Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1a2

Umjetnička organizacija "Bezimeno autorsko društvo" - kazališna družina

Produkcija i distribucija umjetničkih radova BADco. u 2016. godini

BADco. planira 2016. primarno kao godinu stabilizacije, internog razvoja i planiranja budućnosti. U siječnju započinje cjelogodišnji intermedijalni projekt “Vremenske bombe” praćen internetskom stranicom i potkraj godine izložbom i simpozijem. Projekt uključuje i radionicu na najznačajnijoj europskoj plesnoj školi P.A.R.T.S., praizvedba predstave “Preokreti”, distribucija projekata “Manje zlo”, “Stranac” i “Antitijela” u Hrvatskoj i inozemstvu te produkciju filma “Trilogija o radu” kojim se propituje institucionalni okvir u kulturi. Intenzivan ritam produkcijskih, distribucijskih i edukacijskih aktivnosti nadovezao se na podjednako intenzivne prethodne godine. Prethodnih godina širenje aktivnosti na edukaciju, razvoj digitalnih alatki i interdisciplinarne radove osiguralo je organizacijski razvoj i osnovu za stabilni produkcijski okvir, radnu sigurnost za kolektiv te široku mrežu suradnji.

25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja

Produkcija, distribucija i afirmacija programa Udruge 25 FPS

Udruga 25 FPS od svog osnutka 2004. godine aktivno djeluje u području neovisne, izvaninstitucionalne kulture u Hrvatskoj te promovira i pridonosi vidljivosti nekomercijalnih oblika audiovizualne djelatnosti i filmske umjetnosti na lokalnoj, globalnoj i međunarodnoj razini. Predloženi projekt proteže se kroz tri osnovne kontinuirane aktivnosti udruge: produkcija godišnje međunarodne filmske manifestacije Festivala 25 FPS; edukacija i istraživanje u novomedijskoj i filmskoj kulturi kroz projekt Kratke baze; izdavaštvo, promocija i distribucija kratkometražnog filma. Projekt je usmjeren na razvijanje i vrednovanje nekomercijalnih kulturnih sadržaja, istraživanje i oblikovanje novih produkcijsko-organizacijskih modela u kulturi te promicanje umjetničkih i medijskih sadržaja koji su u Hrvatskoj na marginama institucionalne i izvaninstitucionalne kulture (suvremeni eksperimentalni, inovativni i kratki film i njihove medijske ekstenzije). Udruga 25 FPS na domaćoj i svjetskog razini svojim djelovanjem i navedenim projektima omogućuje produkcijsku, prikazivačku i edukacijsku platformu sadržajima koje kao dionik u audiovizualnoj industriji promovira kao umjetnička djela i dobra s kulturnom, a ne isključivo ekonomskom vrijednošću. Ta je posebnost još više izražena u sadašnjim europskim audiovizualnim politikama koje film sužavaju isključivo na komercijalne aspekte.

Udruga za kulturu i sport "Pozitivna sila"

Eksperimentalna izvedbena kompanija ROOM 100

Projekt "Eksperimentalna izvedbena kompanija ROOM 100" projekt je organizacijskog, produkcijskog i distribucijskog osnaživanja kompanije, razvoja međunarodne suradnje i razvoja publike u sektoru umjetnosti suvremenog cirkusa i eksperimentalnog kazališta. Projekt se realizira kroz produkciju i distribuciju predstava suvremenog cirkusa, performansa i eksperimentalnog kazališta, prezentaciju predstava inozemnih suvremenih cirkuskih kompanija i projekciju filmova cirkuske tematike u prostoru udruge - HALI 100 i partnerskom prostoru - glazbeno-kulturnom klubu Judino drvo u Splitu, rezidencijske boravke inozemnih suvremenih cirkuskih kompanija i hrvatskih cirkuskih umjetnika i radionice inozemnih cirkuskih umjetnika u HALI 100, redovne radionice članova udruge i sudjelovanje u projektu "Circus Next" ključne međunarodne platforme za razvoj suvremenog cirkusa u Europi. Realizacijom projekta izravno se djeluje na razvoj suvremenog cirkusa u Hrvatskoj i njegovu relevantnost u lokalnom, nacionalnom i međunarodnom okviru. Inovativnim, istraživačkim i angažiranim pristupom u produkcijskom i distribucijskom radu izravno se utječe na poimanje suvremenog cirkusa kao izvedbene umjetnosti i njegovog postavljanja u ravnopravni položaj s tradicionalnim kazališnim žanrovima. Prezentacijskim i rezidencijskim radom širi se kulturna ponuda grada inovativnim i novim formama suvremenog izvedbenog stvaralaštva, dok se kroz radionice pruža i edukativna doza. Tako se lokalna zajednica stavlja u europski kontekst i kontinuirano se stvara nova i njeguje postojeća publika te se širi edukacijsko i informacijsko polje djelovanja u upoznavanju povijesti, razvoja, slojevitosti i značaja suvremene cirkuske umjetnosti.

FANTASTIČNO DOBRA INSTITUCIJA - FADE IN

FANTASTIČNO DOBRI DOKUMENTARCI

Predloženi program obuhvaća sustavno i fokusirano djelovanje na području razvoja produkcije programskih sadržaja i njihove distribucije, a naslanja se na iskustva njegove implementacije u prethodnim godinama. Umjetnički projekti obuhvaćeni programom su autorski i istraživački dokumentarni filmovi, kreativni dokumentarci, ali i animirano-dokumentarni projekti i hibridni eksperimenti. Program ima za cilj zagovarati i kritički obrađivati društveno relevantne teme kroz dokumentarne forme u najširem smislu, poticati autorsku produkciju te poboljšati vidljivost, doseg i utjecaj tih djela, olakšati njihovu distribuciju i samoodrživost takve, nekomercijalne umjetničke prakse. Provedbom ovog programa planira se doprinijeti razvoju ideja i projekata, otvaranju mogućnosti za umjetnički izražaj neprepoznatim i novim autorima u okružju profesionalne produkcije, edukaciji publike, širenju svijesti o značaju vidljivosti drugačijih sadržaja te stvaranju platforme za bolju suradnju među kulturnim i društvenim inicijativama kao i distribuciju radova u javnosti. Cilj projekta je osnažiti razvoj dokumentarnih projekata kroz međunarodni sustav i crpiti mogućnosti ostvarivanja potpore izvan resornih nacionalnih tijela. U tom su smislu, kontinuirani razvoj međunarodnih suradnji i koprodukcija, umrežavanje i izgradnja međunarodne prepoznatljivosti neka od prioritetnih područja ovog programa. Stabilna suradnja s javnom televizijom ima za cilj edukaciju građana, posebice mladih, za razumijevanje, propitivanje i prezentiranje društveno relevantnih tema kroz kreativni stvaralački pristup. Dokumentarno-animirani projekti i hibridni eksperimenti obogaćuju relativno novo područje istraživanja, ali i osiguravaju veći doseg.

Umjetnička organizacija Grupa Kugla,glumačka trupa

Svaka revolucija je bacanje kocke osim što

Program obuhvaća izvođenje i distribuciju projekta pod naslovom "Svaka revolucija je bacanje kocke osim što" u kojem se progovara o temi revolucionarnog gubitka, gubitka revolucije, gubitka revolucionara kroz tri projektne točke. Projektna točka br. 1 jesu reprizne izvedbe predstave Fantom Planinšak, projektna točka br. 2 je premijera istoimene predstave "Svaka revolucija je bacanje kocke osim što", dok je projektna točka br. 3 izvođenje šahtofonije Mao Tze.

Festival mediteranskog filma Split

Kino Mediteran

Projekt "Kino mediteran“ pokrenut je s ciljem revitalizacije kina na dalmatinskim otocima i u Zagori od kojih su neka bila zatvorena dulje od 20 godina. Kroz 4 godine projekt se od početnih trodnevnih gostovanja u 10 gradova razvio u cjelogodišnju kino mrežu koju čine 22 kina. Zahvaljujući "Kinu Mediteran" digitalizirana su 4 kina (Bol, Hvar, Imotski i Komiža) čime je tim gradovima omogućen svakodnevni kino program. U ostalim gradovima je organiziran redovni kino program sa 2 do 4 prikazivanja tjedno u ljetnim mjesecima i sa 2 do 6 prikazivanja mjesečno tijekom ostatka godine. Tako je projekt počeo ostvarivati cilj zbog kojeg je pokrenut - oživljavanje cjelogodišnjeg kino programa u manjim gradovima te stvaranje mreže malih, nezavisnih kina. Prikazivanjem filmova europske i svjetske kinematografije lokalno stanovništvo se senzibilizira o važnosti filma kao kulturnog proizvoda, stvara se svijest o potrebi za revitalizacijom kino programa kroz čitavu godinu, a kroz filmske i edukativne programe za djecu i najmlađe uči ih se o važnosti odlaska u kino. Suradnjom s lokalnim školama sudjeluje se u edukaciji na području medijske kulture te doprinosi razvoju mlade publike. U ljetnim mjesecima projekt daje veliki doprinos razvoju kulturnog turizma svakog grada kao jedini filmski sadržaj u ponudi. S obzirom na ograničenja s tehnikom i ljudstvom, četiri tima putuju od grada do grada, realizirajući program u svim segmentima i stvarajući mrežu malih kino dvorana.

UDRUGA BACAČI SJENKI

KRITIČKA, ODGOVORNA I INOVATIVNA EDUKACIJA ODRASLIH, DJECE I MLADIH

Tijekom gotovo 10 godina sustavnog rada na inovativnom, refleksivnom i istraživačkom zagovaranju pravednije i održivije društvene zajednice te suvremene kulture i umjetnosti Bacači sjenki ostvarili su: kazališnu, intermedijalnu te videoprodukciju, organizirali tematske i problemske radionice, konferencije i skupove, objavili publikacije projekta te transkripte simpozija i manifestacija iz više od 30 zemalja svijeta i predstavili se na 3 kontinenta te kontinuirano educirali, predstavljali i stručno osposobljavali umjetnike i profesionalce raznih disciplina te djecu i mlade. Uz ovu kontinuiranu aktivističku, izvedbenu, interdisciplinarnu te obrazovnu djelatnost Udruga BS je pokrenula i audiovizualnu produkciju. Zbog svega toga te unaprjeđenja poslovanja, organizacija provodi sistematizaciju djelovanja, promidžbe i planiranja: povećanje učinkovitosti postojećih produkcija i produkcijskih uvjeta; razvitak novih modela i formata obrazovanja te razmjene znanja u suradnji s partnerima iz Hrvatske i inozemstva. Programske aktivnosti obuhvaćaju obrazovni program, kustosko-konceptualne projekte: Zidne novine i Radio oko, filmski, istraživački i interdisciplinarni projekt: Na rubu pameti; humano-urbanu mrežu, projekt promišljanja zajednice i dokumentarni film: Vitić_pleše/betonska ljubav; izvedbene projekte: Brujanje grada, Ex-pozicija, Muške-ženske/ženski-muški, Bitka na neretvi te izdavačku djelatnost.

SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ

Urgentni naslovi: KONSTRUKCIJA PERSPEKTIVE

Program se konstrukcijski osvrće i rekreira niz različitih umjetničkih metodologija, smjernica i poetika koji su rezultat akumuliranih umjetničkih radova i formata proteklih deset godina djelovanja organizacije. Obuhvaća nekoliko različitih autorskih projekata iz područja plesne umjetnosti i proširene koreografske prakse. Uz to program uključuje redovite aktivnosti distribucije radova, razvoj novih formata za buduće sezone te umjetničke rezidencije u partnerskim organizacijama i prostorima koje će popratiti i otvorene prezentacije radova i projekata. Realizacija programa odvija se u suradnji s nekoliko renomiranih institucija u području izvedbenih umjetnosti. U programu u njegovim različitim aktivnostima sudjeluje niz domaćih i međunarodnih renomiranih plesnih umjetnika i teoretičara različitih generacija. Konstrukcija perspektive bavi se posebnim pogledom na samu proizvodnju plesne umjetnosti amplificirajući pitanje što je nužno urgentno kao predmet takve proizvodnje te gdje su čvorišta i nakupine urgentnosti i nužnosti. Fokus programa je u vizurama koji izazivaju nove načine razmišljanja o osovini društva i umjetničke suvremenosti te suvremenosti i njene političke dimenzije.

Udruga Filmaktiv

Filmaktivizacija

Temeljne odrednice programa su jačanje produkcijskog okvira za razvoj projekata etabliranih autora i davanje prilike debitantima, promocija i distribucija filmova u Hrvatskoj i svijetu te stvaranje nove publike. Svaki segment ima jasno definirane projekte, aktivnosti i nositelje aktivnosti. Projekt osnažuje riječku filmsku scenu i vodi ka decentralizaciji audiovizualnih programa u RH kroz proizvodnju i distribuciju postojećih i novih filmova hrvatskih autora nastalih u produkciji Filmaktiva. Snažan društveni angažman i propitivanje dominantnih obrazaca djelovanja, odnosa moći te odnosa institucija i pojedinca, iznimno prisutan u filmovima nastalim u produkciji Filmaktiva, vidljiv je i u novim produkcijama. Publika se razvija promocijom i edukacijom, kao i svijest o kvalitetnom domaćem filmu nastalom u okviru nezavisne filmske produkcije.

VRUM umjetnička organizacija

VRUM

Projekt je usmjeren na postprodukciju dviju predstava „MINIMI“ i „the killer in me is the killer in you my love“, koordinaciju platforme Kliker te sudjelovanje u EU projektu „Cliffdancers“. Započeti projekti koji su za jedan od ciljeva imali decentralizaciju kulturno-umjetničke scene pokazali su se održivim i potrebnim te su uključili raznovrsniju demografiju posjetitelja i približili suvremenu umjetnost upravo onako kao što se ona nastoji razvijati - kao javno dobro. Projekt u sljedećoj godini uključuje i brojna gostovanja VRUMovih produkcija u inozemstvu, kao i distribuciju stranih produkcija u Hrvatskoj, naročito u sklopu nastavka razvoja programa u Sjevernoj regiji.

Eurokaz

Eurokaz sezona 2016.

Eurokaz 2016. nastavlja svoje aktivnosti kao produkcijska kuća u različitim programskim segmentima: vlastite produkcije i koprodukcije, gostovanja (program Eurijala), diskurzivni programi (radionice, okrugli stolovi, tribine, predavanja), filmska produkcija, projekcije, izložbe. Nastavljajući se na tematske blokove festivala od kojih su mnogi bili posvećeni doprinosu ne-europskih kultura u razvoju suvremene umjetnosti, Eurokazu je u fokusu interesa u sljedećoj godini Kina. Nizom projekata i aktivnosti u kojima surađuju kineski, hrvatski, slovenski i crnogorski umjetnici i partneri pokušat će se odrediti sličnosti, ali i podcrtati razlike, naših tranzicijskih sustava. Riječ je o složenom projektu različitih izvedbenih i poetičkih razina koji pod zajedničkim nazivom Glad u konačnici okuplja i različita estetička i svjetonazorska iskustava, a čiji je cilj, u socijalnom smislu, rušenje stereotipne predodžbe koja na ovim prostorima prevladava o suvremenoj kineskoj proizvodnji ideja od cenzure umjetničkih do liberalizma ekonomskih. U produkcijskom smislu nastavak je to Eurokazova modela suradnje nezavisnih i institucionalnih kulturnih organizacija. Projekt se u formalnom smislu sastoji od nekoliko cjelina: predstavljanje radova (multimedijalne i plesne predstave, dokumentarni filmovi, instalacije, izložbe) svjetski priznatih kineskih umjetnika; produkcije triju predstava; popratnih događanja (radionice, okrugli stolovi, diskusije); finalne višesatne scenske montaže materijala prezentiranog i produciranog u sklopu projekta Glad; predstavljanje materijala na festivalu Ex ponto u Ljubljani i na festivalu MIT na Cetinju.

de facto, kazališna grupa

VISITING ARTS

Projekt Visiting Arts u 2016 g. ostvaruje se kroz tri programske smjernice. Prva se odnosi na proizvodnju novih međunarodnih i koprodukcijskih projekata: Bolji život i U svakom prostoru postoje ljudi u Parizu, Berlinu i Zagrebu. Druga se odnosi na distribuciju plesnih produkcija de facta: Trilogija i Uni*form dok se treća odnosi na daljnji razvoj hrvatske i međunarodne umjetničke platforme kroz projekt On entertainment, širenje aktivnosti sa stalnim partnerima Teatar ITD i AR Lazareti te umrežavanje s novim partnerima, ZKMom koji će koproducirati predstavu Folk Acts, te Galerijom LAUBA koja će koproducirati projekt U svakom prostoru postoje ljudi. Visiting Arts – Umjetnost koja posjećuje ili Umjetnost koju netko posjećuje ima za cilj proširiti znanje o suvremenim izvedbenim tehnikama; približiti suvremeni ples i kazalište široj publici; povezati hrvatske i međunarodne umjetnike u promišljanju inovativnih načina produkcije i distribucije radova u suvremenom umjetničkom okruženju. Korisnici projekta su plesači, koreografi, glumci, likovni i audiovizualni umjetnici, dramaturzi i pedagozi, kazališni teoretičari, umjetničke organizacije i institucije, plesne akademije, partneri u projektima, festivali izvedbenih umjetnosti, šira publika. Projekti na ovaj način posjećuju publiku dok umjetnici i publika sudjeluju u tim projektima, iskustveno, radionički i edukacijski.

RESTART

Restartov program produkcije i distribucije radova

Projekt obuhvaća sinergiju tri osnovne aktivnosti udruge (produkcije, distribucije i edukacije) radi razvoja postojećih i pokretanja novih programa i sadržaja. Poseban naglasak stavlja se na mehanizme najneposrednijeg uključivanja korisnika svih dobnih uzrasta putem dinamičkih odnosa kojim postaju aktivna publika. U fokusu projekta je razvoj debitantnih autora, produkcija novih audiovizualnih projekata, distribucija i promocija domaćih i stranih dokumentarnih filmova, te sustavna edukacija publike od najranije dobi uz istovremeno kreiranje besplatnih kulturnih sadržaja. Polazišna točka projekta temelji se na uvjerenju promjene paradigme čitavog vizualnog medija, kojim se danas svatko može izražavati zahvaljujući rasprostranjenosti tehnologije bez obzira na dob, prethodno znanje i iskustvo. Posebnost Restartovog programa, osim uobičajene profesionalne produkcije, jest okrenutost novim autorima kojima se pruža podrška u kompletnom procesu produkcije i distribucije, doprinoseći promociji i boljoj vidljivosti realiziranih radova kroz program Restart Laboratorija. Cilj projekta je razvoj novih publika koje nisu samo pasivni konzumenti, već proaktivni dionici u stvaranju i promišljanju medija filma, posebno dokumentarne forme.

Prostor rodne i medijske kulture  K-zona

Produkcija, distribucija i afirmacija programa Vox Feminae platforme

Identitet žene i suvremene umjetnice naslanja se na temeljnu postfeminističku ideju da su žene/djevojke postigle posvemašnju jednakost i da su daljnje feminističke intervencije u kategoriju nepotrebne i nepoželjne. Projekt je usmjeren na širenje medijskog i otvaranje fizičkog prostora mladim umjetnicama, teoretičarkama i aktivistkinjama te odgovara na njihove potrebe nudeći im edukacije, otvarajući polja za suradnju te ih nastoji ojačati za prisutnost u javnom diskursu i za upravljanje vlastitom reprezentacijom i kvalitetom života i uvjeta stvaranja. Program sadrži i nastavak zagovaračke kampanje za uspostavljanje Virginije, društveno angažiranog umjetničkog prostora na Trešnjevci kao hibridnog prostora za jačanje kulturnog nezavisnog pulsa lokalne zajednice. Ovaj je projekt usmjeren na decentralizaciju kulturnih i društvenih sadržaja izmještanjem ih iz strogog centra grada. Tako će se distribucija i promocija radova umjetnica održavati tijekom godine u Zagrebu, Zadru, Sinju i Koprivnici. U cilju razvoja suradničkih modela i decentralizacije umjetničkih događanja, ali i poticanja lokalne umjetničke scene dugoročni cilj Vox Feminae platforme je mapirati udruge i umjetničke organizacije u svim županijama i većim gradovima koje će zajedno s K-zonom raditi na neutralizaciji rodnih stereotipa u kulturno umjetničkoj sferi.

IKS FESTIVAL

Inovativna kazališna scena Split

Inovativna kazališna scena Split djeluje kao snažno središte inovativnih praksi, bilo suvremeno plesnih, suvremeno dramskih, performans art i intermedijskih. Tijekom proteklih godina organizacija ostvaruje suradnju s Mrežom za izvedbene umjetnosti, Nomadskom plesnom akademijom, mrežom Kliker i nastoji stvoriti uvjete za razvoj hibridnih umjetnosti – performance art i interdisciplinarne programe koji odstupaju od tradicionalnih dramskih formi. Kroz umjetničke programe, predstave, predavanja, refleksije, razgovore, tribine koje se bave istraživanjem suvremenih umjetničkih praksi kroz interdisciplinarni pristup umjetnosti i ohrabruje one radove i djelovanja koja odstupaju od tradicije. Inovativna kazališna scena Split sastoji se prvenstveno od produkcije i distribucije novih radova domaćih umjetnika u sve šire regionalne centre umjetnosti kao što su Zagreb, Zadar, Šibenik, Karlovac i Varaždin, ali i poseban naglasak stavlja na razvoj potencijala splitske kulturne scene - umjetnika i publike kroz aktivnosti (produkcijske, edukativne i distribucijske) tijekom cijele godine i konačno koncem akademske godine u lipnju - posebne projekte od značaja za splitsku javnost uvrštava u festivalskoj formi na već nacionalno i internacionalno prepoznat projekt IKS Festival - međunarodni festival suvremenog kazališta Split.

Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij

METAMEDIA REMIKS LAB

Projekt povezuje “remiks” kao metodu novomedijske produkcije i kritički/spekulativni dizajn kao metodu društvene kritike. Medijska konstrukcija realnosti dizajniran je remiks društveno-kulturalne realnosti. Dizajner je estetski ideolog remiksa. Kritički dizajn otvara rasprave i provocira. Nije riječ tek o kritičkoj perspektivi akademske razine, već o svakodnevnom kritičkom promišljanju koje nedostaje i kojeg obrazovni sustav zanemaruje. Poveznica aktivnosti je kritičko promišljanje zajedničkog djelovanja u urbanoj sredini. Skupine aktivnosti i faze projekta su istraživanje, arhiviranje materijala javnih prostora, doživljaja djece, spekulativni scenariji, manjinski identiteti; edukacija djece o organizaciji prostora interaktivnim formatima, multidisciplinarne radionice dizajna interakcija, audio radionica, Medijski kultivator, Game jam radionica; umjetnička produkcija, interaktivni novomedijski radovi, 3D print, Oculus Rift, bioelektronika, DIY instrumenata, remiksiranje i glazbena koprodukcija online, Game jam-igrivi koncepti, publikacija CD-a Match, tisak publikacija “Participativno upravljanje” i Small voices-big choices; distribucija/prezentacija festival Media Mediterranea i umrežavanje (IT, VB, CRO), Game jam, Summersession (V2, NL), koncerti, online distribucija umjetničkog materijala (2016.), izdavaštvo “ReMade in Rojc”. Posebnost projekta jest njegova usmjerenost na multidiscipinarno području društvene, humanističke, tehničke znanosti i umjetnosti novih medija s ciljem kritičke refleksije uloge tehnologije u društvu. U fokusu se nezastupljene teme u edukacijskim programima i produkciji lokalnih autora - kritički/spekulativni dizajn, dizajn interakcija, remiks, mash up.

KA-MATRIX - Udruga za društveni razvoj

Nova Kultura_Hibridni Grad 016.

Nova Kultura_Hibridni Grad 016. dovodi nove i inovativne programe koji stvaraju nova mjesta interakcije u suvremenoj umjetnosti (Kulturna kupola), razvijaju komunikaciju s publikom kroz kritičnu interakciju u promišljanju javnih neiskorištenih površina (Napušteni); koriste nove formate u shvaćanju umjetnosti i kulture (Free art glitch) te se bavi pitanjem promišljanja korištenja javnih prostora za interdisciplinarne prakse što čini otklon od svakodnevnog promišljanja korištenja prostora za dominantne prakse (placemaking i javna rasprava). Program kreće od pretpostavke u kojoj preispituje trenutnu situaciju u društvu istovremeno dovodeći nove formate i kritičan pristup uz međusobno umrežavanje s navedenom dominantnom kulturom kako bi zajednički preispitali i istražili nove metode te time ujedno i doprinijeli razvoju publike te poticali daljnji razvoj nezavisne kulture. Program polazi od inovativnih pristupa; razvoja novih metoda interakcije u suvremenoj kulturi; preispitivanja umjetničkog, društvenog i ideološkog okruženja u kojima djeluje te prenamjeni i pozicioniranju javnih neiskorištenih prostora za programe u suvremenoj kulturi. Nova Kultura_Hibridni Grad okuplja umjetnike i društvene aktiviste koji povezuju zabavni, participativni i kulturno-izvedbeni pristup uz poziv široj lokalnoj zajednici na aktivno uključivanje.

Domino

Zamislimo 2020

U suvremenom promišljanju umjetnost, kultura i okoliš bitna su područja koja se isprepliću i samim time stvaraju stimulativna istraživanja ideja i kreativnog razmišljanja o ekološkim pitanjima u 21. stoljeću pri čemu umjetnici mogu imati veliku ulogu u bilježenju kao i u reagiranju o našem mjestu u prirodnom poretku. Umjetnost kao takva sama može biti poticaj na akciju, kao i katalizator promjene, a to je ono što se želi istaknuti u projektu Zamislimo 2020. U okviru projekta Zamislimo 2020. producirat će se i/ili distribuirati: performans/umjetničko istraživanje/turneja na temu poplava (povezivanje s lokalnim stanovništvom, uspoređivanje percepcije stvarnosti i medijskog izvještavanja); izložbu uličnih umjetnika u Branimirovoj na zakupljenim oglasnim prostorima (prodor u javni prostor, davanje prostora inače marginaliziranoj skupini umjetnika); eko-rezidencije umjetnika, aktivista i znanstvenika u više hrvatskih gradova (Zagreb, Rijeka, Split, Dubrovnik, Zadar) (povezivanje s organizacijama iz navedenih gradova, ostvarivanje suradnje); eko-konferenciju Zero Footprint u suradnji s eko-udrugama na kojoj će se izmjenjivati iskustva umjetnika, znanstvenika, aktivista (otvaranje dijaloga između inače nepovezanih skupina). Posebnost projekta je u tome što se unosi umjetničko-aktivistički moment kroz prizmu spajanja ekologije i umjetnosti te na taj način podiže svijest o gorućem problemu današnjice - negativnom utjecaju čovjeka na okoliš, a ujedno i pokušava ponuditi rješenje.

Udruga Factum

FACTUM CONNECT 2016

Dokumentarni filmovi slabije su zastupljeni na svim distribucijskim platformama. Njihova je potencijalna društvena korisnost obrnuto proporcionalna njihovom stvarnom utjecaju za dijalog i mijene u zajednici. Stoga zadaća produkcijskih organizacija koje se bave primarno dokumentarnim filmom ne može biti samo osmišljavanje i realizacija filmova, već i angažman te edukacija publike. FACTUM CONNECT 2016 je strategija promocije i plasmana Factumovih filmova tijekom sljedeće tri godine. Ideja projekta je napraviti analizu i evaluaciju dosadašnjeg, nesistemskog rada na promociji i plasmanu filmova, postaviti standarde te proširiti tržišta/publike/prostore djelovanja. Skupine aktivnosti od kojih se sastoji program su sljedeće: analiza i evaluacija dosadašnjeg plasmana Factumovih filmova i odnosa s javnošću; postavljanje ciljeva plasmana Factumovih filmova u globalu i partikularno, kao i odnosa s javnošću; postavljanje standardnog paketa promotivnih materijala i aktivnosti za filmove (špice, press paketi, plakati, still fotografije, razglednice, teaseri, traileri, stranice na društvenim mrežama, premijere, itd.); plan plasmana cjelokupne Factumove sezone po pojedinim naslovima i kanalima distribucije (jačanje kino i on-line distribucije, inzistiranje na jačanju europske distribucije, suradnja s drugim umjetničkim organizacijama); postavljanje sadržaja i dinamike odnosa s javnošću (objave za medije, oglašavanja, dogovaranje intervjua, on-line kampanje itd.); izdavanje DVD-a i knjiga; dogovaranje suradnji na cross-promociji s drugim umjetničkim organizacijama; omogućavanje mobilnosti hrvatskih dokumentarista u Europi; postavljanje osnova za lokalnu distribuciju pojedinih filmskih naslova prikazanih u programu ZagrebDox-a.

Udruga za poticanje kvalitetnog likovnog i općenito kulturnog razvoja, 90 60 90

Galerija 90-60-90

Udruga 90-60-90 u proteklih trinaest godina koristi prostor bivše tvornice Jedinstvo za svoju izlagačku djelatnost. Projekt Galerija 90-60-90 obuhvaća niz likovnih događanja u kojima sudjeluju mladi neafirmirani kao i afirmirani umjetnici iz zemlje i inozemstva, nastavljajući kontinuitet promoviranja suvremene likovne umjetnosti u okviru alternativnih izložbenih prostora i propitujući zahtjeve umjetnika i publike kao i poziciju institucije galerije u kontekstu suvremene kulturne proizvodnje. Programska koncepcija galerije usmjerena je na novomedijske oblike suvremene umjetničke prakse što uključuje prostorne i zvučne instalacije, videoprojekcije te interdisciplinarne i intermedijalne radove. S obzirom na izravnu povezanost s nezavisnom kulturnom scenom i centrom za mlade, program se definira na prožimanju socijalnog i kulturnog polja djelovanja u suvremenom kulturnom kontekstu. Specifičnost Galerije su programi koji uključuje različite kulturne subjekte i isprepliću polja njihova djelovanja - umjetnici, udruge, učenici, različiti stručnjaci (psiholozi, sociolozi, filozofi, filmolozi, arhitekti, itd.) te različite prezentacijske oblike i programi koje karakterizira tematska objedinjenost unutar jednog izlagačkog ciklusa ili programa. U potrebi za preispitivanjem slike suvremenog svijeta, u programu se polazi od tematiziranja svakodnevnih prezentacija stvarnosti, međusobnih odnosa i modela komunikacije te odabira životnih strategija.

ViBRa

Inovativna platforma za dokumentiranje, distribuciju i promociju suvremene alternativne glazbe

Distribucijska platforma i pripadajuća baza nezavisnog glazbenog stvaralaštva je projekt mapiranja, prikupljanja, dokumentiranja, produkcije, distribucije i promocije autorskih glazbenih djela nekomercijalnih žanrova koji zbog medijske politike vođene profitom ne nalaze svoj put do publike, bez obzira na kvalitetu samoga djela. Glavni elementi platforme su baza podataka glazbenika i baza podataka glazbe, koja nastaje u suradnji s autorima. Na internetu je dostupna baza s informacijama o izvođačima i poveznicama na njihove stranice. Baza glazbenih podataka nalazi se u arhivu Udruge te u arhivu Centra za dokumentiranje nezavisne kulture. Iz nje se izrađuju playliste koje se putem jednostavnog, posebno dizajniranog i u pet gradova testiranog uređaja VIBRa BoX postavljaju na okupljalištima u raznim, naročito slabije razvijenim, mjestima u svrhu promocije i popularizacije nezavisne glazbene scene s naglaskom na lokalne izvođače. Korisnik se povezuje sa serverom putem mobilne aplikacije osnovne funkcionalnosti koja prikazuje koje djelo se u tom trenutku reproducira u tom prostoru te ga upućuje na informacije o izvođaču u podatkovnoj bazi. Aplikaciju i internetsku stranicu baze podataka u sklopu stručne prakse izrađuju studenti SAE Instituta u Ljubljani. Ovaj inkluzivni, interaktivni te multimedijski projekt za cilj ima stvaranje umrežene zajednice glazbenih profesionalaca i publike kroz jednostavan i sistematiziran pristup informacijama te lakšu distribuciju novih umjetničkih uradaka. Izgradnja i promoviranje platforme dio je sveobuhvatnije misije na kojoj Udruga vlastitim sredstvima radi od osnutka, a čiji cilj je uspostavljanje inovativnog medijskoga prostora koji će stvarati educiranu i informiranu publiku te promovirati nezavisno glazbeno stvaralaštvo.

Platforma 9,81 - Institut za istraživanja u arhitekturi

Kad netko kaže...

«Kad netko kaže...» je zajednički prezentacijski format grupe organizacija i ustanova koje djeluju u području umjetnosti, kulture, društvenih istraživanja i zaštite javnih dobara. Bavi se postavljanjem i prezentiranjem u javnosti već pripremljenog sadržaja, u kojem kultura i umjetnost susreću javni interes. Riječ je o izložbama i projektima koji povezuju umjetnost i društvena pitanja. Više umjetničkih djela i izložbi bave se temom javnog dobra i zajedničkih vrijednosti. Kroz niz aktivističkih i zagovaračkih procesa stvaraju se sadržaji dizajnerskih i umjetničkih vrijednosti. Pojedinačna istraživanja i studije kreiraju kulturni materijal prezentabilan u široj javnosti. Na žalost, većina produciranog materijala, nakon inicijalnog korištenja ili prezentacije na jednoj lokaciji ili u prilici za koju je pripremljen, završava svoj ciklus, bez obzira na mogući interes druge publike na drugim mjestima. Radi se o radovima koji se bave prostorom, arhitekturom i dizajnom koji se rijetko prezentiraju u galerijama. Dio materijala su studije, predavanja, publikacije i sadržaj nastao za potrebe raznih društvenih i kulturnih procesa koji se jednostavno može pretvoriti u druge prezentacijske formate. Dio čine gotove izložbe i umjetnički radovi. „Kad netko kaže nešto...“ primarno distribuira gotovi kulturni sadržaj i pomaže u njegovoj re-produkciji na drugim lokacijama i u drugim prezentacijskim formatima. Osim toga, daje podršku u pripremi radova i sadržaja za njihovo prvo predstavljanje u javnosti, odnosno produkciju u završnoj fazi s organizacijom samog javnog događanja. Poseban naglasak daje se interaktivnosti radova i javnih događanja, s ciljem bolje komunikacije s publikom.

UDRUGA COMBO

KOMBINAT

Projekt objedinjava Web radio "Combo" i Session club platformu koju je udruga probno postavila u svom prostoru, a radi se o serijalu koncertnih i drugih umjetničkih izvedbi pred publikom koje se uživo prenose radio streamom, te snimaju za internetske video servise. Web radio "Combo" - internetski community-radio, koji prezentira alternativnu, avangardnu i eksperimentalnu umjetnost i stvaralaštvo te prezentira rad različitih društvenih skupina (nacionalne manjine, LGBT, supkulturne skupine, umirovljenici, ekolozi, mladi i djeca) ima za cilj biti katalizator društvenih promjena, razvijati toleranciju, pokretati umjetničku i alternativnu scenu u Splitu i okolici te surađivati s umjetnicima u regiji i EU. Cilj radija je i potaknuti srednjoškolce i studente da kreiraju svoje emisije te predstavljati stvaralaštvo lokalnih umjetnika. Eksperimentalno emitiranje je u tijeku. Session club je platforma Udruge Combo koja se producira profesionalnom video i audio opremom. Riječ je o multimedijalnom projektu, koncertu ili performansu u prostoru koji je posebno prilagođen za novi, inovativni oblik žive umjetničke izvedbe. Prostor je podijeljen na dva dijela zidom; prostor za izvođače i prostor za publiku. Vizualnu komunikaciju izvođača i publike omogućavaju staklena okna (1,5 x 2 m) kroz koje publika može pratiti izvođače dok nastupaju, bez izravne komunikacije. Nastupi se projiciraju na video-zidu u prostoru za publiku, a osiguran je i kvalitetan, sinkronizirani audio prijenos, istodobno se nastupi snimaju, te se nakon objedinjavanja i montaže materijala objavljuju na društvenim internetskim mrežama, web-stranicama udruge, YouTubeu i drugim video-servisima, a reportažno u komercijalnim medijima u kojima članovi udruge profesionalno rade.

Komikaze

Komikaze 2016.

Projekt je usmjeren na rast domaće umjetničke produkcije i distribucije autorskog stripa. Komikaze su mreža za proizvodnju i širenje strip aktivnosti na internetu te elektronsku i fanzinsku distribuciju stripova pretežito mladih autora regije i svijeta. Nastala je 2002. kao e-projekt i do sada je realizirano; 39 e-brojeva, objavljeno je 235 autora iz 45 zemalja na 4700 stranica, 185 izložbi, 45 radionica, 13 tiskanih albuma, niz specijalnih izdanja te 95 partnerstava čime je stvoren virtualan muzej i dinamična socijalna skulptura. Svi sadržaji su digitalizirani, besplatni i dostupni na komikaze.hr. Udruga organizirano promovira autorski strip i najmlađu generaciju (koja ima prioritet iako se uključuju i ostale generacije ako zadovolje kvalitetom). Autorski strip je suvremena forma stripa, kod nas slabo poznata i priznata. Prostorni prioriteti su vezani za neprofitne autonomne zone kulture čime se kontinuirano mapira nezavisna scena kroz suradnju s novim udrugama, autorima i zemljama. Izlagačka praksa njeguje akcije koje funkcioniraju kao mjesto kreativnog druženja, razmjene ideja, proizvoda i čitaonica. Ciljevi mreže su poticanje i razvoj samizdat scene vođene DIY načelom; motivacija i popularizacija stripa te edukacija i promocija mladih; integracija ljudi različitih kulturnih pripadnosti putem radionica; stvaranje mogućnosti za mlade da se izražavaju stvarajući vlastitu urbanu kulturu; stvaranje alternative potrošačkoj (ne)kulturi i kreativnoj stagnaciji; ostvarivanje međunarodne kulturne razmjene; rad na razvoju interkulturalnog dijaloga i kulture tolerancije u svrhu demokratizacije Hrvatske i Balkana.

Društvo Albanskih Umjetnika Hrvatske-Dea

Kulturna mreža Europe - Dea

DAUH-DEA je partner i sudionik dugogodišnjih međunarodnih književnih i glazbenih festivala i likovnih kolonija u Republici Hrvatskoj. Iz zemalja u regiji i cijele Europe pozivaju se gosti-umjetnici (glumci, slikari, književnici, glazbenici) albanske nacionalnosti i drugih, predstavljaju se hrvatskoj javnosti, povezuju se s umjetnicima u Republici Hrvatskoj te su mnogi u svoja djela, putopisa, pjesama i nekih skladbi opisali Zagreb i Hrvatsku.(Visar Zhiti, pjesma "Hrvatica", Bardhyl Maliqi, poema " Akvarel Zagrebu", Ibrahim Berisha i drugi). Partneri su: Cultural Network of Suth Wstern Europ, Gornjogradskom književnom festivalu, Dunavska mreža i dr. te svim sličnim organizacijama koje imaju za cilj povezivanje umjetnika iz cijele Europe, a da je zemlja domaćin Hrvatska.

Lutkarsko kazalište "Za bregom", Zagreb

MEDIJATIZACIJA GLEDATELJA U IZVEDBU LUTKARSKE PREDSTAVE

Program Medijatizacija gledatelja u izvedbu lutkarske predstave / MGILP u jednu cjelinu spaja kulturu-lutkarsko kazalište i medije radi očuvanja i promicanja kulturno-umjetničke i jezične raznolikosti i globalizacije. U deset organiziranih programa tijekom kalendarske 2016. projekt MGILP uključuje gledatelje – prethodno pripremljene, kao izvođače orkestra ili tonske kulise lutkarske predstave Listovi Slikovnice. Program će se održavati pretežito u zagrebačkim dječjim vrtićima (Trešnjevka, Kolibri, Siget, Botinec, Različak) i osnovnim školama (D. Trstenjaka, A. Mihanovića, II. OŠ Vrbovec). Program istodobno dokumentira i promiče iznimno složeno multimedijsko umjetničko – lutkarsko stvaralaštvo koje se na taj način sustavno implementira u svakodnevnu komunikaciju pojedinih naraštaja odnosno skupina djece i njihovih odgojitelja, učitelja, roditelja. Budući da su konstitutivni elementi kazališta - predstava, prostor i gledatelji te da svaka odgojno obrazovna ustanova od navedena tri ima dva – prostor i gledatelje, glavnina pojedinog programa odvija se u dječjem vrtiću odnosno osnovnoj školi. Trećim dijelom - doživljajem lutkarske predstave Listovi Slikovnice u jedinstvenu izvođačku cjelinu povezuju se kreacije umjetnika-glumaca i orkestra gledatelja – djece predškolske i niže osnovnoškolske dobi. Iz navedenoga proizlaze četiri zasebne, ali međusobno povezane aktivnosti projekta MGILP: priprema djece-gledatelja; zajednički pokus i izvedba; medijsko praćenje programa na mrežnim stranicama sudionika programa, kazališnim portalima, snimanje aktivnosti, fotografiranje i dokumentiranje, realiziranje deset multimedijskih prezentacijskih programa te javno predstavljanje cjelovitog programa možebitnom multimedijom i razgovorom.

Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse

MOTEL TROGIR 2016

Projekt Motel Trogir pokrenut je 2013. godine, a usmjeren je na građansku inicijativu koja pokriva šire područje zaštite arhitektonskog naslijeđa socijalističkog modernizma te uključuje istraživački rad, rad na podizanju svijesti građana o ovom specifičnom polju, internacionalnu suradnju i povezivanje sa sličnim inicijativama u Europi, posebno postsocijalističkim zemljama, uključujući bivše sovjetske republike te suradnju s lokalnim i drugim stručnjacima. Motel Trogir označava i redovitu godišnju umjetničku manifestaciju, koja se odvija u Trogiru, u suradnji s lokalnim muzejom te nizom međunarodnih partnera (Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana) preko kojega se ove godine proširuje kampanja „drugim sredstvima“ te multiplicira slika Vitićevog Motela koja se šalje dalje koristeći i ovaj važan institucionalni kanal. U okviru projekta produciraju se umjetničke intervencije koje se direktno vežu uz prostorne probleme.

Pleternički čoraci

Muzej starina Pleternica

Udruga Pleternički čoraci je lokalna udruga koja se bavi prikupljanjem, čuvanjem i njegovanjem kulturne baštine i običaja svoga kraja, sudjelovanjem u svečanostima uz proslave državnih, gradskih i županijskih blagdana, poticanjem i okupljanjem mladih da njeguju običaje svoga kraja, suradnjom s udrugama istih ili sličnih djelatnosti, prikupljanjem starih napjeva tog kraja vezane uz pojedine običaje, promoviranjem kulturnih, turističkih i ostalih znamenitosti toga kraja. S ciljem očuvanja pleterničke baštine, promoviranja znamenitosti i ostalih dobara, Pleternički čoraci su odlučili skupljati stare predmete (nošnje, šivače strojeve itd.) kako bi te predmete prezentirali te uredili prostor gdje bi otvorili muzej pod nazivom "Muzej starina Pleternica".

Udruga Klub Muzika

Muzika.hr

Središnji projekt udruge Klub Muzika je održavanje i razvoj portala Muzika.hr. Udruga Klub Muzika osnovana je 2001. godine te od tada uspješno vodi i održava glazbeni portal Muzika.hr. Muzika.hr svakodnevno donosi novi sadržaj putem vijesti, najava i izvještaja s glazbenih događanja te recenzija novih glazbenih izdanja. Osim koncerata, kroz suradnje s diskografskim kućama, posjetiteljima portala Muzika.hr portal donosi redovite najave i recenzije glazbenih izdanja domaćih i svjetskih glazbenika. Glazbena događanja prate se nizom intervjua kojima se javnosti predstavljaju domaći i inozemni glazbenici koji su se našli u središtu glazbenih zbivanja. Portal je otvorenog tipa, interaktivan je te na jednom mjestu nudi čitavo mnoštvo multimedijalnog sadržaja – video, audio, animacije, tekst i sliku, kao i mogućnost referiranja te preuzimanja.

Socijalni rub: zanimljive neispričane priče

Neprimjereni spomenici

Neprimjereni spomenici/Inappropriate Monuments regionalna je suradnička platforma koja u razdoblju od 2015. do 2017. provodi međunarodni suradnički projekt istog naziva. NS uspostavlja okvir za dugoročnu suradnju partnerskih organizacija iz država s područja EU i zapadnog Balkana koje svojim radom problematiziraju pitanja revalorizacije i zaštite antifašističke baštine. NS je namijenjen povezivanju institucija i nezavisnih organizacija, jačanju njihovih kapaciteta i distribuciji rezultata istraživanja u svrhu zagovaranja uređene međudržavne strategije prema antifašističkoj baštini. NS problematizira kako samu recepciju spomenika danas, tako i uvjete u kojima se ona pojavljuje propitujući pojmove nastale unutar studija sjećanja kao i činjenicu da oni danas dominiraju istraživačkim i eksplanatornim poljem vezanim za spomenike NOB-a; osvrćući se na rastući interes i fetišizaciju spomenika NOB-a na Zapadu, kao i na fetišizaciju socijalističke baštine općenito te propitujući modele revitalizacije antifašističke spomeničke baštine, njezine eksploatacije u turističke svrhe kao i strukture upravljanja ovom baštinom. Partneri na projektu su Grupa arhitekata (Srbija), Historijski muzej BIH, Moderna galerija (Slovenija), Solidarnost (Makedonija), ICOMOS Hr te brojni samostalni istraživači. U 2015. godini u sklopu projekta SFius provodi istraživanje i dokumentiranje građe o zaštiti i upravljanju spomenicima NOB, održava web platformu, organizira zagovaračke aktivnosti te provodi simpozij, radionicu i gostovanje izložbe.

Umjetnička organizacija NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA

Noć hrvatskog filma i novih medija

Treći put se u Hrvatskoj 4.6.2016. održava manifestacija "Noć hrvatskog filma i novih medija", i to na 15 različitih lokacija diljem zemlje. U 11 gradova, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Karlovcu, Hrvatskoj Kostajnici, Kutini, Velikoj Gorici, Dubrovniku, Sisku i Vukovaru u jednoj će se večeri i noći od 18 do 2 sata ujutro prikazati više od 250 filmova. U suradnji s Hrvatskom Kinotekom javno će se po prvi put prikazati na velikom platnu digitalno restaurirani hrvatski filmski klasici, dokumentarni, animirani i igrani. Cilj je u jednoj noći, u nekoliko sati, od hrvatskog filma učiniti prvorazredni i globalni hrvatski događaj, što se oslanja na više nego uspješna iskustva Noći muzeja kao i upravo održane Noći knjige, koje su privukle impresivan broj posjetitelja. Također, cilj je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje. Povrh toga, nastoji se u jednoj noći ponuditi cijelom hrvatskom općinstvu, neke od najboljih hrvatskih filmskih i novomedijskih naslova svih vremena i raznih žanrova, na mjestima od najmodernijih multiplexa, i digitaliziranih kina, preko starih kino dvorana u gradićima, pa sve do ljetnih kina, uz popratne izložbe starih filmskih plakata. Centralni događaj bit će u Kinu Europa, gdje će se održati i tribina o statusu hrvatskog filma i novih medijskih kultura u RH. Acoustic Project će svirati teme iz kultnih domaćih filmova.

Plesni centar Tala

Platforma HR / TASK

Platforma HR / TASK okuplja koreografe, plesne umjetnike i grupe koji kroz različite formate, pristupe i umjetničke prakse razmjenjuju ideje, iskustva, svoja promišljanja i individualne pristupe plesu istovremeno predstavljajući svoj stvaralački rad. Ciljevi Platforme HR su distribucija, promocija i razvoj lokalne, regionalne i međunarodne kulturne suradnje kroz umrežavanje, razmjenu i realizaciju različitih programa i projekata. Platforma HR mjesto je za prezentaciju umjetnika, razmjenu znanja i iskustava, aktualiziranje problema vezanih za razvoj suvremene plesne umjetnosti te umjetničke analize, razgovore i kritičke osvrte. Platforma HR temelji se na nekoliko programskih linija. Programska linija Produkcija, distribucija i prezentacija kratkih plesnih formi na zadani predložak u okviru projekta TASK usmjerena je je na istraživanje i propitivanje granica plesne forme, inovativno korištenje formata, drugih umjetničkih disciplina, materijala i metoda s ciljem usvajanja drugačijih estetskih i konceptualnih rješenja. Druga programska linija odnosi se na istraživanje, umjetnički laboratoriji, razvijanje i kreiranje novih ideja, pristupa, tehnologija i koncepata, promišljanje i kritička analiza kroz rezidencijalni i edukativni program. Treća linija odnosi se na distribuciju plesnih predstava namijenjenih najmlađoj i mladoj publici. Prezentacija uličnih plesnih stilova koji promoviraju plesove urbane hip hop kulture, približava plesnu scenu publici, te budi interes mladih koji kroz ovakav oblik i pristup postaju ne samo promatrači i publika već i aktivni sudionici.

umjetnička organizacija RIKŠAFILM

plesna predstava ANABELA BELAANA KRUG (drugi dio trilogije AnaBela BelaAna)

AnaBela BelaAna Krug naziv je plesne predstave koreografkinje Liliane Resnick koji se razvija kroz trilogiju. Ova predstava, druga u trilogiji, nastoji dati odgovor na pitanje kako jedno postaje mnoštvo. Prvi dio naziva AnaBela BelaAna ostvario se u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom. ANABELA BELAANA KRUG nastavlja suradnju s istim brojem sudionika, umjetnika i tehničkog osoblja. Spoznaje koje su se pokazale i otkrile u radu na prvom dijelu trilogije i koje su prikazane kroz strukturu triju slika razvijaju se kroz sljedeće tri slike/spoznaje/ostvarenja. Treći dio trilogije ostvarit će se kroz četiri slike/spoznaje/ostvarenja i tako će se zaokružiti ideja od deset slika koje govore o nama i privatno i u odnosu s drugima unutar cjelokupne ideje i svrhe ljudskog postojanja kroz temu kako jedno postaje mnoštvo. Posebnost projekta je u tome što je autorica projekta osoba koja razumije i školovano i profesionalno i u jednakoj mjeri dobro i ples i film. Vizija predstave materijalizirat će se bez konflikta različitih razumijevanja iste stvari u jedinstveno umjetničko djelo značajno i na društvenom i kulturnom planu sredine u kojoj nastaje. Naime, isto se preispituje različitim izričajima, ali s jedne točke gledišta i tako postaje višestruko višeslojno u svom beskrajnom trajanju odnosa teze, antiteze i sinteze vezujući našu trilogiju kroz filozofske principe teze, antiteze i sinteze u jedinstven umjetnički oblik.

Kulturno-umjetnička udruga ,,Mosor''

Poljička trilogija

Poljička trilogija je zajednički naziv triju dramskih djela (Počelo Poljica, Prodana djevojka, Rasulo Poljica) Stipe Kaštelana napisanih u razdoblju od 1918. do 1933. godine u Gatima. U proteklom stoljeću Gaćani su ove predstave postavili na daske nebrojeno puta te se može govoriti o gotovo pa stogodišnjoj tradiciji kazališnog amaterizma u srcu Poljica. Prva predstava je postavljena 1919., a posljednja gatska premijera iz ovog opusa bila je 2009. godine. Projekt je iznimno važan jer obuhvaća preko stotinu naturščik glumaca, ne samo iz sela Gata, nego i šire (Ostrvica, Čišla, Zvečanje, Smolonje, Seoca), najmlađi često još nisu niti upisani u školu, a najstariji imaju preko sedamdeset godina, jer svaka predstava zahtjeva glumačko-tehnički ansambl od 30, 40 ljudi. Projekt poput ovoga ima veliku važnost u maloj lokalnoj zajednici gdje je odlazak u HNK Split ravan jednodnevnom izletu (manje prostorno, više psihički). Riječ je o projektu koji bi okupio velik broj ljudi, mladih i starih, omogućio im kvalitetno i svrhovito druženje na čijim temeljima se mogu graditi vlastiti identiteti i buduće ambicije, a koje je izgrađeno na temeljima održivog razvoja kulturne i tradicijske baštine.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type