Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Publikacija Open Heritage

Kao rezultat projekta objavljena je publikacija o valorizaciji i prenamjeni objekata kulturne baštine u Europi.

Izdavačka kuća Birkhäuser objavila je knjigu "Open Heritage. Community-Driven Adaptive Reuse in Europe" koju su uredili Heike Oevermann, Levente Polyák, Hanna Szemzö i Harald A. Mieg.

Publikacija je nastala kao rezultat višegodišnjih istraživačkih i zagovaračkih aktivnosti u okviru projekta "Open Heritage" podržanog kroz program Europske unije Obzor 2020. U knjizi su predstavljene smjernice za razvoj i prenamjenu objekata kulturne baštine te niz europskih studija slučaja prenamjene kulturne baštine s posebnim osvrtom na inicijative za vrednovanje kulturne baštine, nespekulativne financijske i ekonomske modele, participativne modele upravljanja, uključivanje zajednice u reprogramiranje društvene infrastrukture te pozitivne utjecaje prenamjene kulturne baštine, kao ključne komponente individualnih i kolektivnih identiteta urbanih i ruralnih tkiva, na razvoj na lokalnih zajednica.

Projekt "Open Heritage" bavio se održivim razvojem europske kulturne baštine u vrijeme klimatskih promjena, društvene nejednakosti i polarizacije društva te inkluzivnim i participativnim modelima planiranja i upravljanja kulturnom baštinom.

Elektroničko izdanje knjige (eBook) moguće je besplatno preuzeti ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type