Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1b1

Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture  - Radiona

Generator suvremenih praksi

Radiona djeluje devet godina u kreiranju novih praksi na intersekcijama intermedijalnih, novomedijskih, hibridnih i digitalnih umjetnosti u suvremenom kontekstu kroz spajanje tehnologije, umjetnosti, znanosti, kulture i edukacije. Programi su otvoreni, participativni i inkluzivni. Djelujući kroz svoje brojne aktivnosti i niz sekcija lab strateški stvara dugoročno djelovanje s ciljem stvaranja novih teritorija intermedijalnih praksi te radi na kontinuiranom razvoju zajednice i publike. Udruga koristi potporu Zaklade Kultura nova u kategoriji za upravljanje prostorima za kulturu i umjetnosti od 2015. godine za edukativne i produkcijske aktivnosti, razvoj međunarodnih projekata, rezidencijalni program i suradničke prakse. Radiona trenutno sudjeluje u projektu Feral Lab Networks (2018. – 2020.) u sklopu Kreativne Europe te u 2019. dobiva dva nova trogodišnja projekta Creative Schools i CreMa u sklopu Erasmus+ programa. Uzevši u obzir velik broj aktivnosti u domaćem i međunarodnom kontekstu pitanje prostora od najveće je važnosti za djelovanje udruge. S ciljem stvaranja kvalitetnijeg okruženja za rad, udruga je u 2019. preselila u novi prostor i povećala programske kapacitete.

Udruga Sa(n)jam knjige u Istri

Klub-knjižara Giardini 2

Klub-knjižara Giardini 2 novi je književno-kulturni klub otvoren u središtu Pule s ciljem produživanja djelovanja udruge Sa(n)jam knjige u Istri s kratkoročnog trajanja festivala Sa(n)jam knjige i Monte Librić na cjelogodišnji period. Ovaj je prostor zamišljen kao kombinacija knjižare i književnog kluba u kojem će se redovito održavati niz javno dostupnih kulturnih programa koji za cilj imaju obogaćivanje kulturne ponude grada koji, kao i većina obalnih gradova, pati od disbalansa između ljetnog preopterećenja i zimske pustoši. Iako će književnost biti primarni fokus programa te će njegov velik dio biti osmišljen u formi klasičnih promocija, okruglih stolova i predavanja, udruga je osmislila i nekoliko inovativnih formata koji književnost otvaraju prema drugim umjetničkim formama poput performansa i glazbe ili se bave manje vidljivim aspektima književnog procesa. Kao druga bitna stavka tu je i edukativni segment koji će prostor otvoriti i mlađim generacijama. Cjelokupni program Kluba održavat će se pod egidom "Gradovi u tijeku", što je i tematska okosnica ovogodišnjeg Sajma. Osim toga, prostor će svojim programima pratiti ostale kulturne manifestacije u gradu.

Vrbovečka udruga mladih

Alternativni kulturni centar "Garaže"

Vrbovečka udruga mladih (VUM) bavi se organizacijom i sudjeluje u kulturnim, društvenim, edukativnim i humanitarnim programima koji se odvijaju na području grada Vrbovca i Zagrebačke županije. Kroz osamnaest godina djelovanja udruga je sama provodila brojne projekte i inicijative kojima je cilj bio podizanje kulturnih, društvenih i drugih ponuda i sadržaja u gradu i županiji ili je sudjelovala u istima. Jedan od njih je i Alternativni kulturni centar "Garaže" u kojem udruga redovito organizira brojne koncerte, zabavne večeri, izložbe, predavanja i druženja. VUMfest je već prepoznatljiv trodnevni festival urbane kulture kojeg je VUM započeo u srpnju 2002. godine te se od tada neprekidno održava. Udruga provodi i projekt pomoći starijim i nemoćnim osobama "Stari–mladi–sretni" (SMS) Na taj način mladi pridonose svojim zalaganjem i pomaganjem starijim osobama kojima je to potrebno. U 2018. godini VUM je bio partner na projektu "Grad na drugi pogled" udruge PUNKT, a Vrbovečka udruga mladih sudjeluje i u programima grada Vrbovca (Dan grada, Kaj su jeli naši stari, Advent u Vrbovcu) nudeći alternativan sadržaj za mlade.

Udruga za kulturu BEAT

Mogućnost rubnog

"Mogućnost rubnog" je kustoski projekt povjesničara umjetnosti Tonija Horvatića koji se kontinuirano realizira u sklopu ukupnih aktivnosti Udruge Beat u prostoru galerije "Studio 21" kojom udruga upravlja. Od samog početka intencija projekta je bila da se krene in situ, od zatečene situacije, a ta je da Udruga djeluje na perifernom dijelu grada Splita, u okruženju ispražnjenom od svakog značajnijeg javnog kulturnog sadržaja. Namjera je višegodišnjom kontinuiranom aktivnošću putem kvalitetnih suvremenih likovnih izložbi, edukacijskih predavanja, projekcija filmova i radionica značajno poboljšati kulturnu ponudu u perifernom području Splita, ali i šire te ovim angažmanom doprinijeti boljoj kulturnoj ponudi i slici grada kroz analitičko i kritičko preispitivanje, prikazivanje i prozivanje kulturnog, umjetničkog, društvenog, etičkog i ideološkog mainstream okružja unutar kojeg živimo i radimo. U projekt nastoji involvirati inovativne i istraživačkom pristupu sklone autore koji su svojim umjetničkim djelovanjem obilježili hrvatsku suvremenu likovnu scenu u posljednjih 20-ak godina, ali i autore koji su na samom početku svojih karijera.

ZVONA i NARI, Udruga za proizvodnju kulture, Ližnjan

Knjižnica i književno svratište ZVONA i NARI

Projekt Knjižnica i književno svratište ZVONA i NARI u Ližnjanu na jedinstven način objedinjuje djelatnosti umjetničke rezidencije (osiguravanje besplatnog prostora za rad umjetnicima koji se bave knjigom), knjižnice (s fondom od gotovo 11.000 knjiga koje su na raspolaganju neposrednoj zajednici od otprilike 5.000 stanovnika), prostora za redovite javne programe (književna predstavljanja, glazbene nastupe, filmske projekcije, predavanja, edukacijske programe i sl.), ali i čini jezgru međunarodne književne i šire umjetničke zajednice. Ovo je jedina umjetnička rezidencija u Hrvatskoj koja redovito nudi mogućnost istovremenog boravka više umjetnika u određenom prostoru, kao i jedina rezidencija izvan većih urbanih sredina koja ima uvjete za cjelogodišnji boravak umjetnika. Radi se o projektu s kontinuitetom (od srpnja 2011.), kroz koji je do sada prošlo preko 150 umjetnika iz područja književnosti te je u suradnji s njima, kao i s partnerima iz lokalne i regionalne zajednice, realizirano gotovo 130 javnih programa – mahom književnih predstavljanja, ali i edukacijskih programa.

Kulturno prosvjetno društvo "SLOGA" Pakrac

Kino "Hrvatski dom"

Hrvatski dom u Pakracu objekt je javne namjene u kulturi za potrebe građana Pakraca i Lipika u vlasništvu KPD "SLOGA" Pakrac, čiji članovi isti održavaju, čiste i podmiruju sve materijalne i režijske troškove objekta iz svojih djelatnosti. Ovim projektom omogućilo bi se redovno podmirivanje troškova režija i sufinanciranje dohotka jedne mlade osobe s invaliditetom, kino operatera. Udruga okuplja prvenstveno djecu i mlade, neafirmirane umjetnike i djelatnike u kulturi, kojima nije uvjetovano članstvo te provodi redovne programe i edukacije (radionice, tečajevi) u plesnoj, glazbenoj, likovnoj, dramsko/scenskoj i filmskoj umjetnosti. Udruga organizira programe u kulturi za građanstvo i nudi redovni kino program tijekom cijele godine. Objekt Hrvatski dom jedini je prostor u ova dva grada koji omogućuje svojom višenamjenskom dvoranom realizaciju scenskih programa (pozornica i 290 sjedišta), jedino kino u Požeško slavonskoj županiji (digitalizirano + 3D) te jedino kino u RH koje djeluje bez zaposlene osobe što bi realizacijom ovoga projekta rezultiralo zapošljavanjem kino operatera u udruzi KPD "SLOGA" Pakrac.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type