Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Vodič za sudioničke dodjele potpora

Američka neprofitna organizacija Foundation Center objavila je vodič za sudioničko osmišljavanje i dodjelu potpora.

Organizacija Foundation Center je u sklopu programa "GrantCraft" objavila rezultate istraživanja o uključivanju zajednice u donošenje odluka o financiranju projekata. Istraživanje, objavljeno pod naslovom "Deciding Together: Shifting Power and Resources Through Participatory Grantmaking", ilustrira kako se donatori sve češće koriste ovom novonastajućom praksom u osmišljavanju i dodjeli potpora. Uključivanjem zajednice u podjelu moći donošenja odluka o financijskim potporama unapređuju se tradicionalne strukture filantropije. Sudioničko osmišljavanje i dodjela potpora redefiniraju ulogu davatelja potpora i propituju tradicionalnu dinamiku moći, podižu svijest o važnosti demokratskog sudjelovanja javnosti u procesima donošenja odluka te potiču izgradnju povjerenja između davatelja i primatelja potpora. Vodič je nastao na temelju istraživanja u kojem su sudjelovali brojni donatori koji već provode praksu sudioničkoga osmišljavanja i dodjele potpora te nudi pregled izazova s kojim se donatori susreću ali i najbolje prakse inkluzivnog osmišljavanja i dodjele potpora.

Autorica vodiča je dr.sc. Cynthia Gibson, konzultantica koja je surađivala s brojnim filantropskim institucijama i velikim neprofitnim organizacijama u strateškom planiranju, razvoju programa, evaluaciji i osmišljavanju komunikacijskih strategija, dok je urednica publikacije Jen Bokoff iz Foundation Center-a.

Foundation Center neprofitna je organizacija koja sakuplja i analizira podatke koje dalje prenosi diljem svijeta kako bi se osnažila svijest o važnosti filantropije u unaprjeđenju društva na globalnoj razini.

Više informacija o Foundation Centeru možete pronaći na službenim stranicama organizacije, a vodič u .pdf obliku možete besplatno preuzeti ovdje.

Također vas podsjećamo da je Zaklada "Kultura nova" u okviru konferencije o sudioničkom upravljanju u kulturi organizirala i panel sesiju "Participatory Funding & Grantmaking for Donors, Grantees and Communities" koju možete pogledati ovdje, dok intervju s Arundhati Ghosh (izvršnom ravateljicom Indijske zaklade za umjetnost), jednom od sudionica ove sesije, možete pronaći na sljedećoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type