Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Trostruka tranzicija

Zaklada i mreža Philea organiziraju u Zagrebu konferenciju o europskoj filantropiji i pravednoj trostrukoj tranziciji u umjetnosti i kulturi.

Zaklada "Kultura nova" u suradnji s Philea Forumom financijera za umjetnosti i kulturu organizira konferenciju "Europska filantropija za pravednu trostruku tranziciju" koja će se održati u četvrtak, 18. travnja 2024. od 14:30 do 19:30 sati u Oris Kući arhitekture (Ul. kralja Držislava 3) u Zagrebu.

Programski fokus konferencije usmjeren je na istraživanje praksi trostruke (socijalne, digitalne i ekološke) tranzicije u području kulture i umjetnosti koje su potaknule ili podržale filantropske institucije. Na konferenciji će sudjelovati predstavnici europskih zaklada, među kojima su André Wilkens (Europska kulturna zaklada), Dina Vester (Zaklada Bikuben), Ignasi Miró Borras (Zaklada La Caixa), Klaus Fruchtnis (Zaklada Daniela i Nine Carasso), Lauri Alaviitala (Zaklada KONE), Nino Klinger (Zaklada Allianz), Vanessa von Richter (Zaklada Anouk) i drugi. Oni će tijekom tri panel diskusije predstaviti različite primjere podrški za integraciju pravedne trostruke tranzicije u kulturi i umjetnosti. Njihovi primjeri dobre prakse mogu poslužiti kao inspiracija i motivacija za razvoj filantropije u kulturi i umjetnosti u Hrvatskoj.

Konferenciju će moderirati Andrea Čović Vidović (voditeljica medija za Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj), a službeni jezik je engleski. Program konferencije nalazi se ovdje.  

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, ali se zbog ograničenog broja mjesta potrebno registrirati na sljedećoj poveznici.

***

U doba nezapamćenih globalnih izazova i transformacija, više nego ikad je važno pronaći sistemske odgovore na različita previranja koja fragmentiraju i polariziraju društvo i sustavno ugrožavaju ljude i planet. Među tim odgovorima nalazi se i koncept trostruke tranzicije. Ona podrazumijeva transformacije u socijalnom, digitalnom i ekološkom krajoliku temeljene na principu pravednosti te generiranju inovativnih rješenja u suočavanju s nekim od najurgentnijih izazova našeg vremena. Takvi tranzicijski procesi bi trebali doprinijeti stvaranju održivijeg i otpornijeg društva i stoga su važni za našu budućnost.

Kultura i umjetnost propituju konvencije, artikuliraju složene probleme, otvaraju prostor za marginalizirane glasove, testiraju nove pristupe i sl. Umjetničke i kulturne prakse stvaraju imaginativne svjetove koji ohrabruju inovacije i inspiriraju pojedince da zamišljaju budućnost izvan postojećih granica. Stoga, umjetnost i kultura predstavljaju nezaobilaznu platformu za promišljanje i provedbu trostruke tranzicije.

Umjetnost i kultura su u središtu filantropije i jedno su od najvažnijih područja u koje filantropske institucije u Europi ulažu svoja sredstva i resurse (EFC, 2018). Kulturni i kreativni sektor bio je među financijski najpogođenijim u vremenu pandemije, a podaci mapiranja koje je Philea Forum financijera za umjetnosti i kulturu objavio 2023. pokazuju da je filantropski sektor u tim vremenima neizvjesnosti i krize ostao predan financiranju umjetničkih i kulturnih organizacija kako bi ublažio negativne utjecaje krize i ojačao njihovu otpornost.   

Hitnost u rješavanju izazova koji su pred nama zahtijeva stabilno umjetničko i kulturno polje u kojem su osigurani pristojni uvjeti i u kojem se provode pravedne prakse. Zbog spomenutih inherentnih vrijednosti i važnosti uloge umjetnosti i kulture, unatoč financijskoj nesigurnosti i strukturnim slabostima, u tom je području već niz primjera provedbe pravedne trostruke tranzicije kojima filantropske institucije u Europi pružaju različite oblike podrške kako bi doprinijele izgradnji i jačanju veze između kulture i umjetnosti te socijalne, digitalne i ekološke tranzicije. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type