Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Istraživanje o mobilnosti u kulturi

Europska kulturna zaklada, MitOst i Zaklada "Kultura nova" provele su projekt "i-Portunus Houses – Kick-Start a Local Mobility Host Network for Artists & Cultural Professionals in All Creative Europe Countries" u okviru kojega je provedeno i istraživanje o mobilnosti u kulturi. U provedbu istraživanja i-Portunus Houses bili su uključeni stručnjaci iz različitih područja, među kojima su Tsveta Andreeva, Marta Jalšovec, Ana Žuvela, Petra Rodik, Vedran Horvat i Institut za političku ekologiju te Toni Attard, dok je Dea Vidović bila voditeljica istraživanja. Kao rezultat provedenoga istraživanja Zaklada je 2022. u biblioteci "Kultura nova" objavila četiri međusobno povezana sveska publikacije. Svaki svezak publikacije proizlazi iz jedne istraživačke dionice donoseći tako 1) kontekstualni okvir za mobilnost u kulturi, 2) studiju o mobilnosti u kulturi kroz prizmu umjetnika, kulturnih profesionalca, hostova i financijera, 3) evaluaciju i-Portunus Houses grant sheme za mobilnost te 4) scenarij za budućnost mobilnosti u kulturi.    
 
Prvi svezak publikacije "Mobility in Culture: Conceptual Frameworks and Approaches" predstavlja različite aspekte i recentna promišljanja o mobilnosti u kulturi, razmatrajući pojedine izazove mobilnosti u budućnosti. Knjiga se sastoji od osam priloga u kojima teoretičari, istraživači i autori iz različitih dijelova Europe raspravljaju o mobilnosti kroz različite aspekte: studije mobilnosti, EU politike za mobilnost u kulturi, tipologije i izazove za mobilnost, poziciju umjetnika i kulturnih profesionalaca, digitalne mobilnosti, uloge hostova u mobilnosti, važnosti mobilnosti za lokalnu zajednicu te ekološke politike za mobilnost. Autori članaka su: Jordi Baltà Portolés, Taru Elfving, Višnja Kisić, Marie Le Sourd,  Mark Robinson, Noel B. Salazar, Goran Tomka, Helen Varley Jamieson, Dea Vidović, Claire Rosslyn Wilson i Ana Žuvela.

Drugi svezak "Study on Mobility in Culture: Perspectives of Artists/Cultural Professionals, Hosts, and Funders" eksplorativna je analiza iskustava, praksi, potreba, prioriteta i pristupa mobilnosti u kulturi različitih aktera. U istraživanju je korištena kvantitativna i kvalitativna metodologija, a na temelju analiziranih podataka su formulirane preporuke za unapređenje infrastrukture za prekograničnu mobilnost u kulturi. Autorice ovog sveska su Marta Jalšovec, Petra Rodik, Dea Vidović i Ana Žuvela.

U trećem svesku "Stories of Mobility: Evaluation of the i-Portunus Houses Grant Scheme" predstavljeni su rezultati provedene evaluacije grant sheme razvijene u okviru projekta i-Portunus Houses kroz koju su sredstva dodijeljena hostovima za mobilnost umjetnika i kulturnih profesionalaca. Kako bi ponudila što obuhvatniji uvid u ishode i-Portunus grant sheme, evaluacija je obuhvatila iskustva hostova i umjetnika/kulturnih profesionalaca. Petra Rodik i Marta Jalšovec autorice su ove evaluacijske studije.   

Četvrti svezak publikacije "Scenario for the Future of Mobility in Culture" donosi koncept spore mobilnosti kao odgovor na sve prepoznate potrebe za promjenama u mobilnosti u kulturi. Koncept je, na temelju teorijskih uvida, prikupljenih podataka i provedenih analiza prikazanih u prva tri sveska publikacije i-Portunus Houses, nastao u okviru radionice posvećene planiranju budućnosti. Sudionici radionice bili su Toni Attard, Philipp Dietachmair, Vedran Horvat, Dea Vidović i Ana Žuvela, a moderator Jonas Drechsel, dok su autorice sveska Dea Vidović i Ana Žuvela.

Publikaciju su uredile Nancy Duxbury i Dea Vidović, a dizajn potpisuje Superstudio Design Projects. Sva četiri sveska objavljena su na engleskom jeziku u tiskanom i elektroničkom izdanju pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Projekt i-Portunus Houses proveo je, ispred Europske komisije, konzorcij koji čine Europska kulturna zaklada kao koordinator te MitOst i Zaklada "Kultura nova", a bio je posvećen ispitivanju i analizi različitih transnacionalnih grant shema za mobilnost u kulturnom sektoru te provedbi istraživanja o mobilnosti u kulturi. Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama projekta.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type