Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

IN SITU studije slučaja

U okviru projekta IN SITU odabrano je dvanaest studija slučajeva, među kojima su dvije u Hrvatskoj.

IN SITU studije slučaja

Studije slučaja koje će biti praćene u okviru projekta IN SITU u Šibensko-kninskoj županiji su "Repertoar" šibenske udruge Kolektiv 4B i "Od svirke do publike" udruge Atribut iz Knina.  

U sklopu projekta IN SITU, tijekom svibnja i lipnja 2023. putem anketnog upitnika provedeno je mapiranje projekata aktera u području kulturnih i kreativnih industrija (KKI) u svrhu detektiranja studija slučaja koje će biti praćene u narednom, dvogodišnjem razdoblju. Mapiranje je provedeno u šest IN SITU Lab regija u manjim i udaljenim područjima Europe – Azori (Portugal), Zapadna obalna regija (Irska), Zapadna regija (Island), Općine Rauma i Eurajoki (Finska), Okrug Valmiera (Latvija) i Šibensko-kninska županija (Hrvatska). Tijekom mapiranja je zaprimljeno 129 projekata.

Anketu je provodila Europska mreža kulturnih centara (ENCC) uz podršku 6 Lab partnera, a prijavljene projekte evaluirali su Lab partneri u suradnji s ENCC-om i lokalnim dionicima u šest navedenih Lab regija. Studije slučaja zauzimaju središnju ulogu u projektu, a trebaju pokazati inovativnu i transformativnu ulogu kulturnih i kreativnih organizacija te profesionalaca u odgovoru na ključne izazove u lokalnim sredinama.   

Ukupno 12 studija slučaja, dvije u svakom Lab-u, bit će uključeno u sudionički proces praćenja te u obrazovne programe izgradnje kapaciteta i mentorske podrške. Tijekom tih procesa će se analizirati kreativni odgovori na ključne lokalne izazove i proizvedeni transformativni učinci u lokalnoj zajednici. Obrazovni program usmjeren na izgradnju organizacijskih kapaciteta bit će dostupan i širem krugu aktera u polju kulturnih i kreativnih industrija koji su sudjelovali u antektnom upitniku, s ciljem izgradnje europske i međunarodne mreže KKI-jeva u manjim i udaljenim područjima koji se bave inovacijama u svojim lokalnim kontekstima.  

Studije slučaja su:

  • Transmalhar i WORK IN PROGRESS (Azori, Portugal)
  • Art in Gort i The Voice of Youth (Zapadna obalna regija, Irska)
  • The Icelandic Santas come from the Valleys i CREATRIX RYMI – X (Zapadna regija, Island)
  • Mapsion International Projection Mapping Festival i Footprint of a Giant (općine Rauma i Eurajoki, Finska)
  • Valmiera county manor network i The garden as functional decorative resource in the formation of the LAUX community (Valmiera okrug, Latvija)
  • Repertoar i Od svirke do publike (Šibensko-kninska županija, Hrvatska).

Svaka od 12 studija će putem podugovora primiti naknadu u iznosu od 5.000,00 EUR u svrhu izrade izvještaja o realizaciji projekta. Zajedno s praćenjem, izvještaji će doprinijeti istraživanju i analizi razvoja ovih projekata tijekom dvije godine. Razdoblje praćenja počinje u listopadu 2023. godine, a završava u jesen 2025.

Više informacija o studijama slučaja koje ulaze u proces praćenja moguće je saznati ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type