Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP4a

Savez udruga Klubtura

Clubture-HR: Programska razmjena i suradnja 2020.

"CTHR – Programska razmjena i suradnja" ključni je program platforme Clubture koji se kontinuirano provodi od 2002. godine. Program je utemeljen na izravnoj suradnji između organizacija nezavisne kulture (udruge, umjetničke organizacije i neformalne inicijative) koje kroz platformu zajednički osmišljavaju i provode nove suradničke projekte ili razmjenjuju sadržaje. Riječ je o jedinstvenoj praksi koja izravno potiče kreiranje kvalitetnih i inovativnih sadržaja u svim disciplinama suvremenog kulturnog i umjetničkog izričaja i na taj način osnažuje programske i organizacijske kapacitete nezavisne kulture. Distribucijom kulturnih i umjetničkih sadržaja u različita mjesta diljem Hrvatske program doprinosi decentralizaciji kulture te omogućava dostupnost sadržaja u manjim sredinama, za različite skupine, prije svega za mlade. Programom "CTHR: Programska razmjena i suradnja" mreža Clubture promiče i realizira ideje programskog i taktičkog umrežavanja organizacija nezavisne kulture, demokratizacije i veće dostupnosti kulture te transparentnosti i participativnog donošenja odluka unutar vlastite strukture.

Domino

Mreža izvedbenih umjetnosti

Mreža izvedbenih umjetnosti nastala je prije 6 godina i broji 11 članica čime se njeno djelovanje proteže od kulturnih žarišta obalne Hrvatske (Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik, a od 2018. i Silba), s tendencijom širenja djelovanja na kontinentalnom dijelu Hrvatske (uz Zagreb zastupljeni su Osijek i Koprivnica). Suradnjom članica nastaje platforma za umjetničko istraživanje i usavršavanje (rezidencijalni program, program edukacija za umjetnike) koja osigurava produkcijsku podršku (koprodukcije i produkcije te od ove godine i program umjetničkog savjetovanja tijekom produkcije), kao i prezentacijsku podršku (izvedbe i gostovanja). Drugo polje djelovanja usmjereno je na poboljšavanje okvira djelovanja u kulturi te Mreža provodi edukacijski program za djelatnike u kulturi i širu javnost te se aktivira po pitanju kulturnih politika – kroz lobiranja i konkretne aktivnosti koje uključuju suradnje s institucijama te jedinicama lokalne samouprave. U oblikovanju suradnji Mreža se vodi trima prioritetima djelovanja: međusektorski, s institucijama te decentralizirajuće.

Ured za fotografiju

Zajednički fotografski narativi

Program okuplja niz udruga i institucija sa svrhom održavanja višegodišnjih aktivnosti posvećenih fotografiji u 20. stoljeću, mediju najizravnije povezanim s razvojem modernog društva, koji vizualnim sadržajem pridonosi općem značenju i znanju. Udruživanjem se omogućuje istraživanje, edukacija, izlaganje i pisanje o povijesti hrvatske fotografije kroz povijest tiskanih medija u kojima su objavljivani vizualni i tekstualni prilozi o kulturi, industriji, turizmu i ostalim društvenim aspektima. Donedavno na margini, fotografija danas zauzima središte umjetničkog diskursa, pojašnjavajući društvene odnose i civilizacijske fenomene. Cilj projekta je podići razinu znanja o društvu i načinima kako je pomoću fotografije interpretirana svakodnevica, utvrditi do koje mjere je bila uključena u propagandu i kojim su se vizualnim alatima služili fotografi u sredini koja je tradicionalno "patila" od sindroma lijepih umjetnosti. Kombinacijom analitičkih i interpretativnih metoda te istraživačkih, edukacijskih i produkcijskih aktivnosti omogućit će se nova znanja o prostoru i društvu i podići svijest o fotografiji kao mediju koji utječe na gotovo sva ljudska područja djelovanja.

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača

Programi Kino mreže

Kino mrežu je 2014. osnovalo 27 kinoprikazivača, a u ovom trenutku ima 44 člana i 65 kina u 48 gradova i otoka. Projekt "Programska razmjena i suradnja" je aktivnost kojom se kroz učinkovitiju organizaciju i razmjenu raznovrsnih zaokruženih kulturno-umjetničkih prikazivačkih i neprikazivačkih filmskih programa i pratećih sadržaja obogaćuje kulturna ponuda diljem RH s ciljem povećanja broja gledatelja u kinima, razvijanja filmske pismenosti i publike, razvijanja promotivnih mjera te jačanje njihovih učinaka. U suradnji sa srodnim organizacijama provode se brojne zajedničke programske aktivnosti tijekom cijele godine u kojima sudjeluju svi ili dio članova Mreže koji djeluju u svim regijama RH. "Kino doktor" je inovativan program edukacije kino djelatnika na raznim područjima koja uključuju programiranje, razvoj publike, menadžment, financiranje, promociju, tehnologiju, upravljanje objektima i sl., a koji se provodi tijekom cijele godine u 5 do 10 kina koja imaju potrebu za takvom vrstom edukacije. Zastupanjem raznolikosti i dostupnosti filmske ponude i edukacijom kinoprikazivača jača se konkurentnost i stvara dodana vrijednost neovisnom kinoprikazivačkom sektoru.

Siva zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

Platforma za kritički turizam

Kritički turizam je platforma koji osnažuje partnerske organizacije kroz stvaranje nacionalne mreže za dugoročnu programsku suradnju na temu kritike masovnog turizma. Pojam turizma, konceptualiziran u svojim "grand tour" počecima kao potraga za znanjem i re-kreacijom duše, transformirao je taj romantičarski idealizam u globalno dominantnu profitabilnu industriju koja ugrožava autentičnost i održivost lokacija na kojima postaje isključivi ekonomski faktor. U slučaju RH, naročito je ugroženo obalno područje, dok se kontinentalni resursi zapuštaju i/ili nedovoljno promoviraju, a sve češće također dovode u neposrednu opasnost pod izlikom energetskog razvoja. Platforma ima za cilj imaginaciju održivih formi kulturnog turizma kroz razne tematske klastere: multidisciplinarna istraživanja u domenama arhitekture i urbanizma u eri kapitalocena u dijalogu sa suvremenom umjetnošću; povijest suvremenosti s naglaskom na emancipacijske potencijale avangardne umjetnosti, modernističkog planiranja i geopolitičke nesvrstanosti; forme reprezentacije mjesta u raznim umjetničkim formatima; produkciju kritičke refleksije o interkulturnim razmjenama kao i dekonstrukciju pojma "destinacije".

UDRUGA BACAČI SJENKI

Platforma za razvoj medijske pismenosti u RH

Platforma za medijsku pismenost (MP) je savez/zajednica koju čini 9 organizacija koje kroz višegodišnju praksu njeguju i razvijaju različite obrasce MP te filmskog i intermedijalnog stvaralaštva. Kontinuiranim provođenjem dosadašnjih aktivnosti prepoznata je potreba za udruživanjem različitih kompetencija i znanja uključenih organizacija, odnosno neophodnost sinergijskog rada koji će osnažiti programsko djelovanje organizacija te korisnicima (i direktnim i indirektnim) osigurati kvalitetnije i raznolikije edukacijske programe i aktivnosti iz područja medijske pismenosti. Osim kreiranja razmjene programa kroz platformu će se definirati programi jačanja kapaciteta na osnovu detektiranih potreba članica kako bi se iznjedrili kvalitetniji programi i unaprijedio rad same organizacije. Cijeli koncept zasniva se na potrebi da se pitanjima MP bavi sada i odmah te da ih se učini dostupnima u većim i u manjim lokalnim sredinama, posebice imajući na umu da obrazovni sustav sporo unosi promjene, a one su nužne. Stoga se kroz platformu želi poticati inovativne, kreativne i participativne načine razvijanja MP i kritičkog razmišljanja prilagođavajući se svakoj od ciljnih skupina s kojima organizacije rade (djeca i mladi, 54 +).

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type