Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Ljetna škola i Konferencija o razvoju publike

U okviru ADESTE+ projekta objavljen je poziv na sudjelovanje na Ljetnoj školi i Europskoj konferenciji o razvoju publike koje se održavaju u rujnu 2020. u Rijeci. Prijavite se.

English version of this Public Call is available here.

JAVNI POZIV NA SUDJELOVANJE NA

Ljetnoj školi (21. - 23. 9. 2020.)  i
Europskoj konferenciji (24. i 25. 9. 2020.)
"Engaged Audiences: Strategies for Cultural Change"

Pozivamo Vas na drugo izdanje Ljetne škole i Europske konferencije u okviru projekta ADESTE+ posvećenog razvoju publike, koje će se, nakon uspješnog prvog izdanja održanog u Lisabonu 2019., ove godine održati u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020. Budite dio interdisciplinarne zajednice kulturnih profesionalaca, umjetnika, praktičara, istraživača, studenata, donositelja politika iz cijele Europe na putu prema organizacijskim promjenama. Video lisabonskog događanja možete pogledati ovdje.

Uključite se u stvaranje različite, otvorene, inkluzivne i angažirane kulture prijavom na Ljetnu školu i Konferenciju!

Ljetna škola i konferencija “Engaged Audiences: Strategies for Cultural Change” održat će se od 21. do 25. rujna 2020. godine u Rijeci. Do sada su svoje sudjelovanje potvrdili sljedeći govornici: Nico Carpentier, Teodor Celakoski, Maria Chiara Ciaccheri, Mafalda Damaso, Melissa Dibble, Richard Evans, Lise Korsgaard, Andreja Kulunčić, Davor Mišković, Raul Ramos, Goran Tomka, Daniel Wetzel i Ana Žuvela.

Ljetna škola i Konferencija dio su projekta ADESTE+ podržanog kroz program Kreativna Europa u fokusu kojeg su istraživanje i razvoj inovativnih pristupa razvoju publike. Tijekom 4 godine, 15 partnera iz 7 zemalja provodi brojne aktivnosti za kulturne organizacije, profesionalce, publiku, donositelje politika s ciljem jačanja i razvoja osobnih i organizacijskih kapaciteta različitih aktera u području razvoja publike. U okviru projekta organiziraju se 3 Ljetne škole i Konferencije: prva održana u Lisabonu 2019., druga će se održati u Rijeci 2020., a treća u Torinu 2021. godine.

Program u Rijeci usmjeren je na propitivanje izazova i perspektiva s kojima se kulturni sektor suočava u kontekstu razvoja publike. Koncept razvoja publike transverzalni je fenomen koji se u kontekstu kulturnih politika nadovezuje na sudjelovanje u kulturi, a obuhvaća kulturna prava i pristup kulturi. Iako se kulturne politike pitanjem sudjelovanja publike bave još od 1950-ih godina, koncept razvoja publike relativno je nov pojam koji predstavlja jedan od prioriteta europskih kulturnih politika. Brze promjene ekonomskog, društvenog i tehnološkog okruženja zajedno s promjenama u području komunikacija i slobodnog vremena značajno su utjecale na produbljivanje odnosa s postojećom publikom i razvijanjem novih publika na lokalnoj i globalnoj razini. Suvremene tehnologije značajno su promijenile pristup, razumijevanje, diseminaciju i dijeljenje sadržaja kako u svim područjima života tako i u kulturi i umjetnosti te su zajedno s promjenama u političkom i ekonomskom okruženju snažno utjecale na promjene vrijednosti i potreba publike kao i na njezine navike te ulogu u kulturnom i umjetničkom sektoru.

U kontekstu ovih promjena i novih izazova, mnoge organizacije u kulturi unapređuju postojeće metode u području promidžbe, komunikacija, edukacije, medijacije i angažmana publike te testiraju i nastoje pronaći nove modele koji će ojačati i diversificirati njihov odnos s publikom. Te su organizacije uz umjetničku kreaciju, produkciju i distribuciju, postavljanje publike u središte njihovog djelovanja prepoznale kao potencijal vlastitog održivog razvoja. Razvoj novih pristupa publici kompleksan je proces koji podrazumijeva usvajanje novih kompetencija u području organizacijske kulture i politike, promišljanje temeljne svrhe djelovanja organizacije i njezinih umjetničkih ciljeva, financijskog okvira, strukture profesionalnog i umjetničkog osoblja, promjenu procedura programiranja sadržaja, partnerstava i suradnji kao i organizacijskih, marketinških i obrazovnih pristupa te nove načine komunikacije i primjene digitalnih tehnologija. U osmišljavanju novih pristupa nameću se brojna pitanja kao što su: kako sadržaj koji organizacije nude učiniti pristupačnijim što širem krugu ljudi, kako zadržati postojeću publiku i privući novu, kako doći do onih koje u našoj kulturnoj instituciji (kazalištu, galeriji, muzeju, kinu, kulturnom centru) niti ne očekujemo? Na tragu suvremenog poimanja razvoja publike kao aktivnog procesa stvaranja, produkcije, facilitacije i(li) donošenja odluka, kulturne organizacije sve više se okreću radu s publikom. U današnjem društvu kulturne organizacije igraju različite uloge u svojim kulturnim „eko-sustavima“ i u tom smislu u svoje djelovanje uključuju različite publike na različite načine. Ova je različitost znak zdravog i kreativnog sustava usmjerenog publici.

Ljetna škola i Konferencija okupit će kulturne profesionalce, umjetnike, praktičare, istraživače, studente, donositelje politika iz različitih disciplina koji će u okviru programa razmjenjivati znanja i vještine, stjecati nova iskustva, raspravljati o praktičnim, teorijskim i policy pristupima i značenjima razvoja publike i kulturne promjene koja vodi ka izgradnji inkluzivnije kulture.  

Tijekom Ljetne škole koja će se održati od 21. do 23. rujna 2020. godine sudionici će se upoznati s različitim aspektima razvoja publike te vanjskim i unutarnjim potrebama za organizacijskom promjenom, dok će se program dvodnevne Konferencije 24. i 25. rujna 2020. fokusirati na aktualne izazove i perspektive sudjelovanja u kulturi.

Ljetna škola posvećena je kulturnim profesionalcima koji se bave razvojem publike, dok je Konferencija otvorena za širu javnost.

Radni jezik Ljetne škole i Konferencije je engleski. Radni program dostupan je ovdje.

Sudjelovanje na Ljetnoj školi i Konferenciji je besplatno. Sudionici Ljetne škole bit će odabrani kroz selekcijski postupak, dok je sudjelovanje na Konferenciji otvoreno za sve zainteresirane uz prethodnu registraciju.

Rok za prijavu na Javni poziv za Ljetnu školu je 8. travnja 2020. godine.

Rok za registraciju za sudjelovanje na Europskoj konferenciji je 10. rujna 2020. godine.

Ljetnu školu i Konferenciju organiziraju partneri u ADESTE+ projektu HNK Ivan pl. Zajc Rijeka i Zaklada „Kultura nova“ u suradnji s Rijekom 2020 – Europskom prijestolnicom kulture. Događanja su dio programa Rijeka 2020 – EPK.

U slučaju dodatnih pitanja u vezi prijave na Ljetnu školu i/ili Konferenciju možete ih uputiti na e-adresu: adesteplus@kulturanova.hr.

POSTUPAK PRIJAVE ZA LJETNU ŠKOLU I EUROPSKU KONFERENCIJU
21. – 25. rujna 2020., Rijeka

Prijavnica na Ljetnu školu odnosi se na Ljetnu školu i Konferenciju.

Ovaj poziv otvoren je kulturnim djelatnicima, umjetnicima, predstavnicima kulturnih organizacija, institucija te slobodnim djelatnicima u području kulture i umjetnosti.

U procesu odabira bit će primijenjeni sljedeći kriteriji:

  • Prijavitelj djeluje u području kulture i umjetnosti
  • Prijavitelj ima najmanje dvije godine iskustva u području upravljanja u kulturi i/ili umjetnosti
  • Prijavitelj ima iskustvo u razvoju publike (provedba minimalno 2 projekta razvoja publike ili provedba aktivnosti usmjerenih na razvoj publike u periodu od 18 mjeseci)

Prednost pri odabiru imat će prijavitelji koji su ispunili sve kriterije i ranije uputili svoju prijavu.

Maksimalan broj sudionika Ljetne škole je 120.

Prijave će procjenjivati partneri u projektu ADESTE+.

Sudjelovanje i troškovi puta
Sudjelovanje na Ljetnoj školi i Konferenciji je besplatno. Svi sudionici pokrivaju svoje troškove puta, smještaja i prehrane. Organizatori osiguravaju osvježenja tijekom programa.

Obrazac za prijavu
Prijava mora biti predana putem e-prijavnice koja je dostupna ovdje.

Rok za prijavu
Rok za prijavu je 8. travnja 2020. godine.

Rezultati
Svi prijavitelji bit će obaviješteni o rezultatima procjene prijava najkasnije do 6. svibnja 2020. godine. Zaklada „Kultura nova“ će u ime svih partnera u projektu ADESTE+ obavijestiti sve prijavitelje o rezultatima procjene prijava putem e-adrese navedenog u prijavnom obrascu.

U slučaju odabira prijavitelji su obavezni sudjelovati u Ljetnoj školi i Konferenciji.

REGISTRACIJA ZA EUROPSKU KONFERENCIJU
24. i 25. rujna 2020., Rijeka

Ovaj Poziv otvoren je za teoretičare, istraživače, kulturne operatore, umjetnike, praktičare, aktiviste, kreatore i donositelje politika koji djeluju u području kulture i umjetnosti te za publiku zainteresiranu za kulturu i umjetnost.

Broj sudionika ograničen je na 350.

Sudjelovanje i troškovi puta
Sudjelovanje na Konferenciji je besplatno. Svi sudionici pokrivaju svoje troškove puta, smještaja i prehrane. Organizatori osiguravaju osvježenja tijekom programa.

Registracijski obrazac
Registraciju je potrebno izvršiti putem e-registracijskog obrasca koji dostupan ovdje.

Rok za registraciju
Registracije su otvorene do 10. rujna 2020. godine ili do popunjavanja kapaciteta.

Potvrda registracije
Nakon registracije svi prijavitelji će na e-adresu navedenu u registracijskom obrascu dobiti e-poruku potvrde registracije.

 

 

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type