Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

ADESTE+ raspravlja o relevantnosti kulture

Druga epizoda Europske konferencije bavit će se nužnošću i perspektivama transformacije kulturnog sektora te razmotriti zahtjeve za participacijom i autonomijom.

Druga epizoda konferencije "Change Within Change. Re-examining the role of the cultural organisation and its relationship with the public", održava se u ponedjeljak, 7. rujna od 14 do 17 sati putem Zooma. Temom epizode, "A new vision for culture? Integrity, direction and relevance", konferencija se bavi kroz dvije sesije – panel sesiju i Long Table sesiju. Suvremena umjetnička i kulturna scena sve se više usmjeravaju prema raznolikosti. Film, dizajn, strip, grafiti, fotografija, eksperimentalna glazba, interdisciplinarni projekti, tek su neki od izričaja koji nastaju, opstaju i razvijaju se u suvremenoj kulturi koju u posljednjih stotinjak godina odlikuje snažno širenje, otvaranje novim interpretacijama što to kultura jest i koje je njezino značenje u suvremenom društvu. Koja je uloga kulture za naša društva, i kako se ona oblikuje uslijed i usprkos brojnim zahtjevima društvenih, političkih, ekonomskih i tehnoloških mijena kojima je okružena? Iako se živa kultura češće pronalazi izvan institucija negoli u njima, još uvijek najstabilniju polugu u sustavu predstavljaju javne kulturne institucije, a produkcija novih radova teško je moguća bez javne potpore kulturnom i umjetničkom radu. S druge strane, brojne se institucije nalaze pod pritiskom da se otvaraju što širim publikama, da se prilagođavaju tržišnim dinamikama podilazeći ukusu šireg kruga javnosti. Stoga se epizoda usredotočuje na pitanja kako pronaći ravnotežu između potrebe da se otvaramo što širem krugu publike i zadovoljimo potrebu umjetnosti za njezinom autonomijom?; Kako pronaći ravnotežu između populizma i elitizma, kako nadići nejednakosti i očuvati demokratičnost?

U panel sesiji, koju moderira Macarena Cuenca Amigo, sudjeluju Sajida Carr, Deise Nunes, Arjo Klamer, François Matarasso, Goran Tomka i Ana Žuvela, dok će u Long Table sesiji Philipp Dietachmair, Davor Mišković i Lana Pavlović Aleksić polemizirati s tezama iznesenim na panelu, a Francois Matarasso i Sajida Carr detaljnije ući u problematiku manjinskih kultura i dislociranih zajednica.

Sajida Carr je direktorica organizacije Creative Black Country (West Midlands, Velika Britanija) koja se bavi afirmacijom manjinskih kultura te uključivanjem u zajednicu kroz umjetnost i kulturu. Arjo Klamer je profesor ekonomije kulture pri Sveučilištu Erasmus, a u svom se radu posebno usredotočuje na pristup ekonomiji temeljen na vrijednosti, posebno u umjetnosti i kulturi. François Matarasso, umjetnik, pisac i istraživač, u svom se radu usredotočuje na community prakse te s njima povezana istraživanja. Deise Faria Nunes je teatrologinja, a njezin interes usmjeren je na izvedbene i interdisciplinarne suradničke projekte. Goran Tomka je istraživač i predavač čiji su interesi usmjereni na studije publika, novih medija, kulturne raznolikosti i kulturnih politika. Ana Žuvela je istraživačica u polju kulturnih politika s posebnim fokusom na nove prakse upravljanja i menadžmenta te kulturnu demokraciju. Philipp Dietachmair specijaliziran je za područje europskih kulturnih odnosa, a posljednjih petnaestak godina radi u polju kulturne filantropije. Davor Mišković, voditelj organizacije Drugo more, radi kao istraživač u kulturnom sektoru te aktivno sudjeluje u oblikovanju kulturnih politika te upravljanju i razvoju mreža u kulturi. Lana Pavlović Aleksić je kulturologinja i istraživačica, a njezina glavna polja interesa su teorije kulturne kritike, osobito kulturnih politika i praksi u doba digitalne kulture.

Epizoda konferencije dio je Europske konferencije u sklopu projekta ADESTE+, koju Zaklada "Kultura nova" i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka organiziraju u suradnji s drugim partnerima u projektu. Konferencija se održava u online prostoru u formi tjednih epizoda koje se održavaju svakog ponedjeljka od 14 do 17 sati putem Zooma tijekom mjeseca rujna 2020. Konferencija kroz 5 epizoda u središte rasprave postavlja niz pitanja vezanih uz položaj kulture u suvremenom društvu, a poseban naglasak postavljen je na utjecaj koji aktualna pandemija i zbog nje uspostavljene mjere i nova pravila ponašanja ostavljaju na ovo područje. Program cjelokupne konferencije možete pronaći ovdje.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu registraciju na sljedećoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type