata, čemu Radna bilježnica želi pridonijeti.

Radna bilježnica nastala je povodom Radnog skupa "Prema Institucionalnom pluralizmu: Razvoj društveno-kulturnih centara" koji je Zaklada organizirala od 12. do 14. studenoga 2015. godine u Gliptoteci HAZU u Zagrebu.

Autori Radne bilježnice su Davor Mišković, Ana Žuvela i Dea Vidović, a dizajn potpisuju Dario Dević i Hrvoje Živčić. Bilježnica je ustupljena pod Creative Commons licencom Imenovanje – Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Croatia.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type