Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Kriza – oporavak i promjena

Posljednja epizoda ADESTE+ Europske konferencije posvećena je sagledavanju budućnosti sudioničkih praksi i razvoja publike u novim okolnostima.

Peta epizoda konferencije "Change Within Change. Re-examining the role of the cultural organisation and its relationship with the public", održava se u ponedjeljak, 28. rujna od 14 do 17 sati putem Zooma. Za razliku od prvog dijela serijala, u kojem je aktualnim problemima kao i perspektivama transformacije pristup bio sistemski, u posljednjim dvjema epizodama naglasak je na praktičnim aspektima zbivanja. Zaključna epizoda konferencije naslovljena "Tempestuous times – the crisis – recovery and change", kroz panel sesiju i paralelne WorkLab sesije, bavit će se projiciranjem budućnosti, polazeći od trenutne krizne situacije. Osvrnut će se na pitanja gdje se susreću naša prošla i aktualna iskustva, kakve sve neizvjesnosti predstoje te kakve je strateške poduhvate moguće poduzeti u postojećim okolnostima. Kada se govori o kulturnim događanjima ili razvoju publike, primarno se usredotočuje na društvene dinamike fizičkih susreta. Aktualni imperativi pokazuju da postoje i alternative tome. Kako se nositi s njima te im pristupiti na način da nude novu, optimističnu perspektivu teme su o kojima će panel sesiji raspravljati Nico Carpentier, Richard Evans, Arundhati Ghosh i Olga Wysockha, uz moderiranje Inês Câmare. U WorkLab sesijama primjere prakse predstavit će Melissa Dibble, Søren Friis Møller i Marcin Poprawski.

Nico Carpentier, docent na praškom Charles Universityju, usmjeren je na istraživanje sudioničkih praksi, demokratizacije i komunikacije. Richard Evans, osnivač EmcArts centra, u svom se radu bavi temama izvedbenih umjetnosti i filantropije, a njegovi istraživački radovi i razvojni programi usmjereni su na organizacijsku otpornost te prilagodbe u umjetničkom i kulturnom sektoru. Arundhati Ghosh, izvršna direktorica India Foundation for the Arts (IFA), angažirana je na temama filantropije u umjetnosti te međunarodnih kulturnih mreža. Olga Wysocka je politologinja, trenutno je na poziciji izvršne direktorice varšavske Zachęta – National Gallery of Art. Njezini interesi obuhvaćaju teme populizma, demokracije i promocije kulture. Melissa Dibble, menadžerica u kulturi, svoju profesionalnu karijeru usmjerila je na rad s malim i velikim organizacijama u različitim disciplinama s kojima razvija strategije prilagodbe i organizacijske promjene, uvođenja inovacija u sustav upravljanja te istraživanje, testiranje i primjenu novih i istraživačkih praksi upravljanja kulturnim sustavima. Søren Friis Møller aktivan je u kulturi od 1990-ih godina kao producent i organizator kulturnih događanja, a tijekom svoje dugogodišnje karijere interese je usmjerio na istraživanje kulturnog polja i načina na koje ono funkcionira. Marcin Poprawski, istraživač i predavač na AMU Adam Mickiewicz University - Institute of Cultural Studies, u svojim se istraživanjima usredotočuje na organizacijsku kulturu u sektoru kulture, umjetnosti i baštine, upravljanje festivalima, kulturne politike, razvoj publike te održivost kulturnog sustava.

Epizoda "Tempestuous times – the crisis – recovery and change" dio je Europske konferencije u sklopu projekta ADESTE+, koju Zaklada "Kultura nova" i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka organiziraju u suradnji s drugim partnerima u projektu. Konferencija je smještena u online prostor u formi tjednih epizoda koje se održavaju svakog ponedjeljka od 14 do 17 sati putem Zooma tijekom mjeseca rujna 2020. Kroz 5 epizoda, konferencija u središte rasprave postavlja niz pitanja vezanih uz položaj kulture u suvremenom društvu, a poseban naglasak postavljen je na utjecaj koji aktualna pandemija i zbog nje uspostavljene mjere i nova pravila ponašanja ostavljaju na ovo područje. Program cjelokupne konferencije možete pronaći ovdje. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu registraciju na sljedećoj poveznici.

 

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type