Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

IN SITU Speak Out susreti

U okviru IN SITU 'Speak Out' susreta detektirani ključni izazovi lokalnih zajednica i kulturnih i kreativnih industrija u 6 manjih i udaljenih područja u Europi.

IN SITU Speak Out susreti

Tijekom ožujka i travnja 2023. IN SITU LAB partneri organizirali su niz 'Speak Out' susreta u kojima su se kroz dijalog s građanima mapirali razvojni problemi lokalnih zajednica, te izazovi i perspektive kulturnog razvoja u ne-urbanim i udaljenim sredinama u Islandu, Finskoj, Portugalu, Irskoj, Latviji i Hrvatskoj. Susretima su prethodile Fokus grupe s relevantnim dionicima za područje kulturnih i kreativnih industrija. Aktivnosti su uz lokalne partnere koordinirali Sveučilište Galway i Europska mreža kulturnih centara ENCC.

Speak Out susreti provedeni su u sljedećim LAB-ovima:

  • Island (13. ožujka) – U organizaciji Sveučilišta Bifröst održan je prvi IN SITU 'Speak Out' susret u Borgarnesu (Zapadni Island). Na događanju je sudjelovalo više od 30 kulturnih menadžera, umjetnika i aktivista, predstavnika kulturnih i kreativnih industrija koji su raspravljali o izazovima svoje regije. Kratki video o susretu dostupan je na sljedećoj poveznici.
  • Finska (15. i 29. ožujka) – Sveučilište Turku organiziralo je dva 'Speak Out' susreta u Eurajoki i Raumi. Svako događanje okupilo je više od 50 građana koji su razgovarali o izazovima i prijedlozima kako unaprijediti razvoj kulturnog sektora na području Zapadne obale i arhipelaga Baltičkog mora u Finskoj.
  • Portugal (25. ožujka) – IN SITU tim Sveučilišta Azori organizirao je 'Speak Out' susret u Ponta Delgadi (otok São Miguel, Azori) na kojem se okupilo 19 umjetnika, kulturnih menadžera i aktivista kako bi podijelili svoja razmišljanja o aktualnom stanju kulturnog sektora i razvojnim perspektivama te upravljanju inovacijama u kulturnim i kreativnim industrijama regije.
  • Irska (22. i 23. ožujka) – Sveučilište Galway organiziralo je 'Speak Out' sesije u Galwayu i Gortu na kojima se govorilo o raznim izazovima zajednice, od lokalnog prijevoza i kvalitete života, do baštine i umjetnosti. Događanje je okupilo više od 60 građana.
  • Latvija (27. i 28. ožujka) – IN SITU tim Latvijske akademije za kulturu organizirao je dvije 'Speak Out' sesije, u suradnji s Općinom Valmiera, okupivši 40-ak predstavnika kulturnog i kreativnog sektora. Sesije su organizirane u suradnji s Odborom za kulturu grada Valmiera te će zaključci razgovora biti uključeni u Plan kulturnog razvoja Valmiere.
  • Hrvatska (5. travnja) – Zaklada "Kultura nova" okupila je manju grupu građana Šibenika kako bi razgovarali o aktualnim problemima u Šibensko-kninskoj županiji te promišljali razvojne perspektive kulturnih i kreativnih industrija u županiji.  

Projekt "IN SITU: Place-based innovation of cultural and creative industries in non-urban areas" podržan je kroz program 'Horizon Europe',  a usmjeren na istraživanje kulturnih i kreativnih industrija, njihov doprinos ekonomskom razvoju, procesima inovacija, planiranju u ne-urbanim sredinama te poduzetništvu. Cilj projekta je mapiranje inovativnih praksi i strategija međusektorske suradnje, razmjena znanja i jačanje kapaciteta aktera u kulturnim i kreativnim industrijama u 'perifernim' sredinama u Europi koji će biti predvodnici inovacija i održivosti u svojim lokalnim sredinama. Ključni aspekt projekta je povezivanje istraživanja i prakse kroz IN SITU LABove – hubove za umrežavanje, izgradnju kapaciteta i praćenje studija slučaja u šest ne-urbanih regija u Europi – Portugalu, Irskoj, Islandu, Finskoj, Latviji i Hrvatskoj.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type