Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2b

Što, kako i za koga

Istraživačko putovanje na 11. berlinsko bijenale suvremene umjetnosti radi selekcije programa za WHW Akademiju i program Galerije Nova

U svrhu diversifikacije geografskog profila programa Galerije Nova i WHW Akademije, istraživačko putovanje na 11. Berlinsko bijenale, jednu od najvažnijih međunarodnih manifestacija suvremene umjetnosti, omogućit će udruzi WHW da, nakon što se upozna s najsuvremenijim trendovima međunarodne kulturne i umjetničke scene, dio tih programa selektira za zagrebačku publiku. Kustosice 11. Berlinskog bijenala, M. Berríos, R. Cervetto, L. Lagnado i A. Pérez Rubio, tvore tim kojem je ishodišna točka vezana za različite aspekte Južne Amerike. Koncept bijenala temelji se na pojmu globalnog juga te ekološkim i političkim temama. To usmjerenje relevantno je i za domaću scenu te će posjet Bijenalu rezultirati odabirom sudionika iz Južne Amerike koji će biti prikazani na Bijenalu, a koji će pridonijeti podizanju geografske zastupljenosti naših umjetničkih programa. Uz sastanak s kustosima Bijenala, planiran je susret s južnoameričkim umjetnicima: M. Lopez (Peru), G. Berger (Argentina), M. Robinson (Costa Rica), P. Belli (Nikaragva) i drugim sudionicima Bijenala te lokalnim galerijama: HKW, Galerija KOW i Wedding.

KA-MATRIX - Udruga za društveni razvoj

Stencibility street art festival Tartu

Selektiranje programa festivala Stencibility Tartu u Estoniji doprinosi daljnjem razvoju programa i djelovanja udruge u području suvremene kulture i umjetnosti koji se odnosi na tzv. uličnu, street art umjetnost. Stencibility je veliki međunarodni festival koji okuplja brojne afirmirane i manje poznate umjetnike iz cijelog svijeta koji svake godine Tartu čine mjestom interdisciplinarnog umjetničkog polja. Smisao posjeta je upoznavanje sa samim festivalom, organizatorima i umjetnicima koji dolaze iz više europskih zemalja te planiranje suradnje na selektiranom programu u Karlovcu. Planirane suradnje odnose se na rezidencijalne boravke u Hrvatskoj umjetnika koji će djelovati na festivalu u vidu organizacije različitih aktivnosti u području sticker art, oslikavanja murala te javnih umjetničkih prostornih instalacija kroz razne metode (npr. radionice, izložbe, artist talk). Uz posjet festivalskim događanjima planiran je sastanak s organizatorima festivala i voditeljima od kojih svatko vodi specifično područje festivala. Cijelo putovanje bit će dokumentirano, a nakon povratka prikupljeni foto i tekstualni materijal bit će sortiran, obrađen i objavljen u vidu online i tiskane brošure.

Festival mediteranskog filma Split

Kino Mediteran i FMFS: putovanje na filmske festivale radi selekcije programa

Projekt Kino Mediteran pokrenut je 2012. godine s ciljem revitalizacije kina u manjim mjestima diljem Dalmacije. U 2018. u 26 gradova, prikazano je 126 filmova kroz 702 projekcije koje je posjetilo 48.628 posjetitelja. Prosjek od 69 gledatelja po projekciji impresivan je rezultat uzmemo li u obzir broj stanovnika u gradovima u kojima se kina nalaze i na koncept programa udruge. Programska posebnost leži u činjenici da 70 % programa čine nezavisni filmovi europske i svjetske kinematografije. Zbog programske specifičnosti projekta, rada na razvoju alternativnih metoda distribucije te želje da se publici osigura što kvalitetniji sadržaj, iznimno je važno da umjetnički dio tima pohodi značajne filmske festivale i sajmove filmova s novim naslovima, a koji su kao manifestacije bitni i za umrežavanje, razmjenu iskustava te stjecanje novih znanja o trendovima i promjenama u distribuciji. Osim za Kino Mediteran distribuciju, program se selektira i za Festival mediteranskog filma Split. Festivali koji bi se posjetili od siječnja do lipnja su Rotterdam Film Festival, Clermont-Ferrand Film Festival, Berlin Film Festival, Cannes Film Festival te sajam francuskih filmova u Parizu.

Domino

Selekcijsko putovanje za izložbu Queer Sezone

Povodom 50. godišnjice donošenja Zakona o seksualnim prekršajima, koji je djelomično dekriminalizirao homoseksualnost u Engleskoj i Walesu, British Museum u Londonu organizirao je izložbeni postav "Čežnja, ljubav, identitet: istražujući LGBTQ povijesti". Koncept je zasnovan na nagrađivanoj knjizi profesora Richarda Parkinsona "A Little Gay History", a svi izlošci su iz kolekcije Muzeja. Izložba nudi uvid u LGBTQ povijesti, iskustva i živote ispitujući predmete iz cijelog svijeta, pokrivajući umjetnost od drevnih civilizacija sve do danas. Načini kulturološke izraženosti istospolne čežnje, ljubavi i rodne raznolikosti značajno su se mijenjali kroz povijest i širom svijeta. Od istaknutih ličnosti klasičnog svijeta, poput rimskog cara Hadrijana i njegovog ljubavnika Antinoja, do modernih drag queensa u Japanu, izložba predstavlja priče koje su često previđene ili nedovoljno zastupljene u pregledima povijesti umjetnosti. Dominu se pružila iznimna prilika da izložbu dovede u Zagreb te su predstavnici organizacije pozvani prije same realizacije doći u London vidjeti radove, učiniti selekciju i potvrditi suradnju. S obzirom na dugogodišnje iskustvo Domina u temi ova prilika je vrijedna realizacije.

25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja

Festival 25 FPS - putovanje na filmske festivale radi selekcije programa

Udruga 25 FPS planira posjetiti 49. Međunarodni filmski festival u Rottedamu (22. 1. 2020. – 2. 2. 2020.) te 66. Međunarodni festival kratkog filma u Oberhausenu (13. – 18. 5. 2020.) radi odabira programa za Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. Programski profil Festivala 25 FPS istraživanje je izražajnih i inovativnih mogućnosti filmskog jezika i medija, hibridnih radova na granicama rodova i žanrova, širenje razumijevanja filma kao umjetnosti i s filmom povezanih umjetnosti. Roterdamski festival sa svojim programskim profilom beskompromisne platforme i inkubatora usmjerenog na nezavisni, eksperimentalni i inovativni film, paralelnim zahvaćanjem u područja rubnih medijskih umjetnosti i umjetničkih filmskih izraza (audiovizualni performansi, filmske instalacije, izložbe), te oberhauzenski festival kao jedan od najvećih festivala kratkometražnog filma najrelevantniji su izvori za oblikovanje i promišljanje programa 25 FPS-a te nezaobilazne adrese za profesionalno umrežavanje i razmjenu ideja.

Udruga za promicanje kultura Kulturtreger

Selekcija književnog programa Kulturtregera

Projekt se sastoji od posjete jednom od najrelevantnijih međunarodnih književnih festivala u Europi radi selekcije književnog programa Kulturtregera. Festival Louisiana Literature koji se održava u Muzeju moderne umjetnosti Louisiana u Kopenhagenu u posljednjih 10 godina postao je jedna od najvažnijih europskih književnih manifestacija. Posjetom festivalu želja je upoznati se sa suvremenim trendovima u predstavljanju književnosti i organizaciji književnih manifestacija, kao i s recentnom književnom produkcijom kako bi se napravila selekcija autora za književni program udruge. Važnost osobnog kontakta s internacionalnim književnicima i organizatorima festivala potvrđuje se iz godine u godinu te je odlaskom želja osigurati te kontakte, kako s književnicima tako i s organizatorima koji su često ključne karike za suradnju i povezivanje.

Stvaralačka mreža Zebra

Galerija Greta – program novih medija 'Interface' - selekcija festivala Ars Eletronica

Galerija Greta – program novih medija Interface. Greta kao najintenzivniji galerijski prostor za kreativne prezentacije u Hrvatskoj, već devet godina u kontinuitetu, kroz dinamičan sistem otvaranja novih izložbi svakog ponedjeljka, uspješno promovira nove tendencije u suvremenoj umjetnosti. Jedan od najznačajnijih segmenta programa Grete odnosi se na istraživanje, razvoj i prezentaciju programa novih medija, audio-video i digitalnog stvaralaštva. Radi se o programu Interface koji funkcionira kao manifestacija koja okuplja umjetnike, visoko-tehnološke stručnjake, medijske teoretičare kao te mlade kreativce iz zemlje i inozemstva. Programske aktivnosti uključuju izložbe audio-vizualnih umjetnosti, multimedijalnog performansa i koreografije, novomedijskih kazališnih formi, filmske i video prezentacije, interaktivne instalacije, obrazovne programe, predavanja, demonstracije i simpozije. Projekt je postavljen u obliku višegodišnjeg razvojnog programa međunarodne interdisciplinarne umjetničke suradnje s naglaskom na razvoj, inovaciju, istraživanje i proučavanje novih medija i digitalnih umjetnosti te na postavljanje platforme za umrežavanje i aktivnu razmjenu znanja i edukacije.

Udruga za kulturu i sport "Pozitivna sila"

Selekcija međunarodnog programa za prezentacijske, rezidencijske i edukacijske modele HALE 100

Udruga prijavljuje selekciju međunarodnog programa za prezentacijske, rezidencijske i edukacijske modele HALE 100, prostora Udruge koji djeluje kao rezidencijski prostor za suvremeni cirkus u Splitu. HALA 100 ugošćuje međunarodne suvremene cirkuske umjetnike na rezidencijske boravke koji završavaju prezentacijom istraživanja nastalog u Splitu, prezentacijom gotovih izvedbi i edukacijom cirkuskih i ostalih izvedbenih umjetnika te zainteresirane javnosti. Rad HALE 100 dio je šireg djelovanja suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 s ciljem razvoja suvremenog cirkusa u Hrvatskoj i njegove relevantnosti u lokalnom, nacionalnom i međunarodnom okviru. Odlaskom na SMELLS LIKE CIRCUS (Gent), Imaginarius (Santa Maria da Feira) i Trapezi (Reus) suvoditelji ROOM 100 kompanije na kvalitetniji i precizniji način vrše selekciju programa HALE 100 za 2020. i naredne godine. Programiranja ova tri festivala su presjek onoga kako ROOM 100 želi razvijati programiranje HALE 100 – kao mjesto koje se odmiče od kazališnih tradicija, koje identificira i daje potporu novim i inovativnim suvremenim cirkuskim autorima i predstavlja društveno angažirane predstave.

Centar za dramsku umjetnost

Selekcija filmova iz programa festivala "Movie Activism"

U kontekstu pripreme UNSEEN filmskog festivala koji se sljedeće godine po četvrti put održava u Cavtatu, u svrhu selekcioniranja dijela filmskog programa posjetio bi se festival aktivističkog dokumentarnog filma u Berlinu, "Movie Activism". Ove godine započeta je suradnja s organizacijom koja producira festival gostovanjem njihovih članova na festivalu UNSEEN, a ta bi se suradnja nastojala produbiti naredne godine. "Movie Activism" dijeli vrijednosti srodne onima koje zastupa UNSEEN festival, a radi se o otvaranju i preispitivanju ključnih tema u društvu, politici, ekonomiji i ekologiji te nastojanje da se lokalna zajednica uključi u raspravu i pripremi za sudjelovanje u procesima odlučivanja o njima. U tom smislu prilika da se selekcionira dio programa festivala "Movie Activism" pozitivno bi utjecala na kvalitetu narednog izdanja UNSEEN filmskog festivala te bi dodatno pridonijela ispunjavanju navedenih ciljeva, ali publici bi bili ponuđeni i inovativni umjetnički modeli reprezentacije. Osim toga, razmjena iskustava oko organizacije ovog tipa festivala te širenje mreže poznanstava osnažili bi kapacitete CDU-a za organizaciju narednih izdanja UNSEEN festivala, ali i drugih projekata.

de facto, kazališna grupa

Dance Inn - selekcija

Dance Inn je mini festival fokusiran na suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost i live art. Festival je zamišljen kao međunarodno tematsko okupljanje u organizaciji kazališne skupine de facto. Prva edicija festivala održana je 2017. godine. Koncept festivala osmislio je Saša Božić koji je i umjetnički direktor festivala. Dance Inn predstavlja inovaciju u shvaćanju festivalske ponude u Zagrebu i Hrvatskoj. Kroz pop-up formu festivala organizacija se udružuje s različitim umjetnicima, umjetničkim kolektivima, institucijama i prostorima kako bi se i dubinski i horizontalno obuhvatila kulturna zajednica u kratkom vremenskom trajanju. Nakon što je u posljednje tri sezone ispitivao različite mogućnosti i prostore za ples i suvremeno kazalište u Zagrebu, surađujući s Teatrom &TD, KNAP-om, Akademijom dramske umjetnosti, ZPC-om, LADO-om, Laubom, u 2020. godini Dance Inn okreće se dugoročnijim suradnjama s međunarodnim institucijama, prvenstveno francuskom Monuments au Movement, ne bi li dalje istražio ples na neuobičajenim lokacijama ovaj puta u okolišu spomenika materijalne baštine. U 2020. organizirat će se Dance Inn Spring, Dance Inn Autumn i Dance Inn Winter.

Lutkarska organizacija koju fakat trebamo

Putovanje u inozemstvo koje fakat trebamo - Veliki kazališni prasak

Putovanje u inozemstvo namijenjeno je suradnicama organizacije koje će u kasnijoj fazi sudjelovati u vođenju i koordinaciji međunarodne suradničke platforme radnog naziva Veliki kazališni prasak. Odredište putovanja su renomirani regionalni festivali lutkarstva i kazališta za djecu i mlade u zemljama-partnericama buduće platforme, a cilj je prikupiti društveni i umjetnički kapital potreban za funkcioniranje platforme. U tom smislu, temeljna svrha putovanja nije klasična selekcija u svrhu otkrivanja i distribucije umjetničkih djela. Riječ je o specifičnoj vrsti selekcije in progress koja pretpostavlja potrebu za kadrom te proširenje metoda i umjetničkih sadržaja koji će se plasirati na platformi. Stoga je posjet naznačenim festivalima usmjeren na popratni radionički program, a očekivani rezultati tiču se utvrđivanja jedinstvene metodologije i plana provedbe programa platforme. Suradnici organizacije putovat će na četiri regionalna festivala s ciljem otkrivanja i angažiranja stručnjaka i inovativnih edukativnih metoda iz područja lutkarstva i kazališta za djecu i mlade, dok razdoblje prije i poslije festivala podrazumijeva sastanke i evaluaciju partnera platforme te pripreme putovanja.

Studio Pangolin

Posjet laboratoriju Cinelabs SRL

Cinelab – filmski laboratorij u Bukureštu jedno je od rijetkih mjesta u Europi gdje se još uvijek može razviti filmska traka. Pripada među nekoliko najopremljenijih laboratorija na području Europe koji još uvijek ulaže ljudske i materijalne kapacitete te pokazuje interes i za one rubne programe i periferne filmske forme. Širenjem digitalnih tehnologija mahom su se pozatvarali filmski laboratoriji pa je tako i u Hrvatskoj laboratorij HRT-a zatvoren 2011. Osim visoke profesionalne razine laboratorij u Rumunjskoj posebno je otvoren prema istraživanju filmskog medija i procesuiranja filmske trake te ima zaposlene najrelevantnije stručnjake u tom području. Posjetom i radom u laboratoriju u Bukureštu otvorila bi se mogućnost istražiti procese, tretiranja i manipulacije filmske trake koju se redovito koristi u radu, izvidjeti načine korištenja filmske optike, snimanja i presnimavanja kroz direktan rad s laboratorijskom aparaturom. Mogućnost posjeta laboratoriju uvelike bi pridonijela razmišljanju o pokretnim slikama i tretmanima slike koji su nerijetko osnova na kojima se bazira produkcija.

 

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type