Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Kako otvoriti kulturne institucije?

Treća epizoda Europske konferencije usredotočit će se na pitanja otvaranja i prilagodbe kulturnih institucija zahtjevima suvremenog okruženja te na odgovore koje bi kulturne politike trebale ponuditi u tom pogledu.

Treća epizoda konferencije "Change Within Change. Re-examining the role of the cultural organisation and its relationship with the public", održava se u ponedjeljak, 14. rujna od 14 do 17 sati putem Zooma. Temom epizode, "The cultural institution – what needs to change?", konferencija se bavi kroz dvije sesije – panel sesiju i WorkLab sesiju. Nakon druge epizode, koja se bavila pitanjima relevantnosti kulture i njezine pozicije u društvu, u trećoj epizodi fokus će biti postavljen na demokratizaciju kulturnih institucija i pitanja što je potrebno učiniti kako bi se institucije mijenjale i više otvorile prema građanima, koje su nove prakse upravljanja institucijama te koje mjere kulturnih politika mogu potaknuti promjene koje će biti u skladu sa zahtjevima vremena.

U panel sesiji, koju moderira Dea Vidović, sudjeluju Victoria Durrer, Félix Dupin Meynard i Teodor Celakoski, dok će u sklopu WorkLab sesije primjere novih institucionalnih praksi sudioničkog  upravljanja predstaviti voditeljica Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade Janja Sesar te koordinatori danskog Institute for X iz Aarhusa, Vivian Madsen i Christian Juul Wendell.

Félix Dupin-Meynard je istraživač i savjetnik u polju političkih znanosti, a u posljednjih desetak godina angažiran je na brojnim istraživačkim projektima usredotočenim na evaluaciju javnih institucija i nezavisnih organizacija. U svom se radu bavi temama kulturnih politika i strategija, građanske participacije, teritorijalnim dinamikama te rodnim nejednakostima. Victoria Durrer je specijalizirana za područje kulturne politike, a u svojim se istraživanjima bavi temama reprezentacije u praksama i politikama nacionalnih i lokalnih kulturnih institucija te tijelima javne vlasti. Teodor Celakoski je kulturni djelatnik i aktivist koji se u svom dvadesetogodišnjem angažmanu u polju kulture usredotočio na teme institucionalne inovacije u kulturi te zagovaračke procese usmjerene na unapređenje okvira kulturnih politika.

Primjeri u sklopu WorkLab sesije upoznat će sudionike konferencije s novim modele upravljanja kulturnim institucijama u različitim kontekstima. Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu je ustanova u kulturi utemeljena na modelu javno-civilnog partnerstva, a koju su krajem 2008. zajednički osnovali i kojom zajedno upravljaju Savez udruga Operacija Grad i Grad Zagreb. Institut for X, sa sjedištem u Aarhusu, primjer je samoupravljačke zajednice, svojevrsnog grada u gradu koji osigurava prostorne potrebe za brojne korisnike (pojedince, organizacije, umjetnike, poduzetnike u kulturi), temeljen na otvorenom tipu zajedničkog upravljanja članova kako bi se što adekvatnije  prilagođavao potrebama svojih korisnika.

Epizoda konferencije dio je Europske konferencije u sklopu projekta ADESTE+, koju Zaklada "Kultura nova" i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka organiziraju u suradnji s drugim partnerima u projektu. Konferencija se održava u online prostoru u formi tjednih epizoda koje se održavaju svakog ponedjeljka od 14 do 17 sati putem Zooma tijekom mjeseca rujna 2020. Konferencija kroz 5 epizoda u središte rasprave postavlja niz pitanja vezanih uz položaj kulture u suvremenom društvu, a poseban naglasak postavljen je na utjecaj koji aktualna pandemija i zbog nje uspostavljene mjere i nova pravila ponašanja ostavljaju na ovo područje. Program cjelokupne konferencije možete pronaći ovdje.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu registraciju na sljedećoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type